Цвете бегония - размножаване у дома

Бегония (от лат. Begonia) е род растения, традиционно използвани в декоративното градинарство. Съществуват стотици разновидности на бегонии, които се делят на широколистни и декоративни и цъфтящи. Бегониите са заслужено популярни сред градинарите поради външната им красота и относителната лекота на грижи. По-долу в статията ще говорим за размножаването на това цвете.

Описание на цветето

Има четири групи бегонии:

 • декоративно широколистни - без въздушно стъбло, с дълги листа и богато украсен корен;
 • храстови - с разклонени, плътни стъбла и много странични издънки;
 • цъфтящи - те се отличават с лъскави, ярки листа и дълъг период на цъфтеж. Те се считат за най-лесните за отглеждане и грижа;
 • грудкови - имат високи (до 70-80 см) полупрозрачни стъбла и грудкови коренища. Засаждането и грижите за грудковите бегонии от семена също са доста ясни.

Размножаване на бегонии

Как се размножава бегония

Цвете може да се отглежда по различни начини:

 • разделяне на коренището - използва се за грудкови бегонии;
 • стъблени резници (резници) - относително лесен начин;
 • листни фрагменти - обикновено се използват за растения без стъбло;
 • семена - подходящи за всякакви видове с изключение на цъфтежа. Този метод се отличава с продължителността и сложността на процеса.

Тази статия ще обхване и четирите метода за разплод.

Размножаване на растения чрез разделяне на коренището: описание на процеса

Размножаването по този начин е подходящо за грудкови сортове бегонии. Като начало трябва да издърпате храста от саксията, да изрежете удължените стъбла, листа и цветни дръжки. След това трябва да измиете корените във вода.

След такава подготовка с помощта на остър нож изрежете лобовете на коренището, така че всеки от тях да има поне една пъпка. След това те се поръсват с натрошен въглен и се обработват с корен стимулатор, подходящ е хетероауксин или корен. Сега те могат да бъдат засадени в саксии, поливани и отглеждани.

Размножаване чрез стъблени резници: ръководство стъпка по стъпка

Размножаването на бегонии чрез резници у дома е напълно възможно и подходящо за абсолютно всеки вид със стъбло. В случай на стайни растения, най-добре е да започнете да засаждате през март, когато се отглеждате на открито, можете да резници през юни. Температурата не трябва да е по-студена от 20-25 ° С.

Резници

Първо трябва да отрежете дръжка с две или три листа и височина около 10 см. Долните листа могат да бъдат отрязани напълно, големите - наполовина. След това тези секции трябва да бъдат изсушени. След като повърхността изсъхне напълно, можете да започнете вкореняване.

Сега можете да подготвите саксия за отглеждане на бегонии. Необходимо е да се смесват еднакви обеми пясък и почва за бегонии. Почвата трябва да има висока влаго- и въздухопропускливост; торфът е подходящ за това. Също така е необходимо да се полива почвата с вода и да се изчака, докато тя се насити с влага.

Често градинарите имат въпрос: как да вкорените бегония - в земята или във водата. Няма голяма разлика между тези методи, всеки може да се използва.

За ваша информация! За вкореняване в земята, резникът трябва да се потопи във вода и след това да се удави в земята, така че листата му да са дълбоко в земята. Може да се използва стимулант за вкореняване, но на практика той често се отказва.

За вкореняване във вода трябва да излеете чиста вода в прозрачен съд и да засадите резници в него. Нивото на водата трябва да бъде настроено така, че листата да не са потопени в него. Важно е да не претоварвате контейнера с голям брой резници. Освен това този контейнер трябва да се постави на топло и светло място и да се наблюдава растежа. Веднага след като корените достигнат дължина 1-2 см, те могат да бъдат трансплантирани в земята.

По-добре е да покриете получените култури. За това е подходяща пластмасова бутилка с хоризонтално изрязване. След 1-2 месеца можете да започнете да привиквате растението на чист въздух, като премахнете този пън на бутилката за известно време и след това за постоянно. На цъфтежа може да се насладите след три до четири месеца.

Инструкции за размножаване на листа

Този метод е особено добър за растения с пълзящи стъбла или увиснали листа. За приложението му обикновено е достатъчен един лист.

Размножаване с листа

Първо трябва да изрежете голям и здрав лист с остър нож. След това трябва да се реже така, че една или две вени да преминат през всяка лобула. Сега можете да поставите тези слоеве върху мокър пясък (можете вертикално с дъното, врязано в почвата) и да покриете с найлонов плик.

Освен това е необходимо да се поддържа висока влажност в тази зона. Спрей овлажнителите са идеални за това.

Забележка! Издънката трябва постепенно да се привиква към стайна влажност, като за известно време се отстранява капакът, първо за 5 минути, след което времето може да се увеличи. Това трябва да се прави в продължение на три месеца.

Когато дойде време да засадите отгледаните растения на постоянно място, не трябва да ги поставяте в силно уплътнена почва. Също така, тя трябва да бъде добре напоена с вода.

Отглеждане от семена

Отглеждането от семена е най-универсалният метод за производство на силни разсад от бегония. Подходящ е за всички цъфтящи бегонии, но по-бавен в сравнение с други методи.

Семена и почва могат да бъдат закупени в много магазини за цветя. Процедурата за отглеждане на бегонии може да се различава в зависимост от вида. Обикновено се състои в смесване на почвата с пясък, овлажняване и равномерно подреждане на семена в нея. Контейнерът трябва да се постави на топло, светло и проветриво място, за което перваза на прозореца е подходящ.

Отглеждане от семена

Важно! В ранните етапи се препоръчва използването на найлонова торбичка за покриване на разсад. След известно време, когато разсадът е забележим, торбата може да се маха за няколко минути на ден, като постепенно се увеличава времето.

Обикновено са необходими около шест месеца, за да се отглеждат бегонии по този начин.

Съвети за грижи за фиданки

Въпреки относителната непретенциозност на бегониите, засаждането и отглеждането им изисква известна точност и умения. Тъй като тези растения принадлежат към тропическа култура, те трябва да създадат условия, близки до естественото им местообитание.

Въпреки че цветето бегония може да се размножава по различни начини, основните принципи на грижа остават същите. Независимо от начина на размножаване и използване на бегонията, грижите са основно за овлажняване редовно и внасяне на различни торове.

За ваша информация! Въпреки тропическия си произход, бегониите не понасят много добре екстремни горещини. Оптималното ниво на влажност също е много важно - около 60%. За да го поддържате, можете да използвате електронни овлажнители или обикновени съдове с вода, стоящи до растението.

У дома, саксията с бегония трябва да бъде поставена в областта на прозореца, обърната на запад или изток. Естествената светлина е важна за растението, но прекаленото излагане на слънчевите лъчи може да причини изгаряния. Следователно трябва да се има предвид и засенчване при особено ярка светлина.За това са подходящи ролетни щори, слънцезащитни продукти или флорални филми.

Поливането трябва да бъде най-активно през летните месеци; през зимата и есента нуждата от вода намалява. Водата трябва да се използва пречистена, при стайна температура, тя трябва да се излива внимателно, като се избягва преливането.

Избор и подготовка на почвата за презасаждане

Бегонията изисква внимателна подготовка на почвата. Неправилно подбраният състав и неграмотното поливане имат пагубен ефект върху растението. Доста често подобни проблеми възникват при пресаждането на растения, когато градинарите забравят за спецификата на определени растения и извършват процедурата неграмотно.

Ранната пролет е оптималното време за разсаждане, в което растението понася по-добре аклиматизацията и се възстановява по-бързо. Когато отглеждат бегонии, те обикновено се трансплантират, когато корените вече не се побират в саксията. В никакъв случай не трябва да пресаждате на суха почва или веднага след поливане, най-добре е да направите това след обилна влага.

Грундиране

Бегонията изисква лека, питателна и водо- и въздухопроницаема почва. Някои градинари предпочитат да го готвят сами; за това речният пясък с груби зърна, торф и листен хумус се смесват в съотношение 1: 2: 2. Но ако няма желание или възможност да подготвите почвата сами, можете да използвате готови почви, подходящи за бегонии:

 • „Уважавай Бегония“;
 • Градината на чудесата на Бегония;
 • „Фаско за бегонии“;
 • "Вермион за бегонии".

Всяка почва, независимо дали е направена самостоятелно или е закупена, трябва да бъде обеззаразена. В саксия или контейнер това може да стане чрез топлина.

Най-достъпният начин за дезинфекция е замръзването на почвата. За целта трябва да се постави в торбички от плат, да се постави на студено или във фризера и да се изчака около пет дни. След това тези торбички трябва да се върнат в отопление за около седмица и този цикъл на замразяване да се повтори.

Важно! Този метод не трябва да се използва за почви, съдържащи вермикомпост.

Друг прост начин за дезинфекция е термичната обработка. Изсипете почвата в съд и я залейте с малка порция вряща вода. След това трябва внимателно, в плътни ръкавици, да смесите почвата, за да я овлажните равномерно. След това трябва да се постави върху лист за печене с тънък слой от 3-4 см, да се зареди във фурната и да се включи. Необходимо е да изберете температура от 70-90 °, по-високата ще навреди на почвата. Почвата трябва да се запали за около половин час.

Бегониите традиционно се считат за стайни растения, а някои сортове се отглеждат и на открито. В този случай дезинфекцията е много по-трудна и почти винаги изисква специални средства.

За пресаждането трябва внимателно да отстраните бегонията заедно със земята и внимателно да освободите корените ѝ. Кореновата част на растението трябва да се държи около половин час в слаб манганов разтвор за дезинфекция. Ако има изгнили коренови секции, те трябва да бъдат изрязани с остър нож и поръсени с въглен.

Прехвърляне

След това можете да поставите бегониите на ново място, да поръсите плътно почвата и да поливате обилно. През следващата седмица след първоначалното поливане трябва внимателно да наблюдавате състоянието на почвата и да използвате пръскане вместо редовно поливане.

Тази статия разглежда как бегонията се размножава и как трябва да се наблюдава по време на растежа. Въпреки факта, че бегонията се счита за относително проста, от гледна точка на градинаря, род на растение, отглеждането й изисква точност, правилен избор на метод на възпроизвеждане и спазване на нейните принципи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина