Сортове ампелна ягода едроплодна и ремонтантна

Ягодата е почвопокривно растение. Ако го поставите в окачена сеялка, след известно време ще се образуват мустаци и ще увиснат. Някои от сортовете имат способността да слагат дълги мустаци, върху които много бързо се образуват розетки. Тези кълнове са в състояние да цъфтят и да образуват плодове сами. Това е такъв мустак, който може да се формира по различни начини: тъкане, ампелен.

Характеристики и предимства на ампелните сортове ягоди

Самата дума „ампел“ в превод означава „висяща ваза за цветя“. За да се образува ампелната ягода, трябва да засадите няколко храста в една саксия и да изчакате, докато се образуват мустаците и розетките. Най-често за такова отглеждане се избират ремонтантни сортове, които могат да дадат плод за доста дългосрочна плодна скала. Много често този вид ягода се отглежда като декорация. Растенията, които са украсени с цветя, розетки и плодове с различна степен на зрялост, изглеждат много изгодни.

Използването на ампелни ягоди в интериорния дизайн

Ако засадите неремонтантни сортове, тогава периодът на цъфтеж и плододаване ще бъде кратък и човек няма да има време да се наслади на цялата красота на този вид засаждане.

В допълнение към метода на ампел, можете да направите полученото тъкане на мустаци. Това изисква жартиера на определени етапи от цъфтежа.

Важно! По време на засаждането и последващото формиране е важно растението да има правилната форма.

Вариант на подреждане на саксии с ягоди

Най-добрите сортове ампелни едроплодни ягоди за отглеждане

Сред едроплодните ягоди, препоръчани за отглеждане по ампелен метод, се отличават:

Ягода ампелна Рикла

Сортът е разработен за региона на Северен Кавказ. Узрява рано, но не е ремонтантна. Има светло зелен цвят, има сферична форма, образува умерен брой процеси. Плодовете се характеризират с алено оцветяване и конична форма. Самите дръжки са разположени на нивото на листната плоча. Плодовете тежат до 36 грама. Всеки плод съдържа 7% захар. Сортът има високо ниво на топлоустойчивост и устойчивост на замръзване.

Ягода ампелна Elsanta

Характеризира се със среден период на узряване. Те имат средно количество листа. Големите листа притежават леко присъствие на пух, сочен зелен блясък. Повишено набръчкване. Различава се с дебели високи дръжки, които са разположени близо до листата.

Забележка! Плодовете тежат до 50 грама, с форма на конус. Имат лека киселост.

Ягодов ампелен тарпан

Препоръчва се този сорт да се отглежда на улицата или на балконите. Има ярко розови цветя и продълговати дръжки. Зърната могат да тежат до 35 грама. Те имат подчертан аромат на ягоди и са много вкусни.

Виктория ампельная

Сортът е доста разпространен и е събрал положителни препоръки от много градинари. Бушът има доста голяма форма. Характеризира се с висока устойчивост на замръзване. Все пак чувствителността към пролетни студове остава. Сортът е много устойчив. Обича обилното поливане. Има кратък срок на годност. Доминиран от висок вкус.

Ягодово ампелно изкушение

Той има някои характеристики, които са идеални за отглеждане в средната лента. Една от тези характеристики е, че плододаването се наблюдава дори при онези мустаци, които нямат коренова система. Добре за отглеждане на балкони в сеялки или саксии. Масата на плодовете е около 30 грама, те имат сладък вкус с аромат на индийско орехче. Пулпът е сочен и стегнат. Добива около 1,5 кг на растение, има висока продуктивност;

Ягодов ампелен деликатес

Ново за 2016г. Осигурява 1,5 кг плодове на растение. Бушът е със среден размер и има много развита коренова система. Плодовете са кръгли и имат специален аромат.

Ягода ампелен Лоран

Започва да цъфти и да дава плодове много рано. Идеален за отглеждане в саксии. Листата са тъмнозелени на цвят. Продължителността на плододаването е от средата на юни до измръзване. Плодовете са конични и тъмночервени на цвят. Много сочно и сладко.

Важно!Всеки от сортовете има своите предимства и недостатъци. Когато избирате перфектното растение, трябва да се ръководите само от лични желания.

Сортове ампелни ягоди

Ампел ягода с розови цветя: грижи и отглеждане

Производителите на цветя в преследване на красотата могат не само да създадат перфектната композиция, но и да получат известна полза под формата на великолепна реколта. С това ще им помогнат ягодовите сортове с розови цветя.

Забележка! В комбинация с бели съцветия, розовите ще изглеждат изключително изгодно и красиво.

Сортовете ягоди с розови цветя включват следното:

 • ягода ампелна Чаровница. Има големи дръжки. Препоръчва се за отглеждане в саксии. Ако расте в открита почва, то радва с плодове за цялото лято. Плодовете са с конусовидна форма, яркочервен цвят. Много сладко;
 • ягода ампелно розово чудо. Това е хибрид. Отнася се за ранно узряване. Има дългосрочно плододаване, висока производителност. Плодовете са яркочервени, сладко сладки;
 • ягода ампелно Розово фламинго. Това е вид домашно растение. Много често се отглежда в саксии и балконски ниши. Зрънцето има ярко алено оцветяване, плътна повърхност, голям размер;
 • ampelnaya ягода римска. Има бледорозов цвят на цветя. Препоръчва се за отглеждане в апартамент. Плодовете са капка, която има богат червен цвят;
 • ягодова ампелна Тоскана е една от новостите на пазара на ягоди. Растението е с височина 15 см. Самите дръжки имат светлочервен цвят;
 • ягода ампелна Вечност. Той е от алпийски произход. Предназначен за производители на цветя любители. Отличават се с ранно узряване, пурпурни цветни стъбла. Плодовете се характеризират с бургундски цвят и продълговата форма;
 • ягодов ампелен Тристан. Характеризира се с хибридна природа. Цветовете са яркочервени. Листата са тъмнозелени. Много сладко, меко и сочно;
 • ягода ампелна Газана. Цветните дръжки се характеризират с ярко пурпурен цвят и много приличат на стайно растение.

Забележка! Почти всички видове се отличават с ниска причудливост и голяма издръжливост.

Ако обаче растението се отглежда в саксия, тогава е необходимо систематично хранене, което ще му позволи да получи всички необходими вещества.

Важен компонент на правилната грижа е наличието на систематично поливане. Първият път след засаждането на растението трябва да се полива ежедневно и два пъти на ден.Този режим трябва да се спазва три дни, след което времето за поливане се променя. Трябва да поливате веднъж на всеки три дни. Първите цветя, които се появяват на растението, се отчупват. Това е необходимо, за да може кореновата система да стане възможно най-адаптивна и развита. Броят на доведените деца трябва да бъде оставен не повече от пет.

Важно! За максимално плододаване е необходимо да се подхранват с минерални смеси.

Методи за комбиниране на различни видове ампелни ягоди

Ампел ягода кратък светъл ден

Краткодневните ягоди се считат за често срещани сортове, които дават плод веднъж на сезон през пролетта и лятото. При такива растения образуването на нови пъпки се случва в момент, когато светлата част от деня става по-кратка.

В допълнение към ягодите с кратък дневен ден се отличават и ягоди от неутрален и дълъг ден. Дори в класификацията на растенията се обозначават безбради и обикновени сортове. Много по-лесно е да се грижите за растение, което не пуска мустаците си, но такова растение е доста трудно за възпроизвеждане.

Правилна грижа и отглеждане на ремонтантни ампелни ягоди

Всяко растение, при подходящи грижи, е в състояние да даде максимален добив.

Забележка! Градинарите любители не винаги знаят как да изберат правилния сорт, как да го засаждат и размножават и колко често да го поливат.

Селскостопанска технология за отглеждане на ампелни ягоди

Ампелозните ягоди в саксия изискват специално внимание. Трябва да се напоява правилно и да се храни, тъй като освен това хранене, няма къде другаде да набави хранителни вещества.

Първата стъпка, от която започва отглеждането на ягоди, е подборът на сорта, който се избира въз основа на личните желания на градинаря. Някои обичат сладки сладки сортове, вторите - кисели, а трети - кисели и твърди.

След изучаване на характеристиките на определени сортове се избира този, който ви е харесал. След това ще се извърши определен набор от действия, които трябва да се извършват в строга последователност.

Как да засаждаме ампелни ягоди правилно

За засаждане в саксия е необходимо да се подготви плодородна почва, която се състои от 2 части торф, 4 копка земя и груб речен пясък, взети в количество от една част.

Забележка! За по-добро вкореняване и растеж на растенията можете да подхранвате самата почва с минерален тор преди засаждането.

Как да засаждаме разсад

Основното условие за засаждане на растения в саксии е количеството хранителна почва на растение. Трябва да е между 1,5 и 3 литра. Не можете да засаждате твърде дълбоко. Основното е, че точката на растеж е на повърхността.

Идеалният начин би бил следният: изсипете почвата в саксията с конус, поставете кореновата система на върха на този конус, така че точката на растеж да е отгоре, поръсете корените до върха на сеялката.

Поливане и торене

Когато поливате, трябва да спазвате златното правило: растението винаги трябва да се навлажнява. Не трябва да се допуска нито суша, нито преливане. Когато засаждате, трябва да поливате два пъти на ден, с по-нататъшен растеж е достатъчно едно обилно поливане.

Важно! За да се получи максимален добив, е правилно да се спазва режимът на напояване.

Засаждане на ампелни ягоди в саксии

Когато засаждате ягоди в саксии, трябва да изберете правилния размер за съда. Ако растението се характеризира като енергично, тогава е най-добре да изберете саксия с по-малко от три литра. Разположението на саксиите зависи от желания тип засаждане. Ако растението виси, тогава е най-добре да повдигнете контейнера за засаждане на височина n по-малка от 30 см. Ако, напротив, можете да го поставите както на земята, така и на пода на балкона, най-важното е да завържете правилно жартиера.

Болести и вредители: контрол и профилактика

Вредителите и болестите са неразделни спътници на отглеждането на всякакъв вид растения. За ягодите най-често се срещат следните:

 • ягодов нематод. Представлява малки червеи от 0,5 до 1 мм.По тяхна вина младите листа се навиват и резниците стават къси;
 • ягодов акар. В присъствието на това насекомо плодовете стават малки, а листата набръчкани;
 • паяк акари. Може да се разпознае по появата на паяжина около растението.
 • листна въшка. Чаршафите се извиват и изсъхват;
 • късна болест. Листата стават с признаци на некроза по краищата си;
 • брашнеста мана. Листата се навиват в тръба, появява се цъфтеж.

Важно! Пръскането срещу всички видове болести и вредители трябва да се извършва преди цъфтежа и образуването на плодове.

Видове ягоди по размер на плодове

Зимни грижи

Подготовката за зимата у дома може да се извърши по няколко начина:

 • прехвърлете растението в градината и го изолирайте с паднали листа;
 • изолирайте растението в саксии със сламени постелки;
 • преместете саксиите с растението в избата.

В зависимост от избрания сорт и метод на засаждане, растението изисква различни грижи. В единия случай трябва да отрежете излишните съцветия и мустаци, а в другия, напротив, да улесните тяхното образуване. Основното нещо при отглеждането на ампелно растение е правилното поливане и хранене. Те трябва да се извършват ефективно и в срок. В противен случай растението ще изсъхне и ще умре.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина