Сеялки с ампелни растения за улицата и за апартамента

Цветя. Те радват всички със своята красота през лятото и зимата. Най-лесният начин за отглеждането им е на цветни лехи. Но има майстори, които успяват да ги засадят с много сложни методи. Един от тях са ампелите. "Ampel" се превежда като "висяща ваза за цветя". С прости думи, този метод ви позволява да култивирате цъфтящи растения в саксии, да създавате вертикално градинарство. Културите на ампел се използват за украса на интериорни помещения, личен парцел и улица.

Ампел цветя за декорация на открито

Висящите градини са важна част от модерния ландшафтен дизайн. В момента има различни технически възможности за създаване на оригинални композиции. По всяко време обаче те се основават на тревисти декоративни растения. Въпреки че напоследък полухрастът също намери приложение.

Как изглежда

Висящите градини имат редица предимства:

 • можете да украсите всяка част от двора, градини, таван, зала, стаи;
 • украсяват недостатъците на стената, оградата, сградата;
 • имат впечатляващ външен вид;
 • няма ограничение за оригиналност в дизайна, всичко зависи от въображението на дизайнера;
 • размерите могат да бъдат много различни: от 1 m² до по-големи.

Висящи градини

Като висящо градинарство се използват различни разновидности на закрити и на открити цветя. Има много възможности за дизайн.

Окачено озеленяване

Кои са подходящите цветя за отглеждане в саксии

Използването на саксиите ви позволява да създавате уникални композиции. Всеки човек, който обича растенията, може да украси с тях всяка част от интериора на апартамент, двор, градина или зеленчукова градина. Но в същото време е необходимо да се действа стъпка по стъпка, а не спонтанно. Трябва да запомните следните нюанси:

 • обща картина на дизайна;
 • отношението на растението към метеорологичните условия. Добре е висящите саксии да са разположени на закрито. Но когато трябва да подредите външна стена, трябва да вземете предвид осветлението и наличието на вятър;
 • засенчването ще издържи бегония, балсам, лобелия;
 • пряката слънчева светлина се понася добре от следните ампелни растения за саксии: хлорофитум, фуксия, пеларгония;
 • течения и вятър няма да пречат на растежа и цъфтежа на култури с гъсти листа и гъвкави стъбла. Това са бръшлян, агератум, маргаритка, вербена.

Състав в саксии

Забележка! Има много видове декоративни растения. На первазите на прозореца, балконите, в градината, площадите, в помещенията няма да видите нищо. И повечето все още предпочитат цъфтящи екземпляри. Гореизброените включват диастия, сковола, кампанела, сурфиния.

Отглеждане на ампелни цветя за градината

Отглеждането на ампелни растения има свои собствени характеристики. За да могат цветята в окачени "цветни лехи" да радват другите с външния си вид дълго време, трябва да положите някои усилия:

 • избор на място. Факт е, че цветните култури имат различно отношение към слънчевата светлина, движението на въздуха, температурата;
 • избор на подходящи цветове;
 • размера на саксиите. Малки саксии са подходящи за лобелия, добре, но петунията активно расте, така че за нея си струва да вземете ваза или контейнер с по-голям обем;
 • подготовка на почвата.За предпочитане е да се използва магазинната версия, тъй като тя вече има състав, който отговаря на хранителните нужди на цветето;
 • редовност на поливането. Почвата в саксиите изсъхва много по-бързо, отколкото на парцела. В тази връзка поливането трябва да бъде ежедневно, с изключение на дъждовните дни. Също така трябва да обърнете внимание на наличието на палет. В региони, където вали често, не е необходимо. И ако има много сухи дни, тогава не можете без него;
 • възпроизвеждане. Най-добрият вариант е издънките. Взема се издънка (без цветя) и се поставя във вода. Когато се появят корените, можете да го засадите в земята. Поливането се изисква често, докато не поникне напълно. Готовите разсад се продават в цветарските магазини;
 • резитба. Тази процедура е важна, когато производителят поддържа определена голяма картина. Но в повечето случаи растенията се подрязват, за да запазят формата си и да изтънят;
 • подхранване. Ампелните растения за саксии на улицата се нуждаят от редовно снабдяване с хранителни вещества. Това се прави по следните причини: разтворимите компоненти на почвата се измиват с вода; ограничено количество почва означава бърза консумация на хранителни вещества.

Ампел цветя за окачени саксии

Висящите дизайни са популярни не само на улицата. Те често се срещат в апартаменти, офис сгради. Човек трябва само да избере правилното място и да засади сортове.

 

Вертикално градинарство Bacopa

Забележка! Висящите ампелни цветя за саксии ще ви позволят да създадете своеобразен растителен ансамбъл не само в затворени стени, но и на открито.

Ампелни цветя за саксии: имена и описания

За създаване на композиции от ампели се използват следните едногодишни и многогодишни култури:

 • Хлорофитум е растение с дълги зелени или бяло-зелени листа. Непретенциозен външен вид. Когато расте, изглежда великолепно и красиво;
 • петунията се използва широко. Ценен е заради простата си селскостопанска технология и продължителността на цъфтежа. Расте както на открито, така и на закрито. Издънките на ампелни сортове достигат дължина 1 м;
 • сутрешната слава принадлежи на хлебчета. Дължината на стъблото достига 1 м. Не изисква сложна поддръжка;
 • bacopa. Малки листа и цветя образуват приказен водопад в бяла, люлякова или розова палитра;
 • лобелия може да образува цели храсти с диаметър до 1 м. Обилен цъфтеж ще радва окото през целия сезон;
 • от храсти, рододендрони, тинтява, хортензии са подходящи;
 • често се срещат къдрави и разклонени цветя. Те включват: clerodendrum, scindapsus, cissus и, разбира се, различни бръшляни;
 • фуксия ампелна е интересно цвете. Забележителни са оригиналните съцветия, които при подходящи грижи постоянно предизвикват възхищение. Fuchsia получи името си благодарение на френския учен C. Plumier. Той кръсти това вечно цъфтящо растение на немския лекар Л. фон Фукс;
 • бегонията цъфти много красиво. Малки, средни, големи цветя под формата на рози покриват цялото растение, а различни нюанси на червеното са поразителни в своята сочност. Това цвете е обичано от почти всички заради своята непретенциозност и красота.

Бегония

За ваша информация! Има много разновидности на бегонии. Най-популярни са метални, боливийски, тигрови, Шарлот, Крендера. Сред цъфтящите сортове се препоръчват такива сортове като Venus, Grandiflora, Nonstop, DoubleWhite.

Сенколюбиви ампелни растения за саксии

В закрити условия е трудно да се намери добре осветено място за всички растения. Следователно, някои от тях ще трябва да бъдат поставени на сянка. Лобелия, бегонии, бръшлян спокойно ще прехвърлят полутенята.

Важно! За пълноценно съществуване, устойчивите на сянка култури трябва да бъдат снабдени с плодородна почва и постоянно напояване с вода.

Устойчиви на сянка растения

Особености на приложението в дизайна

Съвсем логично е тези цветя да се поставят на места, където пряките лъчи на слънцето не проникват.Счита се за успешно, че те са разположени директно под тавана, на щандове, близо до големи мебели, на фона на големи дървета.

Където се използват ампелни растения

Модата на декориране на стени с килими и картини отдавна е отишла в миналото. Голите стени понякога предизвикват скука и униние. Цветя, висящи на стената или тавана, ще помогнат да се отървете от това настроение. Умело и с вкус подбрани растения ще създадат уют и красива гледка.

Висящо разположение на градината: градински дизайн и цветова концепция

Поставяйки висящи вази с цветя, трябва да се опитате да ги вземете по размер, цвят, форма. Целите висящи градини, състоящи се от голямо разнообразие от растения и устройства, изглеждат най-креативни.

Висяща градинска декорация

Добре е, ако самият производител разбира света на растенията и земеделските технологии, той има достатъчно време за това. Въпреки че не е тайна, че има такава специалност като ландшафтен дизайнер, който предоставя услуги в декоративното озеленяване. Той ще ви помогне да изберете растения, да изготвите план, да подредите всички компоненти в определен стил.

Що се отнася до стиловете, следните указания са най-популярни:

 • архитектурен. Растенията се комбинират със строителни елементи: стени, стълбове, фенери, покрив;
 • барок или дворец. Използват се елементи като ажурна, леярна мазилка, статуи;
 • изкуство. Напълва градината с различни декоративни компоненти: изискани фигурки, мебели, ненужни съдове;
 • брутализъм. Въз основа на контраста между грациозно и грубо, светло и тъмно, голямо и малко;
 • страна. Предвижда използването на аксесоари от "народния живот". Различава се по яркост и пъстрота;
 • класически. Ще се хареса на тези, които обичат всичко симетрично и правилно.

Забележка! Дизайнерите често използват петуния и бакопа, за да украсят всеки стил. Тези растения се отличават със стабилен цъфтеж, разнообразие от цветове и лесна поддръжка.

Ползи от висящите годишни цветни градини

Русия има разнообразен климат. И тук е препоръчително да се използват едногодишни култури за озеленяване.

Състав от ампели

Това ви позволява да създавате безброй опции за цвят, височина, форма, стил, композиция. Също така, градинарят няма да трябва да предприема мерки за запазване на растението през зимата и ще може да обмисли дизайна предварително за следващата година.

По този начин ампелните растения могат да се използват навсякъде. Те ще направят всеки интериор уникален и интересен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина