Спирална албука - домашна грижа

Родината на това растение е Южна Африка. Често се отглежда у дома. Това се дължи на необичайния външен вид и красивите цветя. Спиралната албука получи името си за формата на стъблата и способността да изхвърля дръжки с бели съцветия (albuca spiralis означава "стрелба в бяло").

Описание на необичайно цвете

Albuca spiralis е сочно растение, което има специални тъкани, където се натрупват резерви от вода.

Спирална албука

От луковица расте цвете, което изглежда така:

 • Кръгла, леко сплескана форма;
 • Бял цвят;
 • Среден диаметър - 5 сантиметра;
 • Корените са влакнести, бели.

Цвете албука расте средно от 15 до 20 листа. Те се събират в един изход в началото на корена. По дължина зеленикаво-сивите листа на растението рядко достигат повече от 15 см. По форма те приличат на спирала, за която цветето е получило името си.

Допълнителна информация. При изправяне на листата дължината им може да бъде 35 см. Те приемат спираловидна форма по време на горещини, когато растението няма достатъчно влага и по този начин се натрупва и задържа.

Дължината на дръжката може да достигне 60 см. За разлика от листата, тя е сива и месеста. Съцветието е хлабаво, с форма на четка. Средно съдържа от 10 до 20 цветя, насочени надолу. Диаметърът на цветето е около 3 сантиметра, те растат на четири сантиметров дръжка.

Албука цветя

Външно цветята наподобяват камбани, само бледозелени или бледожълти. Всяко цвете има 6 листчета венчелистчета, подредени в 2 кръга. Първите три венчелистчета са разположени в хоризонтална равнина, вторите три са насочени надолу, за да предпазят плодника и тичинките. Растението има кремообразен аромат на ванилия, но не всички негови видове се характеризират с аромат. Албука дава плодове под формата на кутии, където са разположени черни лъскави семена.

Грижа за Албука у дома

Отглеждането на цвете у дома е лесно. Достатъчно е да се спазват следните препоръки:

 • Растението е много изискващо светлина. Препоръчително е да го инсталирате на прозорец с най-голяма осветеност. Това ще осигури добър растеж, нормално развитие и обилен цъфтеж.
 • Към почвата също има определени изисквания: лекота, висока способност за преминаване на вода и въздух, значително съдържание на едър пясък.
 • Спиралната албука е много термофилна. През лятото оптималната температура за отглеждане е 25-28 градуса, през зимата - 13-15 градуса по Целзий.

Важно! Когато се отглежда у дома, растението обикновено цъфти през пролетта. Препоръчително е обаче да го стимулирате. За да направите това, в края на ноември - началото на декември трябва да го поставите на хладно място с дневна температура 10-15 градуса.

 • Цветето консумира най-много влага по време на интензивен растеж и изхвърляне на цветя. Растението принадлежи към категорията сукуленти, което означава, че е необходимо да се полива обилно, но не често. Определянето, че цветето се нуждае от влага, е просто: просто докоснете горния слой на почвата. Ако е суха, албуката трябва да се полива. Спрете поливането, когато настъпи латентност (листата са умрели).

  Отглеждане на спирала от албука

 • Подхранването се изисква само по време на растеж и цъфтеж. По-добре е да използвате различни сложни материали като тор.

Какво да направите, ако листата не се извиват

Основната причина за правите листа е стагнацията на водата в тях.Тъй като сукулентите имат способността да съхраняват влага в специални тъкани, прекаленото поливане може да създаде проблеми. В този случай има две решения:

 • Намалете количеството вода за напояване. Цветето се нуждае от влага само по време на цъфтежа и интензивния растеж. През останалото време може да се справи с минимално количество вода. Водата трябва да се прави само когато саксията е суха. Излишната влага ще доведе до застой в растителните тъкани, което ще доведе до различни заболявания, вероятно смърт.
 • Осигурете стабилно осветление за поне 18 часа. За това е напълно възможно да се използват флуоресцентни лампи или специални осветителни устройства. В допълнение към прякото си действие (осветление), те ще имат топлинен ефект върху албуката. Това ще изисква от нея да изразходва водните си запаси. В резултат на това излишната влага от тъканите ще бъде естествено отстранена и растението ще се върне към обичайния си вид.

  Спирална болест на Албука

Повишеното количество влага може да доведе до падане на листата. Проблеми възникват и в случай на ниски температури, ниско осветление. Растението не обича течения.

Цъфтящи характеристики

Изхвърлянето на дръжката на спиралната албука се случва по правило през април-май. Това се дължи на факта, че цъфтежът изисква значителна температурна разлика между нощта и деня, това състояние най-често се наблюдава през пролетта.

Можете да се възхищавате на цветята на албука в продължение на 10 седмици. Съцветията на растението са с форма на камбана с 6 венчелистчета, огънати в различни посоки. Някои видове спираловидна албука имат деликатен и приятен аромат, който придобива голяма популярност сред любителите на домашното цветарство.

В края на периода на цъфтеж по стъблата се образуват семенни шушулки. В този момент е необходимо значително да се намали или спре поливането, тъй като цветето се подготвя за период на покой. Той хвърля листа, всички процеси се забавят в него. Краят на сезона за грижи за албука идва през есента.

Размножаване със семена

Албука се отглежда от семена или луковици. Ако луковицата може да бъде просто трансплантирана, инструкциите стъпка по стъпка за работа със семена са както следва:

 • Стъпка 1. Придобиване на семена и почва.

Забележка! Трябва да се използват само пресни семена. Това увеличава степента на покълване и вероятността за бърз растеж на цветето, а също така го предпазва от болести. Препоръчително е да се засаждат семена в специална почва за сукуленти. Характеризира се с добра въздухопропускливост.

Метод за отглеждане на семена

 • Стъпка 2. Контейнерът с пръст и семена трябва да бъде покрит със стъкло или фолио, за да се осигури парников ефект. Необходимо е да изчакате кълнове в добре осветено помещение с температура 26-28 градуса в продължение на 14 дни.
 • Стъпка 3. Препоръчително е да поставите саксията на добре осветено място. Ако има достатъчно светлина, след няколко месеца листата ще придобият спирален вид. При необходимост може да се използва флуоресцентна лампа.
 • Стъпка 4. Ако се грижите правилно за кълновете, луковиците ще се образуват до края на първата година от живота им. Те трябва да бъдат трансплантирани в отделни контейнери. Първите цветя ще трябва да изчакат три години.

Грижата за спирала albuka у дома е проста. Това растение е сочно и не изисква много внимание. Достатъчно е да осигурите необходимото количество светлина, топлина и влага и растението ще зарадва собственика с красивите си цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина