Грижа за дома в Adenium: правила за подрязване и присаждане на растение

Не всеки любител цветар може да си представи колко необичайно може да изглежда кактус. Свързан с нещо скучно и бодливо, този вид цветя е придобил популярност само сред компютърните ентусиасти. Само един вид адениум е в състояние да превърне обичайната идея за кактусите.

Видове кактус адениум

Цветето на адениум е открито за първи път в Африка, след което се култивира активно на всички континенти. За да го припише правилно на храстови растения, в естественото му местообитание той може да нарасне до няколко метра.

Хипнотизиращ кактус

Адениум със затлъстяване

Този вид растение е лидер сред своите събратя. Изборът на градинари се дължи на факта, че затлъстелите адениуми са най-непретенциозните от всички, за които трябва да се грижите. Появата им няма нищо общо с обичайните представи за растенията: стъблото е много дебело в основата, но по-скоро тънко в горната част.

Листата са сочнозелени с лъскава повърхност. Формата на листа наподобява капка - при изрязването тя е тясна, по-близо до ръба е по-широка, краят често е заоблен.

Adenium obesum

Adenium obesum се превежда като „мазнина“, „мазнина“. Това е най-популярният вид цвете, отглеждано в оранжерии на апартаменти. Погрешно много начинаещи производители го приемат като отделен вид от това семейство. Цъфти в началото на пролетта, най-често венчелистчетата са розово-бели.

Adenium obesum

В естественото си местообитание пъпките са гладки, но някои избрани екземпляри могат да имат двойни цветя.

Adenium frol къдрава

Curly Frol се различава от obesum по невероятно красив цъфтеж. Пъпките имат многостепенни венчелистчета, които наподобяват роза, понякога дори божур. Багажникът и листата са подобни на затлъстелите адениум: в основата те са значително удебелени. Мнозина виждат приликата на кактус за възрастни с миниатюрно копие на баобаба.

Адениум бял

Този сорт е избран от тези, които обичат изключително бели цветя. Адениумното бяло получи името си от снежнобялия цъфтеж, поразително с красотата си.

Адениум бял

Тери адениум

Този сорт се отличава с голям брой листенца на пъпка, което го прави особено ярък и сочен. Махровите звънчета са по-големи от мастните пъпки и достигат 8 сантиметра в диаметър.

Adenium crispum

Оригиналният сорт култури се различава от предишните както по структурата на стъблото, така и по цветята. Листата също има свои особености във външния вид - тънки бели жилки украсяват всеки лист, който е много по-тесен и по-дълъг от този на други представители от този род. Багажникът (caudex) може визуално да бъде разделен на две части: подземен, гледащ към повърхността и надземен.

Адениум в дивата природа

Подземната част прилича на голяма коренова култура, тъй като има заоблена форма. От кръглата част се изваждат дълги тънки стволове, върху които вече са разположени листа и невероятни пъпки. Цъфтежът на чипс няма да остави никого безразличен - розовите листенца имат уникален завой, самите цветя са широко отворени.

Методи за размножаване на адениум

Размножаването на адениум у дома е лесно. Процедурата не изисква специални умения. Издънките могат да се режат и размножават чрез резници, или нови растения могат да покълнат от семена.

Покълващи семена

Отглеждането на адениум от семена ви позволява незабавно да получите голям брой нови растения. Ако семето е в определен микроклимат, първите издънки ще се появят на 3-ия ден. Необходими условия за покълване:

  • температурата на въздуха трябва да е над + 30˚С;
  • почвата не трябва да е тежка и херметична;
  • премахване на излишната влага;
  • дълги светлинни часове, повече от 16 часа.

Избира се специална почва за отглеждане на адениум, маркирана на опаковката "за кактуси", тя се смесва в равни пропорции с пясък или въглен. Такава почва ще позволи на семената да дишат и няма да позволи вкисване.

Мини оранжерия от филм

За покълване семената на адениум се нуждаят от висока влажност на въздуха, което може лесно да се постигне чрез покриване на саксиите с прозрачен полиетилен. Ако в стаята, където се очакват издънки, температурата на въздуха е под 30 ° C, ще трябва да се използва допълнително отопление, в противен случай издънките няма да се появят.

След като всички кълнове се излюпят, отоплението може да бъде премахнато и не забравяйте да поставите саксиите, така че директните лъчи да не падат върху тях. Поливането на младите издънки става само когато почвата около стъблата е суха.

Важно! Температурата на водата не трябва да бъде по-ниска от 30˚С и да съдържа соли и други тежки съединения.

Можете да трансплантирате младо растение в постоянна саксия на възраст от 1 месец. Предпоставка за пресаждането е наличието на поне два истински листа.

Размножаване чрез резници

Най-добре е да се извършва такова размножаване по метода на резници през лятото, когато е лесно да се създадат комфортни условия за младите растения. Здраво растение за възрастни във фаза на активен растеж е подходящо за събиране на посадъчен материал. Не забравяйте да отрежете резниците с остър нож, така че да получите равномерно рязане, без скъсани ръбове.

За успешно вкореняване на растението дължината на резника не трябва да бъде по-малка от 10 см. След изрязването долните листа се отстраняват, но горните листа трябва да се оставят, защото те участват активно в образуването на кореновата система.

Внимание! Наложително е да изрежете резниците с ръкавици, тъй като сокът от адениум е отровен. След изрязването местата на нарязване трябва да се изсушат в продължение на 4 часа при стайна температура, за да се вкоренят впоследствие.

За появата на първите корени издънките се засаждат в малка саксия с лека вентилирана почва. Най-добрият състав за адениум е смесен в равни пропорции речен пясък и кокосови влакна.

Размножаване чрез резници

Засадените издънки трябва да бъдат покрити с прозрачен филм или, в зависимост от размера на резника, с пластмасова чаша или отрязана пластмасова прозрачна бутилка и поставени на перваза на прозореца, така че пряката слънчева светлина да не попада върху растенията. Температурата на въздуха може да варира от + 25˚C до + 35˚C. Ако температурата падне под 25 ° C, ще има риск от разпадане на придатъците.

Важно! На всеки 3 дни мини оранжериите трябва да се проветряват. Ако се спазват всички правила, първите корени ще се появят след 1 месец, както се вижда от нови листа.

Домашна грижа за кактус

Не е трудно да се отглежда адениум в апартамент - домашните грижи не включват невъзможни задачи. Най-важното е да осигурявате на растението дифузна светлина в продължение на 14 часа всеки ден. За да направите това, той се поставя на первазите на прозорците от източната или южната страна на къщата.

Адениум в разцвет

При недостатъчно дневно време цветята на адениум няма да се покажат и значително ще забавят растежа си.

Подрязване и оформяне на короната

Адениумът се подрязва и коронира всяка пролет, когато екзотичната роза се е събудила след зимата и е навлязла във фаза на растеж. Издънките се изрязват, образувайки красива корона, по преценка на домакинята.

Помня! Като отреже твърде близо до каудекса, производителят ще получи много нови тънки издънки, които значително ще модифицират растението.

Температура и влажност

Режимът на влажност за адениуми, изискващи домашни грижи, близък до естествения, трябва да се спазва, както следва: колкото по-висока е температурата в помещението, толкова по-влажен трябва да бъде въздухът. Така че, с оптималната стайна температура + 22˚C - + 25˚C, влажността на въздуха в помещението трябва да бъде близо до 60%.

Поливане

Не пресушавайте и особено изсипете растението обилно. Препоръчително е да се спазва следният режим:

  • през летния сезон, когато температурата на въздуха е достатъчно висока, можете да поливате растението за 1-2 дни, в зависимост от степента на изсъхване на почвата;
  • в облачно и хладно време, трябва да поливате растението не повече от 1 път на 5 дни, като ограничавате обема на водата, така че да се навлажняват само горните слоеве на почвата.

Правила за трансплантация на адениум

Ако е необходимо, можете да трансплантирате растението в началото на пролетта, докато растението все още не е навлязло във фазата на активен растеж. Смяната на саксията трябва да се случи с увеличаване на ширината, а не на дълбочината, което се дължи на особеността на развитието на кореновата система. Трансплантацията се извършва средно веднъж на 3 години.

Трансплантация на цветя

Ако растението изглежда болно и започне да изхвърля листата си през пролетния и летния период, това може да е първият признак, че е тесно в саксията. Трансплантация може да се извърши през лятото, но само ако има още месец от времето до следващото застудяване, така че растението да има време да се адаптира на ново място и да извади няколко нови листа.

Ако поставите кактус в нова саксия през период на покой (есен или зима), това може да провокира гниене или смърт на здраво цвете.

Пустинната роза е красиво, необичайно цвете, за което е лесно да се грижите. Всички сортове са подходящи за поддръжка на апартаменти, включително Anuk и Arabicum. Изборът на сорт обикновено се влияе от индивидуалните предпочитания на домакинята по отношение на цвета и размера на цветята. Наличието на привлекателен кактус в дома ще добави пикантност към интериора и няма да остави никого безразличен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина