Bacopa Monnieri: описание и свойства на растението

Bacopa Monnier е красиво растение, с право или пълзящо стъбло, с бял или розов нюанс на съцветия. Грижите са непретенциозни. В допълнение към отличните си външни характеристики, Bacopa има и лечебни свойства, което прави възможно използването й в традиционната медицина. Растението се използва широко в акваристиката, засадено в саксии.

Bacopa: какво е това и как изглежда едно цвете

Bacopa Monnieri е дребнолистна билка. Листата и съцветията са аморфни, малки. Броят на венчелистчетата е до 5. Нежните зелени листа са овални, с форма на лъжица и лъскави. Дължината на стъблото е от 20 до 40 см. Цветовете на културата са бели или розови.

Bacopa радва окото с деликатен, грациозен цъфтеж

Извън периода на цъфтеж клоните изглеждат доста избледнели и непривлекателни, но външният вид на тревата се променя коренно, когато върху нея се появят много малки спретнати цветя.

Температура

Bacopa Monieri не е придирчив към околната температура. Тя се чувства комфортно при високи и ниски температури, издържайки на студове до 50 ° C. Но през зимата тревата, отглеждана в саксии, трябва да бъде пренесена в топла стая.

Внимание! Ако тревата расте в аквариум, температурата на водата трябва да бъде между 22-25 ° C.

Bacopa изглежда особено привлекателно в подводния свят на аквариума.

Осветление

За да цъфти Бакопа обилно и дълго време, тя се нуждае от слънчева светлина. Ако саксията с трева е на сянка или в полусянка, това ще повлияе положително на растежа и цвета на листата. Без слънчевите лъчи няма да има цъфтеж.

Поливане

Bacopa Monniera обича водата и трябва да се полива обилно и редовно. През лятото поливането трябва да бъде ежедневно; през зимата честотата му се намалява до 2-3 пъти седмично. След поливане е задължително леко разрохкване на почвата. Плевелите се отстраняват от почвата.

Пръскане

За да се поддържа желаното ниво на влага, листата на растението трябва да се пръскат с вода няколко пъти на ден.

Влажност

Почвата винаги трябва да се поддържа леко влажна, но водата не трябва да застоява.

Внимание! Ако земята е суха, е забранено да се залива цветето. Поливането се възобновява постепенно, като се започне с малко количество вода. По пътя честотата на пръскане на ден се увеличава.

Bacopa изглежда селски без цветя

Подхранване

Трябва да наторите тревата през пролетта и лятото, като редувате използването на минерални и органични торове. Хранят се само млади растения. Честотата е 1,5-2 пъти седмично.

Минерални торове - азотни, и такива, съдържащи магнезий и манган. Тези компоненти допринасят за обилен цъфтеж и повишават имунитета на цветето. От органични торове се използват разтвори от птичи тор или лопен.

Важно! При прилагане на превръзки е невъзможно те да попаднат върху листата. В противен случай растението ще изгори.

Прехвърляне

Bacopa се трансплантира след засаждане на разсад, на който са се образували няколко пълноценни листа или, ако е необходимо, сменете саксията. По този начин тревата внимателно се изкопава от старата саксия. Важно е да държите буца стара земя около корените, така че цветето да се адаптира по-бързо на ново място.

Период на покой

Растежът на цветята се забавя между края на октомври и началото на март.

Когато цъфти

С подходящи грижи Bacopa цъфти от март до октомври.

Цъфтяща бакопа - декорация за балкони, лоджии и беседки

Допълнителна информация! Условия за отглеждане на бакопа в аквариум: ниво на рН - 5,5 до 9,0, твърдост - 2 до 30, осветление - високо или средно.

Подрязване

Необходима е редовна резитба, за да се поддържат декоративните характеристики на растението. Най-дългите издънки се отстраняват. При резитбата се отстраняват долните клони, които са станали твърди. Заради тях изобилието и продължителността на цъфтежа намаляват. Подходящото време за резитба е есента.

Как се умножава

Размножаването на бакопа се извършва чрез семена, резници и по метода на отдушниците.

Покълващи семена

Семената се засаждат през март. Процедура:

 1. Напълнете контейнера с питателна почва, поливайте обилно.
 2. Задълбочете семената с не повече от 1 см, поръсете отгоре със земя, леко набийте.
 3. Покрийте кутията с найлоново фолио или стъкло. Поставете на топло място с температура най-малко 20 ° C.

Първите разсад ще поникнат след 3 седмици. Когато на разсад се образуват 3-4 пълноценни листа, храстите могат да бъдат засадени в отделни саксии.

Внимание! Преди употреба формулата трябва да се дезинфекцира във фурната за 4 часа.

Вкореняване на резници

За зимуване Bacopa се внася в къщата и се поставя в топла стая с достатъчно слънчева светлина. Такива условия ще събудят цветето, то ще започне да пониква нови издънки. Когато пораснат малко, те могат да бъдат отсечени и използвани за присаждане. В този случай се избират издънки, на които има поне 2 пъпки. Оптималната дължина на резника е 10 см. Пъпките на издънката трябва да бъдат разположени така, че една от тях да може да се задълбочи в земята.

Изрязаните резници се поставят във вода с добавка на стимулатор на растежа за 2-3 часа. Долните листа трябва да бъдат премахнати. За вкореняване се използват 2 метода:

 • Резниците се оставят в съд с вода, който трябва да се сменя редовно. Веднага след като се появят корените, издънката може да бъде засадена в земята.
 • В плодороден и лек субстрат резникът е заровен до линията на растеж. На повърхността остава само горната част. Покрийте отгоре с пластмасова бутилка или стъклен буркан.

Внимание! Младите храсти трябва да се поливат редовно. Важно е да започнете формирането на издънки своевременно, така че цветето да има красива форма.

Размножаването чрез резници е най-популярният и лесен метод

Въздушно наслояване

Този прост метод ви позволява лесно и бързо да получите нов храст. Процедура:

 1. Поставете кутия с питателна почва близо до контейнера с майчиния храст.
 2. Огънете една издънка от възрастно цвете на земята в близкия контейнер, притиснете я в земята, фиксирайте я със скоба.
 3. След известно време отстранете слой земя, вижте дали са се появили корени. Ако са се образували, издънката може да се отреже от майчиния храст.

Вместо плодородна почва, можете да използвате мъх сфагнум, в който издънката е поставена хоризонтално. До появата на кореновата система, цветето трябва да е в топло помещение с висока влажност.

Болести и проблеми

Bacopa има добър имунитет и е устойчив на различни заболявания, ако се грижи правилно. Единственото опасно заболяване, което може да доведе до смъртта на цвете, е сивото гниене. Това се случва поради прекомерното заливане на храста с вода. Ако болестта е в ранен стадий, тя може да бъде излекувана чрез трансплантация на храст и установяване на поливане. В пренебрегван случай храстът ще трябва да бъде унищожен.

Често срещани сортове

В допълнение към Bacopa Monier, все още има сорт, наречен "Нискорастящ" или Monier от втория тип. Няма данни за произхода му. В природата цветето не се среща, тъй като е изкуствено извлечена. Растението се използва за украса на аквариуми.

Лечебни свойства и противопоказания

Трябва да знаете, че Bacopa Monnieri е не само красиво цвете за отглеждане в саксии и аквариуми, но и лечебна билка.Полезен е при лечението на много заболявания. Растението съдържа следните полезни вещества:

 • Апигенин - има жлъчегонно и спазмолитично действие.
 • Кверцетинът е мощен антиоксидант, който има диуретично, противовъзпалително и спазмолитично действие.
 • Бета-ситостерол глюкозид - намалява абсорбцията на холестерол в храносмилателната система.
 • Стеролът е адаптоген, който насърчава по-добрата и по-бърза адаптация на тялото към нови условия.
 • Лутеолинът е флавоноид, който има жлъчегонно, противотуморно, антиалергично и имуномодулиращо действие.
 • Херсапонинът е успокоително, което увеличава контрактилната сила на сърдечния миокард.

Bacopa се използва за приготвяне на лекарства

Лечебни свойства на бакопа:

 • Нормализира храносмилателната система.
 • Неутрализира негативните ефекти на алкохола.
 • Възстановява функционирането на панкреаса.
 • Изравнява хормоналните нива.
 • Стимулира процеса на производство на колаген, като по този начин подобрява външния вид на кожата.
 • Възстановява тонуса и еластичността на стените на кръвоносните съдове.
 • Ускорява метаболитните процеси.
 • Подобрява функционирането на нервната система.

Bacopa, чиито свойства се използват при лечението на заболявания, е противопоказан в някои случаи. С него не могат да се вземат средства:

 • хора на възраст под 18 години;
 • бременни жени;
 • по време на кърмене;
 • с брадикардия.

Внимание! Продуктите на основата на Bacopa не трябва да се комбинират с успокоителни лекарства и лекарства, които се използват за понижаване на високо кръвно налягане, със заместители на естрогена.

Bacopa Monnier е удивително растение с приятен цъфтеж, което може да се отглежда както в аквариум, създавайки прекрасен подводен свят, така и в саксии, декориращи балкони, тераси и беседки. Грижата за бакопа не е трудна, просто трябва да се придържате към някои правила.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина