Акалифа - домашни грижи и описание

Акалифа е много интересно растение. Съцветията му наподобяват опашка на лисица. Поради тази прилика сред хората, Акалиф получи прякора лисича опашка. Той е толкова популярен, че един от героите на Скайрим носи неговото име - Акалифа.

Описание на цветето

Акалифа е цвете от семейство Euphorbia. Естествено местообитание - тропически гори от Югоизточна Азия и Тихоокеанските острови. Родът на растението се състои от 250 сорта. Произходът на името е интересен - от древногръцкото „акалиф“ то се превежда като „коприва“. Това съвпадение не е без основание: листата съдържат вещества, които причиняват дразнене.

Как изглежда едно цвете

Забележка! Поради отровния бял сок, най-добре е да не отглеждате това растение в домове с деца или домашни любимци. Когато извършвате работа (трансплантация, резитба и др.), Не забравяйте да използвате ръкавици и след приключване измийте ръцете си.

Като закрито цвете акалифата е станала известна от 1898 г. Тя е много компактна, в къщи не расте повече от 0,3-0,7 м.

Акалифа като ампелно растение

За тази цел се използва хаитянският Акалифа. Има разперено стъбло и малки листа с цвят на мента с назъбени ръбове. Съцветието е лилаво ухо. Дължината на пъпките е не повече от 10 см. Поради малкия си размер изглежда страхотно във висящи саксии или кошници и радва с впечатляващия си цъфтеж.

Акалифа: домашни грижи

Не е трудно да се грижите за акалифа у дома, но не забравяйте за вниманието при работа с растение. В противен случай са възможни следните симптоми:

  • кожни обриви;
  • разкъсване;
  • главоболие.

Други нюанси на грижа за такова растение:

Температура и осветление

Лисича опашка е топлолюбиво растение. Не можете да го изведете на улицата, тъй като поривите на вятъра могат да му навредят. Къщата трябва да бъде поставена на място, където практически няма течения.

Осветеността е много важен фактор. Акалифа предпочита ярка, но разсеяна светлина.

При ниско ниво на осветеност декоративността може да се влоши:

  • листата ще пребледнеят;
  • цъфтежът ще се влоши;
  • стъблото ще се разтегне и ще придобие грозна форма.

За ваша информация! Оптималната температура за лисича опашка е около 25 ° С, през зимата - не по-ниска от 16 ° С. Ако тези правила не бъдат спазени, Акалифа ще започне да боли и може да умре.

Поливане

Лисича опашка е растение с бърз растеж и развитие, така че изисква многократно поливане. През студения сезон трябва да се намали. Когато дойде топлината, земята винаги трябва да остане влажна.

Важно! За да накарате растението да се чувства комфортно у дома, струва си да поставите саксията с лисича опашка в тава с влажни камъчета. Овлажняването със спрей също ще свърши работа.

Торове

Необходимо е да се подхранва растението по време на интензивен растеж (от март до септември). Комплексните минерални торове са идеални за тази цел. Подхранването се извършва 2 пъти на всеки 30 дни. Възможно е и използването на органични торове.

Прехвърляне

Младите лисичи опашки се трансплантират ежегодно, възрастните - веднъж на 3-4 години. Отглеждането на лисича опашка повече от четири години е безсмислено, тъй като тя се простира много. Без подмладяване растението ще загуби декоративния си ефект през третата година.

Обраслите лисичи опашки се презасаждат по метода на претоварване с обновяване на горния слой на почвата. Също така е необходимо да изрежете издънките наполовина.Най-доброто време за трансплантация на Акалифа е пролетта.

Важно! Растението предпочита леки почви с достатъчен въздух и капацитет за отглеждане. Оптималната почвена смес трябва да включва равни пропорции на копка и листни почви, както и торф, хумус и пясък.

Подрязване

За да запазите старите екземпляри привлекателни, трябва да отрежете цялата горна част, оставяйки пън с височина 20-30 см. След това трябва да бъде покрит с торба или стъклена капачка, така че растението ще дава по-бързо млади издънки.

За ваша информация! За ускорен растеж можете да използвате разтвор на цирконий, който се напръсква върху пънчето.

Размножаване

Акалифа може да се размножава с помощта на семена или чрез резници. Разсадът започва от март-април. Семената се засаждат в почвена смес от листна пръст и пясък (1: 1). Температурата трябва да бъде в рамките на 20 ° C и най-добре е да поставите разсад в мини оранжерия, където семената ще се развият по-бързо.

Размножаване чрез резници

За присаждане се вземат полу-лигнифицирани апикални резници. Преди засаждане резниците се обработват с коренообразуващ стимулант. Контейнер с младо растение се поставя в оранжерия или се покрива с полиетилен. След 45-60 дни върхът се прищипва, така че храстът на лисича опашка да се подобри.

Важно! Акалифа с четина коса трябва да се размножава само през пролетта. За вкореняване се използва торфено-пясъчен (1: 1) субстрат.

Възможни проблеми с растенията

В случай на нарушения на грижите, Akalif може да бъде атакуван от листни въшки, червеи и пикочни мехури.

Когато лисича опашка е в относителна прохлада и ниска влажност, листата ще започнат да пожълтяват и падат. Възможно е да се появят петнисти росписи - проява на гъбични заболявания. При липса на азот листата губят цвят и стават бледи. Акарицидите и лекарствата срещу паразити с пряка употреба ще помогнат за коригиране на ситуацията.

Разнообразие от видове

Акалифа има много видове. Ето най-известните и популярни:

Акалифа Хиспида

В описанието на акалифа хипид се казва, че другото му име е акалифа с четина. Това е малко стайно цвете с дълги съцветия (около 45 см). Цветът им може да бъде тъмно розов или червен. Външно те много приличат на брезови котки. Листата са тънки, тъмнозелени, покрити с разклонени жилки. Ръбовете са леко назъбени. Дълъг и буен цъфтеж.

Акалифа на юг

Този вид не се откроява по никакъв начин. Акалифа южна е обикновен плевел. Стъблото му е право и разклонено, достигащо височина от половин метър. Цветя от два вида: печатни (отдолу) и пестилатни (отгоре). Съцветията са класове. Цъфти от юли до август. Плодовете се образуват през август-септември и представляват образувания с твърди косми. Цветът варира от сив до светлокафяв.

За ваша информация! Такова едногодишно растение е много упорито, затова за унищожаването му трябва да се използват хербициди.

Акалиф Уилкс

Този вид е ценен заради заоблените си листа с бронзов оттенък и пурпурни петна. Ето защо той получи второто си име, меден лист. Лисича опашка в крайна сметка се превръща във висок храст, но има и миниатюрни екземпляри. Редките цветя също изненадват с червения си цвят, но все още не са толкова впечатляващи като привличащите се листа.

Акалифа Вигинси

Родината на застрашения вид е Галапагоските острови. Поради енергичната дейност на хората, този вид практически не се среща в природата. Има широки, удължени листа с остри върхове. Съцветията са яркочервени, висящи.

Размножаване чрез резници

Акалифа с право може да се счита за много разнообразно растение. Многобройни представители включват както атрактивни цветя, така и плевели. Сред големия избор обаче определено можете да намерите това, което искате. Това растение ще бъде идеална декорация за всяка стая, независимо дали е обикновен апартамент, уютна селска къща или офис кабинет.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина