Всичко за амарилис и хипеаструм: визуални разлики, как да се различават един от друг

Външно невероятно подобни амарилис и хипеаструм в ботанически смисъл са видове от един и същи род - Амарилис. Начинаещите производители могат да объркат растенията. Най-лесно е да видите разликата, когато има две цъфтящи растения едно до друго, в други случаи трябва да обърнете внимание на важни разлики между тях.

Красивите и необичайни съцветия както на хиппеаструма, така и на амарилиса са много декоративни, те ще украсят всеки интериор, подходящи са за създаване на буйни букети, ще ви зарадват с необичайни цветове и многобройни съцветия.

Хипеаструм, цъфтящ на перваза на прозореца

Тези цветя си струва да се отглеждат на перваза на прозореца и в градината, те ще внесат необичайни цветове и ще осигурят пищна декорация навсякъде. И двете цветя са интериорни, те ще създадат благоприятна атмосфера и ще украсят къщата. Все още си струва да се научите как да различавате тези растения.

Основните разлики между амарилис и хипеаструм

Принадлежността към един и същи род прави тези две растения толкова сходни, че мнозина не могат да ги различат. Трябва да се наблегне на основните детайли и да се определи как амарилисът се различава от хипеаструма:

  • при амарилис формата на луковицата е с крушовидна форма, докато при хипеаструма е кръгла, по-рядко леко удължена;
  • амарилисът практически няма аромат, хипеаструмът има ярко изразен флорален аромат;
  • в съцветието на хипеаструма цъфтят не повече от 6 пъпки, амарилисът образува големи букети с до 12 пъпки;
  • образуването на цветя през есента е присъщо на амарилис, през зимата и пролетта, цъфти хипеаструм;
  • цъфтящата стрела на амарилиса е изпълнена вътре, хипеаструмът има кухина.

Амарилис в градината

Благодарение на такива прости знания можете достатъчно лесно да се научите да различавате тези растения и да отглеждате у дома точно това, което привлича повече. Amaryllis и hippeastrum, техните различия са толкова очевидни, че след като сте посетили специализиран магазин, ще бъде лесно да видите разликите им и да изберете точно растението, което е по-вкусно от вас.

Разликата във видовото разнообразие на цветовете

Амарилис има само четири вида, наречени Amaryllis belladonna, Amaryllis bagnoldii, Amaryllis condemaita, Amaryllis paradisicola. По това време хипеаструмът има около 90 вида, които често се различават значително един от друг.

Полезно е да се отбележи! Таксономистите също могат да объркат тези две растения, по-рано родът Amaryllis се състоеше от много повече видове, но по-късно повечето бяха прехвърлени в род Hippeastrum. Хибридният хипеаструм постоянно има нови сортове, които радват производителите на цветя със своята красота. Те понасят по-добре болестите и като цяло са по-малко податливи на тях.

Произходът на растенията

Тези цветя растат в напълно различни региони на планетата. Родът Hippeastrum се среща в Америка, в субтропичните и тропическите зони, най-вече в Перу, Бразилия и Боливия в басейна на Амазонка. Този род се счита за геофит и расте най-вече в степните и планинско-степните райони. Амарилис са открити в Южна Африка, по-късно пренесени в Австралия. Те са мезофити, предпочитат влажни почви.

Способност за кръстосване

Amaryllis се кръстосва добре с други видове, например с Krinum, Nerine или Brunswigia.Хипеаструмът от своя страна е практически неспособен да премине, в 90% от случаите това е невъзможно.

Амарилис в дивата природа

Въпреки това сортовото разнообразие е много голямо и включва почти 2000 сорта, като най-популярните са около 200 от тях. Най-често срещаните са представители на групата хибриди на Леополд.

Периоди на цъфтеж

Тези две сродни растения имат драматични разлики в периодите на покой и цъфтеж. Амарилис винаги има време, когато заспива, защото растението е широколистно цвете, хиппеаструмът също е вечнозелен, в зависимост от сорта.

Амарилисът цъфти веднъж на 365 дни, като правило, през есенния период, от своя страна, хипеаструмът ще радва с буйни цветя два до четири пъти годишно, най-често периодът на цъфтеж настъпва през зимата или пролетта. Освен това началото на цъфтежа може да се промени от началото на форсирането.

Външен вид, цвят и форма на цветя, листа

Съществуват и разлики във външния вид на растенията, като същевременно трябва да се обърне внимание както на цвета, така и на формата.

Hippeastrum има цветя с абсолютно невероятни нюанси: от бяло и жълто до зелено, червено и розово. Освен това често присъстват ивици или точки с по-ярки нюанси. Листата се различават в зависимост от вида, тя е гладка и твърда, формата е подобна на колан.

Разлики между амарилис и хипеаструм

Дръжката на хиппеаструма достига 80 см височина, вътре е куха, зелена с кафеникав или сив оттенък. Образуват се до 6 пъпки, когато цъфтят, ароматът им е едва доловим или липсва изобщо. Размерът на пъпките достига 14,5 см, в диаметър - до 25 см, те са с форма на фуния.

Луковицата на хипеаструма е с кръгла форма, наподобява ябълка, може да бъде леко удължена. Повърхностните люспи наподобяват бели лукови кори. Диаметърът на луковиците варира от 5 до 10 см, корените са подобни на корда.

Амарилисът цъфти във всички розови нюанси, листата са тесни с канали, цъфтежът често се случва в тяхно отсъствие. На цветята има ивици и петна, но те имат бели или розови нюанси, ароматът е силен и изразен.

Амарилис цветя

Дръжка без кухина, зелена с подчертано лилав нюанс. Достига 1 м височина, в короната цъфтят не повече от 12 цветя. Съцветието е зонтично, листата са разположени в корените на два реда. Цветята достигат 8 см в диаметър, състоят се от 6 венчелистчета, които имат заострени върхове.

Луковицата на амарилис е с крушовидна форма, цялата повърхност е покрита със сиви люспи, има мъх отвътре. По размер достига 12 см в диаметър.

Как да не се объркате при покупка

Най-лесният начин да разберете разликата е, ако имате и двете растения по време на покупката и те цъфтят. Във всички останали случаи трябва да обърнете внимание на малките детайли, присъщи на желания вид.

При закупуване на крушки е по-добре да се даде предимство на надеждни производители, тогава вероятността от объркване на амарилис и хипеаструм има тенденция към нула. Когато купувате крушки без опаковка в цветарски магазин, трябва да обърнете внимание на формата и сянката на люспите.

Съвети. Струва си да се обърне внимание на зеленината на растенията: в амарилиса е тясна и гладка с малки вдлъбнатини, в хипеаструма е твърда, удължена, достигаща 50 см дължина. По време на цъфтежа амарилисът няма зелена зеленина; той се появява много по-късно от съцветия.

В средата на лятото амарилисът е в латентно състояние, поради което луковиците могат безопасно да бъдат закупени, по това време хипеаструмът цъфти. По-близо до есента амарилисът се събужда и пуска дръжка, листата се появяват много по-късно, по-близо до зимата.

И двете растения са много красиви и доста сходни. Ако няма цел за отглеждане и продажба на тези цветя, тогава за домашното цветарство няма значение какво се купува: хипеаструм или амарилис. Те са подобни, красиви и декоративни. Цветето на амарилис е много подобно на хиппеаструм, това не е случайно, защото второто е хибрид на първото.

В случай на покупка за себе си, трябва да отдадете повече предпочитание на сянката на цветята и грижите за растенията. Така че, през периода на покой, поливането трябва да се намали, луковицата трябва да се изнесе на хладно място и след събуждането да се създадат най-удобните условия за по-дълъг цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина