Вътрешна араукария - засаждане и домашни грижи

Какви растения не се отглеждат днес у дома. Дори, изглежда, сортове и сортове, които изобщо не са подходящи за къщата. Едно от тези растения е закритата араукария. Многогодишната ефедра е символ на Нова година и може значително да съживи интериора.

Как изглежда закритата араукария?

Вътрешната араукария принадлежи към семейство Araucariaceae, в които има повече от 14 хиляди растителни вида. Родното място на дървото е Австралия и Южна Америка. Това е многогодишно иглолистно растение. Основната характеристика е жилавите игленовидни листа, които растат вместо обичайните листа. Семена от цветя могат дори да се ядат, а от дърво се правят мебели.

Вътрешна араукария

Араукарията е едно от малкото иглолистни дървета, които могат да се отглеждат в домашни условия. Но за да расте нормално, е необходимо да се осигурят благоприятни условия.

За справка! Вътрешната араукария значително отстъпва на своите диви прародители по размер - у дома е красива, компактна, декоративна елха в саксия.

Често срещани сортове и сортове

Дори опитни любители на дърветата не са запознати с всички разновидности на араукария. По-долу са най-известните сортове и видове.

 • Чилийската араукария не принадлежи към стайни растения. Този сорт може да се отглежда само на открито в паркове. Дървото расте до 60 м височина. Семената на дървото са годни за консумация.
 • Araucaria varifolia е най-често срещаният вид за отглеждане в домашни условия. У дома конусите никога не се образуват върху растението.
 • Araucaria Bidville също не се отглежда като стайно растение. Дървото расте до 50 м височина.
 • Бразилската араукария е подходяща за засаждане у дома. Рядко расте повече от 4 м височина.
 • Araucaria heterophylla е друг сорт, който е подходящ за засаждане у дома и в оранжерии. Не цъфти у дома.

Араукария - домашни грижи

Домашното дърво не е особено капризно. Въпреки това, собственикът трябва да знае някои от нюансите на отглеждане, да спазва определени правила.

Температура

Дървото араукария се чувства добре само в хладни стаи. Оптималната температура в помещението е до +20 градуса. През студения сезон се препоръчва почистването на дървото в хладно помещение, където температурата няма да надвишава +15 градуса.

Осветление

Грижата за араукария означава правилна организация на осветлението. Растението принадлежи към светлолюбивото, по-голямата част от деня трябва да е на слънце.

Важно! Основното е, че светлината е дифузна. Преките слънчеви лъчи са вредни за иглите.

Поливане

За напояване е препоръчително да се използва топла утаена или монтирана вода. През лятото трябва да се уверите, че земята не изсъхва.

По-добре е да поливате домашно приготвената араукария често и малко по малко. Също така не се препоръчва да се допуска стагнация на влага. През зимата количеството поливане се намалява.

Пръскане

Можете да пръскате, ако е необходимо, за да премахнете праха от иглите и да увеличите влажността в стаята.

Пръскането е един от елементите на грижата

Влажност

Грижата за стайна араукария у дома предполага, че влажността в стаята трябва да бъде висока. Растението може да се пръска редовно.През зимата трябва да окачите мокри кърпи на близките отоплителни уреди.

Грундиране

Иглолистното дърво Araucaria изисква слабо кисела почва.

Почвена смес за растение:

 • широколистна, копка и иглолистна земя;
 • торф;
 • хумус;
 • пясък.

Всички съставки се приемат в равни количества.

Подхранване

По време на активен вегетативен растеж, растението се подхранва със сложни минерални торове с ниско съдържание на калций на всеки 2 седмици. Веднъж месечно стайна смърчова араукария се полива с разтвор на лопен.

Допълнителна информация! Дозировката на торовете, посочена на опаковката, трябва да бъде разделена на две. За хранене можете да използвате торове, предназначени за азалии.

Особености на грижите през зимата, период на покой

Периодът на покой за домашно дърво започва в края на ноември и завършва в началото на пролетта. По това време количеството поливане се намалява. Саксията трябва да бъде извадена на хладно място.

Също така, през зимата те спират да правят органични и минерални торове.

Подрязване

Мненията са разделени относно резитбата на араукария.

 • Смята се, че подрязването на растение спира растежа.
 • Но има препоръки, които показват, че резитбата е необходима.

Аргументът в полза на резитбата е, че цветето расте по-храстовидно и не се простира нагоре. При редовно подрязване точката на растеж може да се контролира.

Как се размножава закритата араукария

Има няколко начина за размножаване:

 • резници;
 • семена.

Размножаване на стайна араукария

Най-лесният и често срещан начин е чрез резници. Те обикновено се вземат от върховете. За да се размножава чрез резници, не е препоръчително да се взема посадъчен материал от странични издънки. В този случай растението няма да расте симетрично.

След резитбата изрезката се изсушава, така че смолата да се втвърди. След това трябва да го отрежете. Потопете филийката в Kornevin и засадете в стерилна почва. Покрийте дръжката с бутилка - по този начин тя бързо ще се вкорени и пусне корени.

Когато кореновата система расте, изрезката може да бъде трансплантирана в друг контейнер.

Араукарията може да се размножава със семена. За този метод трябва да използвате само пресен посадъчен материал. Семената, които лежат дълго време, имат ниска степен на кълняемост.

Посадъчният материал се засажда в отделни контейнери, пълни със смес от пясък и торф. След засаждането почвата се полива и контейнерите се поставят на топло място.

За справка! Семената покълват много дълго - от няколко седмици до няколко месеца.

Появяващите се разсад в началото също растат много бавно, така че трябва да бъдете търпеливи, докато разсадът расте в пълноценни растения.

Прехвърляне

Закрито дърво не се нуждае от чести трансплантации. Необходимо е да се презасади, ако саксията е станала твърде малка или в почвата са се появили насекоми. До 3 години растението изобщо не се пипа. Но горният слой на почвата редовно се сменя. Трябва да бъдете особено внимателни при избора на почва. Трябва да е леко кисел.

Как да трансплантирате араукария:

 1. Извадете внимателно растението от старата саксия.
 2. Не разклащайте почвата от кореновата система.
 3. Смесете почвата с торф. Можете да си купите готова почвена смес за рододендрони.
 4. Напълнете дренажа на дъното на саксията.
 5. Изсипете почвата в саксията наполовина, след това поставете дървото. Покрийте го с останалата почва.
 6. Поставете субстрата малко и залейте обилно с топла вода.

Внимание! Трансплантацията се прави най-добре през пролетта, след период на покой. По това време растенията започват да растат активно и ще му бъде лесно да свикне с ново място.

Вредители и болести

От вредителите по араукарията можете да намерите брашнести червеи, коренови бъгове и листни въшки. Насекомите могат да бъдат унищожени с фунгициди. С коренова грешка растението се отстранява от саксията, корените се измиват внимателно и се обработват с разтвор на калиев перманганат. След това цветето трябва да бъде засадено в нова почва. За щастие растителните вредители са рядкост.

Също така, по време на размножаването можете да срещнете заболявания.Болестите се появяват главно поради неправилна грижа и неподходящи условия на задържане.

 • Поради липсата на хранителни вещества в почвата, младите клонки растат много тънки.
 • Ако теснолистните клонове на араукария увиснат, тогава почвата е подгизнала. След отстраняване на проблема, увисналите клони ще останат в това положение.
 • Бавният растеж на разсада показва, че в почвата има твърде много калций. В този случай растението трябва да бъде трансплантирано в нов субстрат и напоено с мека вода.
 • Ако иглите започнат да пожълтяват и изсъхват, тогава стаята е твърде гореща и въздухът е сух. До саксията може да се постави съд с мокри камъчета, за да се повиши влажността във въздуха.
 • Друг проблем е почерняването на иглите. Причината е увреждане на кореновите процеси. В този случай растението трябва да бъде трансплантирано в нова почва, като към него се добави малко Kornevin. Иглите трябва редовно да се напръскват с препарати Циркон или Домоцвет.

Ако се грижите правилно за растението, няма да има проблеми с растежа, болести и вредители.

Заболяването лесно се разпознава по външния му вид

Знаци и суеверия

Цветето араукария е символ на Нова година и Коледа, радост и изобилие.

За да се гарантира, че винаги има просперитет у дома, няма униние и глад, в кухнята трябва да се постави саксия с растение.

Араукария е необичайно растение, което идеално ще се впише във всеки интериор. Освен това изобщо не е взискателно при напускане. Трудно е да се намери такова закрито цвете в домовете на сънародници. Ето защо веднага привлича вниманието на всички гости и посетители.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина