Есхинантово цвете - всичко за него, видове мрамор, Rasta, Twister, Firebird и др.

Красиво декоративно цвете с лъскави листа и необичайни съцветия рядко може да се намери на прозорците на апартаментите. Той е много придирчив към грижите и може да разстрои производителите на цветя с нередовен цъфтеж. И цялата работа е в условията, които есцинантусът изисква. Те трябва да бъдат възможно най-близо до условията на родните ръбове на цветето. В дивата природа тропиците на Южна Азия са запазили подходящ климат за растежа на този красавец, където той се извива около стволовете на дърветата като лозя.

Есхинантово цвете: всичко за растението

Цветята на този жител на топлите страни на Индия и Китай са много необичайни. На тънки дълги тръби те са насочени в посока, обратна на растежа на леторастите. Ярките цветове от оранжево до пурпурно и бордо нюанси ще впечатлят своите собственици. За да се постигне редовен цъфтеж на представител на семейство Геснериеви, са необходими подходящи грижи.

Изглежда страхотно в окачени саксии

  • Блясък. Осветлението трябва да бъде равномерно и максимално. Листата са като сукуленти; директната слънчева светлина изгаря. Обича южните и западните прозорци, но винаги разсеяна светлина.
  • Поливане. Водата трябва да е топла и мека. Ако температурата на водата е под 23 ° C, по листата се появяват кафяви петна. Поливането трябва да бъде умерено, повърхността на почвата трябва да изсъхне няколко сантиметра между намокрянето. При повишена влага корените бързо изгниват, така че трябва да излеете излишната вода от тигана след следващото поливане. През зимните месеци в тигана на саксията ще има достатъчно влажна експандирана глина.
  • Температура. През лятото се чувства комфортно при температури до 25 ° C. С настъпването на студеното време температурата трябва да се намали с 5-8 градуса, а през февруари да се организира понижение до 13-15 ° С. Това охлаждане ще стимулира цветето да образува пъпки и активен вегетационен период. Веднага след като пъпките започнат да се появяват, температурата трябва да се повиши равномерно. Всички видове от растението есхинантус се страхуват от течение и внезапни промени в температурата.

В ролята на ампелен есхинантус също е необходимо да се реже

  • Влажност. През лятото ще бъде благодарен за пръскане в горещите дни. Важно е да не падате върху цъфтящи пъпки по време на пръскане, капки вода могат да провокират появата на кафяви петна.
  • Тор. В периода от април до септември, два пъти месечно, трябва да се храните със сложни минерални торове за цъфтящи растения.
  • Подрязване. След цъфтежа дългите издънки се отрязват с една трета. За да се създаде храст, издънките се прищипват.

Размножаване и трансплантация

Растението се размножава чрез семена, резници и вкореняване на лист с пъпка. Най-трудният начин у дома е първият. Семената се засяват под стъкло, а след това кълновете се укрепват в оранжерия. Когато вече са узрели, те могат да се настанят в отделни големи саксии.

Резниците трябва да се режат около 10 см с пълни 5-6 листа. Долните листове трябва да бъдат отстранени и поставени във вода. След 10-14 дни се появяват корените и резникът е готов за засаждане.

Засадени резници

Резените на лист с пъпка трябва да се вкореняват в смес от пясък и торф (в равни пропорции) незабавно в малка саксия, която трябва да се затегне с фолио. След 10 дни, листът трябва да се остави да диша от време на време, а след още 14 дни, той трябва да се отвори напълно и да се грижи за него, в очакване на нови издънки.

За ваша информация! Има една тайна за формирането на храст. За да получите дебела топка, трябва да засадите няколко резници в една саксия.

Трябва да пресадите растението всяка пролет след цъфтежа. Можете да вземете универсален грунд за стайни цветя или да направите сами сглобяема композиция. За почвената смес трябва да вземете две части листна почва и торф, както и една част пясък и мъх от сфагнум. Саксията се нуждае от малък диаметър с добър дренажен слой. Всяка пролет размерът на саксията се увеличава с не повече от 2 см в диаметър.

Корените на растението са нежни, по-добре е да направите претоварването. Наложително е да проверите коренищата за гниене, тъй като растението е много чувствително към излишната влага. Възрастно цвете се трансплантира, когато корените се втурват от саксията в дренажните отвори. След 5-6 години растението губи своя декоративен ефект, така че е напълно подновено.

Aeschinanthus видове

Следните сортове са много популярни в Русия:

Мрамор от Есхинантус

Основната гордост на мраморния есхинантус са шарките по листата. Тъмните кожени листа са покрити със светли ивици и ивици, които минават от центъра до краищата. Цветята от този вид не са ярки, зелено-жълти.

Aeschinanthus Rasta

Къдравият есхинантус раста изглежда празнично и обемно. Храст с навити листа, подредени плътно по стъблото, произвежда цветя с ярко алено оцветяване всяка пролет. С подходящи грижи цъфти от април до август.

Eschinanthus Twister

Друг къдрав храст с тънки восъчни листа, гърбът на който е светло зелен. Цветовете на Twister са оранжево-червени.

Издънките също изглеждат усукани по спирала

Есхинантус Жар-птица

Изглежда, че гледката на Жар птицата е слязла от страниците на приказка: цветята й наистина приличат на опашката на фантастична птица. Основата на съцветията е жълта, която плавно се превръща в ярко алена.

Каролайн

Листата на Aeschinanthus Carolina са мъхести с малки власинки, тесни и продълговати.

Цветята са покрити с вили, бордо с леки дълги тичинки

Есхинант красивият

Не твърде дългите издънки от този вид позволяват да се образува красив гъст храст с ярки снопчета съцветия в краищата на издънките. Цветовете се превръщат от жълто в червено. Понякога по цветето има тъмни ивици, тичинките са червени и бели.

Скъпа

Цветята на този вид Aeschinanthus Sweetheart са бледорозови. Листата не са твърде тъмни, растението с дълги издънки най-често украсява прозорците във висящи саксии.

Ескинантус Мона Лиза

Не е твърде капризен в сравнение с колегите си. Цветята на Aeschinanthus Mona Lisa са тъмно вино и бургундски нюанси. Листата са заоблени с ясна жилка в центъра.

Лоба

Широко разпространеният вид Aeschinanthus Lobb радва със своите ярки гроздове червено-лилави цветя. Листата са светлозелени със заострени върхове.

Трицветна

Сортът има ярки тигрови цветя с малки размери. Те имат бургундски ивици и ивици по цялата им дължина, самите цветя са боядисани в червено, тичинките са бели или жълтеникави. Листата на Aeschinanthus Tricolor са малки, заоблени.

Цъфтящ трицвет

Страхотен

Един от най-често срещаните сред любителите на Есхинантус. Великолепната гледка има дълги издънки и често действа като ампелна. Неговите 10 см цветя са ярко жълто-червени.

Робин

Необичайна цветова комбинация в гроздове съцветия от Aeschinanthus Robin. Тубулите, от които се появяват венчелистчетата, са оцветени в кестеняво, а самите цветя са яркочервени. Издънките са дълги с тъмнозелена зеленина.

Есхинантус пъстър

Разноцветният вид на Aeschinanthus има пълзящи издънки. Жилавите му листа са украсени с пъстри ивици, а яркочервените съцветия са украсени с върховете на леторастите.

Есхинантусът на закрито е достоен за внимание и подходяща грижа. Декоративният му вид по време и след цъфтежа е в състояние да създаде необичаен състав на декора на апартамент или работно място.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина