Абелия едроцветна: домашни грижи и методи за разплод

Абелия е растение от семейство Орлови нокти, което може да расте в градина или апартамент. Има повече от 15 вида и хибридни форми, различаващи се по размер и описание на външния вид.

Основни видове

Въпреки разнообразието от видове, не всички от тях са предназначени за домашно отглеждане. Някои от сортовете са в състояние да достигнат 2-3 метра, поради което се използват като жив плет и градински композиции. Най-популярни са следните видове и хибридни форми.

Външният вид на Абелия

Abelia корейски

В естествената среда корейската абелия расте в страните от Далечния изток. Той няма декоративни сортове, така че се среща само неговата диворастяща форма.

Важно!Сортът се отличава с висока устойчивост на замръзване, което му позволява да зимува на открито в района на Московска област и региони с умерен климат.

Възрастно растение расте до 2 м. Листата са яйцевидни, дължината им е 5-6 см.

Когато абелията цъфти, растението ще бъде плътно покрито с големи розови цветя. Ароматът е силен и приятен, запазва се през целия период на дълъг цъфтеж. В резултат на това местата с компактен растеж са буквално покрити с деликатен аромат.

Abelia Grandiflora

Abelia grandiflora расте на височина над 0,5-1,5 m.

Цъфтежът настъпва в края на пролетта и завършва до началото на есента. Цветята могат да варират в нюанси от бяло до розово. Характерна особеност - цветя, тръбести, събрани в метличести съцветия по върховете на леторастите.

Овалните листа с гладка повърхност са боядисани в наситени зелени нюанси.

Abelia Grandiflora

Abelia grandiflorum

Това е хибридна форма. Младите растения имат бледорозови издънки и малки заострени листа. Обилно растящите бели съцветия са на храста за дълго време.

Сортовете, най-обичани от градинарите:

 • Франсис Мейсън е компактен храст с жълти листа.
 • Abelia Edward Goucher е сорт, който съчетава червено и лилаво.

Не по-малко популярни сортове:

 • Little Richard е джудже, обилно цъфтящ сорт.
 • Abelia Kaleidoscope е вечнозелено компактно растение с ярки многоцветни нюанси.
 • Конфетите са храсти, които растат на височина не повече от 1 м. Цветя, като листа от различни нюанси.
 • Mosan Abelia - бели съцветия с приятен аромат, напомнящи на смес от люляк и жасмин. Добра зимна издръжливост, растението е в състояние да издържа на студове до -15 ° C.

Днес на вниманието на любителите на цветята се предлагат и нови сортове със златиста зеленина. "Keats gold", "Super Gold", "Little Gold" - външният им вид може да изуми дори тези, които отдавна се занимават с отглеждането на тази култура у дома или на сайта.

Абелия: домашни грижи

Abelia е храст, който е непретенциозен в грижите. Отглеждането му е по силите на начинаещите градинари. Но за да може растението да радва с дълъг цъфтеж и добър растеж, е необходимо да се създадат условия, близки до естествената зона на растежа му.

 • Влажност

Цветето Abelia може да се навлажнява само със спрей в горещите летни дни. Не се изисква пръскане през зимата.

Важно! Прекомерната влажност може да доведе до гниене на растението.

 • Осветление

Най-доброто място за отглеждане на закрити или градински сортове е добре осветено място или полусянка. Не се препоръчва да се засажда растението на сянка или под открита слънчева светлина.

 • Температура

Грижата за растението у дома предполага спазване на температурния режим. Оптималната температура се счита за 20-25 ° C.

 • Почвата

При отглеждане на ароматни Abelia и други сортове се използва слабо кисела почва. Растението реагира добре на торове, затова в почвата се добавя компост или хумус.

Засаждане на Абелия

 • Поливане

Необходима е обилна хидратация през пролетта и лятото. Поливането се намалява през есента и се свежда до минимум през зимата.

Методи за размножаване

Размножаването на растенията е възможно по два начина: резници и семена.

 • Резници

Резниците остават след пролетна резитба. Бърз растеж на корените се наблюдава при леки почви. Контейнерите с разсад се прехвърлят в топла стая.

 • Семена

Семената се засяват в средата на зимата. Издънките се появяват достатъчно бързо и бързо растат. Необходимо е да се грижите за тях по същия начин, както за възрастно растение.

Отглеждането на това растение е прост и забавен процес. Растението има дълъг и красив цъфтеж, поради което често действа като декорация за градински и ландшафтни композиции.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина