Аспержи - домашни грижи и размножаване

Някои любители на закрити растения имат въпрос: какво е аспержи? Нарича се аспержи, защото цветето е част от семейство Аспержи. Общо има около 300 вида. Растението не се нуждае от внимателни грижи, за което е спечелило симпатиите на производителите на цветя. Знаейки какво изисква грижата за аспержи у дома, можете да я направите необичаен елемент на декора. Струва си да се разбере какво е аспержите, как да се грижим за тях и как се размножава растението.

Главна информация

Цветето на аспержите е многогодишно растение, което прилича на храсти или издънки, растящи от земята. Височината на стъблата може да достигне от 120 до 160 см. Листата са зелени, меки на допир, наподобяващи на вид рибена кост.

Аспержите са непретенциозно цвете, което расте у дома или в градината

Растението се нарича с различни имена: аспержи или аспержи. Това са синоними, но първото име често се отнася до зеленчук, отглеждан в градината, а второто до стайно растение.

Почти всички домашно отглеждани растителни видове са местни в Южна Африка, където има ясно разделение на сезонния ритъм. Поради тази причина цветето не е непознато за ниските температури и намалената интензивност на поливането през зимата. Някои видове изхвърлят надземната част, за да поникнат нови издънки през пролетта.

В дивата природа аспержи аспержи се срещат в Европа и Индия.

Като стайно растение най-често се отглеждат пирамидални и перасти аспержи. Първият е подобен на външен вид на хвойна. Ще изглежда подходящо както в дома, така и в офиса.

Пернатото цвете има тънки и редуцирани листа, които наподобяват малки люспи. Друго име на аспержите на сетацеус е четкият робот.

Пернатите аспержи са подобни на хвойната

Необходими са много усилия, за да накарате растението да цъфти. Ако цъфтежът е започнал, може да се извърши изкуствено опрашване. За да направите това, с помощта на мека четка вземете прашец от едно цвете и внимателно го прехвърлете на друго. В резултат на това ще се появят плодове, които приличат на плодове с наситено червен цвят.

Приложения за готвене

В готвенето се използват млади издънки на аспержи. Те могат да бъдат с различни цветове: бяло, лилаво, розово или зелено. Зеленчуковата култура носи много ползи, съдържа голямо количество полезни микроелементи, фолиева киселина, селен, холин, ниацин, витамини С, К, Е, А, В.

Аспержите се намират в много рецепти

За готвене се вземат млади издънки. С тях можете да извършвате всякакви кулинарни манипулации: консервиране, печене, пържене, задушаване, варене. Аспержите са отлични за приготвяне на гарнитури, приготвяне на супи и приготвяне на десерти. Добре се съчетава с месо, дивеч, птици, риба и морски дарове.

Важно! Аспержите са една от най-скъпите зеленчукови култури.

Характеристики на грижите

Ако се грижите правилно за вътрешните аспержи, те ще зарадват окото с привлекателен външен вид. За да се получи здраво и красиво растение, е необходимо да се спазват необходимите температура, осветеност, влажност, да се използва правилната почва и подхранване.

Температурен режим

Грижата за аспержите не трябва да бъде прекалено сериозна, но не можете да я държите дълго време на топло.Оптималната температура е между 22 и 24 градуса. Ако през зимата стаята, в която се намира стайното растение, е над 15 градуса, листата му ще започнат да падат. В случай на такъв проблем, изсушените издънки трябва да бъдат отрязани.

Осветление

За аспержите подстригването включва много светлина, но пряката слънчева светлина не трябва да удря листата. Ако има място за цвете само в южната страна на стаята, поставете го по-далеч от отвора на прозореца. През лятото растението може да бъде поставено навън, но далеч от обедното слънце, течения и валежи.

Поливане

Поливането на растението не трябва да се извършва небрежно. Аспержите не понасят прекалено влажна или суха земя. Поради тази причина трябва да се намери средна земя: горният слой на откритата земя трябва да изсъхне, а останалата част от земята да остане влажна.

Важно! Корените на растението са способни да съхраняват влага. Застоялата влага в тях може да унищожи цветето.

През периода на активен растеж (пролет и лято) трябва да се осигури редовно поливане, в резултат на което почвата няма да изсъхне.

Поливането на цвете не трябва да се приема леко.

През зимата честотата на водоснабдяването трябва да бъде намалена. За овлажняване водата трябва да е топла. В някои случаи производителите на цветя използват дънно напояване (водата тече само през картера).

Пръскане

Пръскането с полезни компоненти е необходимо през активния период на растеж на растенията. За ярък цвят на короната на цвете е подходящ разтвор за стимулиране на растежа, наречен Bud. Продуктът се разрежда в следните пропорции: 1 g на 1 литър.

По време на отоплителния сезон аспержите трябва да се напръскват с хладка вода. Това е необходимо, за да може растението да получи достатъчно влага и да не изсъхне.

Влажност

Когато отглеждате вътрешни аспержи, е необходимо редовно да овлажнявате въздуха със спрей. Най-доброто време за това е сутрин или рано вечер (преди слънцето да е залязло). Влажността на въздуха се увеличава не само с помощта на спрей. Навлажнен сфагнум или експандирана глина се излива в палета. Върху него се поставя саксия с растение.

Грундиране

Не е необходимо внимателно да се подбира съставът на почвата за растението аспержи. За засаждане и презасаждане е подходяща почвена смес за папрати или слабо кисела универсална почва. За да се подобри проводимостта на влагата, към готовите търговски смеси се добавя едър пясък.

За по-добър цъфтеж е подходящ специално подготвен субстрат. Лесно е да го направите сами. Смесете 1 част хумус, копка и листни почви и половината от обема на едрия пясък (1 * 1 * 1 * 0,5). За да се предотврати стагнацията в кореновата система на водата, се използва дренаж, който трябва да заема една трета от общия обем на саксията. Дренажната смес се продава в цветарски магазини или използвани счупени тухли, пяна топки, малки камъчета или глинени парчета.

Важно! Младите и бързо растящи аспержи се нуждаят от ежегодна трансплантация. Възрастните растения се трансплантират на всеки 2-3 години.

Подхранване

Преди да отглеждате аспержи у дома, трябва да вземете предвид, че растението трябва да се храни през цялата година. През зимата подхранването се извършва рядко: веднъж на 28-30 дни, през есента, веднъж на 14 дни, през пролетта и лятото - веднъж на 7 дни. Те избират готови минерални торове, които могат да бъдат закупени във всеки магазин. Редуват се с биологично хранене.

Заводът е снабден с редовно хранене

Сместа трябва да бъде леко концентрирана. Прекомерните количества хранителни вещества няма да са от полза за растението.

През зимата

През зимата цветята на аспержите не се нуждаят от излишно топло помещение. Приблизителната температура на въздуха трябва да варира от 15 до 16 градуса. Растението е изключително негативно за рязко повишаване на температурата.

Поливането през отоплителния сезон трябва да се извършва редовно. Тази процедура не е необходима, ако цветето се съхранява в хладно помещение.

Подрязване

Не е необходимо целенасочено подрязване, за да се формира короната.Ако отрежете здрав клон, той ще спре да се навива и скоро може да умре. Ще има вреда само от такова подрязване. Само стари и пожълтели стъбла могат да бъдат премахнати. Когато такова действие бъде предприето по време на трансплантацията, растението ще получи тласък за формиране на млад растеж и поддържане на декоративния вид на растението.

Размножаване на аспержи

За размножаване на аспержи се използват 3 метода:

 1. Засаждане на семена;
 2. Разделяне на коренището;
 3. Използване на резници.

От семена

Отглеждането на аспержи от семена е лесно. Можете да ги купите в магазина или да ги вземете у дома. Това ще изисква изкуствено опрашване. Семената се засяват веднага след прибиране на реколтата: януари - март.

Аспержите могат да се размножават чрез семена

Направете следното:

 • семената се накисват във вода при стайна температура за 48 часа;
 • всяко семе се засява плитко в смес от торф и пясък;
 • покрийте контейнера със стъкло или полиетилен;
 • получената мини оранжерия се проветрява от време на време и почвата се навлажнява;
 • разсадът трябва да се появи след около месец, докато до този момент семената трябва да се държат на сянка при температура от 20 до 22 градуса;
 • когато се появят издънки, можете да прехвърлите растенията на по-светло място, но не на пряка слънчева светлина;
 • щом посевите достигнат 10 см височина, те трябва да се вкоренят в отделни саксии със субстрат, след което те да осигурят същите грижи като за възрастно растение.

Разделяне на коренища

Разделянето на коренището може да се нарече класически метод за подмладяване и размножаване на растенията. Най-просто и лесно се комбинира с трансплантации:

 1. Коренната топка на цветето е разделена на няколко части.
 2. В корена се отстраняват издънките, които започват да гният.
 3. Резените по корените се поръсват с натрошен активен въглен.
 4. Всяка част трябва да бъде засадена в отделна саксия, а цветето да бъде гледано по същия начин, както при нормална трансплантация.

Важно! Препоръчително е да разделите коренището на ръка, но можете да направите това и с кожа.

Резници

За да се размножават аспержите по този начин, е необходимо да се вземат само млади издънки, които достигат дължина около 15 см. Суровините за присаждане трябва да се приготвят през първите месеци на пролетта.

Процесът трябва да бъде поетапно:

 • засаждане на миналогодишните резници в мокър пясък и покрити с полиетилен;
 • покритите контейнери се поставят на светло място, чиято температура не трябва да бъде по-висока от 21 градуса;
 • периодично получената оранжерия трябва да се проветрява и овлажнява;
 • вкореняването настъпва за около месец;
 • след това растението се засажда в земята.

Растението може да се размножава по няколко начина. Всеки избира опцията, която най-добре му подхожда.

Възможни нарастващи проблеми

При неправилна грижа за растението могат да възникнат много проблеми:

 1. Стъблата спряха да растат след резитбата. Растението има характеристика, при която отрязаните издънки спират да растат.
 2. Падаща зеленина. Този проблем може да възникне в резултат на пряка слънчева светлина върху листата или поради сух въздух. Твърде тъмното място също може да провокира проливането на растението.
 3. Появата на петна по листата. Растението показва отрицателна реакция на пряко излагане на слънце. Именно заради него могат да се появят малки петна по листата, които са слънчеви. Поради яркото слънце може да се наблюдава пожълтяване на краищата на всеки лист.
 4. Вредители. Понякога аспержите могат да бъдат атакувани от вредни насекоми. Най-често растението се атакува от паяк. Експертите не препоръчват използването на химикали за пръскане, тъй като цветето реагира негативно на тях. По-добре е да използвате народни методи, които могат да бъдат не по-малко ефективни от химията.

Често аматьорските производители на цветя имат въпрос: защо аспержите пожълтяват и се ронят какво да правят.

Може да има няколко причини:

 • пресъхнала почва;
 • ниска вътрешна влажност;
 • прекомерно поливане;
 • липса на светлина или нейния излишък;
 • пълнене на саксията с корени;
 • висока температура в стаята.

Ако растението започне да изглежда болно, трябва да се предприемат редица действия: коригирайте режима на поливане, поставете саксията на повече или по-малко осветено място, увеличете или намалете влажността.

Най-често цветето е нападнато от паяк.

Аспержите са непретенциозно растение, но дори и то изисква грижи. Някои видове цветя могат да се ядат. Вкусните ястия се приготвят от аспержи, които са перфектно съчетани с месо и риба. В офиса или у дома растението ще бъде отлична декорация за стаята.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина