Грижа за цветя от алпийски виолетови у дома

Алпийската виолетка (циклама) е грандиозно растение, което цъфти, когато зад прозореца има сняг. Ето защо цветето получи името си. Родното място на цикламата е планината. Животновъдите са отгледали много нови сортове, които се различават по формата на листата, шарките върху тях и цвета на цветята. Алпийската теменужка може да се отглежда като стайно или градинско растение.

Как изглежда алпийската теменужка

Цикламата расте от грудки, храст. Възрастно растение е с височина до 30 см. Листата са разположени на дълги, червеникаво-кафяви резници. Цветята са петлистни, удължени на дълги цъфтящи стъбла.

Животновъдите са отгледали 22 сорта алпийски теменужки, които могат да бъдат разделени на два вида:

 • лилаво (европейско - Cyclamen purpurascens);
 • Персийски (Cyclamen persicum).

Прекрасна композиция

Показаните в таблицата сортове са подходящи за домашно отглеждане.

Сорт цикламаРазмер на растениетоПериод на цъфтежОписание на цветето
Чадър, персийски, хибриденстандартенДекември - маймалки розови цветя, необичайна форма, розово
Лулу, персийски, хибридендо 30 смцъфти в продължение на 4 месецачервени цветя, ресни ръбове на венчелистчета
Виктория, персийска, хибриднасредно аритметичноДекември - майдвойни венчелистчета, двуцветни: бяло в основата, пурпурен връх
Маурис Драйден, КоскистандартенДекември - мартразлични нюанси, основата на венчелистчетата има дебел богат тон
Розеум, Коскисредно аритметичноДекември - мартярко розово с тъмно око

За да осигурите правилното развитие на цвете у дома, трябва да знаете към кой сорт принадлежи.

Колко са красиви

Историята на популярността на цикламата започва в малкото канадско градче Делхи. В него е открит магазин за цветя, когато има рязък спад в икономиката. Първото цвете, което се предлагаше на купувачите, беше циклама, взета от планината. Сега магазин за цветя Farmley Flowers се превърна в огромна оранжерия, в която всяка есен цъфтят стотици циклами, най-необичайните екземпляри от различни цветове.

Особености на грижите за алпийски теменужки у дома

Когато гледаш нежна циклама, изглежда, че той е капризен и обича топлината. Но не напразно първата дума в името е „алпийска”. Цветето предпочита студ и светлина, поради което няма място за саксия с алпийска виолетка на перваза на прозореца, под която преминава централното отопление. Трябва да се постави в най-студената стая или на балкона.

Температура

В природата алпийската теменужка пуска цветни стъбла веднага щом планинските поляни се освободят от сняг. В апартамент цветето се развива добре при температура от 10-15 градуса. През лятото е необходимо да премахнете саксията от ярка слънчева светлина.

Осветление

Планинската теменужка обича светлината, но пряката слънчева светлина е разрушителна за нея. Най-подходящи ще бъдат прозорците, разположени от източната или западната страна на хоризонта. Няма достатъчно светлина върху северните прозорци на алпийската теменужка. В южните стаи цветето може да бъде поставено по-далеч от прозореца.

Поливане

Поливайте цветето с мека, утаена вода. Температурата на водата трябва да е по-ниска от стайната. След успокояване на цвета поливането се намалява.

Допълнителна информация! Много производители практикуват поливане от палета.

Пръскане

Преди да цъфтят пъпките, бабината циклама може да има хладен душ - спрей. Тази процедура повишава влажността в помещението и понижава температурата.

Поливане на циклама

Грундиране

Почвата за засаждане на красив алпийски мъж е смес от няколко компонента, която е лесна за приготвяне сами.

Следните съставки трябва да бъдат смесени:

 • хумус (част 1),
 • пясък (1 част),
 • торф (1 част)
 • листова почва (2 части).

Опитните производители казват, че торфът може да бъде изключен.

Забележка! За цикламата е важно да осигури определена киселинност на почвата. Трябва да е между 5-6 рН.

Подхранване

Трябва да нахраните храста преди цъфтежа, когато расте листа. Можете да вземете минерални или органични торове.

При хранене трябва да спазвате честотата - веднъж седмично.

Кога и как цъфти алпийска теменужка

Повечето видове алпийски теменужки изхвърлят цвета си с пристигането на есента. За буйния цъфтеж екземплярът изисква и голямо количество хранителни вещества, определена температура на въздуха, влажност и осветление.

Цветята на цикламата са различни по размер и цветова палитра - от бледо белезникави до бордо с тъмен оттенък, лилаво.

Венчелистчетата са огънати назад и наподобяват крилата на пеперуда. Краищата на венчелистчетата могат да бъдат прости, издълбани, заострени с ресни, с многоцветна граница.

Различните сортове стайна циклама не цъфтят едновременно. Персийската циклама радва с цветята си през зимата, а европейската цъфти през лятото. Ако персиецът може да изхвърли дръжки при температура от + 10 ° С, тогава европейската циклама ще цъфти обилно, дори ако термометърът е + 23 ° С.

За справка: животновъдите са разработили сортове алпийски теменужки, които могат да цъфтят целогодишно. Това са предимно хибридни сортове.

Жизненият цикъл на различните сортове алпийски теменужки е един и същ: появата на листа, единични цветя, буен цъфтеж, изсъхване на леторастите, натрупване на вещества, необходими за периода на покой.

Как се възпроизвежда алпийската теменужка

Флористите размножават дриадата (това е друго име за алпийски теменужки) по два начина - чрез семена и резници.

Първите листа

Покълващи семена

Отглеждането на алпийски теменужки от семена е дълъг процес.

Първо трябва да направите цветето да даде плод, а за това трябва да опрашите растението. В началото на процеса изберете цвете и го докоснете. Поленът ще се разпръсне и ще се утаи върху други цветя.

След опрашването, след известно време ще се появи кутия. Веднага след като започне да се наклонява надолу, трябва да се отскубне, изсуши и да се тестват семената за покълване. За да направите това, направете 5% разтвор на захар и потопете семената в него. Жизнеспособните семена ще потънат на дъното.

Внимание! Семената, събрани преди 1,5-2 години, покълват по-добре.

Торфените таблетки се използват за покълване на семена.

Вкореняване на резници

Алпийската циклама може да се размножава чрез розетка в корена. Растежът трябва да бъде защипен и засаден в нова почва. Трудно е да се размножава растение чрез резници от листа.

Цветар, който държи на развъждането на циклама, може да изпробва всички методи за размножаване и да приложи най-успешния в своята практика.

Трансплантация след покупка - ръководство

Алпийската виолетка (циклама) не се препоръчва да се пресажда веднага след покупката.

Година по-късно, веднага щом се появят първите издънки над клубена, започнете да пресаждате и следвайте описанието:

 • саксията трябва да е с 2 см по-голяма от крушката;
 • почва, която представлява смес от торф, пясък, натрошен сфагнум, вермикулит и дървени въглища, може да се купи в магазин за цветя;
 • за дренаж ще е необходима експандирана глина;
 • дебел слой дренаж, субстрат се изсипва в саксията;
 • цикламената грудка се поставя в саксия (около 1/3 от грудката остава над земята);
 • почвата се излива и леко се притиска надолу;
 • трансплантираното растение се полива със слаб разтвор на манган.

Подхранването на растението може да се извърши само след като младите листа започнат да растат.

Засаждане на патицата

Възможни проблеми при отглеждането на алпийски теменужки

Алпийската теменужка изисква внимателна домашна грижа. Тя е много чувствителна към грешките в грижите.

Болести

Има много заболявания, поради които представител на закритата флора може да загуби своята привлекателност.

Дрякът може рязко да изхвърли листата - това означава, че в стаята е горещо, влажността е недостатъчна.

Гниенето на цветя може да се развие от проникването на влага. В този случай се препоръчва да се отстранят увисналите издънки, обработете пробата с фунгицид.

Забележка! Патогените на фузариум засягат съдовете на растението, което може да доведе до смъртта на цветето. Растението трябва да се напръска с разтвор на фундатол, поливането трябва да се извършва "в корена".

Вредители

Европейската теменужка може да бъде нападната от вредители.

 • Слонът бръмбар, утаявайки се на цвете, гризе листата и грудките ще се превърне в храна за своите ларви. Трудно е да се справим с такъв вредител.
 • Можете да се борите с ножницата (листни въшки): отстранете възрастните и техните ларви, третирайте листата със сапунена вода и инсектицид.

Други проблеми

Много производители се притесняват, когато листата на растението пожълтяват масово. Това е нормално: цветето се подготвя за състояние на покой. Растението може да изсъхне поради липса на място в саксията, поради изчерпване на почвата. Случва се дръжките да са къси. В този случай трябва да увеличите поливането.

Цикламата може да зарадва не само във вътрешността на къщата. Производителите все повече поставят алпийската теменужка на цветни лехи. Изглежда страхотно на покрит с бръшлян балкон. Съставът на циклама в комбинация с декоративни билки в висяща плантатор прави терасата изискана. Цъфтящата циклама е израз на всички нежни чувства. Ако се грижите правилно за цветето, то ще удивлява с екзотичната си красота в продължение на много години подред.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина