Кралска бегония (Begonia Rex) у дома

Кралската бегония се счита за доста популярно стайно растение. Цветето е в състояние да украси всяка стая. Флористите особено харесаха кралския сорт, който често се нарича "свински уши" и бегония Rex.

Описание

Кореновата система на кралската бегония е доста мощна и пълзяща. Стъблата на стайно растение, покрити с червеникави четина, са месести и малки по размер. Голямата зеленина е асиметрична. Листните плочи са боядисани в ярки цветове:

 • зелено;
 • алено;
 • пурпурен;
 • люляк;
 • лилаво;
 • сребро.

Сорт Рекс

Вените се открояват в контраст. В това бегонията ескарго е подобна на нея.

Поради яркото оцветяване на листата и грапавата й повърхност, температурата на листовата плоча се повишава, което провокира изпарението на голямо количество влага. Културата се развива бързо. На фона на асиметричната зеленина слънчевата светлина се разпределя равномерно. Диаметърът на розовите цветя едва достига 1 см. Периодът на цъфтеж е кратък. След това в малките плодове започват да се образуват семена.

Засаждане у дома

Кралската бегония се нуждае от подходящо осветление. Листата трябва да бъдат изложени на разсеяна слънчева светлина. Бегония Рекс трудно понася горещите дни. Важно е да се осигури на растението стайна температура в диапазона 25-26 ° C. През зимните месеци температурният режим не трябва да надвишава 16-18 ° C. Препоръчителното ниво на влажност е 48-50%.

Подготовка на почвата

Всеки контейнер за засаждане трябва да има добри дренажни отвори. В дъното на саксията се изсипва дренажен слой. Само след това контейнерът може да се напълни с питателна почва, предназначена за отглеждане на теменужки узамбара. Ако желаете, можете самостоятелно да започнете да приготвяте почвената смес у дома. За да направите това, смесете:

 • листна земя;
 • торфена почва;
 • едър речен пясък;
 • малък процент кокосов субстрат;
 • борова кора.

Важно! Разсадът се засажда внимателно в предварително изкопани дупки и кореновата система се поръсва със слой земя.

Домашни грижи

Грижата за кралската бегония (Бегония - латинско име) не е трудна. Необходимо е систематично овлажняване на почвата. Необходимо е обаче да се поливат цветята само когато горният слой на земята изсъхне. В горещите летни дни е препоръчително да пръскате зелената маса.

Многогодишен състав

Подхранване

При липса на систематично торене в почвата, не може да се очаква обилен цъфтеж от бегонии. Комплексното хранене се извършва в края на март. Той трябва да включва:

 • азот;
 • фосфор;
 • калий.

Важно! През лятото се прилага такава подхранка в комбинация с фосфорен тор. Това ефективно стимулира растежа на кореновата система.

Подрязване

Бегониите изискват системно подрязване. Тази процедура и прищипване ви позволяват да постигнете:

 • буен цъфтеж;
 • подмладяващ ефект;
 • естетичен външен вид.

Бързият растеж на декоративната култура провокира бързото дърпане на цветя. Ако не режете, бегонията ще престане да радва с цъфтежа и няма да има и следа от буйна привлекателност.

Веднага след като растението достигне 7 см височина, можете да започнете първата резитба.Короната може да се формира, като се вземат предвид собствените желания на собственика на цветето. След резитбата честотата на поливане се намалява, докато започне активният период на растеж. За да събудят страничните пъпки, експертите препоръчват да се отрежат върховете на страничните издънки, които надвишават височина 10 см. Изсушените издънки се отстраняват без съжаление.

Забележка! Неправилното формиране на растенията може да бъде коригирано чрез отщипване на долните и горните издънки.

Препоръчително е да използвате остър нож, за да извършите резитбата си у дома. За да се избегнат гнойни процеси и да се ускори процесът на заздравяване на филийките, е необходимо да се обработват с фитоспорин или натрошени въглища.

Как да си осигурим цъфтеж у дома

За да се постигне буен и дълготраен цъфтеж, е необходимо да се премахнат женските съцветия по време на растежа на пъпките. За да разграничите женската от мъжката, трябва внимателно да обмислите съцветията. Най-големите и двойните принадлежат към мъжката категория, а обикновените малки съцветия с трилопастни семенни шушулки са женският сорт. Такъв трик ви позволява да постигнете шикозен цъфтеж на декоративна култура у дома.

При отглеждането на кралски бегонии могат да възникнат някои проблеми, срещу които сортът Rex престава да радва с цъфтеж или, след като е събрал пъпки, веднага ги отпада. Такава ситуация може да възникне поради:

 • недостатъчно осветление;
 • ниско ниво на влажност на въздуха;
 • неподходящ температурен режим;
 • чернови;
 • поливане с твърда вода;
 • липса на хранене;
 • необходимостта от подмладяване на храста.

Като анализирате условията за запазване на цветовете, можете да определите грешката и да я коригирате.

Изящно растение

Забележка! Изсъхналите съцветия и повредените листа трябва да бъдат премахнати, това ще запази отличния външен вид на културата.

Размножаване

Има няколко метода за размножаване, които могат да се използват за получаване на нови издънки на кралска бегония. Методите за възпроизвеждане и характеристиките на тяхното приложение са представени по-долу.

Разделяне на клубените

Преди да засадите грудки бегония в саксии, производителите на цветя препоръчват внимателно да ги изследвате. Ако на клубените има очни пъпки, можете да започнете да ги разделяте, за да получите нови храсти на бегония. Как да го направим:

 1. Разделете клубените с подходящи параметри на няколко части, като за тази цел използвате остър стерилизиран нож. На всяка грудка трябва да остане поне една пъпка.
 2. Поръсете разфасовките с натрошен въглен. Изсушете ги.
 3. Получените резени грудки засадете в саксии, пълни с питателна почва. Клубените трябва да бъдат заровени само наполовина.
 4. Щом височината на появилите се кълнове достигне 6-7 см, е необходимо разсадът да се засади в по-големи контейнери.

Резници

Методът на резници може да се използва за размножаване през пролетните и есенните месеци. Може би присаждане на бегонии със стъбла или листа.

Стъбла:

 1. Изрежете диагонално сегментите на стъблото, чиято дължина е 6-7 cm.
 2. Долната част на сегментите за 5 минути. поставени в буркан, пълен с малко количество епин или циркон.
 3. Резниците се засаждат в контейнери, пълни с пясъчно-торфена смес.
 4. Контейнерите се преместват в сенчеста зона. Почвата се систематично навлажнява.
 5. Вкореняването на резници се случва 5-7 седмици след засаждането.
 6. Веднага след като се появят корените, можете да започнете да пресаждате разсад в отделни контейнери.

Многогодишни разсад

Листа:

 1. Изрежете добре развит, здрав лист с дръжка през остър нож.
 2. Потопете всеки връх на дръжката в разтвор на епин или циркон.
 3. Дръжките са заровени под лек наклон в лека, добре навлажнена почва. Трябва да се има предвид, че основата на листата не трябва да влиза в контакт с повърхността на почвата.
 4. Саксиите с остатъци се прехвърлят в топла и добре осветена стая. След 14-15 дни корените започват да се образуват в основата на листата.
 5. Пресадете всеки лист в отделни контейнери, напълнени с навлажнена почва. Поставете саксиите на сенчесто място за няколко седмици. След определен период от време ги върнете в по-светла стая.

Метод на семена

Методът за размножаване на семена е идеален, когато размножаването трябва да се извършва през студения сезон.

 1. Изсипете смес от листна пръст, торф и речен пясък в саксиите.
 2. Навлажнете почвената смес.
 3. Разпределете семето по повърхността на почвата. Необходимо е леко да притиснете всяко семе в земята.
 4. Покрийте контейнерите с насаждения с фолио.
 5. Систематично премахвайте филма за проветряване.
 6. Първите издънки ще се появят след няколко седмици. Месец по-късно можете да потопите разсад в отделни чаши.

За ваша информация! Цъфтежът на младите разсад започва още в годината на засаждане.

Какви растения са подобни на Rex бегония

Бегония Рекс смътно наподобява растения по вид:

 • рози;
 • карамфили;
 • фуксия;
 • теменужки.

Отглеждането на кралски бегонии е забавен процес. Удивително растение не само е надарено с привлекателен външен вид. Кралската бегония е в състояние да пречисти въздуха и да даде на хората, които се грижат за цветята, силата и способността да преодоляват най-трудните ситуации.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина