Anthurium Scherzer - домашни грижи

Антуриумът на Шерцер е популярно стайно растение, което е популярно наричано "мъжко щастие". Многогодишното цвете очарова с външния си вид. Сортът е непретенциозен в грижите и неизискващ към условията на задържане. Следователно, тя стана широко разпространена.

Как изглежда антуриумът на Шерцер?

В сравнение с други антуриуми, сортът Scherzer не е висок. Листата са ланцетни, тъмнозелени на цвят. Съцветията са оранжеви. Те са извити. Ушите се пазят дълго време. Покривалката е с форма на сърце. Има червено-оранжев, почти бордо цвят. Извита леко надолу.

Антуриумът на Scherzer се характеризира с различен цвят на покривките

Интересно! Съвременните хибриди се характеризират с разнообразие от цветове за покривка. Можете да намерите сортове с ярко оранжево и дори бяло покривало.

Често срещани сортове

Съвременното развъждане позволи да се получат много растения с миниатюрни размери. Те се отличават с широка гама от цветове покривала за легло. Ще зарадва окото на всеки човек.

Популярни са:

 • Лацети. Използва се не само като стайно растение. Цветята се използват за нарязване на букети. Покривалото е розово. Рамкира спирално съцветие ухо. Листата са контрастни, тъмнозелени. Краищата на листните плочи са заострени.
 • Графити. Отличителна характеристика на стайното растение е бяло покривало с алени асиметрични петна. Структурата е плътна.
 • Хавай. Не трябва да забравяме и многоцветния цвят на покривките.
 • Алексия Джулия. Покривалото е с деликатен небесносин цвят.
 • Обичам шоколада. Различава се с високи декоративни характеристики. Контраст. Листата са плътни, наситено зелени. Покривало в шоколадов нюанс.
 • Рубенс. Кочаните на съцветията имат малки цветя. Те се различават по спираловидна форма. Увит в двутонен воал: розов връх, зелена основа.

Интересно! Смес от антуриум се предпочита най-вече. Състои се от няколко сорта, които се засаждат в една саксия.

Антуриум микс е особено популярен поради разнообразието от цветове.

Характеристики на домашните грижи

Грижата за антуриума на Scherzer у дома е проста. Важно е винаги да помните тропическия произход на растението. Осигурете топъл вътрешен климат близо до обичайната си площ за отглеждане.

Температура

Температурният режим се променя в зависимост от сезона. Топлият сезон се характеризира с активна растителност на растенията. Препоръчителната стайна температура е 18-28 градуса по Целзий над нулата. Scherzer може да се постави на открито.

Осветление

Препоръчително е да поставите цветето в полусянка. Най-добрият вариант е перваза на прозореца на североизток или северозапад. Разсеяна светлина. Важно е да избягвате пряката слънчева светлина.

Поливане

Водата за напояване трябва да се защитава. Структурата трябва да е мека. Варете няколко минути и охладете до стайна температура преди поливане. Добавете няколко капки оцет или лимонов сок.

Растението изисква редовно поливане. Извършва се, когато почвата в контейнера с растението изсъхне на дълбочина 50-80 мм. Прекомерната влага и прекомерната сухота влияят неблагоприятно върху растежа. Кореновата система се разпада и изсъхва.

Пръскане

Пръскането на листа се извършва постоянно.Важно е да не позволявате на водата да навлезе в съцветията. В противен случай те ще се зацапат и ще паднат.

Влажност

Препоръчва се високо ниво на влажност - до 90%. Използва се палет с навлажнена експандирана глина. Върху него се поставя саксия с цветя. Можете да покриете повърхността на земята с кокосови влакна или мъх. По време на процеса на пръскане течността също попада върху влакнестия слой.

Мястото, където ще расте антуриумът, е избрано внимателно. По-добре стая с висока влажност, за предпочитане кухня. Въпреки че можете да направите малка оранжерия.

Растението се засажда в стая с висока степен на влажност - в кухнята

Грундиране

Разрешено е да се отглежда в хидропоника, в обелена борова кора, специална почва. Идеален субстрат с добро преминаване на вода и въздух. Представен е под формата на мъх сфагнум, торф, земя от дерна в съотношение 2: 2: 1. Добавят се и накълцана кора и въглен.

Земята трябва да е рохкава и водопропусклива. Бъдете дълбоки фибри. Киселинност в интервала от 5,0 до 6,0 pH. Предпочитание се дава на слабо кисела почва.

Подхранване

Използва се универсално торене за вътрешна растителност. Те се въвеждат в почвата през периода на активен растеж и развитие на Scherzer с честота 2 пъти месечно. Прекомерното предлагане на торове е строго забранено. Препоръчва се да се работи с по-малко концентрирани формулировки, отколкото в инструкциите.

Важно! Не трябва да има вар във подхранването и водата за напояване.

Универсални торове за антуриум

Характеристики на зимните грижи: период на покой

През зимния сезон за стайно растение се препоръчва по-нисък температурен режим. В рамките на 15-17 градуса по Целзий над нулата. По това време се извършва полагането на цветни пъпки. Важно е да се изключат чернови. Избягвайте резки температурни промени.

Когато цъфти

Растението е в състояние да цъфти от февруари до ноември. Почти през цялата година, спирайки само за най-студените и горещи месеци от годината.

Подрязване

Навременната резитба ще подмлади растението. Препоръчително е да правите това на всеки 4 години. Тогава цветето ще цъфти и ще расте по-дълго.

Как се умножава

Размножаването се извършва чрез семена. Ще започне да цъфти едва след три години. Не винаги е възможно да се запазят свойствата на оригиналния сорт anthurium scherzerianum. По-добре е да се даде предпочитание на трансплантацията чрез разделяне и да се направи през пролетта (през март или април).

За разделяне възрастните растения се избират под формата на няколко храста с отделни издънки. Те се засаждат в отделни саксии с торфен субстрат. Почвата се поддържа влажна.

Прехвърляне

Anthurium Shercerianum се препоръчва да се пресажда всяка пролет. Това се отнася за млади екземпляри. След това интервалът се увеличава до 3-4 години. Обърнете внимание на развитието и запълването на саксията с кореновата система.

Антуриумът се трансплантира чрез разделяне на кореновата система

Инструкции за засаждане на закрити растения:

 1. Капацитетът е избран тесен и висок. Това ще осигури ранния цъфтеж на стайното растение.
 2. На дъното се изсипва малко количество дренаж или експандирана глина.
 3. Отгоре се създава слой почва с рохкава структура.
 4. Растението се поставя чрез неговото претоварване.
 5. Останалото място в саксията се засипва с прясна почва.
 6. Почвата е леко уплътнена. Поливането е в ход.

Болести и вредители

Ако се грижите за стайно растение неправилно, то ще се разболее. Прекомерната влага в почвата и застоялата вода могат да причинят гниене на кореновата система и цветните стъбла. Гниене може да се появи и ако не се спазва препоръчаната температура. Особено ако температурата спадне до минимум. Можете да се отървете от болестта, като премахнете причината за появата й - да възстановите нормалния микроклимат в стаята.

Изсушаването и почерняването на върховете на листата се превръща в сигнал за излишък на калций в почвения субстрат. Или започва антракноза. В първия случай е достатъчно да се използват специални торове чрез коригиране на състава на почвата. На второ място, ще бъде по-трудно.След закупуване на стайно растение се препоръчва редовно да се пръска с фунгицидни препарати като профилактика. По-добре е да предотвратявате болести, отколкото да ги излекувате по-късно.

Важно! Необходим е редовен топъл душ, за да се предотвратят листни въшки, акари и брашнести червеи.

Спазването на прости препоръки за грижа за антуриум ще ви позволи да отглеждате прекрасно тропическо растение у дома, което ще се превърне във връхната точка на всеки интериор. Яркочервените издънки и цветя винаги ще развеселят домакинствата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина