Цветя вербена ампелна - многогодишно растение

Вербената е декоративна култура, ценена от градинарите заради богатата си цветова гама и разнообразие от видове. Основният фаворит е ампелната вербена - ярък, непретенциозен сорт. Тази билка може да се намери не само в градините на начинаещи цветари, но и в известни паркове, украсени от ландшафтни дизайнери.

Върбена история

Името на върбината е от римски произход, известно от 18 век. Може да се намери в стари книги, описващи лечебните му свойства. В различни страни има истории, в които културата се нарича сълзите на Изида, вената на Венера или светата трева. Според християнската легенда върбината е открита за първи път на планината Голгота, където Исус Христос е разпнат. Тя покри раните си, за да спре кървенето.

С подходящи грижи можете да получите цъфтеж през целия сезон.

Има повече от 250 вида от този представител на флората. Повечето от декоративните сортове растат в САЩ, на континента от Чили до Канада. Лечебните билки растат в Европа и Далечния изток.

Спецификации:

 • храст с височина до 40 см;
 • пъпки от бели, розови, сини цветя;
 • листа на гофриране.

Как се използва билката:

 • за декоративни цели в цветарството: за създаване на ярки моно-композиции, алпийски хълмове и граници;
 • за стимулиране на апетита и стимулиране на рефлекси в устата в медицината;
 • корените се използват при ецване на краставици, за да им придадат пикантен аромат.

Вербената се използва в ароматерапията за облекчаване на умората и подобряване на настроението.

Многогодишно или едногодишно?

Методът на засаждане зависи от редица характеристики на този храст, които е важно да знаете, преди да подредите личен парцел или градина. Правилата за грижи също се различават в зависимост от това дали трябва да сеете нови разсад всяка година. Навременната грижа ще осигури буйни и дълготрайни цъфтежи.

Вербената е многогодишен представител на флората, който лесно понася горещината и краткосрочната суша. Въпреки това, храстът не е устойчив на замръзване, поради което в Русия той се счита за едногодишен. Рядко се съхранява през есента до пролетта. Този вид се отглежда в саксии и саксии, на балкони и первази. Вербената ампелна изисква благоприятни условия за оцеляване на руските зими. Градинарите обикновено купуват разсад в началото на летния сезон. Освен това животновъдите всяка година извеждат нови цветни хибриди, по-адаптирани към руските географски ширини.

За ваша информация! Едногодишната култура няма да пусне корени в тежка почва и ако не получи слънце, цветята ще растат малки и незабележими.

Преди да замръзне, храст с бучка пръст се изкопава и прехвърля в помещение с температура на въздуха не по-висока от 10 ° C. Това е термофилна култура, която се нуждае от светлина. Препоръчително е да се засажда на открито място със свободен достъп до слънчева светлина. На сянка издънките ще се простират нагоре и цъфтежът ще спре. В условия на висока влажност има възможност за развитие на болести, които са опасни за вербената.

Вербената вегетативно ампелно се размножава чрез резници и издънки

Ампелни сортове вербена

В културата са широко разпространени само хибридни видове, получени при кръстосване на най-добрите варианти. Сортовете с яркочервени, сини и лилави пъпки са особено популярни.

 • Tiara Red Imp. Сортът е непретенциозен в грижите, отличава се с буен и дълъг цъфтеж. Основното предимство е устойчивост на суша и замръзване до -3 ° С;
 • Обсесия Каскада. Пълзящо разнообразие от размножаване със семена с височина до 20 cm.Подходящ за засаждане в каскада в саксии или саксии с диаметър 12 см. Клонове, не изисква прищипване. Растението има големи съцветия. Сортът е устойчив на брашнеста мана;
 • Сорт вербена ampelnaya Image е непретенциозен сорт, устойчив на студ. Подходящ както за открит терен, така и за сеялки и висящи кошници. Притежава разтегнати издънки и обилен цъфтеж през сезона от юни до първата слана. Височина до 30 см;
 • Импрес Праскова. Сортът е ценен заради кремообразната си цветова гама и дългото време за цъфтеж. Издънките достигат 50 см дължина;
 • Estrela Voodoo Star. Отличителна черта на този вид са пъстрите му големи цветя. Особено популярен е сортът люляк с бели пръски. Не изисква често напояване с вода;
 • Аметистът е компактна култура с височина до 30 см. Цъфти през летния сезон: от юни до септември. Характерен нюанс: сини венчелистчета с бяло петно ​​в средата на пъпката;
 • Lanai Candy Kay. Нов хибрид с големи ярки пъпки с бели петна. Издънки с дължина до 45 см. Цъфти от пролетта до септември.

Важно! Цветето не трябва да се полива обилно с вода за растителност.

Estrela Voodoo Star цъфти до късна есен

Вербена в ландшафтен дизайн

Добре поддържаните представители на флората украсяват паркове, парцели или цветни лехи. Друга тяхна функция е разделянето на пространството на зони. Вербената най-често се използва за създаване на цветни аранжировки и моноклумб. Уникалният цвят и форма на листата му позволява да контрастира с други билки. Това е ярък акцент на мястото близо до къщата.

Сортовете хамелеон са популярни сред дизайнерите, които започват да цъфтят три месеца след поставянето им в земята. Ако растенията са засадени по различно време, ярките пъпки ще украсяват цветните лехи за по-дълъг период. Можете да създадете панел от вербена или да добавите други опции към композициите.

Ниско растящите сортове вербена се използват за създаване на зелени граници. Високите сортове са подходящи за облагородяване на средата на цветното легло. Класическа декоративна декорация на личния парцел е тандем с приятели и камелии. Идеалните "съседи" са невен, лайка, делфиниум, нивяник и рудбекия. С масовото засаждане на растения можете да постигнете ярък цветен ефект.

Забележка! Вербената се съчетава хармонично с храстови и катерещи се рози.

Отглеждането на ампелни хибриди на вербена е започнало за първи път през 19 век. Оттогава това е едно от най-популярните цветя сред градинарите. Всяка година се използват нови разсад за отглеждане. Тази опция е подходяща за тези, които търсят декорация на цветно легло, перваз или веранда. В същото време растението е непретенциозно, устойчиво на топлина и суша. Отличителни черти са широка гама от цветове и разнообразие от видове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина