Благоприятни дни за пресаждане на стайни растения

Към днешна дата няма такива производители на цветя, които да не са чували, че засаждането на стайни растения трябва да се извършва на определени интервали от време. След като правилно изчислите благоприятни дни за пресаждане на стайни растения, можете да ускорите растежа и цъфтежа им няколко пъти, като се спасите от ненужни проблеми.

Благоприятни дни за пресаждане на стайни растения

Всяко стайно растение се нуждае от трансплантация рано или късно. Освен това честотата на трансплантациите зависи от вида на растението, скоростта на растеж, както и от качеството на почвата, в която расте.

Знаейки благоприятното време за засаждане на цветя, можете да ускорите растежа и цъфтежа им.

В повечето случаи стайните растения се трансплантират през пролетта, в началото на периода на бърз растеж. Освен това е разрешено през лятото и дори есента. Но през зимата това не трябва да се прави, тъй като по това време на годината растенията почиват и може просто да не пуснат корени на новата почва.

Забележка! Изключение правят последните дни на февруари - можете да направите трансплантация през този период, но само в екстремни случаи.

Как правилно да трансплантирате растение

Трябва да започнете да пресаждате стайно растение, като изберете саксия, почва и инструменти, необходими в процеса.

Първо трябва да подготвите саксията. Ако контейнерът е направен от глина или керамика, той трябва да бъде напоен. Ако саксията е пластмасова, ще е достатъчно старателно да я изплакнете.

След приготвяне на саксията на дъното й се излива дренаж, който може да се състои от парчета глинена тухла, експандирана глина или керамика.

Важно! Към избора на дренаж трябва да се подхожда отговорно, тъй като той предотвратява уплътняването на почвата и осигурява равномерната му влага. В допълнение към изброените по-горе като дренажни материали могат да се използват специални материали, продавани в градински магазини и цветарски магазини.

Контейнерите за засаждане от глина или керамика се считат за най-добрите.

И така, първите два етапа бяха завършени успешно и е време да започнем процеса на трансплантация на цвете. Първо, трябва внимателно да се извади от стария контейнер, като се изследват корените за болест или повреда. Ако с тях всичко е наред, трябва напълно да изчистите растението от пръст, да съкратите корените, ако е необходимо, да ги обработите с въглища на прах и след това да ги засадите в нова саксия. Освен това в новия контейнер трябва предварително да се излее тънък слой нова почва. Дълбочината на засаждане се избира същата като преди процедурата.

Поливането на трансплантираното цвете трябва да се извършва, като се вземат предвид следните фактори:

  • ако той не обича влагата и засаждането се извършва във влажна почва, поливането ще трябва да се извърши след 4 дни;
  • ако корените са били повредени или скъсени, поливането се извършва не по-рано от 6 дни по-късно, тъй като те трябва да се излекуват.

Освен това производителите трябва да избягват редица често срещани грешки при трансплантацията. Такива пропуски като неправилно подбран обем на саксията, подбор на некачествена почва или пренебрегване на дренажа могат да доведат до смъртта на растението.

Кога е по-добре да се трансплантира

Както вече споменахме, растенията трябва да се засаждат през пролетта, тъй като през този период те наблюдават активиране на процесите на растеж.По това време те трябва да актуализират почвата повече от всякога, но ако на стъблото са се появили пъпки, процесът трябва да бъде отложен до лятото, например юни или есен - до септември или октомври. В противен случай, поради трансплантацията, цветето ще изсъхне и ще цъфти много, много отдавна.

Подходящи сезони за разсаждане са пролетта и есента

Благоприятните есенни дни за пресаждане на стайни растения могат да бъдат избрани през септември или октомври. През това време те се подготвят за хибернация и все още са активни. В същото време цветята, които харесват студения сезон, ще имат време да свикнат с нови условия. Предимството на презасаждането на посевите през есента е осигуряването им на удобно място за почивка, снабдяване с пресни хранителни вещества и опростяване на поддръжката.

Забележка! Но недостатъците на такова решение са очевидни: не всички растения могат лесно да оцелеят през есенната процедура за трансплантация, а екземпляри като орхидеи понякога дори умират.

Лунният календар за стайни растения

Лунният календар се използва от хората още от древността. Въз основа на знанията, натрупани през вековете, човечеството е проследило движението на Луната, използвайки получената информация за ползотворното отглеждане на различни култури.

Доброто познаване на поведението на Луната позволява не само отглеждане на култури, но и извършване на различни манипулации с тях, като напускане, хранене или пресаждане. Лунният календар за стайни растения ще даде точна прогноза за това колко успешна ще бъде работата в градината или с домашни зелени.

Как да определим добрите дни за трансплантация според лунния календар

Тъй като всяко растение се състои от две части: подземна и надземна, сокът непрекъснато тече между тях. Хранителните вещества, съдържащи се в растителния сок, преминават от корените към листата, докато синтезираните в горната част се спускат към коренището. Ето защо лунните фази имат толкова голямо въздействие върху цялата растителност. По време на периоди, когато Луната намалява, цветята заспиват, натрупвайки енергия преди новата фаза да се промени. Когато спътникът на Земята започне да расте, растенията се събуждат и именно този период е най-благоприятен за всякакви цветни манипулации.

Забележително! По-добре е да отрежете и оформите короната на цвете по време на лунния период на намаляване, тъй като по това време хранителните вещества са концентрирани в корените.

Фигура 4 Познаването на лунните фази улеснява градинаря

В допълнение към намаляването и увеличаването, специалистите, които съставят лунния календар, вземат предвид и други фактори в поведението на естествения спътник, като местоположението му в определено съзвездие. Флористите, като правило, не трябва да изчисляват всичко това - те имат на разположение готов календар. По-долу като пример е даден лунният календар за стайни цветя за 2019 г. (таблица) за април:

датаСтойност
1-3 априлРаботата със земята трябва да се отложи и цветята да не се нарушават.
4 априлНеобходимо е да започнете да планирате работата и да се подготвяте за нея.
5-18 априлНай-добрият период за пресаждане и засаждане на семена.
19 априлРаботата по почистването трябва да се извършва на сайта
20-30 априлНеобходимо е да се посвети този период на борба с вредителите и да се избягва презасаждането.

Влиянието на зодиакалните знаци върху растежа на културите

Астролозите, когато съставят специален хороскоп, вземат предвид местоположението на естествения спътник на Земята. В този случай изчисленията се основават на положението на Луната спрямо дванадесетте знака на зодиака, които имат индивидуални характеристики и засягат жизнените процеси на растенията.

Така например, благородните култури се засаждат най-добре, когато Луната е под знаците на Рак, Скорпион, Риби, Телец и Везни. Признаци като Лъв, Овен и Стрелец са стерилни. Всички останали зодиакални съзвездия практически нямат ефект върху растежа на цветята.

Забележително е, че всяка зодия има свои собствени специални свойства, които по един или друг начин влияят върху процеса на трансплантация на стайни цветя. Сред тях се открояват:

  • Овен. Насърчава активното появяване на нови издънки.
  • Телец. Най-доброто време за трансплантация.
  • Зодия Дева. Дава бърза поява на нови издънки.
  • Риба. С тях семената поникват бързо.

Фази на луната

Лунните фази бяха споменати по-рано, но те трябва да бъдат обсъдени по-подробно. Когато сателит на Земята се движи по своята орбита, той многократно променя позицията си, поради което слънчевата светлина се отразява от него под различни ъгли.

Тъй като този процес има значително въздействие върху растенията, струва си да се подчертаят няколко фази, в които трансплантацията на растения ще бъде успешна. Така, например, както вече споменахме, нарастващата Луна активира растежа и развитието на цветята, позволявайки им да се възстановят в нова почва. Пълнолунието от своя страна е най-добрият период за всякаква работа по цветарство, тъй като циркулацията на течност в стъблата се ускорява понякога, предотвратявайки умирането на кълновете. В допълнение към трансплантацията, по това време можете да засадите семена в очакване на най-бързия им растеж.

Всички фази на нощната светлина имат различно въздействие върху растителните процеси.

Най-неблагоприятната лунна фаза за цветята е новолунието. По това време растението трябва да бъде защитено от студа, паразитните насекоми и други неблагоприятни фактори.Разбира се, понастоящем не може да се говори за някакви манипулации с растението, тъй като тази процедура ще им донесе повече вреда, отколкото полза.

Забележка! Възможно е да се трансплантира цвете по време на намаляващата луна, но само ако има нужда да се спаси.

Лунният календар на стайните растения за март

За да разберете дали е възможно да се трансплантират стайни цветя днес, лунният календар на стайните растения за март 2020 г. ще помогне. По-долу има таблица, показваща благоприятни дни за пресаждане на стайни цветя и други процедури, които ще са от полза както за начинаещи, така и за опитни производители на цветя.

датаСтойност
4-5 мартДобро време за засяване и пресаждане на декоративни цветя.
10-15 мартПодходящ период за торене на почвата, както и за презасаждане на грудкови и луковични насаждения.
16-18 мартВ тези дни се препоръчва да се накисват пресни семена.
22-28 мартОще един добър период на трансплантация.
29-30 мартИдеалното време за грижа за хлебчета и храсти.

Приемайки сериозно процеса на трансплантация на домашни цветя и след като се запознахте с лунния календар, ще бъде лесно да избегнете негативни последици. Флористи от цял ​​свят вече са оценили предимствата на такива календари, защото те се използват дори на големи плантации. Също така си струва да разгледате сезоните и по този начин, във връзка с вече съществуващите знания, всеки може да постигне желания успех.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина