Традесканция - видове ампелни растения Андерсън, Зебрина и др

Традесканцията е род многогодишни вечнозелени тревисти растения, който принадлежи към семейство Коммелинови. Много сортове Tradescantia се използват активно в домашното цветарство. Културата се отглежда като ампелно растение или служи като почвопокривен вид за декориране на градински парцели. Мястото на произход на цветето е Южна Америка. Традесканция се среща и на други континенти - в райони с умерен или тропически климат. Има лечебни свойства, неизисква се в грижите, редовно цъфти и радва околните със своята красота.

Как расте Традесканция

Растението е вечнозелено цъфтящо многогодишно растение с доста дълги пълзящи или изправени издънки. Разположението на листата е алтернативно, формата може да бъде различна: яйцевидна, овална, удължена. Плочите са разположени на къси дръжки или са прикрепени към самата основа. Цветът е два вида - монофоничен или пъстър с люляк, зелени, розови нюанси. Някои видове имат космат листни плочи, други са напълно гладки.

Традесканцията е много ярко, ефектно цвете

За ваша информация! Много е лесно да се размножава Tradescantia чрез листни резници, тъй като корените се появяват много бързо, когато влязат в контакт със земята.

Периодът на цъфтеж се характеризира с появата на стъблата на 2-3 малки цветя с бял или лилав оттенък. Цъфтежът може да продължи няколко месеца, докато животът на едно цвете трае само един ден. Венците се състоят от 3 свободни венчелистчета, заобикалящи дълги тичинки, опушени със сребриста коса (6-7 бр.) С големи прашници с ярко жълт цвят.

Засаждането на цвете се извършва във влажна, доста рохкава, богата на хранителни вещества почва с добър дренаж.

Важно! Традесканцията перфектно съжителства с фикус (Бенджамин, каучук и др.).

Традесканция: видове и разнообразие

Родът Tradescantia включва около 75 вида. Разнообразието от културни форми се обяснява с широкото разпространение на цветето в дивата природа, както и с работата на животновъдите, които неуморно се занимават с разработването на нови сортове. Повече за това как изглежда Традесканция и нейните най-популярни форми ще бъде разгледано по-долу.

Вирджиния Традесканция

Растението има разклонени изправени издънки. Височината на храста достига половин метър. Листата са тесни, дълги около 20 см, широки около 4 см. Розови, сини или лилави цветя са събрани в зонтични съцветия. Културата започва да цъфти през юли и завършва два месеца по-късно.

Популярни сортове:

  • Скъпоценни камъни;
  • Роза;
  • Rubra;
  • Coerulea.

Забележка! Той е един от родителите на друг сорт цветя - Андерсън.

Традесканция белоцветна

Широките (около 6 см) листа се характеризират с овална или яйцевидна форма със заострен край. Дължината на плочата е около 2,5 см. Повърхността е гладка, цветът може да бъде монотонен или пъстър, а също така се срещат и райета. Горната част на стъблата е украсена с малки бели цветя, събрани в зонтични съцветия. Сред популярните сортове от този тип са:

  • Трицветна.Зелените листа са покрити с ивици от бели, люлякови и розови цветя;
  • Aurea. Листата са жълти със зелени ивици.

Трицветен сорт

Традесканция многоцветна

Тя е покрита Традесканция, рео. Този вид е бил отнесен към рода Tradescantia не толкова отдавна. Поради голямата външна разлика с други култури от тази класификационна група, многоцветната традесканция беше обособена като отделен род Reo, принадлежащ към семейство Commelin.

Важно! Този вид много прилича на драцената, само че в намалена форма.

Многоцветната традесканция е често срещана в Централна Америка, Мексико и Антилите. Поради високите си декоративни свойства, непретенциозност и компактност, растението се използва за създаване на ландшафтен дизайн (зимни и летни градини, оранжерии), както и за украса на офиси (например, редакции на списания), закрити и други помещения.

Височината на храста достига 40 см. Стъблата се разклоняват, образувайки естествена и в същото време оригинална форма на растението. С течение на времето долните листа започват да отпадат и тогава цветето става като палмово дърво.

Цветните тъкани са покрити с червено-оранжеви вили.

Дебелите месести стъбла имат гладки, ланцетни листа, събрани в плътна розетка, чиято ширина варира от 5 до 8 см, а дължината е около 30 см. Отвън са боядисани в тъмно зелено, вътрешната повърхност е виолетово- червено с изразени ивици.

Цветовете са дребни, бели, увити в лилава прилистник с лошовидна форма. По тази причина второто име на Традесканция звучи като лодката на Мойсей.

Цъфтежът е кратък и не зависи от сезона, но може да започне само при условия на достатъчно осветление.

Забулено

Поради слабата коренова система, цветът трябва да се трансплантира много внимателно и почвата не трябва да изсъхва.

Дребнолистна традесканция

Издънките са лилаво-кафяви, покрити с множество малки яйцевидни листа с гладка, лъскава повърхност. Външната страна на листните плочи е боядисана в тъмно зелено, задната страна е лилава.

Традесканция Андерсониана

Растението е получено в резултат на селекционна работа с дребнолистна традесканция.

Стъблата са изправени с клони. Височината на храста е 30-80 см. Възлистите издънки са покрити с дълги тесни листа. Цветята, състоящи се от три венчелистчета, са боядисани в няколко тона наведнъж - лилаво, розово и бяло.

Забележка! Цъфти през целия летен сезон.

Традесканция Блосфелд

Този вид има плътни пълзящи издънки, покрити със зелено-червена кожа. Сесивните тъмнозелени овални листа със заострен край растат с дължина 4-8 см. Ширината на листните плочи е 1-3 см. Повърхността на плочите е червеникава отвън и лилава отвътре. Шевната повърхност е гъсто покрита с вили. Съцветията са разположени в пазвите и се състоят от три лилави листенца. Тичинките и чашелистчетата са покрити със сребриста козина.

Tradescantia Blossfeldiana

Традесканция Силамонтана

Расте само на едно място - в мексиканския щат Нуево Леон. Височината на храста достига 30-40 см, когато се отглежда в контейнер - около 20 см. Ширината на възрастен цвят е 40-50 см.

Забележка! Този вид се характеризира с мощна, бързо растяща коренова система, прави, лилаво-зелени издънки, които с течение на времето започват да пълзят по земята и да пускат нови корени в нея.

Стъблата на Традесканция са покрити с пух, за което силамонтана е получила прякора бял кадифен.

Разположението на плътните овални листа е редуващо се, дължината на всяка плоча може да достигне от 3 до 7 см. Външната страна има маслинено-сребрист цвят, при ярка светлина придобива лилав оттенък с червен оттенък. Вътрешната повърхност на листата е лилаво-виолетова.Трицветните цветя с диаметър до 3 см са разположени на къси единични дръжки, боядисани в богат лилаво-розов оттенък.

Периодът на цъфтеж настъпва през юли, но може да започне и по-рано (в първите дни на лятото и дори през пролетта) при наличие на ярко осветление, топлина и достатъчно хранене.

Традесканция от Силамонтана

Дебелолистна традесканция

Листата са плътни, имат удължена форма, достигат 15 см дължина, те са свързани с издънката с една основа (практически без дръжка). Разположението на листата е спираловидно. Краищата на плочата са украсени с контрастни кантове.

Забележка! Дебелата жена е склонна към силно израстване, затова се препоръчва редовно подмладяване на цветето. Най-добрият метод за размножаване на този вид е чрез резници.

Растението се нуждае от по-интензивно осветление от другите видове традесканции. В този случай е необходимо и малко потъмняване, тъй като твърде ярката светлина води до избледняване на листата.

Бяла кукла Традесканция

Основната отличителна черта на този вид е неговият ярък снежнобял цвят.

Tradescantia sitara

Този вид се характеризира с изправени издънки и копиевидна зеленина. Предната страна на плочите е оцветена в жълто или зелено, а задната страна може да бъде лилава, червена или лилава.

Традесканция квадриколор

Този вид включва Zebrin Tradiscantia. Различава се с четирицветни листа, чиято палитра включва розови, сребърни, белезникави и тъмнозелени тонове.

Забележка! Цветовете в цялото му разнообразие са представени под формата на щрихи.

Tradescantia Blush булка

Растението има цветя с перлено оттенък (придаващи му прилика с орхидея), които ярко се открояват на фона на бронзови листа с лъскав блясък. Цъфтежът настъпва от юни до август. Височината на храста варира от 35 до 40 cm.

Зачервена булка

Setcreasea purpurea

Тя е лилава, бледа традесканция. Дива реколта, открита на крайбрежието на Персийския залив. Растението има плътни пълзящи издънки, достигащи дължина 1 м. Разположението на листата е редуващо се, копиевидно, с дължина до 10 см. Цветът на външната гладка повърхност е зелено-лилав. Вътрешната страна, покрита с малък пух, е боядисана в лилаво. Дълготрайният цъфтеж започва в средата на пролетта и завършва в края на лятото. Цветовете са лилаво-розови с три широки венчелистчета.

Традесканция на райета

Друго име е висящата зебрина. Този вид се характеризира с пълзящи издънки и поради това културата често се отглежда като ампелна. Има и сортове с изправени стъбла. Tradescantia zebrina violet има доста големи яйцевидни листа, които са разположени на къси дръжки. Външната страна е украсена с надлъжни сребристи ивици, реверсът има едноцветен червено-лилав цвят. Цветята са малки, лилави или виолетови.

Традесканция на райета

Други често срещани видове и разновидности на традесканция са:

  • крайбрежие;
  • белоцветни;
  • мирта;
  • пъстър.

Традесканцията е представена от невероятно разнообразие от видове и сортове, благодарение на което всеки производител може лесно да избере най-добрия вариант за себе си.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина