Bocarnea: домашни грижи и популярни видове

Семейството на аспержите включва растение като бокарнея или нолина. При естествени условия той достига височина от няколко метра и има дебел ствол с форма на бутилка, който съхранява необходимите за растението течни резерви. Благодарение на развъдната работа, гост от Южно Мексико може да бъде отглеждан като закрита култура.

Основни видове

В момента биолозите са открили и описали 30 вида от това растение.

Бокарнея в дивата природа

Някои представители трябва да се запознаят малко по-добре.

Бокарнеа се наведе

По друг начин се нарича Рекурвата, нолина и огъната. Това е най-често срещаният тип. Стъблото на растението набъбва надолу. В естествени условия диаметърът често достига 1 метър. Отгоре има листа, подобни на панделки, те растат на дъга и могат да се извиват, да достигнат 100 см дължина и да имат ширина 2 см. Цветът на плочите е тъмно зелен. Този сорт най-често се среща сред домашните растения.

Бокарнеа се наведе

Бокарни Нелсън

Друго име е синята бергра трева. Младите растения практически нямат стъбла. Сортът достига няколко метра височина.

Компресиран бакарни

Различава се в клекнала структура. Младите растения са подобни на луковиците. Изсушените листа на нолина не падат, а падат и притискат ствола. Тази характеристика прави културата подобна на купа сено.

Домашни грижи

Няма значение кой тип нолина е избран за домашно растение, всички те се нуждаят от почти еднакви условия, за да могат да растат и да се развиват. Както в дивата природа, така и в апартамента, културата расте много дълго време. След това, за помощнически грижи у дома.

Важен момент. Дори да осигурите добра грижа, тя няма да цъфти. Това е неговата функция с домашно съдържание.

Поливане

Въпреки факта, че растението отдавна е приспособено към условията на живот в съседство с хората, то се натрупва и икономично изразходва влагата, влизаща в земята.

През лятото нолина се нуждае от често и обилно поливане, тъй като земната кома изсъхва. Умерената хидратация, дори и честа, не е подходяща за тази култура. Излишната течност трябва да се източи от тигана след поливане.

Някои любители на стайни растения използват техниката на потапяне, която е по-полезна за нерезите. Постоянната влага води до факта, че багажникът започва да гние и не винаги е възможно да забележите проблема веднага. За определен период от време силната кора ще действа като скеле за омекотените тъкани. Ако болестта не бъде открита незабавно, тогава няма да е възможно да се спаси растението.

Блум нолина

През есента честотата на поливане се намалява с постепенно увеличаване на интервалите. Веднага след като термометърът започне да показва + 10-15 °, вода се добавя веднъж месечно. Ако показателят е под + 10 °, тогава почвата обикновено престава да се навлажнява.

Струва си да се знае. Преовлажняването на нолина е по-разрушително от липсата на течност.

Подхранване

Домашното растение е безразлично към торовете, но за да запази своите здравни и декоративни качества, през периода на активен растеж торенето се прилага веднъж на всеки 30 дни. Необходимо е да се използват специални продукти, предназначени за сукуленти и кактуси, те съдържат малко количество азот.Твърде много от този микроелемент води до факта, че листата стават по-малко твърди и губят своите декоративни качества.

Подхранване за кактуси

Подходящи за бокарней и органични торове, те се редуват с минерални торове. Можете да приготвите полезна превръзка от прясна кравешка тор, влива се в продължение на 4 дни и вода в размер на 1 част органична материя и 20 течности.

Полезен съвет. Използвайки препарати за кактуси, концентрацията на средствата се намалява 2 пъти в сравнение с инструкциите.

Пръскане

Нолина е в състояние да задържа влага, спокойно преживява дълги сухи периоди и не се страхува от парещото слънце. Растението се чувства добре в сухи въздушни маси и не се нуждае от допълнителна влага. През зимата, след включване на централното отопление, се препоръчва от време на време да се поръсва короната на бокарнеята, но процедурата не е необходима.

Натрупванията на прах и мръсотия от листните плочи трябва периодично да се отстраняват, но не се препоръчва да се организира душ, който е вреден за културата. Използвайте влажна гъба.

Осветление

Цветето ще се чувства най-добре при ярка разсеяна светлина, така че ще трябва да избере осветено място. Най-предпочитан е югозападният, югоизточният прозорец.

Фитолампа

Липсата на осветление води до изкривяване и удължаване на стъблото, така че растението ще клони към източника на светлина. С настъпването на зимата културата е оборудвана с допълнително осветление. Те избират или луминесцентни, или специални фитолампи.

На бележка. В сухите и топли летни дни нолина може да бъде изложена на балкона, за да се погрее на слънце. Ударът на директните лъчи не я плаши, за разлика от течението и дъждовете, които могат да причинят смъртта на цвете.

Трансплантация на растения

Младите представители се трансплантират ежегодно, което е свързано с период на интензивен растеж. Възрастните растения се нуждаят от процедура на всеки 3 години или по-рядко, в зависимост от развитието на земната кома.

Какви са нюансите, които си струва да се обмислят:

 • трансплантацията се извършва в началото на пролетта, през есенно-зимните месеци е възможно да се наруши културата само в случай на спешност;
 • или се използва методът „претоварване“, или пълният;
 • седмица преди разсаждането, спрете да поливате растението и го трансплантирайте в суха почва;
 • твърде големите саксии са нежелани за нолина поради бавния й растеж и трудностите при овладяването на излишното пространство;
 • избирайки контейнер, вземете контейнер с обем с 2-3 см по-голям от предишния;
 • трансплантацията се извършва без задълбочаване на удебеленото стъбло на цветето в земята;
 • Контейнерът за засаждане трябва да има дренажни отвори, през които излиза излишната течност, а корените получават достъп до кислород.

Важно! Закупеното растение се трансплантира с пълното отстраняване на земната кома и инспекция на кореновата система, което незабавно ще се отърве от гнили частици. Първото поливане на цвете в нова саксия се извършва седмица след процедурата.

Методи за размножаване

За размножаване се използва растителен или семенен материал. В първия случай караницата ще бъде много по-малка, отколкото във втория.

Семена

Отглеждането от семена е дълга и не винаги успешна процедура; ще минат няколко години, преди растението да достигне височина от 1 метър.

Как да засаждате:

 1. Проверете за покълване чрез накисване на семена в разтвор на манган за 1,5 дни. За засаждане са подходящи само семена, които са потънали на дъното.
 2. Почвата е избрана лека, рохкава с речен пясък.
 3. Засаждане на семена на дълбочина не повече от 1,5 cm.
 4. Овлажняване на почвата чрез пръскане.
 5. Покрийте контейнерите със стъкло или фолио, за да създадете парникови условия.
 6. Поставете контейнера на слънчева страна с добро осветление.
 7. Провеждане на редовна вентилация и поддържане на почвата влажна.

Етап на трансплантация

Първите издънки се появяват след 28 дни, понякога малко по-рано.След образуването на 2-3 листа се настанява нолин. Младите растения се нуждаят от същите грижи като възрастните.

Чрез издънки

Спящите пъпки под кората на растението пораждат издънки, които се появяват доста рядко. Нови цветя се получават по този начин:

 • с помощта на остър нож направете разрез възможно най-близо до багажника;
 • третирайте мястото на среза с активен въглен на прах;
 • оставете приложението да почива 2 часа;
 • отстранете листовите плочи отдолу, оставете само отгоре;
 • навлажнете в Epin (стимулатор на растежа) преди засаждане;
 • поставете в подготвена почва под лек наклон;
 • покрийте саксията с растението с найлоново фолио и направете малка дупка за циркулация на въздуха;
 • поставете контейнера на топло място с разсеяна светлина;
 • премахнете изолацията след появата на първите признаци на растеж.

Съвети. За нолина е подходяща почва, предназначена за кактуси и сукуленти.

Възможни проблеми

Има редица трудности, които любителят на растенията може да срещне, когато отглежда цвете Recurvata bokarnea.

Разпадане на багажника

Появата на меки петна по ствола, летаргия на издънките и гниене на кореновата система показват чести преовлажняване на почвата, както и факта, че течността навлиза в ствола. Ниската стайна температура може да влоши ситуацията. Трябва да се справите с проблема със следните методи:

Издънки

 1. Изрязване на меки тъкани до здрави с остър нож. Премахване на изгнили коренови издънки.
 2. Обработка на рани с фунгицид и активен въглен.
 3. Поставете пръст с парчета въглен в нов съд, за да предотвратите подкисляването на субстрата.
 4. Поливането на растението се извършва не по-рано от 5 дни след разсаждането.

Ако частта на стъблото е станала мека, тогава е започнал процесът на гниене, който не може да бъде обърнат; няма да помогне на растението да го спаси.

Листата са избледнели и малки

Появата на такива симптоми показва повишена влага в стаята. С добра вентилация и контрол на температурата всичко трябва да се получи.

Цветето Bocarnea се отнася до непретенциозни растения, но има редица разлики от широколистните култури, което трябва да се вземе предвид, когато й се полагат грижи. Поради ефектния си външен вид, той хармонично се вписва във всеки интериор, най-важното е, че условията на задържане са подходящи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина