Бегония декоративна листна и декоративен цъфтеж

Сред всички растения, които се отглеждат на перваза на прозореца, една от най-популярните е декоративна листна бегония.

Разнообразието от сортове е изключително широко, цветът на листата е различен при различните видове, въпреки че всички те принадлежат към едно и също семейство. Формата на листа и цветът му също са различни. Много от тях отглеждат различни сортове, като събират цели колекции. Бегонията е много непретенциозна, в което ценителите на вътрешното цветарство се влюбиха. Условията за отглеждане на растения са най-често срещани, въпреки това трябва да се спазват някои правила за грижи. Тази статия разказва за това как грижите за листата на бегония растат и се развиват у дома.

Произход и външен вид

Красотата и привлекателността на това растение се крие в луксозния буен храст от листа, въпреки че в природата има и дървовидна форма. Освен това дори не се оценява формата на листата, която може да бъде кръгла, изрязана, с издълбани ръбове или дори усукана в спирала. Декоративните широколистни бегонии са интересни предимно с разнообразния си цвят; на перваза на прозореца могат да съжителстват сребърни, шоколадовокафяви и пурпурни екземпляри и пъстри с комбинация от три цветя в един лист и покрити с косми. Цветовете на такива бегонии са непретенциозни, незабележими, събрани в грозни белезникави или розови метлици.

В света има много разновидности на това растение, всички имат необичайно ярки пъстри листа.

Декоративната бегония сега е открита в повече от 1500 вида, всички принадлежат към семейство Бегониеви. Ако добавите хибридни сортове, ще получите повече от 2 хиляди сорта. Почти половината от тях са декоративни листни бегонии. Разпространен е на всички континенти с тропически и субтропични зони, с изключение на Австралия. В природата растението расте в скални пукнатини, във влажни и сенчести гори, покрай малки сенчести потоци, понякога в сухи субтропични гори.

Интересно! Цветето е кръстено на Мишел Бегон, управител на френския град Рошфор. Именно той ръководи експедиция до Източна Индия за изучаване на флората и събиране на редки растения. Между другото, самият Бегон не е знаел, че цвете е кръстено на него, дори не го е видял със собствените си очи, друг член на експедицията, ботаник и францискански монах Чарлз Плумиер, става откривател на растението. Той отбеляза отварянето на цветето с името на своя покровител Бегон.

Така обикновено цъфти широколистната бегония

През 19-ти век бегониите се срещат на други места и континенти; те започват да я размножават в оранжерии, където пресъздават почти естествен влажен климат. В Русия красивата бегония се появява в началото на XIX век, след като получава прозвището „ухото на Наполеон“ заради асиметричната си форма на листа, с намек за измръзналата част на ухото на френския завоевател.

Днес бегонията отдавна се е превърнала в цвете, което се отглежда в гигантски мащаб, предимно в Белгия. По-често това е декоративна цъфтяща бегония, но широколистните форми също са многобройни и обичани.

В природата всичко е обмислено и претеглено: ако цветето на растението е закачливо, ярко, то то само по себе си е подарък, тъй като през останалото време растението може да бъде непринудено. Ако цветето е така, бледо, то определено има още един чар - листа, това е просто приложимо за декоративни листни видове. На разположение - привличаща зеленина, ярка, сочна и привлекателна, красиво оформено листо и шарка върху него.За разлика от грудковите бегонии, листните бегонии не цъфтят много дълго и не толкова мощно, въпреки че с усилията на животновъдите са отгледани такива сортове, които имат достатъчно дълъг и обилен цъфтеж.

Видове и сортове

Дори тези, които не се интересуват от растенията, са чували името „кралска бегония“. Много често може да бъде намерен на домашните первази на прозореца, защото въпреки името на статуса, това красиво цвете е напълно непретенциозно и лесно за грижи.

По време на съветската епоха Rex begonia се продава по някаква причина под името Charm, тя е широко разпространена навсякъде. Днес много производители на цветя любители в Русия и Украйна се занимават не само с развъждане, но и със собствена селекция от тези растения.

Интересно! Бегония има ядливи грудки, които се използват в готвенето. Те имат вкус на цитрусови плодове.

Сред най-популярните сортове са:

 • Кралска бегония, или Rex бегония - листата са две, - или трицветни. Расте широко, листните плочи могат да достигнат ширина 25, дължина 30 см;
 • Бегония Бауер - сред всички бегонии тя има най-веселия петнист цвят, леко назъбени листа;

Това е един от най-често срещаните видове бегония в домашното цветарство.

 • Бегонията на Мейсън е растение, родено в Нова Гвинея. Интересни са цветовете на листата му, на които ясно се вижда подобието на тъмнокафяв малтийски кръст на зелен фон. Цветовете са белезникаво-бежови, малки;
 • Клеопатра е много популярен сорт с издълбани зелени листа, които са червеникави на гърба. Цветята са малки, белезникави;
 • Якичка бегония - получила е името си заради рошавата рамка в основата на листа, отличава се с приятен външен вид на спретнати дребни цветя и зелени листа, растящи в средно голяма розетка;

Декорацията на това растение е не само листа, но и розова четка за цветя.

 • Червенолистна бегония - отличава се със средно дебели месести стъбла и зелени листа, които са интензивно червени на гърба;
 • Begonia hogweed - листата на това растение могат да бъдат червено-кафяви или яркозелени, съцветията са розови. Тя идва от тропиците на Мексико, Бразилия и Южна Индия;
 • Петнистата бегония е един от най-високите видове, отличава се с петна и контрастиращи зелени листа и петна по тях. Има много цветя;

Кралската бегония се отличава със специалната си яркост и привлекателност на листата.

 • Бегония люцерна е лианоподобно растение с изправени листа, изкуствено отглеждано. Съчетава красиви листа с декоративен цъфтеж.

Пресаждане след закупуване в саксии

Опитните производители съветват пресаждането на растението от закупена саксия в нова почва. Така че ще се вкорени по-бързо и ще се развие по-добре. Важно е да не правите пресаждане на цветя. Дори ако растението не цъфти, вие също не трябва да бързате - необходимо е да го трансплантирате, няколко седмици след вкарването на новия наемател в къщата.

Какво е необходимо за кацане

За трансплантация ще ви трябва:

 • гърне, за предпочитане глинени съдове;
 • пясък - изсипва се малко като дренаж на дъното на саксията;
 • почвена смес от половин торф или хумус и широколистна почва.

Оптимално местоположение

Това растение не харесва изобилието от светлина, особено след като не трябва да се излага на слънце веднага след засаждането. По листата могат да се появят изгаряния, като цяло много слънце не е полезно за растението.

Растението обича сенчести первази на прозореца, градински условия през лятото или изнасяне на балкона, то не понася добре

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Възпроизвеждането на декоративни широколистни бегонии не е трудно. Тъй като цветето е непретенциозно, то лесно се вкоренява, ако всичко е направено правилно. За това как се размножава това растение:

 1. Размножаването чрез резници е най-простият и често срещан начин. Стрък от възрастно растение се отрязва, мястото на отрязване се обработва с натрошен активен въглен и се поръсва със земя. Почвената смес трябва да се състои от равни пропорции на пясък, торф и широколистна почва.В това състояние растението трябва да престои, докато се появят корените. Постоянно се полива, предотвратявайки изсъхването на земната кома. Вкореняването обикновено се случва един месец след засаждането. Също така може да пусне корени във вода, ако изрязаният резник се постави в утаена вода. След появата на корените може да се засажда в земята.
 2. Размножаване с лист - листът се отрязва, поставя се на мокра почва и се грабва, притискайки отгоре камъчета. След няколко седмици корените ще започнат да се образуват от листата.
 3. Разделянето на храста се извършва, ако корените са се образували на пълзящото стъбло на растението в местата на контакт със земята. Близо до това място част от растението се отрязва с остър нож, разрезът се обработва с активен въглен, след което се засажда в почвата в отделна саксия.
 4. Отглеждането от семена е по-трудно, тъй като семената покълват бавно. Снег се нанася върху подготвената почва (засаждането трябва да се извърши през януари), семената се разпръскват върху снега, така че те сами да отидат в почвата, когато снегът се стопи. След това покрийте със стъкло и поръсете с пулверизатор. С появата на два истински листа се извършва гмуркане и седна.

Грижа за листни бегонии

Декоративната зеленина бегония е непретенциозна в домашните грижи. Трябва да се полива, като се избягва прекомерното изсъхване на почвата. В същото време растението не се нуждае от прекомерна влага. През зимата поливането трябва да става по-умерено.

Това растение изобщо не понася пръскане от спрей бутилка. Дори леко навлизане на вода по време на поливане върху листата променя цвета им.

Интересно! Подхранването се прилага на земята от март до ноември, по-добре е да се вземат готови смеси за бегонии, днес има такива композиции в продажба.

Доста е лесно да се грижите за това растение: поливайте, торете и пазете от пряка слънчева светлина. Пресаждайте младите растения веднъж годишно, по-старите - веднъж на всеки няколко години, така че да растат по-добре и почвата да не се изчерпва. Ако се грижите и се грижите за цвете, то винаги ще ви радва с красиви буйни листа и скромен, но очарователен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина