Аглаонема - домашна грижа, как цъфти аглаонема

Аглаонема е многогодишна тревиста култура, която расте в природата в долните нива на горите в близост до реки, блата, езера в Индия, Югоизточна Азия и островите на Малайския архипелаг. Като стайно растение, аглаонема се грижи у дома в продължение на половин век, ефективно пречиствайки въздуха, неутрализирайки бензола и стрептококовата инфекция. Културата бързо се влюби в руските производители на цветя. Въпреки това, в апартамент, цветето ще расте бавно.

История на появата

В Югоизточна Азия аглаонемата се свързва с „цветето на късмета“. Историята е тривиална: жител на Малайзия въведе числата в лотарийния билет, който намери след дъжда върху листата на растението, и спечели главната награда. Жителите на региона започнаха активно да култивират огромно разнообразие от аглаонеми на площадката и перваза на прозореца, призовавайки за късмет на собствениците. След като разшириха колекцията на Британските ботанически градини, екземпляри от Аглаонема поставиха основата за развъдна работа, насочена към получаване на стотици закрити сортове и хибриди.

Как изглежда аглаонема

Aglaonema е сянка, обичаща широколистни растения, принадлежи към семейство Aroid (Araceae), роднина на Dieffenbachia. Външно културата е представена от малко декоративно растение (високо 70 см) с къси месести стъбла. Багажникът се разклонява от основата, забелязва се само при възрастни.

Как изглежда цвете в интериора

Листата са ланцетни, с дължина 10-15 см, те са зелени или с многоцветни петна, средните жилки са ясно видими. Аглаонемите със зелена зеленина се вкореняват добре на места с недостатъчно осветление; собствениците на пъстри листа се нуждаят от по-ярка светлина. Флористи препоръчват да се откаже третирането на растителни листа със спрейове за подобряване на блясъка.

Важно! Сокът от аглаонема влияе неблагоприятно върху лигавицата. Когато се грижите за цвете, препоръчително е да използвате ръкавици, не забравяйте да измиете ръцете си. Не отглеждайте в апартамент, където живеят малки деца и животни.

Често срещани сортове

Стайните растения aglaonema имат 20-50 подвида от семейство Aroid. Основните сортове култури са класифицирани според височината на храста в три групи.

Нискорастящата аглаонема расте с увиснали или пълзящи стъбла с максимална височина 25 cm. Сред растителните сортове има три популярни сорта:

 1. Късото покритие на Aglaonema е лесно разпознаваемо по удължената си овална зелена зеленина. По средата на чаршафите текат бели вени. Културата се развива бавно и дава малко листа. За да се получи красиво храстовидно растение, в една саксия се засаждат 2-3 разсада.
 2. Aglaonema оребрена е малък храст с разклоняващо се стъбло от подземен или пълзящ тип. Листата във формата на сърце привлича с комбинация от бели или зелени цветове, много петна и ивици. Индивидът обича да радва собствениците в навечерието на Нова година със съцветие, достигащо височина 10 см. Няколко дни по-късно цветето пада, растението започва период на покой.
 3. Аглаонема е закръглена - собственик на сърцевидни листа с кафяви и червени тонове. Ярко розови ивици са проследени по дължината на листа.

Популярни сортове аглаонема

Средно големите цветя включват аглаонема с прави стволове, побиращи продълговати листа с дължина до 30 см. Най-търсените сортове са:

 1. Aglaonema Maria е храст с гъста зеленина с тъмнозелен цвят. Културата е устойчива на сянка и се вкоренява добре в къщи с изкуствено осветление. Има сорт Мария Кристина със сребристосиви листа.
 2. Трейба. Растението се характеризира с малки листа с дължина 15 см, зелен цвят и сребрист модел.
 3. Аглаонема е смирен. Висока 50 см, покрита със заоблени листа с изпъкнали жилки и остри върхове. Дължината на листата е максимум 20 cm.
 4. Silver Queen - простира се до 40 см и се нуждае от добро осветление, повърхността на листата е сребристо-синя.
 5. Крит е вид аглаонема с пъстри розово-зелени листа. По-взискателни за осветление спрямо другите сортове.

Високи сортове се получават на базата на устойчиви на сянка подвидове аглаонема, изглеждат добре като единични варианти и се вписват добре в големи по размер композиции. Най-известните са:

 1. Pattaya Beauty е елегантен храст с тънък тънък ствол, обрасъл с голяма зеленина с ясно видими зелени ръбове и светлосиво ядро. При възрастните листата потъмняват. Pattaya Beauty е идеален за помещения с ниска осветеност, температурни промени и сух въздух. Растението е като палмово дърво по мярката на отпадащите долни листа.
 2. Aglaonema Friedman расте до 1,5 м. Широката и голяма зеленина има вълнообразни ръбове. В центъра на листата се образуват сребристи петна, по краищата се образуват тъмнозелени точки.
 3. Silver Bay е култура с впечатляващи параметри, която расте на ствол с височина 1 м. Отделни клонове от кореновата система, стъблото е голо, бавно, храстът запазва буйните си форми за дълго време. Остри, обърнати нагоре листа придобиват дължина от 30 см. Областта от светлозелени листа е изцяло покрита със сиви петна.

Среброто е най-студеният сорт аглаонема

На бележка. Сред любимите сортове Aglaonema, Silver е най-устойчив на студ.

Грижа за агла-нямия у дома

Температура

Aglaonema предпочита топъл и влажен климат с минимална температура 18 ° C. Оптималният режим е от 22-23 ° до 27 ° C. Чернови не са разрешени.

Осветление

Препоръките по темата как правилно да се грижите за аглаонема зависят от цвета на растението:

 1. За култура с пъстър цвят в жълти и червени тонове се препоръчва дифузно осветление или полусянка през деня, вечер или през студения сезон - максимална светлина.
 2. За зелените листа е желателна дифузна светлина / сянка.

Поливане

Аглаонема предпочита умерено поливане с леко изсъхнала земна кома. Вода за овлажняване на почвата се използва при стайна температура. Приблизителният режим на поливане е на всеки 3-4 дни.

Пръскане

Разрешено е да се пръскат листата с дестилирана или дъждовна вода през лятото и есента, ако растението се грижи правилно. В противен случай пръскането е забранено.

Влажност

За да запази своите декоративни свойства, аглаонемата се съхранява в условия на висока влажност. Средната влажност е приемлива, но растението ще започне да губи външния си вид.

Почвата

Почвата за аглаонема трябва да е полезна за въздуха и влагата. Правилните условия ще бъдат осигурени от листна почва, смесена с въглища, торф, хумус или пясък. Ако не е възможно да направите сами субстрата, можете да използвате готова смес, предназначена за хедър, азалия, теменужки.

Грижи и поддръжка на Aglaonema

Подхранване

Aglaonema не понася варови превръзки, растението се опложда с комплекс от минерали на базата на калий, фосфор, азот, микроелементи.

Следните опции за хранене са най-приемливи:

 1. Една супена лъжица Агрикола и Ефектон се разреждат в трилитров съд.
 2. Една чаена лъжичка Агрикола и супена лъжица Фантазия на бутилка вода.
 3. Супена лъжица "Лигнохумат" и 1 чаена лъжичка "Лист" за 3 литра вода.

Растението се опложда от март до септември след поливане, в хладната част на деня - мярката ви позволява да предотвратите изгаряния на растението. Честота - 2 пъти месечно.

През зимата

През периода на покой (септември-февруари) е важно за аглаонема да поддържа температурен режим от 16 ... 18 ° C, стабилно поливане. Растението не се храни през зимата.

Подрязване

Aglaonema не се нуждае от резитба. С нарастването на цветето стъблата стават голи. Ако отрежете върха и обработите среза с натрошен въглен или активен въглен, растението ще се разклони активно. Не е нужно да изхвърляте дръжката, по-добре е да пуснете корена.

Кога и как цъфти

Как цъфти аглаонема, рядко можете да видите, но с подходящи грижи през лятото растението произвежда съцветие - ухо с дискретни малки цветя.

Видове цветя

В зависимост от сорта, аглаонемата може да цъфти в тънки, цилиндрични (5 мм в диаметър, 4 см дължина) или дебели, набраздени (1 см в диаметър, 3 см в дължина) цветя.

Цветни форми

Съцветията на аглаонема са бледозелени, събрани в ухо с дължина 3 см. Съцветията се появяват в 1-3 пазви на горните листа.

Период на цъфтеж

Аглаонема цъфти от юни до август. След 8 месеца узряват яркочервени плодове, по-рядко бели, продълговати, съдържащи по едно семе.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Правилната домашна грижа ще помогне да цъфти цветето на аглаонема: достатъчно е да подготвите широк и плитък съд, да наблюдавате редовно пръскане и поливане и да поддържате стабилна температура.

Аглаонема по време на цъфтежа

Съвети. Храненето на растението с костно брашно ще помогне за ускоряване на цъфтежа.

Как се умножава

 За да се получи нова растителна аглаонема, размножаването на тропическа култура се извършва по различни начини:

 • стъблени и апикални резници;
 • наслояване на въздуха;
 • покълване на семена;
 • чрез разделяне на корена.

Покълващи семена

Плодовете, узряващи на храста, се използват успешно от производителите на цветя за засяване на семена. Избраният метод за отглеждане обаче не винаги позволява запазване на сортовите характеристики на аглаонемата.

Получава се семе от червени плодове на аглаонема, измива се добре с чиста вода и се засява в смес от пясък и торф (1: 1). Не се препоръчва да се съхраняват семена, те бързо губят първоначалните си свойства.

Реколтата се събира на топло място, осигурявайки редовно поливане. Образуването на разсад се извършва в рамките на 1-2 седмици. Когато се появят първите листни плочи, растенията се разделят на отделни контейнери. Отглежданите храсти се трансплантират в по-големи резервоари. След 3-4 години на перваза на прозореца ще растат развити цветя.

Вкореняване на резници

Размножаването чрез резници на аглаонема се извършва целогодишно, но кълновете се вкореняват по-бързо в началото на пролетта. Нови растения се получават от върховете на леторастите и стъблата.

Засаждането на върховете позволява по-бързо вкореняване. Младите издънки с височина 10 см се потапят в съд с утаена вода или се засаждат в малка саксия с питателна почва. В последния случай листата са завързани в куп, забавяйки изпарението на влагата. Те също така създават парникови условия за растението, като го покриват с изрязана бутилка или поставят саксията в торба. С образуването на млади издънки подслонът се премахва и след 3-4 месеца културата се прехвърля в постоянна саксия.

Със стъблени резници опитни производители на цветя бързат да вкоренят оголените издънки, останали след подрязването на реколтата - отлична възможност за размножаване на аглаонема, съдържаща много спящи пъпки. Събуждането се стимулира чрез нарязване на стъблото на резници с дължина 5-10 см. Издънките се поставят вертикално в чаша вода или се поставят в саксия, малко се поръсва с пръст. Времето за вкореняване на кълновете зависи от избрания метод на засаждане:

 • във вода младите издънки ще поникнат на стъблото след 3 седмици;
 • в почвата издънките на стъблото ще се появят в основата на земята след 4 седмици.

Цветни резници

Важно! Ако върху парче от стъблото има лист, вкореняването ще стане по-бързо.

Въздушно наслояване

Аглаонема рядко се размножава чрез вентилационни отвори. На избраното стъбло се правят няколко разреза, увити в навлажнен мъх и увити в непрозрачен целофан. Изрязаните и обработени участъци се затягат с резби от двете страни. След появата на корените, стъблото се отрязва, полиетиленът се отстранява, слоевете с мъх се трансплантират в субстрата.

Разделяне на коренища

Методът е приложим за възрастни обрасли растения. Процесът е удобен за провеждане по време на трансплантацията:

 1. Аглаонема се отстранява от гърнето.
 2. Отърсете излишната почва и потопете корените във вода.
 3. С остър нож или ножица се отделят млади издънки с корени. Отделените растения съдържат поне 3 листа.
 4. Местата на порязванията се поръсват с активен въглен.
 5. Отделеният летораст веднага се засажда в контейнер и се полива обилно.
 6. Саксията се оставя на топло място за една седмица. Пръска се периодично.

Появата на млади листа върху аглаонемата показва нормално вкореняване. Саксията се поставя на постоянно място.

Прехвърляне

Трансплантацията на млади издънки на аглаонема се извършва ежегодно през пролетта, възрастните храсти също сменят саксиите си през март-април, но по-рядко (веднъж на 4-5 години). Почвата за засаждане трябва да съдържа добър дренажен слой. Цветето е подходящо и за хидропонно отглеждане.

Възможни нарастващи проблеми

Защо листата пожълтяват

Ако листата започнат да пожълтяват, трябва да потърсите причината в липсата на топлина или пряка слънчева светлина върху цветето. Пожълтяването на долните листа на растението показва естествено стареене, не се изисква лечение.

Набръчкани листа

Оставя бръчки, избледняват, когато влажността на въздуха е ниска, сухият климат също е отлична среда за вредни насекоми. В топъл период се препоръчва редовно да се пръскат листата и да се добавя вода в тигана, като предварително се напълни с торф или експандирана глина.

Образуват се бяло-жълти петна

Слънчевите изгаряния са причина за бяла пигментация по листата на тропически храст. Бушът трябва спешно да бъде отстранен на полусянка, листата трябва да бъдат навлажнени с вода със стайна температура.

Аглаонема е болна

Листата се извиват

Болестта се наблюдава с рязко застудяване или течения.

Забавяне на растежа на стъблото, кафяви листа

Растението се поливаше със студена или твърда вода - това е основната причина листата да станат червени. За да омекне водата, 0,2 g оксалова или лимонена киселина се изсипват в 1 кофа.

Важно! От паразитите растението в къщата е застрашено от паякови акари, брашнести червеи, листни въшки, белокрилки и трипси.

Aglaonema с право се нарича украса на всеки интериор; разнообразие от разновидности и цветове ви позволява да създадете луксозна колекция. Основното предимство на тропическата култура е нейната простота, тя е ценна за любителите на домашното цветарство.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина