Диацията е многогодишно ампелно растение

Диастия може да се отглежда за украса на тераса, балкон, лоджия и, разбира се, цветни лехи. Когато се засажда на открито, това цвете се развива като пълзящо или катерещо се растение.

Популярни видове и сортове

Има 50 вида ампелна диастия, но производителите на цветя предпочитат да отглеждат само няколко от тях. Популярни видове диастография:

 • брадат. Образува компактен храст с буйни дръжки и малки цветя с различни цветове;
 • чувствах. На открито този вид цъфти през лятото. На храстите се образуват много необичайни и многоцветни цветя и лъскави листа, които придават на растението допълнителна красота;
 • елегантен. Растението се характеризира с много малка зеленина и розови цветя;
 • тревога. Този вид се отличава с дълги пълзящи стъбла и красиви бледорозови цветя.

Сьомга ампелна диастия

За ваша информация! Бдителната диастия е способна да покълне и да се вкорени сама.

Най-популярните сортове диастия сред градинарите:

 • Розовата кралица. Този сорт има бледорозови цветя с бронзов кант;
 • Черен трън Кайсия. Стъблата са дебели, меки, полегнали. Цветя със шпори, сянка от кайсия или сьомга;
 • Рубин поле. Цветовете са розови с тъмен център.

Колко ампелна диастия цъфти великолепно

Диастия в ландшафтния дизайн

Диацията е многогодишно ампелно растение, което е най-добре да се засажда на алпийска пързалка, в саксия или висящи саксии. За да запълни празното пространство между други растения, цветето може да бъде засадено на цветна леха. Също така, диастията изглежда страхотно при единично засаждане или в композиция с други цветове. В допълнение, растението може да бъде засадено за украса на градинската пътека и малка павирана площ. Цветето изглежда ефектно в окачен балконски контейнер или висока саксия. Дългите му стъбла ще висят красиво, за да образуват флорални фойерверки.

Diastia цветя в кошница в композиция с други цветя

Методи за отглеждане и размножаване на диастия

Диастията може да се отглежда чрез разсад или да се размножава чрез вкореняване на резници.

Отглеждане от разсад

Ампел диастия, отглеждане от семена стъпка по стъпка:

 1. Семената на растенията се полагат в подготвен субстрат, състоящ се от градинска пръст и речен пясък. Семената не се поръсват със земя, а само лесно се притискат към повърхността на почвата.
 2. Насажденията на върха на контейнера се покриват с фолио или стъкло и се оставят на закрито при температура 18-20 ° C.
 3. Когато се появят първите издънки, температурата на въздуха се понижава до 10-15 ° C.
 4. Разсадът се навлажнява с пулверизатор, когато горният слой на земята изсъхне.
 5. Отгледаните разсад се гмуркат в отделни контейнери и се извършва прищипване на върха, за да се стимулира растежа на храстите.

Отглеждане на разсад на диастия от семена

Размножаване чрез резници

Как се размножава диастията чрез резници:

 1. Отделете кореновата резачка (7-9 см) с 2-3 листа от възрастен храст.
 2. Засадете в саксия, пълна с градинска пръст и мокър речен пясък (в съотношение 3: 2).
 3. Поставете саксията с джолана на хладно и светло място за зимуване.
 4. В края на май прищипете горната част на резника и го трансплантирайте на открито.

Засаждане на диастография в открит терен

За кацане на диастия на открито място е избрано добре осветено и защитено от вятър място. Подгответе земята преди засаждане. Най-подходящият състав на почвата: изгнил торф, градинска пръст, груб речен пясък. Всички се вземат в равни пропорции. Когато засаждате разсад, е важно да поддържате разстояние най-малко 15 cm.

Забележка! Растението се засажда на открито, само когато заплахата от замръзване отмине.

Как диастията расте в цветно легло в градина

По-нататъшни грижи за растението

Доста е лесно да се грижите за ампелни сортове диастия, необходимо е само да се полива, опложда и подрязва храстите своевременно.

Поливане

Растението се полива, когато горният слой на земята изсъхне. Поливането е най-добре сутрин или вечер, така влагата ще се изпарява по-бавно.

Важно! При прекомерно поливане и застой на вода в земята, цветето често ще боли и дори може да умре.

Подхранване

За подхранване на цветето се използват само минерални торове. Честотата на торене е веднъж на 2-3 седмици.

Подрязване

Подрязването се извършва в края на първата вълна на цъфтежа. Всички стъбла се отрязват, оставяйки само 5 см над земята. По време на целия сезон на цъфтежа е необходимо да се премахнат всички съцветия, които са избледнели или са изсъхнали.

Болести и вредители

Диастията е устойчива на гъбични заболявания, но при наличие на прекомерна влага в почвата може да се развие гниене на стъблото или корена, което може да бъде елиминирано с помощта на фунгициди.

За ваша информация! По време на горещо време и при недостатъчно поливане могат да се появят листни въшки на цветето. Когато ампелно цвете е засадено на цветно легло, охлювите и охлювите могат да го нападнат. В този случай растението трябва да се третира с всякакъв инсектицид.

Блум

Ако растението е засадено чрез разсад, цъфтежът ще настъпи в началото на юли. При засаждане чрез резници - в края на май. Диастията цъфти през периоди преди настъпването на слана.

Зимуваща диастия

Организация на правилното зимуване на растението:

 1. Изкопайте храста, поставете го в саксия с рохкава почва и го прехвърлете в хладно помещение (температура не повече от 10 ° C).
 2. Осигурете на цветето достатъчно светлина.
 3. Поливането е много рядко (на всеки 10-14 дни).
 4. В началото на март растението трябва да се отреже, като стъблата остават не повече от 10 см високи.
 5. След предварително втвърдяване цветето може да бъде засадено на открито.

Други многогодишни ампелни растения

Можете също да използвате други ампелни цветя, за да украсите дома си или в ландшафтен дизайн.

Rhipsalis - ампелен горски кактус

Ампел кактусът е непретенциозен при отглеждане, размножава се чрез семена или резници. Растението има тънки и дълги стъбла, върху които се появяват малки, но много красиви цветя. Цъфтящият хилоцереус кактус изглежда доста елегантно и декоративно. Такъв красив и мек трън е подходящ за декорация на вашия дом или всеки офис.

Ампел кактус в саксии

Клубенева ампелна бегония

Този вид бегония се отличава с много красиви двойни или полу-двойни цветя, които са разположени на дълги стъбла. Бегонията цъфти почти през цялата година, което й придава специална стойност. Можете да размножите такава бегония, като просто отрежете грудката и я вкорените. Всеки може лесно да отгледа цвете, ако знае как да засади грудкова бегония и как да се грижи за нея.

Ампелна грудка бегония в саксии

Катарантус (зеленика) ампелен

Зелената ампелна Ривиера има дълги стъбла, способни на бърз растеж и разклоняване. Цъфти с големи, дълги неувяхващи и плътни цветя със син или лилав оттенък. Периодът на цъфтеж е доста дълъг - от края на май до края на август.

Колко цъфти ампелна зеленика

Бакопа ампелен

Следващото растение бакопа е едногодишно или многогодишно растение, което може да се отглежда няколко години подред. Като правило, в топъл климат, bacopa се отглежда като многогодишно растение, а за периода на студено време е просто добре покрито. В северните райони растението най-често се отглежда като едногодишно, тъй като е невъзможно да се определи дали ще оцелее или не при силна слана.

В описанието на Bacopa се казва, че това е растение с дълги стъбла, малки листа със зелено-маслинен цвят, разположени по двойки по леторастите. Това е ампелно цвете, което в зависимост от сорта изумява с разнообразие от нюанси. Има някои много удивителни сортове на растението Bacopa, например Scopia Double Lavender, при които цветята имат двустепенна подредба на венчелистчета.

Bacopa ampelous в саксии

Син

Bacopa blue има дълъг период на цъфтеж. Не изисква специално внимание или някакви специални грижи. Може да се засажда не само във висящи саксии, но и да се използва за засаждане на открито.

Розов

Bacopa rosea има дълги издънки (до 60 см) с красиви ажурни листа и нежни цветя, които са боядисани в лавандулов нюанс. Цветето се съчетава добре с петунията.

Синя лавина

Този сорт има дълги увиснали стъбла и много зелени листа. Цветята са едновременно люлякови и сини. Различава се с доста дълъг цъфтеж. Култивирането на Bacopa Blue Avalanche е възможно чрез семена, както и чрез резници.

Люляк

Люлякът Bacopa се отличава с дълги стъбла, буйна, гъста зеленина и малки люлякови цветя. Не се нуждае от много светлина и расте добре на сянка.

Каролина (Bacopa Caroliniana)

Особеността на сорта е дългите светлозелени листа, които под въздействието на пряка слънчева светлина променят цвета си до медночервен оттенък. Цветята са яркосини, малки. Расте добре на сянка.

Gulliver розово

Bacopa Gulliver Pink се отличава с буен храст, както и с розови и доста големи цветя. Този сорт се счита за доста капризен за отглеждане.

Психоза на Bacopa Monnieri

Това растение се нарича още дребнолистна бакопа. Различава се с дълги пълзящи стъбла с малки листа. Листовата плоча има продълговата форма и заоблен връх. Дължина на листа 0.8-2 мм. Малки цветя от бял, син или лилав цвят.

За ваша информация! Растението Bacopa Monye се използва в Chzhud Shi (тибетска медицина).

Домашните ампелни растения ще украсят прозорец или балкон, а също така ще се превърнат в изискан елемент в ландшафтния дизайн. Има какво да избирате - диастия, бакопа, катарантус и други.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина