Elatior бегония цвете - домашни грижи

В природата са известни само шест вида бегония (Begonia), които освен това са доста сходни помежду си. С течение на времето са отгледани повече от 1000 разнообразни сорта. Elatior бегония се откроява сред тях. Този тип е особено често избран за декор на стаята, инсталиран на перваза на прозореца за озеленяване. Те купуват това стайно растение заради буйния цъфтеж, през този период храстът се превръща в истински букет.

Описание на растението бегония елатиор: известни сортове и техните характеристики

Сортът бегония Elatior Baladin се нарича още зима, тъй като растението е устойчиво на екстремни температури. Освен това цветето не променя характеристиките си през зимния сезон: отливките остават същите зелени, дори може да настъпи цъфтеж.

Сорт бегония

Описание на представения сорт:

 • бегония Баладин - хибрид, който представлява храст с мощни (дебели) стъбла с червен оттенък;
 • кореновата система е разклонена и почти симетрична на надземната част на растението;
 • малки или средно големи цветя с нежни полукръгли венчелистчета. Пъпките са буйни. Обикновено цветето е жълто;
 • листът е плътен с назъбени ръбове, може да бъде гладък или мек на допир. На един храст има тъмнозелени и светлозелени екземпляри на короната.

Външен вид на бегония

Забележка! Бегонията е не само декорация на перваза на прозореца, но и мощен антимикробен агент. Самото присъствие на растението намалява броя на микробите в стаята с 25-50%.

Много производители по своите външни характеристики сравняват бегонията с мини роза. Предимството на такова растение в сравнение с "царицата на цветята" е продължителността на цъфтежа, клонките без бодли и лекотата на грижи.

Как да осигурим правилна грижа у дома

Begonia Elatior се грижи добре у дома. Има няколко специални нюанса, които трябва да се имат предвид при отглеждането на цъфтящ храст:

 • внимателно наблюдавайте поливането. Не можете да заливате цветето, но бегонията обикновено не понася суша;
 • трябва да изберете правилния перваз на прозореца, на който ще се формира нормалната степен на осветление и температура;
 • препоръчително е периодично да се наторява почвата и да се избере първоначално идеалната смес за засаждане.

Освен това трябва да наблюдавате състоянието на храста и цветята, тъй като бегонията често се атакува от насекоми и се „придържа“ към различни заболявания.

Избор и хранене на почвата

Саксията трябва да има дренажен слой в самото дъно. Самата почва е смес от мъх, широколистна почва и перлит в съотношение 1: 1: 1. Почвата трябва да бъде обеззаразена и добре дренирана, киселинността е средна.

Подготовка на почвата за засаждане на бегонии

Важно! За да може бегонията да цъфти дълго време, трябва да използвате торове, наситени с витамини и минерали.

За да поддържате цъфтежа за дълго време, а храстът остава буен и силен, трябва да го храните веднъж на 2 седмици. Можете да използвате органични, калиеви торове или специални субстрати.

Кога да презасаждате след покупка

Бегония не понася много добре смяната на саксията, затова е препоръчително да пресадите закупеното кълнове в друг контейнер в момента, когато цветето достигне възраст от една година. Ако е възможно, по-добре го оставете в закупения контейнер. Тогава остава само да се нахрани почвата.

Правила за поливане и поддържане на влажност

Трябва да се грижите за цветето не само правилно, но и навреме. Трябва да зададете график за поливане. Приблизително процедурата трябва да се извършва 1 път на 3 дни. По принцип поливането трябва да се извършва веднага след изсъхване на почвата в саксията.

Правила за грижа за растенията

Не оставяйте вода в тавата под тенджерата, за да не застоява течността. Това може да повлияе на състоянието на кореновата система на растението. Не можете да пръскате храста с пулверизатор. По-добре е да поставите съд с вода до саксията, за да овлажните въздуха близо до бегониите.

Температура и осветление

Къщата е прекрасен подслон за бегонии от негативни външни влияния. Това се отнася главно за пряка слънчева светлина, която може да причини проблеми с листата. В същото време е по-добре да инсталирате цветето на източните первази на прозореца. Строго е забранено поставянето на саксии на прозорци, които са обърнати на север или на юг.

Осветление за цвете

Бегонията много обича топлината и реагира негативно на ниски температури, но в същото време може да издържи на ниски показания на термометъра. Нормалната температура е 18-25 ° C.

Как и при какви условия цъфти

При стандартни условия цъфтежът ще продължи 10 месеца. Но ако създадете идеални условия за растеж и развитие, тогава бегонията ще цъфти почти през цялата година. За да подкрепите този процес, трябва да премахнете изсъхналите пъпки.

Цъфтяща бегония

Растението изхвърля дълго стъбло, върху което се образуват няколко пъпки, образуващи съцветие. Всяко цвете започва да цъфти, след като предишното избледнява. По този начин увяхването на клона завършва, след като пъпките напълно избледнеят.

Препоръки за отглеждане у дома

Бегонията може да се размножава по три начина: чрез резници, семена и листа:

 • ако не премахнете избледнелия бетон, в бъдеще те ще изсъхнат, на мястото на цветето ще се образува кутия, в която ще има семена. Но тази опция за отглеждане е доста проблематична, тъй като е трудно да покълнат семена. Бегонията не се размножава чрез образуване на издънки от корена;
 • дръжката е най-добрият вариант за размножаване на бегонии. Необходимо е да се изчака, докато напълно избледнее. Препоръчително е издънката да се отреже в края на зимата, за да пусне корен през пролетта. Освен това се извършва формирането на корена и засаждането;
 • според принципа на резници се случва размножаване с лист.

Изборът трябва да се направи в съответствие с условията на растението и градинарските умения на цветаря.

Чрез изрязване или лист

През февруари могат да се правят резници, както следва:

 1. Отрежете върха на клонката, която има поне три листа.
 2. Третирайте разреза със специален дезинфектант.
 3. Поставете в чаша вода за няколко дни.
 4. Когато се появят зачатъците на кореновата система, засадете клонката в саксия с пясък.

Размножаване чрез резници

Що се отнася до листовката, тук се използва малко по-различна схема:

 1. Отрежете горния голям лист.
 2. Направете надлъжни разрези по него.
 3. Поставете в контейнер с пръст и покрийте наполовина с пръст.
 4. Покрийте саксията с найлоново фолио, създавайки оранжерия.

Когато листата поникнат, трябва да започнете постепенно да отваряте оранжерията, за да адаптирате кълна към външната среда.

Размножаване със семена

Размножаването на семената се извършва, както следва:

 1. След като семенната шушулка изсъхне, трябва да се отвори.
 2. Съберете семена.
 3. Направете малки дупки или жлебове в контейнера за засаждане.
 4. Навлажнете земята с пулверизатор.
 5. Поставете 1-3 семена.
 6. Покрийте посадъчния материал с пръст.

Размножаване на растения

За ваша информация! Често семената не покълват и не гният в почвата, така че не трябва да чакате пълноценни издънки.

Особености на отглеждането на открито

Откритата земя не е подходяща за Elatior. Растението обича постоянна температура. През нощта ще трябва да покриете храстите с капачка, ако са засадени в градината. Той не обича много вятъра, така че при ветровито време трябва отново да използвате защитна капачка. Цветето трябва постоянно да бъде „защитено“ от вредители и насекоми.

Външна бегония

По-трудно е да се грижите за бегониите на открито, особено ако е предназначена за озеленяване на балкони и первази. Следователно дори не е препоръчително да изнасяте саксии с храст в градината.

Бегонията е красив средно голям храст, който цъфти пищно почти през цялата година. За да отгледате красиво цвете у дома, трябва да организирате пълна грижа за растението. Особено внимание трябва да се обърне на поливането, осветлението и температурата. Флористи вярват, че за да отгледате великолепна бегония, трябва не просто да се грижите за нея, а да се сприятелявате с цвете.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина