Домат или ампелен домат - сортове, описание и характеристики

Ампелните сортове растения придобиват голяма популярност. Това се дължи на удобството да се грижите за тях и много ефективен външен вид. Наскоро ампелските домати започнаха да заливат руския пазар. В допълнение към декоративната функция, тези растения дават добра реколта въпреки относително малкия размер на плодовете.

Какво представляват ампелните домати и техните характеристики

Самата концепция първоначално се отнася до декоративни цветя: петунии, бегония и други. Ампелите (както обикновено се наричат ​​ампелните растения) се отглеждат в саксии, висящи саксии. Те също могат да бъдат засадени в кошници, всичко зависи от креативността на градинаря.

Домати ампел

Какво представляват ампелните домати, по какво се различават от другите домати

Това са домати, които приличат на лозя, растящи надолу. Те са доста храстовидни. Цветята приличат на тези на обикновените единични изправени домати.

Ампелният домат е сравнително малък по размер. Прилича на плодовете на слива или грозде.

По време на цъфтежа доматът има много декоративен вид. Жълтеникаво-белите цветя са многобройни. Но по време на плододаването е още по-зрелищно. Изобилието от малки домати на един храст придава много примамлив и апетитен вид. В крайна сметка тези домати могат и трябва да се ядат.

Сортове домати, които могат да се отглеждат като ампелни

Днес е доказано, че отглеждането на ампелни домати е възможно само от ампелни сортове. Тоест, те няма да могат да бъдат получени от други неопределени.

Важно!Не могат да се правят трикове от неопределени (безкрайно високи) до ампели, подобни на лиана.

Противно на фалшивото вярване, красивите висящи или пълзящи домати се получават от семена от ампелни домати.

Ползи от ампелните домати

Ампелите имат неоспорими предимства пред обикновените домати, въпреки незначителните недостатъци.

Първо, добивът е много по-малък от единичните храсти. Но в същото време при подходящи грижи от едно растение могат да бъдат събрани повече от една реколта.

Второто важно свойство е липсата на контакт с открита земя. Ампелите растат от земята в саксия или кошница и висят във въздуха. Следователно рискът от „разболяване“ от почвата, заразяване с гъбички или други патогени е изключително нисък. Контактът с атмосферния въздух също е сведен до минимум, ако производителят желае това. По този начин е възможно да се постигнат почти оранжерийни условия.

Доматите от ампелни сортове придават декоративен вид на всеки пейзаж. Това може да бъде миниатюрна саксия с малки плодове, подобни на грозде. В същото време е напълно възможно да отглеждате огромен храст дори в страната, дори в апартамент, или да ги окачите с лоджия, балкон, веранда.

Характеристиките на биологията на ампелите са много важни:

  • се чувстват добре в чернови;
  • не се разтягайте, растежът им се определя;
  • липса на контакт с открита почва (виж по-горе);
  • не изискват висока степен на осветеност, следователно оцеляват дори на сянка;
  • устойчиви на много заболявания;
  • необичайни вкусови характеристики.

Забележка! Всичко това напоследък направи ампелите популярни сред другите сортове домати.

Най-популярните сортове ампелни домати

Въпреки ниската наличност на ампелни семена, популярните сортове вече могат да бъдат намерени сред растениевъдите. За тях по ред по-долу.

Домат ампелен Жълт Том

Това е силно декоративен член на семейство пасленови. Техният растеж е ограничен, поради което ампелните сортове домати Tom Yellow се считат за детерминирани. Плодовете са малко по-големи от черешата, в съцветието има много цветя, съответно и плодове. Понякога сортът се нарича Tom Tumbling (тумблинг).

Плодове на Жълтия Том

Доматите узряват през юни, тоест ранно узряващият сорт. Те не се нуждаят от оформяне и фиксиране. Но за засаждане на семена за разсад трябва да бъде един месец преди засаждането на растението на постоянно място. Изгодно свойство - Жълтият Том може да расте както като ампел в саксия, така и като обикновен единичен храст. Но в този случай е по-добре да имате подкрепа.

Домати ампелен Тигър d11

Този сорт ампел сред доматите получи името си поради изключителния си цвят. Той е на райета: червената ивица се заменя с оранжево или жълто в различни варианти. Следователно външно прилича на цвета на тигровата кожа. Пулпата при прекъсване също има известна петна, жилавост и разнородност в цвета.

Сортът тигър ампел удивява със своята външна красота

Забележка! Сортове за засаждане Tigrovy d11 не се различава от другите сортове домати. Доматите също узряват рано, което е характерно за други ампели.

Издънките са ниски и решителни. Височината едва достига 20 см. Образуват се много четки.

Формата на тигровите плодове е кръгла или полуовална. Пулпът е сочен. Кожата е доста стегната, не е склонна към напукване.

Домати ампелно Жълто чудо

Подобно на други представители на ампела, той е определящ домат. Височината не надвишава половин метър. Ако го отглеждате като лиана, тогава е по-добре да го завържете за опора, в противен случай багажникът може да се счупи под собственото си тегло.

Мариноване, прищипване не е необходимо. Стъблото само по себе си е разклонено и храстовидно. На едно растение има доста листа. Това е най-типичното описание на сорта.

Можете да получите зрели домати почти до късна есен, ако се грижите правилно за тях. Цветът на доматите „жълто чудо“ варира от светложълтеникав, бежов до ярко оранжев.

Ампелен чери домат

Най-популярният сорт ампел. Известен е със своите малки, красиви плодове. Те се използват широко в декорацията, празничната трапеза. Освен това черешата е изключително вкусна. Малките плодове, подобни на черешите, могат лесно и удобно да се мариноват, осоляват и консервират.

Черешовидни чери домати

Цветът може да бъде напълно различен. Зеленикави до кафяви сортове. Според своите характеристики той не се различава от другите ампелни сортове.

Ампел домати орехови мъниста

Външно това са кръгли или овални плодове, плътни в консистенция. Роуан мъниста дължат името си на цвета и особеностите на цъфтежа и плододаването. На една четка има много малки плодове. Цветът обикновено е яркочервен.

Представители на сорта мъниста Rowan

Един от малкото сортове, които могат да се отглеждат на балкон или на веранда. За да направите това, трябва внимателно да обмислите образуването на смес за почвата. Той трябва да включва пясък и хумус, както и пепел и обикновена почва от градината. Останалите правила за грижи не се различават от другите ампелни домати.

Избор на сортове

Трябва да изхождате от целите и възможностите. Ако няма опит в отглеждането на ампели, тогава е по-добре да започнете с прости и непретенциозни сортове. Като например Талисман или Череша.

По-добре е да отглеждате ниски разклонени храсти на балкона у дома. Мънистата от офика и вече известните мъниста от череша работят добре.

Забележка! Винаги трябва да обръщате внимание на условията на отглеждане, изискванията, отразени на етикета на семената, за да получите добра реколта или красиво растение.

Какво казват опитни градинари: прегледи на ампелни домати

Какво казват градинарите любители:

Ирина С., 52 г., Саратов: „Вече няколко години засаждам ампели в дачата си. Наистина харесва. Проблемен, но си заслужава. Усвоихме балкона за този сезон. Цъфтят прекрасно, има много съцветия. Очаквам с нетърпение първите декоративни череши. "

Сергей К., 49-годишен, Сергиев Посад: „Опитах се да отглеждам обикновени храстови домати като ампели, но не успях. От две години на верандата растат ампели „Жълтият Том“. По отношение на добива се очакваше, но вкусът беше разочароващ. Но за осоляване, ецване - това е! "

Ако семената на растенията са закупени в специализирани магазини, а не чрез интернет и не от „ръце“, шансовете за късмет са големи. В противен случай можете да си падате по фалшификати.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина