Как се засажда, отглежда и формира храст от ампелни домати

Най-необичайните зеленчуци могат да се считат за ампелни домати, отглеждането на които просто ги прави уникални. Тези домати се отглеждат по необичаен начин, както в градинските лехи, така и в окачени саксии. С подходящи грижи те дори могат да бъдат засадени на балкон или тераса.

Домати ампел: отглеждане

Отглеждането на ампелни домати самостоятелно не е толкова трудно, колкото изглежда. Грижата за този вид домати практически не се различава от тази за обичайния, но все пак има някои нюанси.

Отглеждане на ампелни домати

Основните правила за засаждане на ампелни домати

Доматите от ампел се отглеждат по два начина: чрез засяване на семена директно в саксии или чрез разсад, който след това се трансплантира в по-големи контейнери. Разсад от ампелни домати се засява в началото на март; по-ранни дати се допускат и у дома.

Забележка! Преди директно засяване на семена в саксии, препоръчително е да ги дезинфекцирате. За да направите това, е необходимо да оставите посадъчния материал за един час в смес от сок от алое и разтвор на калиев перманганат.

Сеитба

Преди сеитбата е необходимо да се подготви почвата, да се оплоди предварително: торф и хумус. Семената се засяват в кутии, чието дъно е покрито с дренаж под формата на експандирани трохи, за да се избегне застояла вода. Отгоре покрити с пръст, върху която са направени ями на разстояние 2 cm. Слагат по едно семе и внимателно го поръсват със земя.

Забележка! Дренажът спасява растенията от образуването на гъбички, хлороза и други заболявания.

Разсад

Характеристики на засаждане на разсад

Отглеждането на разсад домати от ампел не се различава от отглеждането на други сортове домати. Преди засаждане на семена е необходимо да се оплоди почвата с пепел, калиев сулфат и суперфосфат. Можете да използвате специални сложни препарати, съдържащи необходимата доза минерали. Кутията трябва да се постави на добре осветена перваза на прозореца.

Грижи за разсад

След засяването на семената е важно редовно да се подхранва с препарати, съдържащи калий и азот, да се следи осветеността на разсад. Ако няма достатъчно естествена светлина, добавете изкуствена светлина - поставете лампа до кутията.

Поливането се препоръчва само при изсъхване на почвата, тъй като излишната влага ще доведе до образуване на мухъл, гъбички и болести. Водата не трябва да е студена от чешмата, а мека, малко топла. Заедно с поливането е необходимо да се подхранват със сложни препарати веднъж на всеки две седмици.

Забележка! Добавянето на щипка лимонена киселина или лимонов сок към вашата вода за напояване ще помогне да се повиши киселинността на почвата и да се предотврати хлорозата на листата, която често измъчва разсад.

Разсадът изисква редовно разрохкване на почвата за снабдяване с кислород. Само това се прави много внимателно, за да не се повреди кореновата система. В апартамента разсадът трябва да създаде добра вентилация, влажност и осветление. Освен това за тези цели се използват вентилатори и лампи с изкуствена светлина. Ако въздухът е сух, можете да поставите съд с вода в стаята по-близо до разсада.

Как да засаждаме на открито

Доматите ампел могат да бъдат оставени с декоративна цел в окачени саксии или да бъдат засадени на открито. Засаждането на домати в лехите се извършва през май, когато земята отвън е достатъчно затоплена.

Преди засаждането на разсад е необходимо да се оплоди почвата.Доматите растат добре в подкиселена почва, така че почвата се подхранва с торф, хумус, изгнил компост. Ако почвата, напротив, има високо ниво на киселинност, трябва да добавите пепел, гипс или вар към нея. Необходимо е да се трансплантират разсад в земята внимателно, опитвайки се да не се повреди кореновата система. След това поливайте растението обилно и правете почивка за 10 дни, след което поливайте, докато почвата изсъхне.

Летни грижи

Правилната и навременна грижа е много важна за богатата реколта. Ако има допълнителни издънки, се извършва прищипване. Това помага на растението да насочи всички усилия за формиране на основния храст, листа и плодове.

Доматите се нуждаят от постоянен приток на влага, за да образуват здравословни плодове, но прекомерното поливане също има лош ефект върху плодовете и растението като цяло. Поливайте растението сутрин или вечер с дъжд или речна вода.

Важно! Ако по някаква причина доматите са преживели лека суша, поливането трябва да се извършва постепенно, с малко количество вода, в противен случай плодовете на доматите ще се напукат, реколтата ще се влоши. Препоръчва се почвата да се разрохка на дълбочина около 3-5 cm.

Необходимо е да се отглеждат ампелни домати при температури от 20 ° C до 25 ° C. Препоръчва се да се разклатят храстите, да се премахнат пожълтели листа и издънки. Ако е необходимо, извършвайте незабавно опрашване сутрин, като прехвърляте прашец в плодници.

На всеки две седмици е необходимо да се хранят ампелни домати с минерални торове по време на поливане.

Домати ампел на открито

Как да оформите храсти

Образуването на храст от ампелни домати по време на отглеждане у дома се извършва независимо от самото растение. Когато засаждат на открито, градинарите сами предприемат мерки за удобно поставяне и растеж на храста. За това се използват специални вертикални структури, по които доматите растат нагоре. Това помага за удобно извършване на реколтата в бъдеще. Също така, доматите с това отглеждане получават по-естествена светлина за растеж и узряване.

На окачени контейнери храстът се формира по естествен определящ начин. Падайки от саксии и кутии, растението се разклонява добре, клоните обикновено са тънки и дълги, на които плодовете растат и узряват под формата на гроздове. Плодовете са малки и кръгли.

Подхранване

Доматите обикновено се хранят със сложни минерални и органични препарати. Процедурата се извършва заедно с поливане на всеки две седмици. За първи път растението се подхранва, когато се появи първата двойка листа. Освен това е полезно да се повиши имунитетът на растението срещу заболявания чрез лечение с фитоспорин.

Забележка! По време на цъфтежа е необходимо да се спре торенето с азотсъдържащи препарати и да се повиши нивото на калий в състава на торовете.

Болести и вредители

Доматите ампел са податливи на следните вредители и болести:

  • хлороза - нарушение на процеса на фотосинтеза;
  • гъбички;
  • гниене;
  • късна болест;
  • пукнатини в плодовете;
  • черен крак;
  • листна въшка;
  • паяк;
  • белокрилка.

Някои заболявания са опасни и заразни, като инфекциозна хлороза и гъбички. Ако растението е болно от инфекциозно заболяване, спешно е да се лекува или да се отърве от него, в противен случай ще зарази здрави разсад.

Късната болест е често срещано заболяване сред доматите, което може да навреди не само на листата и стъблата, но и на плодовете.

Забележка! Вредителите, освен че причиняват щети на листата и плодовете, са преносители на болести.

Берете ампелни домати

Събиране и съхранение

Доматите Ampel за ядене обикновено се берат леко неузрели. Плодовете се изскубват внимателно от гроздовете и се поставят на сухо, проветриво място до пълно узряване. Някои домакини умишлено не берат узрели домати, а ги оставят с декоративна цел.Доматите не се съхраняват дълго време, затова се препоръчва да се правят заготовки от тях.

Може би най-декоративният вид зеленчук се притежава от ампелни домати, отглеждането на които може да украси градински парцел, балкон, тераса и да зарадва с пресните си узрели плодове по всяко време. Грижата за тях не е трудна, а резултатът ще надмине всички очаквания.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина