Японски Aucuba (Aucuba Japonica) - домашни грижи

Aucuba japonica е популярно пъстро растение, което се отглежда както в градината, така и у дома. Всеки цветар ще обича да се грижи за културата. В замяна тя ще ви благодари със зелена зеленина с изключителен цвят, буен цъфтеж и лесен процес на размножаване.

Аукуба, или златното дърво, родено в горите на Източна Азия, е повсеместно разпространено в Япония, Малкия Кавказ и Хималаите. Малко растение с пъстра зеленина.

Цвете в саксия

История на появата

В домашния интериор цветето е намерено още през 18 век. Особено с такова растение хората на Япония имат късмет, където то расте навсякъде, като участва в ежегодните събития на коренното население. Отначало износът на култура от страната беше строго забранен - ​​хората се опитваха да го защитят колкото е възможно повече. Още тогава той е бил ценен заради магическите си лечебни свойства.

Допълнителна информация! Когато малко по-късно растението се появи в Европа, имаше проблеми със селекцията: самото цвете беше женско, мъжът беше необходим за опрашване. Робърт Форчън, ботаник, след известно време успя да се сдобие с такъв разсад и въпросът беше решен.

Описание

Описанието на културата винаги започва с листата на аукубата - великолепната зелена корона е покрита със златни петънца, като капки от благороден метал. Някои наричаха растението „колбас“, защото видяха в многобройните точки нещо, наподобяващо разфасовка на наденица.

Важно! Някои сортове имат едноцветна зеленина, докато храстът прилича на восъчна фигура. Сред цветарите по правило се отглежда декоративен вид.

Лечебни свойства

Растението аукуба има не само красив външен вид. Листата съдържа активни вещества, които носят невероятни ползи както за хората, така и за света около тях:

 • Унищожаване на вредни бактерии и микроорганизми в помещението,
 • Регулиране на въздушната микрофлора до необходимите параметри,
 • Бърз асистент на човек с наранявания и изгаряния, тумори и измръзване.
 • Създайте спокойна и топла атмосфера у дома.

Забележка! Всички части на цветето са отровни, поради което при съставянето на рецепта трябва стриктно да се придържате към препоръчаните пропорции.

Често срещани сортове

Видовете, които най-често се продават:

 • Хилиери,
 • Вариегата,
 • Голдиана,
 • Crotonifolia,
 • Дентата.

Crotonifolia

Aucuba Japonica Crotonifolia е доста буен храст, с диаметър до 3 м. Листата са лъскави и достигат дължина 20 см. Формата на жълтите петънца на Crotonifolia aucuba е различна, така че на листовката има прости шарки. Растението има различни мъжки и женски екземпляри. Плодовете са червени и продълговати след цъфтежа.

Храстова кротонифолия

Хилиери

Листата се различават по-тесни форми, едноцветни, назъбени по ръба, тъмнозелени.

Хилиери

Вариегата

Много ярка зеленина, светло зелена. Разпръскване на златни петна блести върху него.

Вариегата

Голдиана

Много подобен на Variegata, но листата са малко по-големи по обем.

Голдиана

Дентата

Листата напомня на реколтата Holly, ярко зелена с назъбен ръб.

Дентата

Домашни грижи

Домашната грижа Aucuba включва:

 • Поливане,
 • Полагане на превръзки,
 • Формиране на храсти чрез резитба,
 • Осигуряване на необходимите условия за почивка.

Температура и осветление

Цветето ще расте добре както на слънце, така и на сянка. Не обича изгарящото слънце. Дори на сянка, яркостта на листата няма да бъде засегната.

През зимата температурата на съдържанието трябва да бъде 6-12 градуса, в противен случай листата ще започнат да стават черни и да падат.

Важно! По-добре е да поставите саксията на северния перваз на прозореца - няма да има изгарящо слънце, като по този начин листата ще бъдат надеждно защитени.

Поливане, пръскане и влага

Поливането е изобилно, но не прекомерно, особено през лятото и пролетта. Преди поливане, горният почвен слой трябва да изсъхне малко. Ако в тигана се е събрала вода, тя трябва да се излее.

Не е необходимо да се пръска културата; необходимо е да се избърсват листата от прах. В помещението, където се намира цветето, не се допуска силна влажност.

Почва и подхранване

При грижата за аукуба храненето е много важно - с правилното и своевременно въвеждане, листата ще бъдат ярки и богати.

От март до началото на септември торът се въвежда веднъж седмично. Можете да използвате добавка, закупена в магазин за декоративни растения, веднъж месечно поглезете домашния си любимец с органични вещества - каша. Почвата трябва да се разхлаби, така че въздухът и влагата да могат лесно да преминат.

През периода на почивка

Домашните грижи за японската аукуба през периода на почивка са различни. Всички процеси в инсталацията се забавят или дори спират. Следователно от октомври до февруари:

 • Цветето "почива" в слабо отопляема стая,
 • Температура на въздуха - от 8 до 12 градуса,
 • Внимателно поливане, оставете почвата да изсъхне,
 • Подхранване не е необходимо.

Подрязване

Извършва се през март, за да се образува красива корона и да се премахнат лошите издънки. Младите издънки трябва да се прищипят - така се получава плътна корона. Ако клоните са били отрязани отгоре, те могат да се размножават като резник.

Блум

Идва от март до април, еднополов.

Цвете

Видове и форми на цветя

Цветето Aucuba е тъпо червено-кафяво съцветие, което се събира в метли. Преди цъфтежа полът на растението е трудно и почти невъзможно да се определи. Плодът е малки плодове, които стават или оранжеви, или червени (рядко бели и зеленикави).

Как се променя грижата

Грижите продължават пътя, който е необходим при активен растеж и развитие: седмично хранене и редовно поливане.

Размножаване

Има различни видове:

 • Резници - използват се резници от миналогодишния растеж,
 • Семена,
 • Наслояване на въздуха,
 • Лист.

У дома най-лесният начин е да се използва вегетативният метод - вкореняване на резниците.

Покълващи семена

Често възпроизвеждането на аукуба чрез семена се открива на открито в естествени условия, но култивираните сортове не се отглеждат по този начин - в този случай е много трудно да се получи добро семе, самата култура ще загуби всички свои характеристики.

Вкореняване на резници

Оптималният период за прибиране на резниците се счита или за март, или за края на лятото-началото на есента. Издънките се изрязват с остър нож, върху тях остават 2-3 листа. Те трябва да бъдат вкоренени в подготвена, добре навлажнена почва или почвена смес. Покрийте контейнера с прозрачно фолио. Периодично проветрявайте, пръскайте, поддържайте го при температура 20-22 градуса. След 2-3 седмици потапяйте кълновете в отделна саксия.

Дръжката е вкоренена

Въздушно наслояване

Слоевете започват да се образуват от клони с въздушни корени отдолу. В този случай трябва да копаете клонка и да я поливате добре. Скоро ще пусне корени.

Прехвърляне след покупка

След покупката аукубата се трансплантира в малка саксия. Необходимо е да се засажда субстрат, подходящ за декоративни растения или смес от копка, широколистна почва и торф (1: 1: 2). Засаждането на разсада се извършва в леко навлажнена почва, която впоследствие трябва да се натъпче малко.

Важно! Културата не се нуждае от чести трансплантации.Ако цветето е зряло, тогава е допустимо да се трансплантира веднъж на 2-3 години. Корените са много тънки и чупливи, така че трябва да бъдете много внимателни в процеса.

Нарастващи проблеми

При подходящи грижи аукубата практически не създава проблеми с отглеждането. Има някои точки, на които си струва да се обърне внимание.

Листата става черна

Проливане на листа и пъпки

На цветето липсва влага, така че хвърля зеленина, за да разпредели процеса на хранене. Струва си да коригирате поливането.

Бледи листа

Осветлението вероятно ще бъде прекалено ярко. Трябва да преместите саксията на частична сянка.

Сухи върхове

Недостатъчно поливане и влага. Първо листата започват да пожълтяват, след това изсъхват. Трябва или да включите овлажнител, или да напръскате цветето.

Падаща зеленина

Няма достатъчно хранене. В този случай листата първо стават по-малки, след това започват да падат.

Вредители

Най-често растението се атакува от заболявания, свързани с активното поражение на растението от паяк. Друг вредител е трипсът.

Луксозният външен вид и наличието на полезни свойства правят аукубата (златно дърво) ценен храст, наред с други. Изящната зеленина блести цветно на слънце и може да излекува изгаряния и възпаления на кожата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина