Ampel snapdragon - засаждане и грижи, отглеждане

Snapdragon ampelous е едно от красивите цветя, които могат да се отглеждат на открито. Растежът му обаче не може да бъде оставен на случайността, растението се нуждае от грижи.

Snapdragon ampelous

Snapdragon се счита за многогодишно растение с впечатляваща коренова система, която му помага да оцелее през зимата. Това е декоративен външен вид. Някои любители го превръщат в домашно кълно, въпреки че може да се справи доста добре с външните условия.

Цвете

Засаждане и напускане

За да отгледате растение, трябва: първоначално да подготвите почвата, семената, да отглеждате разсад за Snapdragons. Ако всичко се наблюдава правилно и се гледа, резултатът ще бъде отличен.

Почва и подходящи контейнери за разсад

В цветарските магазини има готови земни смеси. Можете обаче сами да направите подходяща смес. За да направите това, трябва да смесите торфена почва с пясък. След това трябва да се обработи с дезинфектант или вряща вода. Тази процедура се извършва преди засаждане на семена.

Грундиране

Важно!Необходимо е да се обърне внимание на състоянието на почвата, в която растението ще расте в бъдеще. Тя трябва да има полезни вещества. Ако има високо съдържание на глина, тя се разрежда чрез добавяне на компост, торф, органични и минерални съединения.

Препоръчително е да се навлажни почвата. Това може да стане с лейка или спрей. Капацитетът трябва да бъде избран, като се вземе предвид дължината на кореновата система. За нискорастящи растения можете да изберете вместимост от 3 литра. За средна система са подходящи по-големи.

Капацитет

Как да подготвим разсад

Някои производители правят и продават готови семена за засаждане, на опаковките на които често можете да видите стъпка по стъпка описания на стъпките. Когато се използва такъв материал, не се изисква обработка преди засаждане. Тоест, не е нужно да се накисват преди засаждане. Понякога може да се наложи да се счупи покритието на семената.

Технология на засаждане на разсад

Едно от важните условия за добър растеж е температурният режим, както и лекото натоварване. Най-удобният температурен диапазон за отглеждане на разсад е 20-25 ºС. При наличие на достатъчно осветление, влага в почвата, първите издънки се появяват след 7-8 дни. След появата им трябва да следите особено температурата и светлината в стаята.

Важно!Необходимо е постепенно намаляване на температурата около кълновете. Това се прави, за да се улесни адаптирането на растението към външните условия.

Намаляването се извършва по този начин: контейнери с бъдещи цветя се прехвърлят по-близо до прозорците, организирайки периодични редовни краткотрайни проветрения. Целта е 16 ° C. Времето на проветряване постепенно се увеличава от половин час до няколко пъти на ден в продължение на 30 минути. В този случай защитният филм първо се повдига и след това се отстранява напълно. След това се извършва първият избор.

Разсад

Трансплантация на открито и последващи грижи

Прехвърлянето на разсад на земята е друга стъпка в отглеждането на снапгони. Извършва се в момент, когато почвата се е затоплила достатъчно, а нощната й температура има положителна оценка.

Важно! За да бъде цветът буен и активен, почвата трябва да е неутрална по киселинност и да съдържа достатъчно хранителни вещества.

В този случай разстоянието между растенията трябва да бъде от 15-20 до 35 сантиметра, в зависимост от сорта на снапграноните. Дълбочината на дупката по време на засаждането не трябва да надвишава 5-7 см. Засаждането на разсад в открити почвени условия се извършва в топла земя. Това обикновено се случва в края на пролетта - началото на летния сезон. Някои градинари препоръчват допълнително хранене по това време. Той трябва да съдържа калий, азот и фосфор. В този случай торът също не трябва да попада върху самото растение.

Отглеждане от семена

Можете също така да отгледате цвете от семена. Тази практика е подходяща в топлите райони. Семето се разнася върху влажна почва. За по-бърз растеж семената могат да бъдат покрити с фолио. В северните земи заготовки се засяват върху снежна възглавница. Това улеснява проникването им в земята, а освен това допълнително я овлажнява.

Кога да се засаждат снапдрагони

Засаждането трябва да се извърши в края на зимата (последните дни на февруари) в южните райони. В по-студените земи датите се изместват към месец март, средата му.

Поливане и подхранване

Първото хранене се извършва 14 дни след мотика. По това време се използват готови минерални торове за цъфтящи растения. Следващото хранене се извършва след още 10 дни, поне след второто гмуркане. Това се прави, за да се укрепят кълновете и да се осигури добър цъфтеж в бъдеще.

Важно! Препоръчително е да използвате същия тор. Разсадът се полива с помощта на палет. Критерият за необходимост от поливане е изсъхването на горния слой на почвата.

Възрастните растения се поливат сутрин. В този случай важна подробност е, че водата не трябва да попада върху зелените части на растението или върху самото цвете. Това може да доведе до смъртта му.

Болести и вредители по цветето

При подходящи грижи растението рядко се разболява. Съществуват обаче някои вредители и болести, които са опасни за снаптрагоните. Сред вредителите са: ларви, гъсеници, мащабни насекоми, пеперуди.

Цветето може да зарази такива заболявания:

  • септория;
  • ръжда;
  • кракът е черен;
  • кореново гниене или сиво.

Разновидности на ампелни Snapdragons

Има няколко разновидности на Snapdragons. Те се различават по размера на цветята, цвета им, размера на леторастите.

Лампион

Клоните на този сорт могат да бъдат с дължина до един метър. Цъфти през лятото. Средният размер на една издънка може да бъде около 50-70 сантиметра. Самите издънки са ярко оцветени и донякъде увиснали. Често се отглежда в окачени контейнери. Това е рядък хибриден сорт, който се откроява със своята красота. Също така е сравняван с буйна брада и се нарича "цветна брада".

Смеси за бонбони

Този сорт се характеризира с факта, че е един от първите, които се засяват и отглеждат с помощта на семена. Този Snapdragon има клони с дължина до 30 cm. Стъблата му са здрави и гъвкави. Цветът на цветята е много разнообразен. Неговите съцветия са доста големи, на външен вид те наподобяват ярки топки. Също така, друга особеност на сорта е обилен и дълъг цъфтеж, независимо от продължителността на светлата част от денонощието.

Snapdragon ampelous е непретенциозно растение. Ако се грижите правилно за него, поливате, той ще ви зарадва с обилния си цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина