Антуриум черен - описание и сортове

Anthurium black е един от най-ярките и красиви представители на своя вид. Изглежда страхотно у дома, когато се комбинира с други стайни растения. За да отглеждате антуриум във вашия апартамент, трябва да се запознаете с условията за засаждане и отглеждане.

Как изглежда черен антуриум, описание на сортовете

В момента има няколко разновидности на тази декоративна култура.

Външен вид на цветя от антуриум

Най-често у дома се отглеждат само някои сортове.

Антуриум черна любов

Black Love е висок и разклонен храст. Може да нарасне до 50 см височина. Листата му имат тъмнозелен оттенък, пъпките са бежови в началото на цъфтежа, но с течение на времето променят цвета си до почти черен.

Anthurium Black Love има необичаен нюанс

Следователно е много трудно да ги забележите на фона на покривало с тъмно лилав оттенък.

Anthurium Black Beauty (Черна красавица)

Този вид антуриум има цветя, които са сходни по форма с лалетата. Листата му са боядисани в наситено зелен цвят. По тях са опънати бургундски ивици.

С подходящи грижи, Black Beauty Anthurium може да нарасне до 65 см височина. Пъпките в началото на цъфтежа са черни и винени, постепенно сменят цвета си с черен.

Антуриум черна кралица

Този сорт има две еквивалентни имена - Black Prince и Black Queen антуриум. Това е най-високият член на семейството. Много често достига височина 80 см. Цветът му се променя от наситено червен до черен. Ухото на антуриум Black Queen има лек нюанс. Листата му са с форма на сърце, тъмнозелени на цвят.

Най-изисканият представител на семейството е антуриумът на Черната кралица

Допълнителна информация! В домашното градинарство се използват сортове Black Dragon, Black Paris и някои други. Най-често представените по-горе сортове се отглеждат у дома.

Характеристики на домашните грижи

За да може растението да расте активно и да цъфти, трябва да се гледа правилно. Антуриумите се справят добре в саксии, но в същото време са много взискателни към условията на отглеждане.

Температура

Черният антуриум много обича топлината. През топлия сезон той трябва да поддържа температурата на 20-25 ° C над нулата. С настъпването на студено време е достатъчно да се затопли в стаята в рамките на 10-15 ° С. При такива условия растението понася благоприятно зимата и с настъпването на топлината отново се връща в оптимални условия.

Важно е да знаете! Избягвайте да излагате храста на течение и студ - те могат да доведат до факта, че листата ще се извиват и ще се ронят.

Осветление

Не излагайте цветето на пряка слънчева светлина - това може да изгори листата. Ако е възможно, по-добре е да поставите храста върху первазите на прозореца, обърнати към източната или западната страна.

Важно е да изберете правилното осветление за цветето.

Ако се окаже, че саксията се поставя само в южната част на къщата, тогава през лятото е необходимо да се създаде засенчване.

Поливане и влага

През пролетта и през периода на цъфтеж е достатъчно да поливате растението няколко пъти седмично. В твърде горещи дни трябва да се напръска допълнително или да се постави до поднос с вода.Младите цветя трябва да се навлажняват по-често от възрастните, които се нуждаят от поливане с влага, когато горният слой на земята изсъхне. За процедурата се използва чиста вода със стайна температура.

Допълнителна информация! Когато поливате храст, не позволявайте на водата да навлезе на повърхността му.

Почва и превръзка

Антуриумът изисква песъчлива или глинеста почва с достатъчна водо- и въздухопропускливост. Няма разлика дали ще бъде закупен в магазин или направен от вас сами. За да създадете субстрат у дома, ще ви трябва:

 • дървени въглища;
 • пясък;
 • листна земя;
 • хумус;
 • борова кора;
 • разширена глина или натрошен камък за отводняване;
 • мъх;
 • хумус.

Всички компоненти се смесват на равни части. Подхранването е необходимо за растението през периода на активен растеж и вегетация. Торовете насърчават активен и буен цъфтеж. Хранителните вещества трябва да се добавят не повече от веднъж седмично. Подхранването се прилага най-добре върху почвата в комбинация с пръскане или поливане. Препоръчва се като торове да се използват смеси, съдържащи азот, фосфор и калий.

Кога и как цъфти черен антуриум

У дома антуриумът рядко цъфти. Дори при идеални условия на него се появяват не повече от 6 пъпки годишно. Съцветията започват да цъфтят през април и да изсъхват в края на лятото. Самото цвете е ухо с красив воал около него. Важно е да запомните, че възрастта на растението има значение - колкото по-старо е, толкова по-често цъфтят цветя върху него и толкова по-големи са те.

Подрязване

Храстът се реже само веднъж на сезон - през пролетта. Процесът се извършва в следната последователност:

 1. Изсушената зеленина се отстранява от дъното на храста.
 2. Изсъхналите пъпки се отстраняват.
 3. Изсушените, болни или изгнили коренови области се отрязват.
 4. Горната част на леторастите се отрязва.

Подрязването на цветя може да се извърши у дома

Интересно! С подходящи грижи, отрязаните издънки могат да прераснат в ново цвете.

Как се възпроизвежда черен антуриум

У дома антуриумът се размножава по три начина: чрез резници, разделяне на храста и отделяне на въздушни корени.

За да отгледате цвете с помощта на резници, трябва да отрежете горната част на стъблото. Стъблото се третира с разтвор за ускоряване на растежа, след което се поставя в съд с торф. За да се създадат парникови условия, контейнерът с разсада е покрит с филм. С появата на първите листа, кълновете могат да бъдат трансплантирани в саксия.

Най-лесният начин за производителите на цветя е да разделят храста. Това може да се прави на всеки няколко години, тъй като кореновата система на растението непрекъснато расте. За да се извърши размножаването по този начин, е необходимо да се освободи кореновата система от почвата, да се раздели на части, които след това се засаждат в различни контейнери.

Разделянето на въздушните корени, за разлика от другите методи, е най-трудният процес на размножаване на черен антуриум. Недостатъкът е, че отглежданият по този начин хибрид най-често губи основните характеристики на майчиния храст. За да се извърши отделянето на въздушните корени, е необходимо семената да се накиснат в слаб разтвор на калиев перманганат. След това те могат да бъдат покълнали върху парче марля или пяна гума.

Прехвърляне

Честотата на разсаждане зависи от възрастта на растението. За млад храст процедурата трябва да се извършва всяка година. По-старият антуриум се трансплантира веднъж на 3-4 години. Препоръчително е да направите това през пролетта в следната последователност:

 1. Саксията е наклонена на една страна.
 2. Бушът се отстранява внимателно заедно с буца земя.
 3. Сухи или болни издънки се отрязват от кореновата система.
 4. Дренажен слой се изсипва в чист съд.
 5. Цветето се спуска в съд и корените се изправят.
 6. Почвата се изсипва отгоре и леко се смачква.

Трансплантация на антуриум у дома

Болести и вредители

Черният антуриум рядко страда от болести и вредители. Някои от тях обаче могат да причинят сериозни щети на растението.

Кореново гниене може да възникне, ако цветето не се грижи правилно. При липса на светлина, топлина, а също и при преовлажняване на почвата, антуриумът може да зарази този вид гъбични заболявания. Когато възникне такъв проблем, храстът се отрязва и трансплантира в нова саксия и почва.

Ако по листата се появят жълти петна, тогава, най-вероятно цветето е ударено от антракоза или септория. В този случай трябва да се третира с фунгициди.

Сред насекомите най-опасни за антуриума са брашнестите червеи, листни въшки, нематоди и кърлежи. Те трябва да бъдат изгонени от цветята. Ако не се вземат мерки навреме, действията им могат да доведат до смъртта на растението. За да се предотврати това, храстът трябва да се третира с превантивна цел с инсектициди.

Черен антуриум е отличен вариант за декориране на стаи. Той се съчетава добре с други стайни растения и с подходящи грижи радва красотата на големите си цветя с постоянно променящ се цвят.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина