Засадете бегония, която някога цъфти у дома и в градината

Поради разнообразието на сортовия цвят на цветята, вечно цъфтящата бегония се използва широко в ландшафтния дизайн. Използва се за засаждане на цветя в цветни лехи, съставяне на композиции в контейнери. У дома той е популярен и заради буйния си и дълъг цъфтеж и непретенциозната грижа. Отглежда се на прозорци и балкони. Цветето получи името си заради "вечния" цъфтеж, който практически не спира.

Общи характеристики на вечно цъфтящата бегония

Това растение достига 30 см дължина. Гладкото голо стъбло включва 11 - 13 междувъзлия (сегменти). На първите 4 - 5 от тях растат листа, на останалите 7 - 8 цветя се развиват. Листата са фино назъбени, с дръжки, асиметрични. Цветът на венчелистчетата може да бъде от бял до яркочервен. Има проста или хавлиена форма на венче.

Различни сортове вечно цъфтящи бегонии

Вечно цъфтящата бегония принадлежи към рода Begonia и е подразделена на две групи.

Semperflorence

Характеризира се с голяма лъскава зелена или кафява зеленина със здрави стъбла (до 35-40 см дължина) и доста големи (до 5 см в диаметър), но по-малко многобройни цветя от грацилите.

Представители на тази група:

 • Лото - зелено, размерът на джантата достига 5 см;
 • Партитата се характеризират с разнообразна комбинация от тонове на листа и цветя; цветя с диаметър до 4 см;
 • Inferno расте до 50 см; розови и бели цветя;
 • Бегония Лученец е нискорастящ ранен сорт, има бели цветя, които стават розови към краищата на венчелистчетата.

Грацилис

Различава се със зелени или лилави листа с леко опушване, крехки издънки. Има много малки цветя. Растения 15 - 20 cm.

Представители:

 • Коктейл;
 • Олимпия - ранно цъфтящи сортове с тъмни листа;
 • Удар на Erfodia;
 • Бела Виста - със зелени издънки;
 • Дуро - устойчиви на суша, силно храстовидни, големи цветя.

Характеристики на размножаването у дома

Вечно цъфтящата бегония се размножава със семена, много хора предпочитат да я режат.

Размножаване със семена

Благоприятно време за сеитба са последните дни на декември до началото на март. Семената се засяват на повърхността на почвата, без да се задълбочават. След това контейнерът се напръсква с пулверизатор и се покрива със стъкло или прозрачен полиетилен. Контейнерите се поставят на светло място, като не се забравя да се засенчи на силното слънце.

Температурата на покълване се поддържа на 20 - 22 ° C. По време на покълването контейнерите трябва да се проветряват за около час всеки ден. Това ще помогне за предотвратяване на мухъл и черни крака. За да не се появи гъбичката, преди засаждането на семената земята се пролива с 0,1% разтвор на фундамент или 0,1% калиев перманганат.

Когато семената поникнат, трябва да намалите температурата до 17 ° C. С три истински листа разсадът се гмурка.

Внимание! Когато температурата спадне, поливането се намалява, в противен случай ще има преовлажняване на почвата.

Разсад от вечно цъфтяща бегония

Размножаване чрез резници

За размножаване на бегония чрез резници, отрежете в началото на пролетта от здрави растения. За това се избират апикалните издънки с няколко междувъзлия. Листата се отстраняват от дъното на резниците. Изрязаните върхове се поставят във вода или торф.

За по-добро вкореняване можете да обработите секциите с корен. Може да се закупи в специализирани магазини и да се използва съгласно инструкциите.Изрязването е добър начин бързо да получите някои растения.

Особености на засаждането у дома в саксии

Вечно цъфтящите бегонии се вкореняват доста лесно след засаждането. Специално внимание се отделя на листата, защото те са чупливи. Контейнерът за засаждане трябва да бъде с диаметър 3-4 см по-голям от предишния.

Допълнителна информация! Ако новата саксия е твърде голяма, растението няма да расте и да цъфти добре. И едва след като кореновата система напълни контейнера до оптималния си размер, бегонията ще започне да расте отново. И все пак, в този случай има шанс да прелее цветето. Тогава той ще умре.

По-добре да се трансплантира в керамични саксии. Керамиката е в контакт с околната среда и пропуска влагата и въздуха. Освен това има добра топлоизолация. Особено е необходимо при студен прозорец през зимата и слънце на южния прозорец през лятото.

Прехвърляне на саксия е необходимо, когато корените излизат от дренажните отвори. Най-често кацането се извършва чрез претоварване:

 1. Пригответе нова тенджера.
 2. Изсипете дренаж на дъното.
 3. Поставете малък слой пръст върху канализацията
 4. Извадете растението от стария контейнер и отърсете малко старата почва. Разстелете корените внимателно, като внимавате да не нарушите общата коренова топка.
 5. Поставете в нова саксия и покрийте с прясна почва, като уплътните почвата малко.
 6. Изсипете добре, напръскайте растението. Покрийте с найлонова торбичка за една нощ.

Забележка! Между повърхността на почвата и ръба на саксията остават минимум 1 см за лесно поливане.

Засаждане на вечнозелени бегонии в контейнер

Ако земята е стара, трябва да я замените изцяло. За целта извадете кореновата топка от саксията и я поставете в купа с вода със стайна температура. След известно време можете внимателно да разнесете корените, като измиете почвата между тях. Болните и повредени корени трябва да бъдат премахнати. При засаждане в саксия растението се държи на височината, на която ще бъде. Пропуските са покрити със земя, леко уплътнени и напоени.

Основни правила за домашна грижа

Засаждането и грижите за вечно цъфтящи бегонии не изискват много проблеми, но за правилното развитие и буйния цъфтеж трябва да се спазват следните условия:

 • Това домашно цвете не обича твърде яркото осветление, така че е по-добре да го поставите на източния или западния прозорец. Бегония е засенчена на слънце на южния прозорец. Ако цветето е в задната част на стаята, тогава се препоръчва допълнително осветление.
 • Почвата се нуждае от питателна, рохкава, богата, неутрална или слабо кисела. Състав на почвата: тревна почва (2 части), листна почва, торф и пясък (по 1 част). В специализирани магазини можете да си купите готова почва "Бегония".
 • Поливането е умерено, но трябва да се внимава почвата да не изсъхне напълно. Ако въздухът у дома е топъл и сух, тогава можете да пръскате сутрин или вечер.
 • Температурата през зимата е 18 - 20 ° С, през лятото - около 25 ° С. Когато домашните условия през зимата не позволяват понижаване на температурата до желаната, тогава се осигурява допълнително осветление.

Ако през есента вечно цъфтящата бегония се донесе от улицата у дома, тогава трябва да отрежете дълги издънки. Ще цъфти през пролетта. През зимата те се хранят ежемесечно с минерални торове. През лятото се използва сложно торене за цъфтящи растения веднъж на две седмици.

Допълнителна информация! Растенията се поливат с течни торове само върху мокра почва.

Възможно ли е да се държи на открито

Вечно цъфтящата бегония често се използва при озеленяване на открито - в цветни лехи и в контейнери. В топлите райони това е вечнозелена бегония - многогодишно растение. В умерения климат се отглежда като едногодишен.

Препоръчително е да засаждате разсад навън след всички студове. През май можете да занесете контейнерите за разсад в оранжерията. През деня, при топло време, растенията се отварят леко за втвърдяване.

Вечно цъфтяща бегония в цветна градина

7-10 дни преди разсаждането в открита почва бегонията се опложда с калиев фосфат 5 g на кофа вода. След слизане може да се лекува с епин или циркон.

Растенията на улицата трябва да бъдат плевени, разхлабени или мулчирани, напоени и подхранени. За мулч се използват компост от листа, хумус или торф. Те се хранят със сложни торове.

През есента здрави, силни бегонии се трансплантират в саксии и се прибират вкъщи от градината. Когато растенията се адаптират на закрито, те ще цъфтят отново.

Вечно цъфтящата бегония расте добре както в стаята, така и в градината. Лесно е да се отглежда за начинаещи и е интересно да се събира за опитни производители на цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина