Аспержи - видове и грижи у дома

Родината на аспержите е Европа, Африка, Азия. На външен вид това растение много прилича на папрат, въпреки че доскоро е принадлежало към семейство Liliaceae. Към днешна дата той е класиран като член на семейство Аспержи, повече от 300 разновидности аспержи, известни на науката, се наричат ​​аспержи.

Как изглеждат аспержите?

Много интересен вид цвете кара много градинари да му се възхищават. За някои изглежда като иглолистно растение, за други изглежда като растение папрат. Няма нищо общо нито с ботаническите описания, нито с химичния състав.

Аспержи на закрито

Аспержите имат силна хоризонтална коренова система с много вертикални клони. Дивите представители на вида се срещат в ливади, горски и степни зони. Предпочитат богата алкална почва.

Химичният състав на растението включва въглехидрати, етерични масла, протеини, каротин, минерални соли, аминокиселини и др. Първите видове аспержи се появяват преди повече от 2 хилядолетия. Аспержите са дошли в Русия в средата на 17 век.

Растението може да нарасне до 1,5 м височина. Стъблата са лъскави, гладки, прави. Клоните се издигат от стъблата, Листата на аспержите са тънки, прави, люспести. Дължината на листа, който има второ име - кладодия, може да достигне 3 см. Те са леко притиснати към стъблото, по протежение на клона са подредени в снопчета от по 3-6 листа.

Цветята могат да бъдат разположени както на стъблото, така и на клоните на растението. Те приличат на камбани, млечни на цвят, с удължени венчелистчета. Мъжките цветя са по-големи от женските, размерът им е около 5 мм. Съцветията се появяват в края на пролетта или началото на лятото.

Изгледи

Аспержите са често срещани на почти всички континенти. Изрязаните клони на това цвете се използват в различни флористични декорации, те украсяват букети, венци и др. Поради факта, че сортовете аспержи са разделени не само на многогодишни треви, но и на лозя, храсти, полу храсти, те се използват както в хоризонтален ландшафтен дизайн, така и във вертикален дизайн.

Видове аспержи, отглеждани в Русия:

  • Плумос;
  • Полумесец;
  • Falcatus;
  • Плътноцветен Sprenger;
  • Сетацей;
  • Умбелатус;
  • Майер;
  • Открит многогодишен мразоустойчив.

Asparagus plumosus

Asparagus plumosus, известен още като пера, има формата на полухраст. Различава се в къдрави издънки. Стъблата голи, гладки. Филокладите растат на гроздове от 3 до 12 бр. във всеки. На външен вид е подобна на папрат. Цъфти с единични цветя с млечен нюанс. Плодът е тъмносин, боядисаното нещо е много трудно да се измие със сока на плода. Те са сферични. Диаметърът им е около 6 мм. Плодът съдържа 3 семена вътре.

Asparagus plumosus

Грижата за аспержи перисто предполага придържане към висока влажност на въздуха. Липсата на влага може да доведе до липса на цъфтеж и пожълтяване на кладодията. Поддържането на растението под парещото слънце провокира изгаряне, стъблото с листа придобива бледо зелен оттенък. Предпочита твърда вода с високо съдържание на калций. При липса на последното листата започват да пожълтяват и се ронят.

Полумесец на аспержи

Непретенциозно растение, което предпочита богата почва и често поливане. Възпроизвеждането е възможно по два начина:

  1. Чрез разделяне на храста;
  2. Семена.

Видът е широко разпространен сред домашните стайни цветя в Русия.Принадлежи към полузанаятчийския тип, някои производители го смятат за лиана. Индия се смята за негова родина. Цветето се развива много бързо. Листата са удължени, с леко заострени краища.

Аспержи Falcatus

Основните стъбла стават твърди и покрити с редки тръни, с помощта на които растението се придържа към первазите в планината и расте вертикално. Растението цъфти в средата на лятото. Съцветията достигат диаметър 6-8 см. Цветовете са белезникави; след опрашването се появяват кафяви продълговати плодове.

Притежава развита коренова система. В здраво растение листата са лъскави и изумрудено оцветени. У дома се препоръчва да се направи вид рамка от въдица или тел близо до цветето, по която храстът може да се навие. Основната грижа за аспержи сърп в домашни условия е резитбата, от която расте още по-бързо.

Аспержи Falcatus

Asparagus Falcatus се отличава с полумесечно разположение на кладодията. Този сорт се счита за най-големият от цялото семейство Аспержи. Този вид лозя изисква често подрязване. Той има тънки листа с ширина не повече от 5 mm, докато дължината му може да варира от 8 до 10 cm.

Непретенциозна грижа. Развива се добре както на слънчево място, така и при разсеяна светлина. Цветът на растението е разположен в основата на листата. Цветовете са малки, леко розови. У дома рядко цъфти - веднъж на 5-7 години. Цветята имат ненатрапчива миризма.

Забележка! Изисква задължителната трансплантация на резници след покупка в специализиран магазин или разсадник.

Средно големи саксии са подходящи за аспержи, тъй като водата може да застоява в големи контейнери, в резултат на което почвата вкисва и кореновата система умира. Цветето предпочита свеж, влажен въздух, често поливане, редовно хранене.

Аспержи на Шпренгер

Аспержи Sprengeri или етиопски или аспержи aethiopicus се отнасят до вечнозелените видове аспержи. Това е пълзящ многогодишен храст, който често може да се намери в дивата природа на скалисти повърхности и планински склонове. Дължината на стъблата на възрастно растение варира от 1,3 м до 1,5 м. Стъблата и клоните покриват кладодии с дължина 4 мм, които рамкират по-малки гроздове. Поради това натрупване на листа по стъблата, този сорт аспержи беше наречен гъстоцветен.

Цъфтежът на растението е придружен от приятен аромат. Цветята се появяват в края на май, имат розов или бял оттенък. Аспержите Sprenger се нуждаят от минимална домашна грижа. Недостатъкът на грижата за аспержите на Шпренгер е рядкото спазване на температурния режим, тъй като той принадлежи към изключително термофилните видове аспержи. По-точно, това растение няма да оцелее дори при температура от + 5 ° C на открито.

Аспержи Setaceus

Този вид аспержи не понасят температурни спадове под 12 ° C. Изисква внимателна грижа под формата на постоянно хранене. Предпочита влажността на въздуха не по-ниска от 70%.

Аспержи Setatius

При по-ниска влажност започва да боли, листата пожълтяват и падат.

Забележка! Не използвайте разтвор за блясък за пръскане.

Аспержи Umbelatus

Asparagus Umbelatus се нарича чадърен. Растението се дели на еднополови и двуполови. Кореновата система е добре развита. Този вид аспержи се развиват във всички климатични зони. Отличава се с добра устойчивост на замръзване. Може да зимува в северните ширини на Русия на открито.

Листата на умбелатус са малки, заострени в края, тънки, гладки. Цветовете на растението са големи, достигайки диаметър 1,5 см. След опрашването се появяват плодове, чийто цвят варира от жълт до червен. Този вид аспержи предпочита големи саксии. Кореновата система се нуждае от много място за растеж. Умбелатусът не понася течения, затова се препоръчва да го засадите на място, защитено от ветровете. Когато влажността на въздуха е под 70%, растението трябва да се напръска.Подрязването на растението е нежелателно, тъй като подрязаните клони спират да се развиват. Нови издънки се появяват само под корена.

Важно! Плодовете на растението се считат за токсични, поради което през периода след цъфтежа се препоръчва растението да се държи в къщата в карантинната зона, далеч от животни и деца.

Аспержи Майер

Този вид аспержи принадлежи към Аспержите, достигайки 50 см дължина. Тъй като стъблата на растението са тънки, те се стремят към земята под тежестта на кладодията. Стъблата с листа имат конична форма, листата са хлабави, нишковидни, което позволява на стъблата визуално да се пухнат. Единичните вечнозелени издънки са подхрастни храсти. При възрастно растение централните издънки могат да станат твърди. По-новите издънки се отдалечават от майчините стъбла във фонтан в различни посоки. Цъфтежът на Майер, известен още като пирамидални аспержи, започва да цъфти в средата на юни. Цветовете са млечно или жълтеникаво бели. Те са с форма на камбана. Плодовете са яркочервени и имат формата на топка.

Аспержи Майер

Аспержите на Майер са често срещани сред производителите на декоративни стайни растения. Леко капризен в грижите и поддръжката. Той предпочита висококачественото и често поливане, освен това също така пръска 2 пъти на ден в горещия сезон. Той е спрян в разработка при температури под 10⁰С. Не толерира течение. Расте в рохкава алкална почва. В края на зимата тор трябва да се внася в почвата веднъж седмично. Растението не се нуждае от резитба.

Улица на аспержи зимно издръжлива многогодишна

Уличната аспержи многогодишна зимна трайна понася добре температури от 10⁰С. При по-ниска температура се нуждае от подслон. Подобно на други видове аспержи, той предпочита често поливане и редовно торене. Цветовете са малки, бели; след опрашването се образуват сферични плодове с яркочервен цвят. Изисква ежегодна трансплантация, която се извършва през пролетта. Аспержите Trifern също се наричат ​​градински сорт, устойчив на зимата.

Аспержи Trifern

Аспержите не изискват внимателно внимание към себе си, не е толкова трудно да се грижите за тях. Те се адаптират към всякакви условия. Вечнозелените храсти могат да се използват не само като декорация, но и при готвене, плодовете на някои видове са полезни за здравето. Най-важното при отглеждането е да се спазва режимът на напояване и влажността на въздуха, които са оптимални за растението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина