Азалия - домашно цвете, описание на сортовете

Азалия е стайно растение от семейство Хедър. В Китай се смята за „зелен остров“ на дълголетието. Ако осигурите оптимални условия за поддръжка, това ще ви зарадва с дълги цъфтящи, луксозни пъпки, ще превърне пейзажа в градината или стая в ярко шоу. Също така, растението се използва широко в ароматерапията: облекчава умората и възпалението, придава сила, изяснява мислите при вдишване на деликатния аромат на ароматни цветя.

История на цветята

За първи път цветето азалия става известно на европейците през 17 век. Те започват да учат, развъждат, отглеждат ботаниците на Белгия, Германия, Франция, Англия. Те дори се състезаваха помежду си, разработвайки нови сортове. Първият сорт градинско растение е отгледан през 1820 г. Активното отглеждане започва в началото на 20 век. Азалия се оказа много фина. За развъждането създаването на един сорт отне до 10 години.

Външен вид на азалия

За ваша информация! Растението се смята за митично, покрито с тайни и легенди. Древногръцкият учен Ксенофонт веднъж описа историята за това как гръцки войници се скитали по пътищата на Колхида в търсене на златното руно. Веднъж в планината намерили голям пчелин с мед. След ядене загубиха съзнание. Оказа се, че медът съдържа опасни алкалоиди, тъй като е направен от дивите цветя на рододендрон, прародител на азалия.

Участие в рода Рододендрон

Дълго време ботаниците трябваше да изследват връзката и сходството между рододендрон и азалия. Те принадлежат към едно и също семейство Хедър. Азалията по същество е подрод на множество видове рододендрони. Рододендронът се превежда като „розово дърво“. Това е колективна концепция за отделни видове азалии.

Отначало ботаниците класираха растението като принадлежащо към семейство Верескови. По-късно - към рода Рододендрон. За да се избегне объркване, градинарите любители започнаха да наричат ​​стайното растение азалия, а други градинари - рододендрони. Въпреки че се различават помежду си по външни характеристики. Градинският рододендрон има 10 тичинки, а стайната азалия има не повече от пет.

Забележка! Прилича на азалия, цветята й приличат на малък сух храст. Рододендронът прилича на цъфтящ, разклонен, вечнозелен храст.

Как изглежда азалия-рододендрон?

Причини за популярност

Растението се използва успешно в ландшафтния дизайн, тъй като не оставя никой безразличен пред цветните си гирлянди с различни нюанси. Популярността на азалия бяла, жълта, японска, градинска, понтийска е, че видовете:

 • поддържайте свежи до две седмици, ако се поставят във вода;
 • не изискват специални условия на задържане, въпреки факта, че те се считат за екзотични цветя;
 • помагат за подобряване на семейните отношения и възстановяване на мира в къщата, тъй като неутрализират егоизма;
 • заредете с енергия и оптимизъм, което е важно за хората от бухали, които трудно се събуждат сутрин;
 • те ще внесат положителна енергия в къщата, а собственикът - самочувствие;
 • ще ви зарадва с великолепен цъфтеж през зимата, тъй като те започват да цъфтят за първи път през януари-февруари.

Азалията е един от красиво цъфтящите храсти. Украсете тревни площи в началото на лятото или големи градини в китайски, японски стил. Храстът изглежда подходящ до много иглолистни сортове: хортензия, широколистни берберис, еунимус, хедър, камелия, японски клен.

Забележка! Индийската азалия е популярен сорт сред градинарите.Това е красив вечнозелен храст с височина до 1,5 м с продълговати елипсовидни листа, стесняващи се нагоре. Не по-малко популярен е японският храст, който е с височина до 50 см. Може да се засажда в почви или саксии.

Вид индийско цвете

Кратко описание на често срещаните видове

В природата има 350 официални вида азалия. Въпреки че днес животновъдите са отгледали над 1000. Някои храсти, например, азалията Гибралтар и азалията Golden Lights не растат повече от 1 м, така че могат да се отглеждат в апартаменти. Освен това, при правилно подрязване е напълно възможно да се ограничи растежът до 60 см, като не се позволява на храстите да растат силно.

Други интересни видове азалия:

 • Стела Марис с пурпурни пръски по венчелистчетата и големи бели цветя;
 • Алберт-Елизабет с двуцветни вълнообразни листа с широка ивица. Хавлиени цветя с диаметър до 9 см;
 • Мелина с карминови венци, усукани листенца и обилен цъфтеж, напълно скриваща листата. Височината на храста е не повече от 30 см, но короната е толкова широка, че расте до 1,5 м.

Kermesina Alba е дървоподобно растение с храст до 3 м височина и буйна корона. Това е оригиналният лигифициран подвид на азалия със снежнобяли малки цветчета. Ще заеме полагащото му се място, когато се отглежда в градината.

Описание Kermesina Alba

Homebush е устойчив на замръзване сорт, разработен от немски животновъди. Храстите са буйни и компактни. Съцветията са ярко розови или червени. Листата на Homebush Azalea Nap Hill са големи заострени, с подчертани жилки. Сортът цъфти обилно в началото на юни.

Germania Inkarno расте до 1 м височина. Различава се със заоблени вълнообразни венчелистчета с бледорозов център. Инкарно храстите се засаждат на открито.

Екстериор на Germania Inkarno

Knap Hill Hybrid е устойчив на замръзване хибрид, резултат от кръстосване на американски и японски азалии. Цветовете на азалията Клондайк са големи, до 10 см в диаметър.

Erie е закрита азалия с големи полу-двойни ярко розови цветя.

Индийската азалия е вечнозелен храст с малки черешови листни остриета и цъфти през зимата.

Как изглежда индийската азалия?

Японската азалия Набуко (Nabucco) има бавен растеж до 60 мм височина. Има и храсти джуджета с височина не повече от 30 см. Цветята на японската градина Pink Spyder Azalea Nabucco са малки, наситено розови, снежнобяли, лилави, люлякови, червени.

Има и понтийска азалия (рододендрон). Цветовете й са жълти, разреждат неподражаемия сладникав аромат. Тази широколистна азалия е родоначалник на различни хибриди с меки постелки. Растенията трябва да осигурят правилна циркулация на въздуха и почвата, обогатена с минерални компоненти.

Понтийски видове азалия

Azalea Mandarin Lights е декоративен храст с височина до 2 м с дълги големи листа. Отличителна черта на сорта е декоративният ефект на храста и изразителната яркост на цъфтежа. Ще украси всяка градина. Разтваря портокаловите пъпки.

Как изглежда Azalea Mandarin Lights?

Описание на визуалните характеристики на цветето

Азалията е вечнозелен широколистен многогодишен храст. Височината, в зависимост от вида, достига 1 м. Цветът и формата на съцветията могат да бъдат различни. Други външни данни:

 • цветя - двойни и полу-двойни, 2-5 см в диаметър;
 • листа - дървесни, ланцетни;
 • издънки - разклонени, апикални;
 • съцветия - бели, розови, лилави, червени.

Растението цъфти обилно и продължително. Именно цветята с невероятен брой нюанси са гордостта на азалията (Azalea). Тя ефективно изглежда като закрито цвете в интериора и като храст на улицата в ландшафтен дизайн.

Външни данни на растението

Нюансите на отглеждане

Това растение е капризно, затова за правилния растеж и развитие е важно да се създадат определени условия, в противен случай азалията често ще боли, ако например внезапно бъде прехвърлена от оранжерията в апартамента.Характеристики, които са важни за пълния растеж и развитие:

 • при засаждане на азалията е по-добре да я отдалечите от други стайни растения за две седмици, докато се адаптира;
 • когато купувате, трябва да обърнете внимание на външния вид. Не трябва да има вредители по пъпките, листата и почвата;
 • растението цъфти за първи път през третата година. Продължителността на цъфтежа зависи изцяло от сорта: 3 седмици - 2 месеца;
 • удължените стъбла и цъфтящите пъпки е важно да се отрежат навреме, така че розовите храсти да не умират дълго време и да радват окото с ярки нюанси;
 • през сезона азалията преминава през четири етапа на развитие: вегетация, формиране на генеративни органи, фаза на покой, растеж на пъпки и пъпки, докато не цъфтят напълно. Първите две фази настъпват в началото на лятото с повишаване на температурата на въздуха и естествената светлина. По-близо до лятото рудиментите на цветята престават да се образуват, започва период на почивка. Въпреки че, с разлика в температурата, пъпките ще започнат да растат и да цъфтят през зимата. Освен това степента на растеж на растенията може да бъде повлияна сама, например, сянка в жегата, така че храстите да не се простират твърде много;
 • за разплод е важно да се вземе предвид продължителността на светлинните часове. Пъпките се полагат с дневна светлина в 8 ч. За по-нататъшно развитие и растеж на леторастите са необходими поне 12 часа;
 • за да закупите стайна азалия, по-добре е да закупите млади храсти, които са по-добре аклиматизирани на закрито;
 • когато се държи на перваза на прозореца, не трябва да се допускат течения и резки температурни колебания. Въпреки че азалията обича прохладата, тя все още се нуждае от чист въздух. За това стаята трябва да се проветри. През зимата поставете саксиите по-близо до стъклото, за да постигнете оптимална температура от 14 ° C.

Важно! Растението обича високата влажност. Преди и след цъфтежа, по време на образуването на пъпки, се препоръчва всеки ден да се пръска с топла вода, да се полива земята с мека вода, подкислявайки почвата.

Как да се грижим: изисквания за условията на задържане

С подходящи грижи, спазвайки условията на отглеждане, азалията със сигурност ще зарадва с дълъг и буен цъфтеж. Въпреки че растението е нежно, то се нуждае от периодично поливане, мощно осветление и подходяща температура.

 • Блясък. Не позволявайте на слънчевата светлина да удря листата, трябва да засенчвате в жегата. Можете да използвате кубчета лед, като ги увиете в хартия и ги поставите в саксия около растението.
 • Изсъхването от почвата е неприемливо, в противен случай цветето ще изхвърли изсъхващите пъпки и цветя.
 • По-добре е да го поливате веднъж седмично с мека вода без вар в състава или да спускате саксията с вода, като избягвате стагнацията, за да избегнете загниването на кореновата система.
 • Когато поливате, трябва да се уверите, че влагата не попада върху листата и цветята, в противен случай външният вид ще бъде развален, тъй като венчелистчетата ще бъдат покрити с петна.
 • Сухият въздух и високите температури увреждат растението. Най-добре се съхранява на хладно място. Дори през зимата температурата в помещението не трябва да е по-висока от 5-10 ° C.
 • Най-добрата светлина за азалия е тънка.

Засаждане на азалии на открито

 • При засаждане на открито място е необходимо да се мулчира по-често. Трансплантацията се извършва веднъж годишно след цъфтежа в плитка саксия. Методът за претоварване се използва за безопасността и целостта на земната бучка. По-добре е да презасаждате възрастни храсти веднъж на 3 години, като премахвате изсъхнали стъбла, клони и цветя.
 • Предпочитаният състав на почвената смес е кисел. Когато купувате в магазин, трябва да гледате, че почвата е лека, пропусклива, структурна, с хумус като хедър. В идеалния случай - торф, речен пясък и иглолистна почва, взети в равни количества.
 • Растението се подхранва с безхлорни торове: когато се отглежда у дома, 1 път през периода на бутониране, 2 пъти, когато растат нови издънки. Въпреки че е достатъчно да подхранвате растението с подкислени органични вещества веднъж годишно.
 • По време на пъпкуването трябва да отчупите горните млади издънки, да премахнете сухите съцветия в края на цъфтежа, така че азалията да насочва силите към буйния цъфтеж.
 • По принцип не е нужно да отрежете градинската азалия.Достатъчно е да се извършва изтъняване веднъж годишно, когато храстите са удебелени, да се отстранят старите и сухи храсти преди растежа или след цъфтежа.

Трудностите са представени от азалия при размножаване чрез семена, присаждане, резници. В последния случай е необходимо да се изрежат плътно приседнали листа, да се нахрани мястото с корен. След това трябва да създадете издънка от парникови условия, като го поставите в нарязана пластмасова бутилка или стъклен буркан с вода. По-добре е да се подхранва с минерални торове веднъж на всеки 7 дни, през периода на цъфтеж, със смес от фосфор и калий (uniflor-пъпка, kemira-lux).

Градинска декорация

Азалията е причудливо растение, така че градинарите отиват на всякакви трикове и трикове, за да увеличат зимната издръжливост, за да растат у дома, за да постигнат обилен цъфтеж. По красота цветето не отстъпва на стандартната роза и определено ще заеме полагащото му се място в градината, на перваза на прозореца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина