По какво surfiniya се различава от петунията - грижи и отглеждане

Запалените градинари трябва да могат да проследяват най-разнообразните видове цветя, които живеят на мястото. Необходимо е да се създадат индивидуални условия за тях. Някои са по-малко взискателни, докато други ще трябва да се занимават и да се научат как да се грижат за тях. Особено внимание се обръща на красивите ампелни растения, които могат да се поставят в саксии. Един от тях е сурфиний (известен още като сулфиний).

Сурфиния ампелна: грижи и отглеждане у дома

Предоставяйки ампелна сулфиния с внимание и пълна грижа, можете да се наслаждавате на буен и дълъг цъфтеж през целия сезон. За да отгледате цвете, сякаш от картина, се препоръчва да следвате основните правила.

"Сурфиния ампелна в саксия"

Отглеждане и грижи за сурфиния

Можете да отглеждате сърфини у дома по 2 начина:

 • 1 Метод - отглеждане на разсад.

"Разсад"

Важно! Отглеждането от семена е възможно, но това е доста продължителен и трудоемък процес. Дори опитните производители на цветя не винаги успяват.

Семената са с много малки размери, поради което, когато сеят, те се поставят на няколко парчета върху навлажнена почва в саксии, след което се покриват с филм. Почвата не трябва да се оставя да изсъхне, затова редовно я навлажнявайте чрез напояване от спрей. Особено внимание трябва да се обърне на околните условия: стаята трябва да е добре осветена и топла (от +20 градуса). За добро покълване се уверете, че разсадът е изложен на пряка слънчева светлина. След първите издънки корените се поръсват с пясък, за да се предотврати гниенето. Веднага след като растат 2 пълноценни листа, разсадът се разделя в различни саксии. Преди засаждане на открито, разсадът се втвърдява, като за кратко време се излага на улицата. Необходимо е да започнете от 1-ви час, като постепенно увеличавате времето за престой.

 • 2 Метод - присаждане.

"Резници от сурфиния"

В началото на есента от голям и здрав храст се отрязва резник с дължина около 10 см. Той се вкоренява в плодородна почва и се създава своеобразна оранжерия, покриваща растението с пластмасова бутилка или контейнер. С появата на първите две листа на дръжката оранжерията може да бъде премахната. До пролетта се образува буен храст, който е напълно готов за живот на улицата.

Това цвете е много податливо на външните условия на околната среда. За да може растението активно да расте и да се развива, то трябва да се намира на място, където пада достатъчно количество слънчева светлина. Когато мислите за мястото за окачване на кошници и саксии, трябва да изберете места със следните критерии:

 • слънчева страна. Желателно е цветът да е на полусянка по обяд;
 • наличието на изкуствен навес, тъй като цветето не понася дъжд;
 • саксии с цветя са окачени от подветрената страна, предпазвайки сурфинията от течение.

Следващият момент, който е много важен при грижата за това цвете, е изборът на почва. Земята трябва да е рохкава и плодородна. Опитните производители съветват отглеждането на сурфиния в глинеста или пясъчна глинеста почва с неутрална или слабо кисела среда. За да се получи почва, подходяща за това цвете, торфът, вермикомпостът, тревната площ се смесват в съотношение 1: 1: 4. Към готовата смес може да се добави вермикулит. Това ще направи почвената смес хлабава.

Почвата може да бъде оплодена преди засаждане. За да направите това, кандидатствайте:

 • готови торове, съдържащи калий;
 • органично хранене - инфузия на лопен или Vermistim.

Подхранването задължително се придружава от поливане или пръскане. Те имат положителен ефект върху развитието на листата и удължават периода на цъфтеж. Процедурата се провежда веднъж седмично.

Важно! Допуска се използването на готов балансиран комплекс за цъфтящи растения.

Сурфиния обича честото поливане, но в същото време реагира изключително негативно на застоялата вода. Ето защо, преди да запълните саксията с пръст, се препоръчва да поставите дренаж с дебелина 5 см на дъното.

"Как да инсталирам дренаж"

Честотата на поливане се определя от сезона. При горещо време е по-добре да навлажнявате почвата ежедневно, а в дъждовни и хладни дни, тъй като почвата изсъхва. Цвете, засадено в саксия, се полива под корените с утаена топла вода; за растение в саксии можете да приложите пръскане от спрей бутилка.

Важно! Поливането със студена вода или проникването на дъждовни капки ще доведе до увяхване на листата.

За да придадете на храста кокетна и компактна форма, препоръчително е да отрежете издънките му. Това се прави между юли и август. Пищната форма и равномерното развитие на сурфинията се постига чрез прищипване на издънките, когато те достигнат 20 см дължина. Не се отчайвайте от намаляване на интензивността на развитие. Цветето възстановява силата си в рамките на няколко седмици, след което е готово отново да зарадва собственика си с изобилие от ярки пъпки.

Не бива да се пренебрегва, че както всяко друго растение, сурфинията може да се разболее. На растението може да се появи паяк. Това се проявява в появата на жълтеникави точки и малки паяжини. Когато бъдат открити първите признаци, е необходимо цветето да се третира със сапунена вода. Лечението със специализирани химикали е доста ефективно - Actellik, Nero, Fitoverm.

Появата на кафяви петна показва развитието на късна болест. След това е необходимо да се проведе лечение с препарати с висока концентрация на мед.

Развитието на мокро, сиво или бяло гниене е следствие от нарушаване на правилата за поддръжка: застояла вода в саксията, студена среда, кисела почва. В този случай се извършва сложна обработка с органични препарати (например Fitosporin) и химикали (например Maxim).

За преодоляване на белокрилката се използват Aktara и Mospilan. Влиянието на този паразит се проявява в увяхване и пожълтяване на листата.

Каква е разликата между грижите през сезона на цъфтеж, за разлика от периода на покой

Въпреки факта, че surfiniya е жител на улицата, той умира по време на първата слана. Може да се спаси само като го преместите в къщата. Преди това цялата зеленина се отрязва, оставяйки не повече от 15 см. След това саксиите и саксиите се преместват на балкона или лоджията. Поливането трябва да се извършва много по-рядко, тъй като почвата изсъхва. С настъпването на пролетта цветето се прехвърля обратно на улицата.

"Подготовка на сърфините за зимата"

Как surfiniya се различава от петунията

Surfinia ampelous е хибрид от петунии. Как се различава surfiniya от петунията, е ясно само за опитни градинари. Много често surfiniya се сравнява с ампелна петуния. Сурфинията обаче се различава от родителя си в редица предимства.

Те могат да се отличават с обилния си и луксозен цъфтеж. Също така, разликата се крие във факта, че пъпките на сурфинията висят надолу, а самото съцветие е надарено с тъмни или светли очи. Друга разлика е миризмата. Мирише добре, а ароматът се усилва вечер.

Сурфиния хибрид на петуния от японска селекция

Това цвете е плод на дълги експерименти от японски животновъди. Още през 70-те години Suntory работи за адаптиране на треперещата петуния към голямо разнообразие от метеорологични условия. В резултат на това беше отгледан сорт, който беше наречен "surfiniya". За сравнително кратък период от време той придоби световна популярност и имаше няколко причини за това:

 • цветето е доста устойчиво на неблагоприятно време или по-скоро на дъжд и вятър. Не трябва обаче да излагате цветето на постоянно излагане на студена вода и температура;
 • в сравнение с петунията, тя е по-малко податлива на заболявания;
 • дълъг период на цъфтеж. Също така си струва да се отбележи, че е по-буйна и активна;
 • разнообразие от нюанси (бяло, розово, червено, жълто, лилаво и др.);
 • вегетационният период е по-бърз.

"Ярък разцвет на сурфиния"

Когато купувате сурфиния за декорация на градината, трябва внимателно да проучите правилата за отглеждане и грижи. Сулфинията ампелни грижи и отглеждане у дома, за които в началото може да изглежда трудно, прераства в буен и удивително красив храст, който прилича на ярък водопад от махрови пъпки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина