Стайна бегония - домашни грижи

От огромния брой видове и сортове бегония (лат. Begonia), всеки производител ще намери растение по свой вкус. Цветето изглежда страхотно не само в градинската зона, но и в интериора на жилищните сгради. След като е създала идеални условия за тропическа красавица, тя няма да е оскъдна с благодарност под формата на буйни цветове.

Бегония: домашни грижи

Грижата за бегония не се различава много от грижата за други декоративни цъфтящи растения. Не изисква много време и внимание, но дори и при лоши условия на отглеждане, няма да покаже цялата си красота. За да поддържате здравето на цветето, е необходимо да изберете правилното място на перваза на прозореца, да осигурите редовно поливане и овлажняване на въздуха.

Цъфтеж на един от сортовете бегония

Първи стъпки - грижа за бегония след покупка

Веднага след покупката ще са необходими специални грижи за бегонията. Ако не провеждате специални събития, цветето може в най-добрия случай да се адаптира за дълго време към домашните условия или да не дава съцветия през следващите години, в най-лошия случай може да умре.

Как да се грижим за бегония в саксия у дома, така че издънките да са разклонени и буйни, а цъфтежът да е дълъг и ярък:

 • изберете правилното място за отглеждане. Ако цветето е внесено в къщата през пролетно-летния период, тогава перваза на прозореца от северната страна е по-подходящ. Ако бегонията се появи в къщата през есенно-зимния период, струва си да се даде предимство на западния или източния перваз на прозореца. Южната страна не е подходяща за отглеждане, тъй като слънчевите лъчи могат да изгорят листата и да доведат до различни заболявания на бегония;
 • не засаждайте веднага в нова саксия. Не е необходимо цветето да бъде обезпокоявано през първите две седмици. Ако покупката е паднала в периода на цъфтеж, тогава те не я докосват, докато всички съцветия не паднат. Необходимо е презасаждането на бегония само когато почвата е в лошо състояние;
 • спазвайте карантината. Тази концепция се отнася до изолирането на растение от други растения. Това е необходимо, за да се предпазят други домашни цветя от възможна инфекция, ако закупеното има ларви на паразити. Трябва веднага да изберете място за карантина, тъй като бегонията трудно понася пермутации;
 • поливайте го. Не е необходимо растението да се полива и тори през първите пет дни, докато то се адаптира към новите условия. За да се попълни дефицитът на влага, на перваза на прозореца се поставя съд с вода.

Ако бегонията е издържала добре адаптационния период, тогава няма да има проблеми при отглеждането й в бъдеще.

Избор на саксия и почва за засаждане или презасаждане

Домашната бегония се трансплантира:

 • след периода на адаптация след покупка;
 • за стимулиране на цъфтежа;
 • с лошо качество на почвата;
 • при преливане;
 • като растението расте.

Забележка! Стайната бегония активно расте в универсална почва или специализирана за теменужки, която е богата на торф. Земята трябва да е добре пропусклива за въздух, за да се избегне загниването на корените.

Можете да подготвите почвата сами, но това ще донесе много неприятности и малко полза. На дъното на саксията трябва да се постави дренаж със слой най-малко 2 cm.

Как и къде да засаждаме бегонии? По време на всяка трансплантация саксията се избира с 3 см по-широка от предишната. Растението се отстранява внимателно заедно със земна бучка, за да се избегне нараняване на кореновата система.

Редовно хранене

Бегонията изисква задължително подхранване през периода на бутонизация. Тор се внася през целия период на цъфтеж до края му. Използват се сложни формулировки без съдържание на азот, които се добавят в саксията два пъти месечно.

За ваша информация! Азотът е от съществено значение за всички декоративни растения, тъй като той е отговорен за развитието на широколистната маса. Ако предлагате азот на бегонии по време на цъфтежа, тогава той ще загуби пъпките си.

Температурен режим

Цветето на бегония обича средната температура на въздуха: през зимата може да съществува при 15 ° C, през лятото при 22 ° C. Растението не понася екстремни горещини, като измръзване. Дори ако температурата надхвърли комфортния диапазон, това ще бъде по-добре от внезапните промени в нея. Ако е необходимо да преместите гърнето в други условия на задържане, по-добре е да направите това постепенно.

Компетентно поливане

Режимът на поливане зависи от сезона. През лятото цветята на бегония ще се разтварят във влажна почва, докато трябва да внимавате да не провокирате стагнация на вода и гниене на корените. Умереното поливане се извършва около веднъж на всеки три дни. Ако времето е горещо и саксията е от южната страна, може да се наложи ежедневно поливане.

През есенно-зимния период честотата на поливане е намалена, трябва да се съсредоточите върху състоянието на земната кома. Може да се навлажни, когато горният слой на почвата изсъхне с няколко сантиметра.

За бегониите най-добрият вариант за поливане е импрегнирането на почвата. Това се прави по следния начин: саксия с дупки се поставя в съд с вода, самата почва ще поеме необходимото количество влага.

Важно! Използва се дестилирана или филтрирана вода.

Оптимална влажност на въздуха

Тропическото растение е свикнало с влажен климат, така че у дома трябва да осигури подобни условия. Ако в къщата няма овлажнител, до него се поставя съд с вода. Вторият вариант е овлажняване чрез поставяне на мокра експандирана глина или чакъл в тиган. Влажността на въздуха не трябва да пада под 60%.

Забележка! Забранено е пръскането на листата от спрей, това може да доведе до изсушаването им, образуването на кафяви петна по тях.

Адекватно количество светлина

Необходимо е да отглеждате бегонии на ярка светлина, докато мястото е избрано по такъв начин, че пряката слънчева светлина да не пада върху листата и пъпките. През лятото растението е засенчено с балдахин или прозрачен тюл.

Контрол на вредителите и болестите

Можете да разберете, че растението е болно по следните признаци:

 • сухи издънки;
 • падащи листа;
 • избледняла зеленина;
 • липса на цъфтеж.

За да разберете причините за загубата на признаци на живот при бегонии, трябва да се запознаете с често срещани заболявания и паразити.

Болни растителни листа

На първо място, трябва да анализирате условията на растеж на растението, то често започва да изсъхва поради неспазване на температурните или светлинните условия.

По какви причини бегонията започва да боли:

 • сухи ръбове на листа - неправилно поливане, съдова бактериоза;
 • падащи листа и цветя - сух въздух, недостатъчно поливане;
 • отпадане на пъпки, потъмняване на листа и цветя - застой на вода в почвата, пръскане;
 • бледност на листата - избор на грешно място за отглеждане, сянка;
 • къдрене на листа отстрани - сух въздух или почва;
 • изсъхване на листа - липса на хранене, паяк;
 • лепкав цвят по листата - ножница;
 • сиви петна по листата - сиво гниене;
 • бял цвят по листата - брашнеста мана (топлина и сух въздух провокират развитието му).

Ако са открити бъгове в почвата или върху леторастите, обработката се извършва само с инсектициди. Саксията се премества от други цветя, за да се избегне заразяване.

Вредителите първоначално се отстраняват механично и почвата се заменя. Можете да си купите лекарство срещу паразити в магазин за цветя, методът и честотата на употреба са посочени в инструкциите.

Важно! Необходимо е не само да се премахнат съществуващите бъгове, но и техните ларви.

Особености на грижите през зимата

През зимата на растението се осигурява почивка. Колкото по-добре бегонията ще издържи есенно-зимния период, толкова повече пъпки ще даде през пролетта. Няма конкретни дати, когато трябва да започнете да пускате цветето в хибернация, трябва да разгледате ситуацията.

Температурата в помещението трябва да се поддържа на 16 ° C, поливането се намалява до веднъж седмично. Ако в стаята е повече от 22 ° C, остава обилно поливане, растението продължава да расте и да се развива.

Забележка! Поради намаляването на светлата част от деня, издънките ще загубят цвета си и ще се разтегнат.

Как да се грижим за бегония през зимата: саксията се прехвърля на ярка светлина, слънчевите лъчи вече не са опасни, те не изгарят листата. След залез слънце растението може да бъде снабдено с изкуствено осветление.

Бегония в началото на цъфтежа

По-добре е да преместите гърнето далеч от батерии и радиатори. Те силно изсушават въздуха, който бегонията не харесва. Това е изпълнено със изсъхване на листата. Ако не е възможно да изберете друго място за цветята, покрийте източниците на топлина с мокър парцал, изпаряването на влагата ще осигури овлажняване на въздуха. Трябва да се внимава влагата да не попада върху листата, това увеличава риска от инфекция с гъбичките.

Как да засадите бегония в нова саксия през зимата? През студения сезон е по-добре да не безпокоите растението. Кореновата система отнема много време, за да се адаптира към новите условия и по време на период на покой и бавен растеж може изобщо да не пусне корени.

Ако в къщата има сорт бегония, който цъфти през цялата година, тогава не е нужно да го готвите за зимата. Напротив, те осигуряват температура на топъл въздух и допълнителен източник на осветление. Само цъфтящи сортове през зимата се хранят с минерални торове.

Можете да трансплантирате бегония през пролетта, когато започва вегетационният период.

Какво да правите, ако бегонията не цъфти

Бегонията е ценна заради буйния си цъфтеж. Ако пъпките не са се появили през пролетта, това трябва да предупреди производителя и да ги принуди да предприемат допълнителни мерки.

Защо бегонията не цъфти:

 • прекомерно или недостатъчно поливане;
 • липса на светлина;
 • неподходящ температурен режим;
 • излишък или липса на торене;
 • чернови;
 • честа смяна на местата.

Ако растението е отслабено, тогава всички хранителни вещества отиват да поддържат живота му, просто няма достатъчно сила за цъфтежа.

Втората причина растението да не цъфти е заразяване с паразити. Ако вредителите са се появили по време на периода на цъфтеж, най-вероятно пъпките бързо ще отпаднат.

Растението ще бъде отслабено, ако не му бъде осигурена почивка през зимата. За декоративно цъфтящо растение е трудно да се развива активно през цялата година, затова е необходима тримесечна почивка.

Случва се причината да се крие по-дълбоко, което не всеки цветар ще се досети. Цветето може да не е подходящо за почвата, в която расте, дренажа и дори саксията.

За ваша информация! Бегонията цъфти в зряла възраст. Докато на стъблото му не се образуват повече от пет пръстена, няма да има достатъчно сила и хранителни вещества, за да се поставят пъпките. Размножаването се извършва и когато растението порасне.

Цъфтежът може да бъде стимулиран. Изкуствено дневните часове се намаляват до 9 часа (растението е покрито с черен филм или кърпа). Такова събитие се провежда ежедневно в продължение на две седмици. Кратките дневни часове активират полагането на пъпки. През този период върху почвата се прилага сложен тор. След това светлинните часове се увеличават с около 2 пъти. След като пъпките се отворят, екстремните условия могат да бъдат спрени.

Как могат да се допълват растенията

Забележка! Преди цъфтежа издънките се прищипват 2-3 пъти. Така всички сили ще отидат не за издърпване на стъблата във височина, а за полагане на пъпките.

Как да се грижим след като бегонията е избледняла

Периодът на цъфтеж завършва с настъпването на първото студено време.Премахват се изсъхналите пъпки, сухите листа, насочените навътре издънки. Това позволява растението да бъде подмладено. Необходимо е да изрежете растенията с чист, остър нож, поръсените места с активен въглен или дървесна пепел.

Цъфтежът на бегония може да се възхищава дълго време, но за красотата на растението се нуждае от малко помощ, като осигурява правилните условия за отглеждане. Моминската красота, както се нарича още бегония, е непретенциозна, но непознаването на някои от нюансите може да повлияе отрицателно на растежа и броя на цветята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина