Петуния ампелна - едногодишна или многогодишна

Петуния ампелна е едногодишна билка с пълзящи издънки от 30-120 см. Листата са овални, ланцетни. Космати издънки. Фуниевидни цветя са разположени в пазвите на листата по цялата дължина на стъблото. Венчелистчетата са прости или двойни. Цветът на венчето е едноцветен или многоцветен. Цветовата гама е от снежнобял до наситено лилави нюанси. Размерът на венчето от джудже образува до 10 см в диаметър. При многоцветните сортове размерът на пъпките е до 8 см, 4-5 тичинки. Плодът е двучерупчеста капсула. Семената са малки. Най-лесният начин да го отглеждате.

Отглеждане на ампелна петуния

Петунията е лесна за избор. Следователно понастоящем са отгледани голям брой негови сортове и видове, които непрекъснато се попълват.

За ваша информация! Каскадните петунии са подвид ампела. Те имат по-дебело стъбло, в сравнение с повечето ампелни цветове размерите са еднакви.

Петунии ампелни в саксии

В допълнение към цвета на венчето, растенията се разделят и по вида на цветето на двойни или с двоен ръб и прости. Тери петунията има повече венчелистчета от обикновената петуния. Това придава на цветята пищност, въздушност и ги прави по-забележими. Тери е присъщо на сортовете от хибриден тип. Освен това има дребноцветни ампелни петунии и едроцветни.

Малкоцветните са неизискващи в грижите, не се нуждаят от хранене, могат да растат почти навсякъде. Разнообразието им е толкова голямо, колкото при растенията с големи цветя.

По естеството на растежа растенията се класифицират като изправени или ампелни. Сортовете ампел се използват широко като озеленяване и декорация на балкони, тераси, контейнери. Те също се засаждат в цветни лехи, където петуниите са в състояние да украсят голяма площ или да скрият оголени участъци от земята.

Забележка! Сортовете ампел имат различна дължина на издънки, време на цъфтеж, устойчивост на неблагоприятни фактори.

Популярни сортове

В Русия най-популярни са следните сортове цветя.

Лесна вълна

Преведено от английски „светлинна вълна“. Сортът е отгледан в САЩ. Това е непретенциозно растение, което има богато и продължително цъфтене почти през цялото лято. Цветя с диаметър 7 см със слаб аромат. Easy Wave се издига на 20-30 см над земята и след това пада до метър дължина.

Подвид на сорта:

 • издънките на Easy Burgundy, с двуцветни венци, достигат 2 m;
 • Жълтото изглежда сравнително компактно. Представлява сферичен храст с жълто-бели цветя;
 • Червеният велур цъфти с червени кадифени цветя с тъмни жилки по венчелистчетата, черен център;
 • Palm Wayne има цвят на пъпки от лавандула.

Опера

Непретенциозен в грижите, има добре развито разклонение в основата на издънката. Цветя 5-6 см, разположени по дължината на цялото стъбло. Бичът нараства до 100 см. В окачена кошница той е най-често сферичен, плътен.

Опера Петуния Бяла

Други подвидове:

 • Тери венците от сорта Blue са боядисани в ярко синьо. Дълъг период на цъфтеж;
 • Parple се отличава с множество лилави, виолетово-пурпурни цветя;
 • Коралът в зряла възраст приема формата на купол. Цъфти в коралови цветове;
 • Бялото е известно със снежнобялия цвят на венчелистчетата, които радват окото в продължение на 5 месеца.

Рапунцел

Това растение е с дължина до 80 см.В млада възраст издънките са изправени, но в процеса на растеж започват да висят надолу. С течение на времето разрастващата се каскада от червено или бяло расте. Диаметър на венчето с прости венчелистчета до 8 см. Цъфти от юни до началото на есента.

Успех

В превод от английски означава "успех". Размерът на миглите е средно 70 см. Ранните големи цветя се появяват в голям брой заедно. Цъфтежът протича равномерно. Цветето е устойчиво на лошо време.

Забележка! Сортът Success Silver Vein се откроява по-специално, като венчето му е пастелно розово със сребрист блясък и тъмни жилки.

Лавина

Това е ранно цъфтяща петуния с гигантски цветя с размер до 10 см. Стъблата растат до 45-50 см. Издънките са тънки с малки листа. Популярна е ампелната петуния. Бяла лавина. По време на цъфтежа снежнобелите му венчета с жълт център плътно покриват стъблата. Растението не е взискателно за грижи. Периодът на цъфтеж на бялата ампелна петуния е от началото на лятото до средата на есента. Друга разновидност на сорта е лавинно лилаво. Дръжките са оцветени в лилаво-лилаво с по-тъмна сърцевина.

Craisitunia Mandeville

Принадлежи към поредицата Crazyunium. Различава се със сферична форма и специален цвят на цветята. Венчелистчетата са кадифено тъмночервени с жълта жилка. Формата на венчето наподобява лилия. Започва да цъфти през май толкова изобилно, че зеленината е практически невидима. В сравнение с повечето други ампелни сортове храстът изглежда по-висок (до 40 см) и по-плътен.

Звездно небе

Тази новост е разработена от немски животновъди през 2015 г. Бичовете нарастват до 1 м и се разклоняват силно. Дълъг цъфтеж. Името на сорта предава точно как изглеждат цветята му. Венците са боядисани в интензивен синьо-виолетов цвят, върху който като звезди са поръсени бели петънца. Цветята имат рипсена текстура. Това оцветяване много прилича на космоса. Въпреки скорошния си произход, този сорт вече е станал много популярен сред производителите на цветя.

Петуния Звездно небе

Голямо време ампелно

Компактен храст с буйни цъфтящи розови пъпки от прости венчелистчета. Растението се характеризира с доста добра издръжливост. За разлика от много от своите роднини, той има малки издънки. В резултат на разклоняването той образува сферична форма.

За ваша информация! Има и разновидности на петуния малки ампелни. Те са по-малко причудливи в условията на открито поле.

Сеитба на семена

В умерения климат е по-добре да засаждате петунии на открито с разсад. Тогава растежът ще бъде по-бърз.

Дати на сеитба

Времето за развитие на растението от периода на сеитба до периода на цъфтеж е средно около 3 месеца. В умерен климат за първи път е желателно подсветка, така че разсадът да не се изпъва и да не отслабва. Това обикновено е средата на февруари - началото на март.

Забележка! Семената са гранулирани и прости. Гранулиране - покриване на семена със защитни и хранителни свойства. Недостатъкът на гранулираните семена е, че тяхното качество не се вижда.

За кацане ще ви трябва:

 • семена;
 • почва;
 • контейнери за засаждане;
 • лъжичка, пинсета (тази за лещи е удобна);
 • пръскачка%
 • вода.

Почвата

Почвата трябва да е лека, с неутрална киселинност, питателна. Можете сами да компенсирате почвата. Това ще изисква копка земя, торф, едър пясък. Магазините продават готова почва, подходяща за петунии, например готова смес за теменужки.

Важно! Всяка почва трябва да се запали или да се разлее с вряща вода преди употреба. Ако земята е от градината, тогава можете просто да я третирате с разтвор на калиев перманганат, за да не навредите на земните червеи.

Засяване на семена от петуния

Контейнерът или чашата трябва да имат отвор за оттичане на излишната вода. В противен случай разсадът ще умре.

Сеитба

Етапи на сеитба:

 1. На дъното на контейнера се поставя разширена глина.
 2. След това слой почва. Трябва да се смачка малко. По-добре е да не изливате почвата до самия връх на саксията, в противен случай ще бъде неудобно да се полива.
 3. Субстратът се навлажнява с пулверизатор.
 4. Използвайте пинсети, за да разпределите семената в контейнери.
 5. Посадъчният материал е леко намачкан.
 6. Всички се напръскват.
 7. Отгоре е покрит със стъклен капак или найлонов плик.
 8. Подпишете датата на сеитба. По-добре не с писалка, тя може да се износва с времето.

Забележка! За удобство на засаждането семената могат да бъдат смесени с пясък и след това просто засети. Има възможност за кацане на сняг, който се изсипва в съд на земята на тънък равномерен слой.

След засаждането контейнерите се поставят в помещение с температура около 25 ° C.

Много градинари използват торфени таблетки. Едно гранулирано семе или две обикновени семена се поставят в напоената таблетка. При пресаждането на разсад се използват разсад с готова коренова система, без да се премахва хапчето.

При засяване на семена на открито място се изкопава място за цветна градина, добавя се сложен тор. След това сеят семена, смесени с пясък.

Много градинари предпочитат да купуват готови разсад.

По-нататъшни грижи

Кълновете започват да поникват след около седмица. През това време контейнерът трябва да се проветрява за 20-30 минути. за един ден. Когато се появят разсад, можете да започнете да се излъчвате два пъти на ден.

Трябва да се има предвид, че семена от различни сортове петунии могат да поникнат по различно време. Необходимо е предварително да прочетете инструкциите, които по правило са написани на опаковката.

Когато се грижите за разсад, трябва да се спазват следните условия:

 • спазвайте светлинния режим, но засенчвайте от пряка слънчева светлина;
 • наблюдавайте, че почвата винаги е леко влажна. Поръсете внимателно с вода със стайна температура;
 • проветрявайте. По това време можете да пръскате;
 • за втвърдяване е достатъчно да извадите кутиите с разсад на улицата за 20-30 минути;
 • отстранете кондензата върху капака на контейнера.

Важно! В началото на растежа на младите растения се образуват изправени стъбла. Именно върху тях се развиват издънките, които след това увисват надолу, образувайки мощна каскада от цветя. Следователно не можете да ги прищипите.

Разсад петуния

Когато разсадът има три листа, те се настаняват в отделни контейнери. Препоръчително е да направите това с малка бучка пръст около корените, за да избегнете нараняване. За облекчаване на стреса по време на трансплантация и по-добър растеж след това можете да лекувате петуниите с биологичен продукт HB-101 или епин.

По това време температурата на въздуха постепенно се намалява до 18 ° C. Поливането се свежда до леко изсъхване на горния слой на почвата. Проветряването постепенно се увеличава, като по този начин разсадът се втвърдява. Почвата се разхлабва внимателно, за да не се образува коричка. Контейнерът периодично се развива, така че растението да се развива правилно и да не се окаже едностранно.

Забележка! Седмица по-късно, когато цветята пуснат корени, те могат да се хранят със сложен тор веднъж седмично.

Трансплантация на открито

Отгледаните ампелни петунии се засаждат на улицата, след като са преминали всички пролетни студове. Трансплантацията се извършва в облачен ден, така че разсадът да не изгори. Преди това бучката земя е леко изсъхнала. Тогава ще бъде по-лесно да се извади от контейнера. След като разсадът е изваден от контейнера, опитвайки се да не повреди корените, растението се прехвърля в подготвената дупка, покрива се с пръст и почвата леко се набива около издънката. Разстоянието между разсад на едроцветни петунии се наблюдава на 20-25 см. Малкоцветните се засаждат на 15-20 см една от друга.

Ако искате да засадите няколко цветя в контейнер, първо те се разпределят в дупката, а след това пролуките се покриват с пръст. В този случай се очаква 1 литър почва да падне върху един корен.

Засаждане на разсад на открито

След пресаждането се добавя тънък слой торф, миналогодишния хумус или дървени стърготини, като по този начин се предотвратява бързото изсъхване на почвата и образуването на корички.

Повечето петунии предпочитат слънце или лека полусянка, открита площ. Но когато засаждате млади растения на открито, те трябва да бъдат защитени от парещото слънце за известно време.За тази цел използвайте еластан или марля, сгъната 2-3 пъти.

Забележка! Поривите на силен вятър и гръмотевични бури могат да причинят сериозна вреда на крехките мигли на ампелни растения. Това може да повлияе неблагоприятно на цъфтежа.

Отворената земя се различава от субстрата за разсад. Тя трябва да е пясъчна глинеста почва, по-тежка и по-нисък дренаж, отколкото у дома.

10 дни след трансплантацията на улицата, ампелните петунии започват да се хранят. За тази цел се използват торове с високо съдържание на азот. Тогава растенията растат по-добре през вегетационния период. Три седмици след разсаждането те преминават към подхранване за цъфтящи растения. Тези торове съдържат голямо количество калий. Той насърчава процеса на бутонизация, тоест по-буен цъфтеж.

Причини, поради които петуниите не цъфтят

За буйния цъфтеж не е достатъчно да засадите растения навреме. Има редица причини, поради които петуниите се чувстват зле:

 • дисбаланс на хранителни вещества. Трябва внимателно да прочетете инструкциите за употреба на торове. По-добре е да не добавяте малко, отколкото да прекалявате;
 • ако издънките имат скучен, изтънен външен вид, тогава най-вероятно няма достатъчно слънчева светлина;
 • неправилното поливане също може да доведе до отпадане на пъпките.

Важно! За обилен цъфтеж, избледнелите венци трябва да бъдат премахнати.

Когато избирате растение, трябва да вземете предвид стила и интериорния дизайн, както и да обърнете внимание на цветовата схема. В един контейнер може да има няколко разновидности. Други видове цветя също могат да съществуват едновременно, например папрат, лобелия, хоста.

В резултат на цялата тази информация става ясно, че ампелните петунии са доста непретенциозни цветя, които се отличават с дълъг цъфтеж. Има голям избор от сортове и сортове. Това растение може да се отглежда не само от професионалисти, но и от начинаещи в градинарството.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина