Направи си сам автополиване за стайни растения

Автоматичното поливане за стайни растения ще запази нивото на влага от последната процедура за поливане. Това не е панацея, особено след като автоматичното поливане има свои собствени ограничения. Но във всеки случай това е най-добрият начин, както по отношение на финансовите разходи, така и поради лекотата на използване, който ще ви позволи да създадете малък оазис у дома.

Автоматично поливане за стайни растения

Има няколко начина за организиране на автоматизирано поливане. Всички методи, описани в тази статия, са еднакво ефективни, но само ако периодът на работа на напоителната система продължава не повече от 12-14 дни. Това са максималните периоди, през които растенията могат да бъдат оставени без надзор.

Автоматично поливане за стайни растения

Внимание! Въпреки ограниченията във времето за използване на системата за автоматично напояване, някои експерти казват, че стайните цветя могат лесно да издържат до 1 месец без стандартно поливане. Ето защо, дори напускането на дълга ваканция, не можете да се притеснявате за състоянието на стайните растения.

Подготвителната работа значително увеличава степента на стабилност на цвета за предстоящия режим.

Ето няколко практически съвета:

 • Последната превръзка трябва да се извърши не по-късно от 2 седмици преди да се премине към автоматичен режим на поливане. След оплождането растенията трябва да поемат голямо количество течност за нормалното усвояване на минералите.
 • Три дни преди да напуснете растенията, трябва да отрежете пъпките, цветята, за предпочитане част от листата. При голяма зелена маса влагата се изпарява твърде бързо. Също така си струва да проверите цветята за болести и вредители.
 • За да се намали температурата и яркостта на светлината, растенията трябва да се преместят по-дълбоко в стаята. Контейнерите с цветя трябва да се поставят близо един до друг.
 • Преди тръгване се препоръчва да се полива малко по-интензивно от обикновено. Това ще позволи на почвата да се накисне добре с течността. Също така се препоръчва контейнерите да се облицоват с влажен мъх.

Колби и топки-клизми

Колбата за автополиване е заоблен резервоар, пълен с вода; тя има тръба, която се стеснява надолу, през която течността се подава в почвата.

За справка: колбите за автополиване имат външни прилики с клизмите, поради което понякога се наричат ​​топчета за клизма.

В момента, когато почвата изсъхне, кислородът започва да тече в крака на клизмата, което помага да се изтласка необходимото количество течност. По принцип клизмите са добър вариант за поливане, но имат и някои недостатъци.

Един от тях е неравномерният поток на вода от колбата, което влияе отрицателно върху качеството на напояването. Тръбата периодично се запушва, така че влагата се влошава до коренището. Понякога притокът на вода в земята се случва твърде бързо, а понякога спира напълно. Следователно, по време на заминаване могат да се използват клизми, но това трябва да се прави много внимателно.

Колби и топки-клизми

Саксии за цветя с автоматично напояване

Автоматичните саксии за поливане са много лесни и удобни за използване. Тяхното използване осигурява подпочвено, капилярно напояване. В едната част на контейнера има течност, а втората е предназначена директно за растението. Тоест това е двоен контейнер или гърне, оборудвано с разделител.

Устройството им обаче може да варира в зависимост от производителя.Например, някои имат конусообразни резервоари с течност, които са инсталирани в саксия и са свързани към тръба на повърхността. Дизайнът на други предполага наличието на два съда, инсталирани един в един и отстрани за подаване на течност. Трети обикновено имат сгъваема структура - контейнерът е снабден със специален разделител, индикаторна тръба и резервоар с течност.

На бележка! Единственият нюанс, на който си струва да се обърне внимание, е режимът на работа на системата. Той започва да работи само когато почвата е достатъчно запълнена с корени, които контактуват с дренажния слой и "издърпват" течността от резервоара.

Ако растението има малко коренище, тогава при засаждането му в саксия и пълненето на по-голямата част от контейнера с „празна“ почва ще трябва да изчакате момента, когато расте и започне да „изтегля“ влагата сама по себе си.

Когато засаждате младо растение в голям контейнер, ще трябва също да изчакате около 70-90 дни (понякога дори повече от 3 месеца), докато корените станат достатъчно големи. През този период интелигентната саксия може да се използва като обикновена, тоест поливането може да се извършва по стандартен начин. Поради тази причина интелигентните контейнери са подходящи само за възрастни цветя и тези, чиято стара саксия е със същия размер като новата.

Саксии за цветя с автоматично напояване

Капилярни постелки

Можете също да създадете автономна напоителна система, използвайки капилярни постелки. Изработени са от материал, който абсорбира добре течността.

Ето какво ви трябва, за да организирате тази система:

 1. Пригответе две палети.
 2. Водата се излива в голям съд.
 3. След това се зарежда палета (по-малък) с перфорирано дъно.
 4. Във втория палет е поставен килим и върху него са разположени растения.

Освен това можете да подредите масата с килими и да поставите саксиите отгоре. Ръбът на килима трябва да се потопи в съд с вода. След като течността започне да абсорбира, тя ще започне да се придвижва директно към корените на цветята.

Гранулирана глина или хидрогел

Можете също да използвате хидрогел или гранулирана глина за автоматизиране на напояването. Те са добри с това, че са способни да абсорбират перфектно влагата и да я дават на растенията, а процесът на подаване на течност протича постепенно, което има положителен ефект върху състоянието на домашната флора.

За да настроите автоматична система за поливане на домашните растения, трябва:

 1. Вземете просторен контейнер.
 2. Изсипете хидрогел или глина (слой) в саксията.
 3. Отгоре поставете цвете (коренището не трябва да се почиства от земна кома).
 4. Кухината между стените на контейнера и почвата трябва да бъде запълнена с останалата част от продукта и покрита с найлоново фолио.

Този метод за напояване може да се използва за доста дълъг период. Това също така ще премахне необходимостта от чести трансплантации на растения.

Внимание! Ако има признаци на изсъхване на хидрогела или глината, трябва да се излее малко вода в контейнера с цветето.

Гранулирана глина или хидрогел

Керамични конуси

Особено популярна беше системата, която използва керамични конуси. Понякога се нарича и система от моркови.

Това устройство е забито в земята и тръбата, която го оставя, се поставя в съд с течност. Сам по себе си процесът на изпомпване на вода не се нуждае от външен контрол. В момента, когато земята започне да изсъхва, налягането, действащо върху съда, провокира подаването на течност.

Важно! Въпреки факта, че повечето производители твърдят, че имат висока надеждност и качество на своите устройства, опитът показва нещо друго. Факт е, че морковите са склонни към често запушване, така че необходимото налягане не винаги се образува в контейнера.

Намирането на правилното място за съд с вода може да доведе до някои проблеми, защото когато резервоарът е монтиран на платформа, която е твърде висока, цветето може просто да бъде наводнено и ако го поставите твърде ниско, тогава течността няма да тече към растението изобщо.

Ако е много трудно да се намери някое място в близост до централата за инсталиране на резервоар с течност, тогава можете да използвате приставка за керамични бутилки. За да направите това, трябва да инсталирате приставката на обикновен пластмасов патладжан, пълен с вода, и да го поставите в контейнер с цветя.

Фитил система

Друг прост начин за напояване на вода е чрез изпомпване на вода с помощта на въже, от което е направен фитил. Единият от краищата на въжето се поставя в съд с течност, а другият се донася до растението. Дантелата абсорбира влагата и я насочва директно към цветето.

На бележка! За удобство фитилът понякога се фиксира върху повърхността на почвата или се монтира в дренажния отвор на саксията.

За да е ефективен методът на напояване, трябва да използвате синтетично въже, което добре абсорбира водата. Естествените шнурове няма да работят, тъй като бързо се влошават.

Предимството на тази система е, че тя може да се регулира. Поливането ще бъде по-интензивно, тъй като резервоарът за вода се издига над нивото на саксиите за растения. Ако го свалите по-ниско, тогава подаването на течности, напротив, ще намалее.

Направи си сам системи за напояване

При липса на възможност за използване на напоителните методи, описани в предишните раздели, можете да отидете по малко по-различен начин и да откажете да използвате готови решения и аксесоари, които са прикрепени към тях. Дори хора, които нямат опит в този урок, ще могат да направят това без никакви проблеми. Освен това, в допълнение към стандартните методи, има немалко от тези, които са възникнали в резултат на експериментите на аматьорски производители на цветя и просто хора, които се грижат за домашната флора.

Нека разгледаме някои примери за системи за самополиване за стайни растения със собствените си ръце.

Гравитачно напояване

Този метод включва подаване на течността в саксията през проводник.

За да приложите този метод на практика, имате нужда от памучно или полиетиленово въже. Единият край на дантелата ще трябва да бъде потопен в бутилка вода. Контейнерът, напълнен с течност, трябва да бъде окачен или поставен до цветето. Свободният край трябва да бъде потопен в почвената смес.

Това решение е чудесно за грижа за стайни растения през празничния сезон.

Гравитационна напоителна система

Поливане от пластмасова бутилка

Поливането с пластмасова бутилка е един от най-евтините и лесни начини за грижа за вашите растения. Той осигурява равномерно поливане и ви позволява да изградите напоителна система за доста кратко време. Трябва също така да се отбележи, че това решение може да се използва само до 4 дни.

Поливането се извършва по следния начин:

 1. На капака са направени няколко дупки. Колкото повече от тях, толкова по-интензивно е поливането.
 2. Патладжанът се пълни с вода.
 3. След това трябва да се обърне с главата надолу и да се задълбочи в почвата.
 4. Поливане за стайни растения от капкомер

На бележка! За да изградите тази система, ще ви трябват няколко капкомера (медицински) и една 5-литрова бутилка. Броят на цветята трябва да бъде съизмерим с броя на капкомерите.

Капково пръскачка

Като начало трябва да премахнете върховете от капкомерите и също така да се уверите, че са непокътнати. Ако възникнат някакви проблеми при издухване на една страна, устройството трябва да бъде заменено.

 • За да се предотврати изплуването на капкомери на повърхността, те трябва да бъдат внимателно завързани и претеглени с нещо.
 • Спуснете свързания пакет в контейнер, поставен на повдигнат рафт.
 • Отворете регулатора на тръбите и затворете след напълване с течност.
 • Поставете другия край на капкомера в земята.
 • Отворете регулатора за напояване.

Капково напояване

По време на транспортирането на течности могат да възникнат смущения, така че саксиите трябва да се проверяват редовно за преливане или недопълване. За целта, като се използва регулатор на всяка от капкомерите, се тества скоростта на потока на течността.

Само когато се установи необходимия воден поток, ръбовете на устройството могат да се спуснат в контейнери с растения. Този капков метод ще позволи на растението да абсорбира течността по-ефективно.

Има доста системи и методи за автоматично поливане на стайни растения.Остава само да се вземе решение за най-оптималния вариант, който най-добре ще отговори на нуждите на домашната флора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина