Цвете Aglaonema - домашни грижи

Ярката и цветна красота на Aglaonema съчетава красотата на монстера и кротон. Листата е украсена от самата природа, а великолепието и великолепието придават топлите тропици на Индия. Тя също има характер, с грешни грижи бързо губи своята привлекателност.

Как изглежда аглаонема, към кое семейство принадлежи

Всички тропици на Югоизточна Азия са дом на растението. Там расте в долните слоеве на горите или по бреговете на реки и водоеми. Това е най-близкият роднина на монстера, дифенбахия и замиокулкас, които също принадлежат към семейство Ароидни.

Красота аглаонема

Изправените стъбла на това цвете се съкращават или се разклоняват веднага от основата. Листата са плътни, кожести, с къси дръжки. В центъра тече депресирана вена. Цветът на листата е в петна и пръски от ярко жълти, червени, розови, оранжеви цветя. Съцветието прилича на ухо.

Често срещани сортове

Родът на растенията има около 50 разновидности. Цветни представители на този род:

 • Сменяем или променлив аглаонема. Висок храст, в дивата природа той расте един и половина метра, както на височина, така и на ширина. Листата променят оттенъка си в зависимост от светлината и влажността. Цвят - светло зелен с тъмнозелени напречни ивици и граница.
 • Оребрени. Кратък и буен храст. Листата с овална форма са оцветени в тъмно тъмно зелено. Ярко жълти пръски и удари излъчват от центъра на листа.
 • Мария Кристина. Изкуствено отгледан сорт. Компактен храст, много буен и обемен. Цветът на листата е светло зелен, по-белезникав. Централната вена, граничните и надлъжните стрии са оцветени в контрастен тъмно зелен цвят.
 • Кукла. Представител необичаен в начина на растеж. Неговите дълги и тесни листа образуват плътна розетка в самата основа на стъблото.
 • Скромната аглаонема, или умерената, получи името си от цвета си. Листата му са обикновени, зелени. Тя е най-непретенциозната сред сестрите си. Не изисква много светлина, за да расте.

Забележка! Популярността на аглаонема набира скорост, а разнообразието от нейните хибридни сортове нараства и изненадва с декоративния си ефект.

Различни разновидности на културата

Лечебни свойства

Стайното растение аглаонема се счита за отличен вътрешен въздушен филтър. Той абсорбира химични съединения, вредни за хората, отделяни от пластмасата и нейните производни (бензен, таулол). Около цветето въздухът е наситен с аерони, тоест е йонизиран. Този въздух ще помогне да се отървете от умора и депресия.

Накратко за историята на появата

Широкото разпространение и цветността не пренебрегват растението без вниманието на ботаниците. За първи път е описано през 1704г. Цветето е кръстено Дракункулус. През 1829 г. растението е преименувано на аглаонема. Буквалният превод на името е „светла нишка“.

Характеристики на грижите за растение у дома

Дъждовните гори осигуряват уникални условия за отглеждане на зеленина: топлина, висока влажност, лека почва и обилна слънчева светлина.Доста трудно е да ги повторите в условията на апартаменти. Следователно, когато си тръгва у дома, цветът на аглаонема е много по-малък и при липса на светлина яркият му модел става размазан и скучен.

Температура

Скоростта на растеж и големината на листата зависят от температурата. Обичайната температура на апартаментите за аглаонема е достатъчно комфортна - 18-25 ° C. Важно е да се защити тропическата екзотика от:

 • чернови;
 • спадане на температурата;
 • студени первази и стъкло.

Когато транспортирате растения, особено през зимата, е важно внимателно да го покриете, така че цветето да не усети рязка промяна от топлина към студ и обратно.

Осветление

Ярките и цветни сортове се нуждаят от обилно осветление. Но южният прозорец за аглаонема ще навреди. Директната слънчева светлина за пъстри листа е допустима само сутрин и вечер.

Зелените видове се чувстват доста комфортно в задната част на стаята.

Интересно е да се знае! Ако растението изпитва излишък от светлина, храстът се разхлабва, издънките му започват да се накланят в страни.

Най-вече сортовете с розови и червени листа се нуждаят от осветление.

Поливане

Режимът на овлажняване се изгражда в зависимост от условията на цветето и сезона:

 • При ниски температури растението трябва да се полива рядко. Същото се отнася и за липсата на светлина. Водата няма интензивно да се изпарява от повърхността на зеленината и почвата, а излишъкът й може да причини гниене на кореновата система.
 • Високите температури и обилното осветление изискват по-често овлажняване.

През лятото трябва да поливате културата, когато почвата в саксията е суха с една трета. А през зимата това трябва да се прави по-рядко, когато почвата вече е наполовина суха.

Пръскане

През лятото пръскането увеличава влажността на въздуха и премахва праха от листата. Ако температурата на цветето е под 20 ° C, то не може да се пръска.

Влажност

Растението е отлично при високи нива на влажност на въздуха, цветът на листата става по-наситен и растежът се ускорява. Сухият въздух може да притъпи зелените.

Грундиране

За здравословния растеж е от съществено значение правилният състав на почвата за аглаонема. Почвата трябва да е лека, рохкава и идеално пропусклива както за вода, така и за въздух. Основата на почвената смес е копка и листна почва. Също така е важно да добавите торф, пясък, въглен към състава му. Порьозността ще добави вермикулит и кокосови влакна.

Подхранване

Като допълваща храна е най-добре да редувате органични вещества и минерали.

Забележка! Допълнителните храни трябва да се прилагат веднъж на 20-30 дни.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Цветето спира да расте от септември до март. Този режим на сън позволява на растението да натрупва енергия за вегетационния период в началото на пролетта. Когато красивата Аглаонема спи, домашните грижи за нея са както следва:

 • Осветление без пряка слънчева светлина. Силното засенчване през зимата може да доведе до разтягане на листата. Ето защо е важно саксията да се постави на достатъчно светло място.
 • Температурата за сън не е по-висока от 16-18 ° C.
 • Поливането се регулира, докато почвата в саксията изсъхне.
 • Допълнителното хранене и пръскането се отменят.

Ако не е възможно да се намали температурата на съдържанието за периода на сън, тогава цветето трябва да бъде снабдено с допълнително осветление с изкуствена лампа. Без това новите листа ще изглеждат тънки и удължени.

Кога и как цъфти

Не всеки собственик е виждал как цъфти аглаонема. Само възрастно растение е в състояние да изхвърли пъпките и само ако е удобно да расте в условията, създадени за него.

Цъфтяща култура

Видове цветя

Цветето е характерно за семейство Ароидни - представлява кочан с жълто-зелен воал. Размерът на ушите зависи от вида и размера на цветните стъбла.

Цветни форми

Формата на ухото зависи от вида на аглаонема.Той може да бъде клаватен, цилиндричен или тънък и удължен.

Период на цъфтеж

Периодът на цъфтеж е дълъг - от февруари до ноември. Растението може да излъчва няколко уши наведнъж в краищата на дръжките си.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Интензивният и продължителен цъфтеж може да спре зеления растеж на храста. В този случай производителите на цветя предприемат следните мерки:

 • увеличаване на осветлението;
 • въвеждат се допълващи храни, където преобладава азотът;
 • сменете горния слой на почвата с по-питателен.

Тъй като цъфтежът не е особено декоративен, пъпките често просто се отрязват заедно с дръжката: така екзотиката няма да губи енергия за образуването на плодове и семена.

Подрязване

Най-често се използва санитарна резитба. След период на покой някои от старите листа на храстовидното растение ще се отделят. За да се ускори този процес, всички пожълтели и повредени листа се отстраняват.

Как се умножава аглаонема

Размножаването отнема много дълго време, тъй като красавицата се вкоренява неохотно. Размножава се особено дълго време чрез резници и семена. Но разделянето на храст е ефективен и бърз начин.

Покълващи семена

Семената се засяват в смес от пясък и торф. Преди засаждане почвата се разлива с гореща вода, така че температурата на почвата да е на ниво 30-35 ° C. Контейнерът със семена се покрива със стъкло и се поставя в топлина. Саксията се проветрява два пъти на ден. Те навлажняват културата, тъй като почвата изсъхва, в противен случай младите издънки бързо изгниват. Когато се появят първите листа, саксиите са изложени на светлина, предпазвайки ги от пряка слънчева светлина. Трябва да се грижите за младите цветя със специални грижи.

Вкореняване на резници

Удобно е да се вкореняват чрез резници онези видове растения, в които се изразяват стволът и издънките, простиращи се от него. Размножаването на листа за аглаонема ще завърши с неуспех: трябва да вземете точно дръжката. Горните или страничните резници се отрязват и се поставят незабавно в хранителната почва. Основното нещо, за да се вкорени изрезката, е постоянна топлина и умерена влага.

Важно! Аглаонема се размножава най-добре през лятото. През студения сезон резниците ще изгният по-бързо, отколкото да се вкоренят.

Размножаване чрез резници и части от багажника

Разделяне на храста

Удобно е да се размножава храст, когато той стартира до основните базални процеси, които в крайна сметка стават деца с независима коренова система. По време на трансплантацията е удобно да поставяте такива деца в отделни саксии.

Когато разделяте цял храст, е важно да направите това с минимално увреждане на корена. Подвижните издънки трябва да имат 3-4 листа.

Прехвърляне

Едно младо цвете се нуждае от смяна на почвата всяка година. Но вече екзотиката за възрастни не расте толкова интензивно, следователно е необходима трансплантация веднъж на 2-3 години.

Саксията за аглаонема се нуждае от близък, в противен случай ще израсте корените си в ущърб на зелената маса. Необходим е добър дренажен слой, за да може въздухът да премине през него.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Екзотичната красавица реагира остро на променящите се условия на задържане. Това се отнася за всички аспекти: осветление, поливане, температура. Аглаонема ще толерира липсата на тези растежни фактори, но излишъкът ще причини смърт.

Листата губят тургора си, изсъхват

Има две причини за такава цветна реакция: хипотермия на земна кома или разпадане на корените на растенията. В първия случай трябва да поливате и да напръскате цветето с топла вода (само ако е необходимо поливане). Важно е да се премахне източникът на хипотермия.

Във втория случай трябва да проверите корените и да премахнете повредените части. Ако има гниене, корените трябва да бъдат отрязани, изплакнати и цветето да бъде трансплантирано в нова почва.

Цветът на листата се губи

Изпъстрен или петнист цвят става размазан и с течение на времето напълно се губи и изтънява.

Забележка! Това поведение е типично, когато липсва светлина или хранителни вещества.

Яркият цвят на листата се поддържа от азотни торове и органични вещества.

Кафяви петна по листата

Ако петната са влажни, това е знак за прекалено поливане и застояла влага в саксията.При поливането трябва да си вземете почивка и да наблюдавате поведението на цветето в бъдеще. Ако петната продължават да се появяват и листата започват да се извиват, е необходима спешна трансплантация.

Ако върху стъблата са се разпространили кафяви петна, това е гъбична инфекция. Най-често такова цвете вече не може да бъде спасено.

Когато върху листата се появи кафява граница и листната плоча започне да се набръчква, въздухът е прекалено сух. Саксията трябва да се отстрани от нагревателните устройства и влажността да се увеличи чрез пръскане.

Долните листа падат

Пожълтяването и отпадането на долната зеленина е естествен процес за цветето. Обикновено листата на аглаонема пожълтяват в началото или в края на периода на покой.

Вредители

Вредители, които могат да се заселят върху аглаонема, са листни въшки, кърлежи, бяла муха, брашнеста буба. Необходимо е да се извършат няколко обработки със специални средства за лечение на паразити. Тъй като храстите често са удебелени, е необходимо периодично внимателно да се изследва растението за наличие на вредители и да се поддържат правилни грижи.

Бяла муха на гърба на листа

Цветето на аглаонема е красиво, грижата за него у дома изисква сдържаност и умереност. Изпълнявайки само няколко от основните му изисквания, можете да настаните този красив фито-приятел във вашата къща за дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина