Стая с балсам - домашни грижи

Много хора свързват балсама с детството, с къщата на баба си, където това непретенциозно цвете винаги се перчеше на прозорците до здравец. Между другото, растението има повече от едно име, има и други: "мокра Ванка" (както хората започнаха да наричат ​​растението поради способността му да образува капки течност върху листата при висока влажност), "докачлив", " светлина".

Балсамът остава популярно домашно цвете дори и сега и това е заслужено - не изисква специални условия на отглеждане, не е капризен в грижите си и има дълъг цъфтеж. В допълнение, не само ярките му цветя са привлекателни, но и сочни, ярки листа.

Балсамът изумява с разнообразие от цветове и форми

Стаен балсам: обща информация

Това растение е представено от голямо разнообразие от сортове, които се различават по размер, форма и цвят. Растението може да расте на височина от 15-20 до 45-50 см. Листът на това популярно цвете има вълнообразни ръбове и е доста месест, цветът му варира от наситено зелено до червено-зелено и бронзово.

Цветята на растението са разположени в пазвите и цветът им може да бъде толкова разнообразен, че има всякакви нюанси на червено, розово, лилаво, оранжево. Също така бяха отгледани нови сортове с петна и ивици по цветя, с листа от различни цветове, сортове с двойни цветя. Следователно, в цялото това разнообразие е много лесно да се объркате, избирайки балсам за себе си.

Цветовете на растението са разположени в пазвите.

На мястото на разцъфналите цветя се образуват зелени капсули, вътре в които узряват семена. Характеристика на такива кутии, благодарение на които растението е популярно наричано чувствително на допир, е способността им да пръскат и разпръскват семена при най-малкото докосване до тях.

Балсамът се среща в многогодишни сортове, които се отглеждат на закрито. Има и едногодишни сортове, които се чувстват чудесно на балкони, в саксии, на цветни лехи. Обикновено тези сортове са адаптирани към по-ниски температури и цъфтят от пролетта до есента. Така че тази сладурана определено ще може да украси дома ви.

Има всякакви нюанси и цветове: червен, розов, лилав, оранжев

Забележително! Мократа Ванка е идеална за стаи, където са децата, поради което доста често може да се намери в училищата и детските градини.

Всеки любител на цветята ще разбере как да се грижи за балсама. Човек трябва само да се придържа към основните прости правила и растението ще ви благодари с буен и пъстър цъфтеж.

Как да засадите балсам след покупка

Както всяко друго новопридобито растение, и едно докосващо се нуждае от 2-3 седмици, за да се адаптира към ново място. Следователно през този период растението е рутинно гледано. Но след няколко седмици балсамът може да бъде засаден в нова саксия.

Едно от малкото растения, които могат да се отглеждат в разсадник

Важно!Когато пресаждате, не трябва да избирате саксия, която е твърде просторна - тя трябва да е само малко по-голяма от кореновата система на растението, в противен случай ще трябва да чакате дълго време за цъфтежа.

Балсамът се отстранява внимателно от старата саксия, за да не се повредят крехките издънки (ще трябва да се полива един ден преди разсаждането), сухите и повредени корени се отстраняват (разфасовките се обработват с натрошени въглища) и бързо, така че корените не са прекалено изветрени, балсамът се засажда в нова саксия, като се пълни с прясна почва. По време на трансплантацията кореновата шийка не трябва да се задълбочава твърде много.

За чувствителни на допир почви за цъфтящи растения са перфектни, основното е, че е рохкава. Когато засаждате, не забравяйте да запомните за дренаж, така че слой от дренажен материал трябва да бъде поставен на дъното на саксията (експандираната глина е идеална).

За растение е по-добре да изберете леко засенчени места, тъй като растението не понася дълъг престой на пряка слънчева светлина. Следователно балсамът, отглеждан като стайно растение на балкона (ако не е твърде отворен) ще се чувства добре през лятото.

Възпроизвеждане на вътрешен балсам

Това растение може да се размножава отлично чрез резници или семена.

Размножаване чрез резници

За резниците се избират апикалните процеси, които се нарязват на размери около 9-10 см. Освен това, за вкореняване, което се случва доста бързо при балсам, в рамките на няколко дни е достатъчно или да се поставят резниците във вода или засадете ги във влажна почва, смесена с пясък.

За да размножите растение чрез резници, просто трябва да ги потопите във вода за няколко дни.

След поникването на издънките те трябва да бъдат засадени в отделни малки саксии и след няколко месеца върху тях ще се появи цвят.

Друга особеност на балсама е, че растенията, които растат от резниците, не се трансплантират. Работата е там, че в процеса на дълъг цъфтеж издънките се изпъват, губят долните листа и до есента ще бъде много по-ефективно да ги обновите с помощта на резници.

Балсам от семена - отглеждане в домашни условия

Растението балсам също може да се размножава без проблеми със семена.

За целта семената се засаждат в оранжерия или оранжерия около края на зимата или началото на пролетта. Трябва да се опитате да засеете всяко семе поотделно. Ако осигурите на културите желания температурен режим (около 24-25 градуса), тогава първите кълнове ще се появят след около месец. След това оранжерията може бавно да се отваря.

И когато на кълновете се появят няколко листа, те трябва да бъдат потопени в отделни контейнери.

Стая с балсам: домашни грижи

Правилата за грижа за растението са съвсем прости, но трябва да се спазват, тъй като в противен случай листата могат да опаднат. Именно неспазването на правилата за грижи води до въпроси защо балсамът не цъфти или защо започва да отпада и да отделя нераздути пъпки.

Осветление

За мокра Ванка са подходящи както добро осветление, така и полусянка. Но ако искате да постигнете доста дълъг и буен разцвет, много важно е яркото осветление поне за няколко часа на ден. Но продължителното излагане на пряка слънчева светлина все пак е най-добре да се избягва. Това се отнася и за стайни растения и сортове на открито.

За последните при засаждане трябва да изберете места с частична сянка, а за някои сортове изобщо е необходима сянка. На твърде отворени места само един сорт може да се развие перфектно: балсам от Нова Гвинея (грижите за него в градината иначе не са различни).

Избягвайте продължителното излагане на пряка слънчева светлина - това ще се отрази негативно на външния вид на растението

Поливане

Impatiens са любители на водата.

Ако поливането се извършва в недостатъчен обем, тогава стъблата ще започнат да губят своята еластичност и растението ще започне да отделя долните листа.

  • През лятото балсамът се полива често и обилно, като се внимава почвата да е винаги влажна.
  • През зимата поливането се намалява, но субстратът не трябва да се оставя да изсъхне.

Също така, не позволявайте на течността да застоява нито в тигана, нито в субстрата - това може да причини гниене.

Подхранване

Балсамът се нуждае от торене през пролетта и лятото, когато растението е най-активно.

За тази цел се използват обикновени торове за цъфтящи растения, но не трябва да се увличате с тях - ще бъде достатъчно да ги прилагате веднъж на 2-3 седмици, тъй като прекомерното натрупване на азот ще доведе до факта, че балсамът ще цъфти много по-зле и просто ще започне да увеличава зелената маса.

Внимание!За да може балсамът да расте и да цъфти равномерно, трябва периодично да обръщате саксията - това е много по-вероятно да получите равнобедрени корони.

Грижа за балсам по време на цъфтеж и покой

По време на цъфтежа, мократа Ванка не изисква специални грижи. Единственото ограничение през този период: по-добре е да не се напоява растението от пръскачката или да се извършва много внимателно, така че влагата да не попадне върху цветята.

Не само ярките цветя привличат вниманието, но и сочните, наситени цветни листа

Също така трябва да избягвате обрастването на леторастите. За целта те трябва да прищипят върха, поради което страничните издънки започват да се развиват по-активно, а образуването на растение позволява да расте по-буен храст. Твърде удължените издънки се отрязват (те могат да се използват за резници) - пролетта е най-подходяща за тази процедура.

През периода на почивка, когато настъпи зимата, поливането постепенно се намалява до балсам.

Болести и вредители

За съжаление, слабата страна на това растение е склонността му към различни болести и податливостта към увреждане от някои вредители. Следователно цветето трябва да се изследва възможно най-често и когато се появят първите симптоми, незабавно да се предприемат действия, тъй като може да умре.

От вредителите балсамът най-често засяга паяк и бяла муха. Те атакуват растението поради нарушаване на условията на задържане:

  • прекомерна сухота на въздуха и земна кома,
  • твърде висока температура на въздуха,
  • липса на вентилация на въздуха.

Внимание!Листата на засегнатите растения започват да пожълтяват, а неразцъфналата пъпка започва да пада. Цветето трябва да се третира с инсектицид и условията за отглеждането му трябва да се нормализират спешно.

При прекомерно поливане балсамът често заразява болест: гниене и гъбични заболявания. В този случай е спешно необходимо да го трансплантирате в нова саксия с нов субстрат и добър дренажен слой.

Появата на черни петна по листата на растението показва развитието на бактериоза. В този случай балсамът трябва да се лекува със специални препарати (например Alirin).

Балсамът е буйно и дълго цъфтящо растение. Благодарение на развъдната работа са отгледани огромно разнообразие от сортове и сортове цветя, които се различават помежду си по форма, размер, цвят на цветята и листата. Растението е непретенциозно в грижите и не изисква специални условия за поддръжка, така че дори начинаещ в цветарството може да го отглежда.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина