Домашни грижи за азалия, трансплантация след покупка

Азалията е група растения, принадлежащи към рода Рододендрон. Те се характеризират с обилен цъфтеж и висока декоративност. Ако такова цвете се е появило в къщата за първи път, възниква въпросът как да се грижим за азалия.

Азалия - домашна грижа след покупка

След като донесете растение в къщата, не трябва веднага да го освобождавате от обвивката на магазина. Цветето се нуждае от известно време, за да свикне с новия микроклимат. След около половин час цветето може да бъде разгърнато.

Имам ли нужда от трансплантация на азалия след магазина

След закупуване растението се трансплантира. Саксията е избрана широка и плитка, по-голяма по размер от транспортния контейнер, в който азалията е живяла в магазина.

Прекрасна и капризна азалия

Ако новият храст цъфти, трябва да изчакате, докато този период приключи. В същото време съцветията с изсъхнали цветя се отстраняват, така че растението да не изразходва енергия за образуването на семена.

Често в магазините предлагат смеси от азалии. В една саксия живеят два различни сорта. Изглежда много хубаво, но се препоръчва да се засаждат такива смеси.

Важно! Не се препоръчва да се трансплантира през зимата. Най-доброто време е пролетта.

Процедура за трансплантация:

 1. Те получават бучка пръст с корени от магазинния контейнер.
 2. За да освободите корените от стария субстрат, поставете ги в съд с вода. Постепенно водата ще накисне бучката и ще отмие "химията", добавена при отглеждането на азалии за продажба.
 3. Премахнете изгнилите, повредени корени. Съкратете здравите корени с около сантиметър.
 4. На дъното на саксията се полага дренаж (например експандирана глина) и след това слой от дезинфекцирана борова кора. Кората ще понижи рН на субстрата и ще създаде кисела среда за корените.
 5. Присадени в прясна почва.

Къде да поставите азалията - избор на място за цвете

Мястото на пребиваване на растението се избира, като се вземат предвид следните параметри:

 • Добре осветена перваза на прозореца от източната или северната страна. Трябва да има много светлина, но пряката слънчева светлина може да обгори азалията.
 • Висока влажност (60-70%).
 • Ниска температура. + 12-15 ° C ще бъде оптималният температурен режим.

Изборът на място за цвете е решаваща стъпка

Колко трае периодът на адаптация на закрито цвете и как да го омекотим

Можете уверено да кажете, че цветето се е адаптирало към новите условия, след като новият заселник е напълно разцъфнал и дава свежи издънки.

През този период грижите трябва да бъдат особено внимателни. Температурата, влажността и осветлението трябва да са идеални. Лечението с лекарството "Епин-екстра" може да подпомогне жизнеността на растението. Той ще задейства естествените защитни механизми на растението, увеличавайки устойчивостта на неблагоприятни фактори на околната среда.

Основи на домашните грижи за азалии

Коя саксия да избера

Кореновата система на азалия е от повърхностен тип, поради което за нея се избира плитка и широка саксия.

Забележка! Ако трябва да използвате дълбока тенджера, просто я напълнете на 1/3 с дренаж.

Каква почва е идеална за азалии

Изисквания към почвата:

 • лекота;
 • дишане;
 • влагоемкост;
 • достатъчно количество макро и микроелементи;
 • киселинно рН (4,0-5,5);
 • без вредители и патогени;
 • наличието на жива полезна микрофлора.

Изкуство е да направите своя собствена смес с такива свойства. По-лесно и по-бързо е да закупите готова почвена смес за азалии. Когато купувате, обърнете внимание на състава: най-подходящата смес е тази, която съдържа вересова почва. Можете да засадите азалията в смес от торф и борови иглички, предварително обработени с пара.

Как се полива азалия у дома

Водата от чешмата се използва за напояване, трябва да се защитава в продължение на 48 часа. Температурата на водата трябва да бъде с 1-2 градуса над стайната температура.

Честотата на поливане зависи от много условия: състав на почвата, влажност на въздуха, обем и материал на саксията, размер на растението и много други. Във всеки случай поливането се извършва само когато повърхността на основата е суха. Поливането твърде често води до подкисляване на почвата и последващо загниване на корените на растенията. Азалия също не обича да изсъхва.

Важно! При поливане почвата постепенно щрака, така че растението ще бъде благодарно за поливане с леко подкиселена вода.

Пръскане на цветя на азалия

Температура на въздуха

Азалия предпочита прохлада. Оптималната температура за съхранение е 12-15 ° C. През зимата, през периода на активен цъфтеж, не е трудно да се поддържа такава температура. Достатъчно е да изолирате перваза на прозореца от радиатора.

През лятото проблемът е по-труден за решаване. Трябва да знаете как да се грижите за азалия, за да оцелее цветето през горещото лято. Помага само, че през този период растението е в латентно състояние. Саксийните храсти се поставят на сянка на открито.

През октомври-декември, когато пъпките са положени, температурата в помещението с азалии се поддържа на + 6-8 ° C. В някои случаи растенията се преместват в хладилника за това време. Такова "втвърдяване" може да помогне на отслабеното растение да възвърне силата си.

Подхранване и торове

В продажба има голямо разнообразие от специализирани торове за азалии. Съставът им е балансиран, обикновено се използват от пролетта до есента. За стимулиране на пъпките се използват добавки с фосфор и калий, например Kemira, Uniflor. Тези добавки са необходими само през есента!

Забележка! Отглеждането на цвете за дълго време в един субстрат ще доведе до неговото изчерпване. Дори ако започнете да го реанимирате веднага след появата на първите признаци на глад, симптомите на хранителен дефицит могат да продължат още 3-4 месеца.

Правила за хранене:

 • Подхранването започва през март, за да помогне на растението да възвърне силата си след цъфтежа.
 • През пролетта азотът преобладава в състава на превръзките - за изграждане на зелена маса.
 • От края на лятото - повечето от торовете трябва да са калиево-фосфорни.
 • Цъфтящата азалия се опложда веднъж на 14 дни.

Подхранването трябва да се прилага в разтворена форма, в противен случай не може да се избегнат химически изгаряния на корените.

Тайни на дълго цъфтящи азалии

С подходящи грижи и оптимални условия, възрастна азалия ще зарадва с цъфтеж до три месеца в годината.

Началото на дълго цъфтяща азалия

Следните действия ще помогнат за постигане на дълъг и обилен цъфтеж:

 • В началото на цъфтежа не забравяйте да подхраните цветето с поташ тор.
 • Обилно поливане, ярко разсеяно осветление, температура на въздуха + 12-15 ° C. Например при температура от +20 ° C азалията цъфти само две седмици, а при +12 ° C - два месеца
 • По време на периода на залагане на цветни пъпки температурата не трябва да е по-висока от + 6-80C. Колкото по-висока е температурата през този период, толкова по-малко пъпки ще понесе растението.
 • Храстът трябва да бъде оформен, прищипан. Младите издънки не трябва да имат повече от 4-5 листа.
 • По време на цъфтежа, цъфтящите пъпки се отстраняват своевременно, блокират отварянето на нови цветя.

Болести и вредители - какви превантивни мерки да се предприемат

Забележка! Неправилните грижи и лошите условия на живот могат да доведат до развитие на болести и поява на вредители.

Нека разгледаме основните проблеми, техните причини и решения:

 • Падаща зеленина. Причините могат да бъдат течение, рязък спад на температурата. Също така, падането на листа причинява листни въшки, брашнести червеи, акари.
 • Пожълтяване на листата. Това се случва поради липса на светлина, липса на азот, недостатъчно поливане. От вредителите азалиевият молец води до такива последици.
 • Почерняване на листата. Студена вода за напояване. Листата и стволът стават черни с фузариум. Това гъбично заболяване може да бъде излекувано само в началния етап чрез лечение с Fundazol. Когато фузариумът започне, растението не може да бъде спасено.
 • Гъбични заболявания. Те се появяват при растения, отслабени от нарушения в термалния и водния режим (те са студени и твърде влажни). Ако подозирате гъбична инфекция, азалията трябва да бъде изолирана, первазът на прозореца да бъде третиран с фунгицид.

Изсъхването на цветя и листа е признак на заболяване

Ако се появят петна, следи от гниене или плака, тогава растението е засегнато от едно от гъбичните заболявания. Гъбичните заболявания в ранните стадии се лекуват с фунгициди или сапунена вода.

Вредители

Основните вредители и методите за борба с тях са показани в таблицата:

ВредителПризнаци за външен видМетоди за контрол
ПаякТънка паяжина на листата1. Топъл душ

2. Обработка със сапунена вода или запарка от чесън.

3. При тежки повреди - акарициди
Азалия молецСушене на листа1. Опушване със сярна пара
MealybugЛеко восъчно покритие и захарно отделяне1. Тинктура от чесън.

2. Сапунен разтвор.

3. Inta-vir или Малатион
Листни въшкиНездравословни, усукани листа, повредени пъпки и точки на растеж1. Карбофос.

3. Fitoverm.

3. Актелик.
ЩитЖълто-кафяви петна по жилките на листатаТрудно за лечение.Ефективно комбинация от механично почистване и третиране на актари.
Корени нематодиЗабавяне на растежа, подуване на корените.1. Дезинфекция на корени с фунгицид.

Подмяна на основата.

Характеристики на грижите през периода на почивка

През лятото, през периода на покой, растението набира сила за последващ цъфтеж.

Забележка! Редовното поливане и хранене, влажен хладен въздух ще му помогнат в това.

Периодът на цъфтеж - какво да правите през това време и след това

В началото на цъфтежа цветето се подхранва с калиев тор. Цъфналите азалии се държат на хладно. Всичко, което е избледняло, се отстранява незабавно.

След края на цъфтежа торенето се извършва със сложен тор.

Можете да оформите растение чрез изрязване. Целта на тази процедура е обемна корона с равномерно разположени цветя. Пъпките на азалия се слагат в началото на есента по върховете на леторастите. Колкото повече върхове, толкова по-великолепен цъфтеж. Чрез прищипване на точките на растеж можете да активирате разклоняването и растежа на голям брой нови издънки.

Красиво оформената азалия е впечатляваща и възхитителна

Подрязването се извършва в края на април - началото на май. Необходимо е да се съкратят младите издънки и да се отрежат излишните или слаби клони. Допълнителни издънки могат да се използват за вегетативно размножаване.

Какво да правите, ако листата паднат

Ако падащите листа са жълти, тогава вината е некачествено поливане или глинеста почва. В този случай се полива с мека подкиселена вода и се организира трансплантация на азалия.

Цветето е изхвърлило зелени листа - върху него се е навил паяк. Лечението с акарициди ще помогне.

Кафяви или черни изсушени листа са признак на гъбично заболяване. Повредените издънки се отстраняват и растението, саксията и перваза на прозореца се третират с фунгициди.

Падането на червените листа показва или слънчево изгаряне, или хранителни проблеми. Ако растението никога не е било хранено и има червени листа по него, това показва липса на фосфор.

Забележка! Зачервяващият ефект може да бъде причинен и от излишния тор. Претоварването на цветето в прясна почва ще спести тук. Как да трансплантирате азалия е описано по-горе.

Грижата за азалия изисква много внимание, време и усилия, но плаща за ярък и дълъг цъфтеж. Красивата капризна ще се превърне в кралицата на градината на вашия прозорец.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина