Бреза - стайно растение, домашно цвете

Брезата е стайно растение, което не изисква повишено внимание или повишена грижа. В същото време цветето расте много бързо, подходящо за декоративна резитба. Често можете да намерите такъв екземпляр в големи дневни, обществени институции. Родината на растението са тропическите гори, така че растението обича висока влажност, светлина и добро поливане.

Брезата е стайно растение, което прилича на бреза

В много офиси, училища и просто огромни обществени пространства можете да намерите вид цвете, което се вие ​​по стената или благодарение на стойката наподобява дърво. Хората наричат ​​такъв случай бреза.

Появата на стайна бреза

Брезата е домашно растение, което се вписва перфектно във всеки интериор и помага да се хармонизира пространството и да се направи по-живо. Благодарение на подрязването може да се оформи всякаква форма и размер.

Без лечения дължината на лунния ствол може да достигне 1,5-2 м дължина. Цвете, подобно на бреза, е обичано от много производители именно заради своята простота в грижите и скоростта на растеж.

Кое е правилното име за подобно на бреза стайно растение? Брезата е стайно цвете, отглежда се в името на красотата и мнозина не мислят за научното наименование на растението. Домашното цвете обаче има точно име, което не е известно на мнозина и освен това не се използва в ежедневието. В зависимост от конкретния вид, това е cissus или roicissus.

Появата на стайна бреза

Има няколко разновидности на растението. Най-популярен е ромбичният роцис, който има сложна листна структура и е най-адаптиран за отглеждане в домашни условия.

Как изглежда бреза

Домашната цветна бреза принадлежи към растения от семейство гроздови. Тази класификация се определя от външни характеристики:

 • стволът е усукан или представлява лоза;
 • короната става зелена през цялата година;
 • издънките могат да растат от 60 см до няколко метра;
 • листът може да има всякакъв цвят - от тъмнозелен до светла салата.

Завод в интериорен дизайн

Допълнителна информация! Благодарение на резитбата може да се образува подходяща корона. При липса на такива грижи домашната бреза ще расте като диво грозде във всички посоки.

Характеристики на грижата за бреза у дома

Опитните животновъди казват, че няма да има проблеми с отглеждането на Roicissus. Някои хора сравняват растението с домашен „домашен любимец”, който обича да „яде” и „да се къпе”.

Брезата е домашно растение, грижата за нея се извършва съгласно най-простата схема на поливане, обработка на почвата, осветление и задаване на температурния режим.

Температура

Важно е правилно да зададете температурния режим за нормален растеж и развитие. Можете да съхранявате копие в стая, където температурата е:

 • през лятото ще бъде +20, +25 градуса;
 • през зимата - +15 градуса, +20 градуса.

Растението нормално може да оцелее при рязко спадане на температурата до +5, но това може да доведе до проява на различни заболявания.

Осветление

Растението обича светлината, но е по-добре да инсталирате саксията на первазите на прозорците от запад или изток. Северната страна също е добре, но цветето ще расте много бавно. Директната слънчева светлина може да увреди листата - светлината трябва да бъде леко разсеяна.

Идеалният перваз за роицис

Поливане

Roicissus много обича влагата, но в същото време трябва да се уверите, че водата в саксията не застоява. Трудно е да се установи точен график за изпълнение на напоителната процедура - много зависи от влажността на въздуха, сезона и температурата.

Необходимо е глинената топка да се поддържа постоянно влажна. Водата трябва да е със стайна температура и за предпочитане предварително утаена.

Пръскане

Roicissus много обича, когато листата се пръскат. Можете дори да организирате седмично плуване.

Прехвърлете растението в банята и изплакнете всяко листо с вода със стайна температура.

Влажност

Важно условие за нормалния растеж на Roicissus е високата влажност. Можете да оставите съд с вода близо до саксията, за да увеличите влажността.

След къпане е препоръчително да оставите цветето в банята за няколко часа, така че короната и почвата да поемат повече влага.

Грундиране

Почвата трябва да е лека и дишаща. Ето защо, след поливане, препоръчително е да разрошите горния слой на почвата. Достатъчно е да вземете земята с пръчка. За да избегнете проблеми със стагнацията на влага и цъфтежа на горния слой, трябва да изберете правилния състав, смесвайки в равни пропорции:

 • копка земя;
 • листна земя;
 • хумус;
 • едър пясък.

Подготовка на субстрата

За да избегнете допълнителни проблеми с почвата, струва си да изберете керамична саксия за отглеждане.

Подхранване

Препоръчително е да правите редовно подхранване, като въвеждате сложни торове.

Полезно е да се извърши допълнителна почвена превръзка - по време на тази процедура листата се напръскват с разтвор на торове и вода.

Важно!Не можете едновременно да оплодите почвата и да напръскате короната с хранителни разтвори.

Торовете могат да се прилагат веднъж на всеки 3 седмици през пролетно-летния период. През зимата роисисът трябва да бъде прехвърлен в стадия на покой. Не трябва да се извършва торене и пръскане.

Не е достатъчно да знаете как да се грижите за цвете, брезово стайно растение, според специалистите, се нуждае от редовно подрязване.

Подрязване

Домашната бреза в саксия е идеално растение за тези, които обичат да експериментират и творят. Благодарение на резитбата можете да оформите короната.

Клонове, които са частично изложени, отпадаща зеленина, както и грозно растящи части на издънките подлежат на премахване. Можете да премахнете тези части на короната, които не се вписват във формата на растението. Не е препоръчително да премахвате много части едновременно.

Образуване на корона на цис

Процедурата се извършва, както следва:

 1. Подгответе инструменти: остри ножици за подрязване, активен въглен на прах.
 2. Определете елементите, които ще бъдат премахнати.
 3. Отрежете придатъците с ножици за подрязване, като направите 1 точен разрез.
 4. Третирайте засегнатите области с активен въглен на прах или растителни консерванти.

Важно! Процедурата трябва да се извърши в началото на пролетта, докато екземплярът не е влязъл във фазата на активен растеж. Ако е необходимо, можете да правите резитба през лятото, но в по-малки количества.

Как се размножава брезата

Roicissus може да се размножава по два начина - чрез резници и издънки. Методите са почти идентични и се различават само по начина на вкореняване. За процедурата се използват клонки, които са били отрязани през пролетта.

Размножаване чрез резници

Вкореняване на резници

Размножаването чрез резници е най-популярният вариант за отглеждане на растения. За основа се използват клони с 2-3 добре развити листа. След това се извършва следната процедура за добро вкореняване:

 1. Изсипете малко дренажно съединение и подходящ субстрат в малка пластмасова тенджера.
 2. Поставете подготвеното копие в саксия.
 3. Клонката трябва да бъде покрита с почва с 3-4 см.
 4. Напръскайте горната част на основата.

За да може коренът да пусне корен, трябва да поставите "заготовката" в стая с температура не по-ниска от +20 градуса. В стаята трябва да има частична сянка. Почвата трябва да се пръска всеки ден, за да се поддържа нормална влага.

Трансплантация на бреза

Вътрешните цветя от бреза не изискват често пресаждане, но след 3 години процедурата ще трябва да се извърши поради изчерпване на почвата и намаляване на пространството на саксията за кореновата система.

Трансплантация на стая бреза

Алгоритъм на процедурата:

 1. Пригответе субстрата и саксията с 2-3 см по-голям диаметър от предишната.
 2. Поставете дренажен слой на дъното на контейнера, който ще бъде 1-2 cm.
 3. След това се полага няколко сантиметров слой почва.
 4. Разгледайте процесите на кореновата система. Отрежете повредените части. Третирайте участъците с натрошен активен въглен на прах.
 5. Поставете кълновете в центъра на контейнера.
 6. Поставете корените равномерно около саксията.
 7. Поръсете корените със земя, без да трамбовате. Височината на слоя не трябва да бъде повече от 3 cm.

Забележка! Трансплантацията може да се извърши само през пролетта - в момента на излизане от състояние на покой. По време на периода на активен растеж не е препоръчително да се извършва такава процедура.

Навлажнете почвата, като напръскате субстрата с вода от спрей бутилка. Извадете трансплантирания екземпляр на сянка за 5-6 дни. През това време кореновата система ще се засили и надземната част ще расте.

Възможни проблеми при отглеждането на брезови дървета

Лесно е да се определи защо при Роцис възникват определени метаморфози, тъй като растението реагира на промените в микроклимата в помещението.

Какви болести и паразити могат да заразят цвете:

 • Липсата на влага често води до появата на гъбични заболявания, които могат да засегнат надземните и подземните части на екземпляра.
 • Лошо дезинфекцираната почва може да се превърне в основа за появата на мащабно насекомо, прахов акар.
 • Ако листата започнат да изсъхват, тогава е възможно заразяване с кореново гниене. Този проблем възниква, ако субстратът не пропуска въздух през него, няма дренаж и излишната вода застоява в саксията.
 • Брашнестата мана е чест „гост“. Но болестта може да засегне растения, отслабени само след рязък спад на температурата.

Болести на стайна бреза

Crohn's може да се лекува със сапунена вода за всякакъв вид паразити и инфекции, но ако формата на заболяването не се пренебрегва. Ако това не помогне, тогава трябва да се използват специални средства за борба с болестта.

Декоративният роцис е идеален за отглеждане от неопитни производители, които искат да украсят домовете си с флорална аранжировка. Идеалният вариант за такова растение ще бъде къща с "тропически" климатични условия. Растението не изисква специални грижи, то се размножава по елементарен метод.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина