Алоказия - грижа за дома, описание на сортовете Поли и Амазония

Домашните цветя служат като декорация за къщата и радват окото с различните си форми и цветове. Alocasia, чието размножаване у дома е достъпно за всеки производител, има много привърженици. Това екзотично растение е вечнозелено и рядко изхвърля листата си.

Външен вид и характеристики

Растение от семейство Ароидни, многогодишно и тревисто. Листата варират в цвят от светло зелено до тъмно със светли жилки. Тропическият произход е оставил своя отпечатък, тъй като растението има следния набор от параметри:

Външен вид на алоказия

 • височината варира от 0,4 до 2 m;
 • стъблото е дебело, сочно и понякога дървесно;
 • при изрязване растението отделя млечен сок;
 • плодовете на алоказия са плодове, които имат елипсовидна или полусферична форма;
 • листа с различни цветове, броят им варира от едно до няколко парчета;
 • формата на листата може да бъде различна: стреловидна, сърцевидна или щитовидна.

Цветът с помощта на листни плочи изхвърля излишната влага, която не може да поеме. При прекомерно поливане или висока влажност „плаче“, отделяйки влага.

Често срещани сортове

Малоразмерната Alocasia Amazonica се отглежда изкуствено от два вида: Lowe и Sandera.

Амазонски цветни плодове

Когато се продава такова цвете, то често се нарича Сандера. Те са объркани поради сходството си във външния вид. Амазонската алоказия е хибрид, което означава, че е съвсем различно растение. Можете да го различите по следните характеристики:

 • краищата на листата са плавно вълнообразни;
 • бели вени на тъмно листо, задълбочени като драскотини или малки пукнатини.

Amazonica рядко цъфти и излъчва дълбоко опияняващ аромат. Домакинските екземпляри нямат плодове.

По-високият вид от това семейство е Alocásia Polly. Храст с височина до 0,5 м с дебело, изправено стъбло. Неговите грудкови корени са достатъчно големи. Отличава се от другите видове със следните разлики:

 • тъмни листа, с форма на сърце, метален оттенък, дълги до 40 см;
 • ивици от бежови или бледозелени цветове;
 • цъфтежът е редовен.

По ръба на всяко листо на устата има хидратори за изхвърляне на влага. Alocasia Polly за домашни грижи не изисква големи саксии и много място за поддръжка.

Информация. Alocasia Sandera, като видът, от който произлиза Поли, се отглежда в оранжерии. Същият този хибрид Alocásia Polly е отгледан специално за вътрешна употреба.

Лечебни свойства

От 70 разновидности на това тропическо растение само на две са присвоени лечебни свойства:

 • Alocasia macrorrhizos (едро коренище, популярно - индийски Arum), чиито удебелени корени могат да бъдат объркани с корени на женшен, яркозелените сърцевидни листа имат сочни дръжки с дължина до метър;
 • Alocasia odora (ухаеща) - дълги метър листа като щитове върху стволовете, достигащи 2-2,5 m.

Лесно е да се объркат двете разновидности. Разликата между алоказия миризлива е, че има столони - странични издънки, които бързо отмират. Те се използват за размножаване. Неразвитата зеленина и аксиларните пъпки са разположени на столоните.Алоказията с големи корени няма такива издънки.

Алоказия е домашно растение, което се лекува с тинктура от алоказия.

Важно! Всички растения от това семейство са токсични. Не можете да докосвате ненужно листата, да разкъсвате и търкате в ръцете си, позволявайки на сока да влезе в контакт с кожата. Корените на Alocasia macrorrhizos често се предават като корени на женшен. Тази тинктура от женшен може да бъде фатална, когато се приема през устата.

Широколистната маса на тези растения дезинфекцира въздуха в дома, абсорбирайки опасни емисии на формалдехид, фенол и други подобни на тях. Освен това фитонцидите, съставляващи листа, засягат стафилококи, грипни вируси. Те също убиват Е. coli и стрептококи.

Това може да се отдаде и на лечебни свойства.

Прилагане на тинктура

Алкохолна настойка от дръжки и листа може да се използва външно за триене или компресиране. Смята се, че той може:

 • помощ при възпаление и подуване;
 • стартира процеса на възстановяване на тъканите;
 • намалява болката в ставите.

Тинктура от алоказия се приготвя чрез смилане на растението в керамична купа. Не се използват метални инструменти. Съотношението на смачкана каша и алкохол е 1: 1. Полученият разтвор се съхранява на тъмно за 21 дни.

Внимание! Поглъщане на капки, чието количество се определя от лекар, който знае дозировката. Като се има предвид, че този вид растение не е признато за лечебно, а сокът съдържа живачен хлорид и цианиди, лечението е под въпрос.

Характеристики на грижите за растение у дома

Грижите за дома Alocasia включват поддържане на следните условия:

 • температурен режим;
 • контрол на влажността на почвата и въздуха;
 • стандарти за осветление;
 • подхранване и качество на почвата.

Създаването на климат, близък до естествените условия за отглеждане, е основната грижа на производителя.

Температура

Температурен диапазон за алоказия:

 • пролет и лято - 23-25 ​​0С;
 • зима - 18-20 0С.

Както при всички стайни цветя, черновите са неприемливи за растението.

Осветление

Най-благоприятното осветление за растеж и размножаване е дифузната светлина. Не е разрешено прякото излагане на слънчева светлина. Подреждането на саксии с цветя на первазите на прозорците от южната страна задължително предполага засенчване.

За ваша информация. Зеленолистните сортове могат да се отглеждат както на сенчести, така и на осветени места. Цветята с пъстри листа са по-взискателни към светлината, те могат да загубят цвят.

Поливане

През по-топлите месеци поливайте ежедневно. През есента - веднъж на всеки два до три дни. През зимата - един ден след изсъхване на горния слой. Ако в тигана на тенджерата се е натрупало малко количество вода, тя се източва.

Пръскане

Листата се намокрят с топла вода, като се използва спрей бутилка всеки ден. На всеки три дни е препоръчително повърхността на листата да се избърсва с влажна гъба или влакно.

Влажност

Овлажняването на въздуха се осигурява чрез подреждане на чаши с вода с голям диаметър сред цветята. Водата, изпарявайки се, ще даде необходимия процент влага.

Грундиране

За стайни цветя използвайте специални субстрати с ниско съдържание на киселини (5,5-6,5) от магазина. Храненето на корените ще бъде осигурено от минерални добавки и порест въглен. Дайте предимство на универсалните форми на основата на торф (отгоре). Редовната земя няма да работи.

Подхранване

По-добре е да се вземат сложни торове с повишен процент азот за декоративни широколистни култури. Храненето с минерали е необходимо няколко пъти в месеца.

През зимата

Грижата за алоказия през зимата се състои в поддържане на желаната температура и осветеност. Премахнете рязкото спадане на температурата при проветряване на стаите. Пръскането се извършва веднъж седмично.

Подрязване

Тази операция се извършва с ръкавици с остри градински ножици или нож, винаги с чист инструмент. Сухите листа се отстраняват. Зелено - само в краен случай.

Как се размножава растението

Флористите споделят посадъчен материал и придобиват нови видове цветя. Основните методи за разплод включват следните опции:

 • резници;
 • семена;
 • разделителни корени или столони (странични издънки).

Информация. Разнообразните сортове не се размножават със семена. Разнообразието с такова възпроизвеждане не се предава.

Покълващи семена

За покълване вземете касети за разсад и подходяща почва. Семената се засаждат веднага след прибирането им. Касетите се пълнят с пръст, семената се поставят в клетките и се потапят до дълбочината на една фаланга на пръста. След това отгоре се полага тънък слой почва и се навлажнява. Касетата се затяга с филм (вид оранжерия) или се покрива с лист стъкло. Съдържанието на влага в почвата се поддържа високо, осветлението е постоянно. Покълна при температура от + 22 ... + 25 ° C.

Отворете касетите след поникване. Когато на издънката се появят 2-3 листа, те се засаждат в саксии с диаметър до 10 см. По-нататъшна трансплантация се извършва, когато корените запълнят контейнера.

Вкореняване на резници

Листът се отрязва под ъгъл от 45 °, оставяйки фрагмент с плътта на ствола. Издържат 2-3 часа, поръсвайки с пепел. След това резникът се потапя в Kornevin (продава се в магазините) за 2 часа и се засажда в контейнер. Саксията е предварително напълнена с подходяща почва. Когато се появят признаци на развитие на нови листа, това означава, че е настъпило вкореняване на резниците.

Прехвърляне

След като анализирате как се умножава алоказията, трябва да се научите как да я трансплантирате правилно. Това се прави през пролетта. Младите издънки се трансплантират всяка година, а зрелите - веднъж на 3 години.

За това се използва методът за претоварване. Растението се изважда от старата саксия, заедно с почвата се поставя в по-просторна (един размер), запълвайки свободното пространство с нова почва.

Възможни нарастващи проблеми

Alocasia има не по-малко заболявания от другите цветя. Листата могат да сигнализират за това.

Листата пожълтяват

Как да се лекува, ако листът започна да пожълтява? Листата могат да променят цвета си по следните причини:

 • пожълтяване около краищата - лош състав на водата;
 • целият лист е променил цвета си - липса на хранене или признак на стареене.

След изсушаване старите листа се отрязват.

Върховете на листата изсъхват

Това е признак на инфекция с некроза. Проект, нарушаване на температурния режим, застой на влага в саксията водят до такъв проблем.

Долните листа падат

Това се случва, когато цветето е тесно в саксията, липсват хранителни вещества или са се появили вредители.

Вредители

Alocasia има голям враг - паякът. Невидим с просто око, той поставя ларвите от долната страна на листа. Бяла паяжина и червени точки са сигурни признаци на вредител.

Правилната грижа за растението, борбата с вредителите ще помогне на алоказията да заеме полагащото се място в къщата. Ако се погрижите за него, растението ще цъфти и не само ще украси интериора, но и ще създаде здравословен микроклимат в цялата стая.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина