Болести на паричното дърво - защо листата падат от дървото на парите

Болестите на паричното дърво се появяват при неправилна грижа и нападение от вредители (скални насекоми, паякови акари, брашнести и коренови бъгове). Ако цветарът не забрави да се погрижи за копелето, лесно е да се открият отклонения в състоянието на паричното дърво и да се предотврати навременната смърт на растението. Постоянният преглед на Crassula е ключът към здравето и пълното развитие на културата.

Болести на паричното дърво

Листата на паричното дърво стават червени

Често листата на паричните дървета се зачервяват под преките лъчи на слънцето. Проблемът е особено често срещан при отглеждане на сукулент от южната страна на къщата. Първоначално цветът се променя по краищата на листата, след което червеното петно ​​се разпространява по цялата площ на процесите. В същото време се наблюдава вяло, набръчкано и неестетично състояние на листата. За да спасите растението от неизбежното падане на листата, ще помогнете за пренареждането на саксията в полусянка.

Симптоми на заболяването на дебелата жена

Червеният оттенък на вътрешната страна на листа показва необходимостта от проверка на земята, използвана за отглеждане на паричното дърво. Проблемът често се крие в неправилното и нестабилно поливане. При комфортна стайна температура и разсеяна светлина, растението се овлажнява през пролетта веднъж седмично, през лятото - веднъж на 3 дни, през зимата и есента - веднъж на 7-10 дни.

Защо листата на паричното дърво падат

Рядко явление за паричното дърво е опадането на листата. Има няколко причини, поради които листата на дебелата жена падат, по-често градинарите нарушават правилата за грижа за реколтата:

 1. Излишната доза тор е също често срещана грешка на производителите на цветя, които се интересуват от това защо дебелите жени хвърлят листата си (излишните минерални соли са особено опасни).
 2. Неправилно поливане. Мнозина вярват, че ако Crassula предпочита да расте в суха Африка, изключително рядко се полива растението. През лятото липсата на влага за паричното дърво се придружава от загуба на еластичност на листата, гниене на долната част на багажника. Прекомерната влага, стагнацията на водата в почвата ще доведе до гниене на корените, отпадане на листата.
 3. Изгаряния, които причиняват зачервяване на дебелата жена под пряка слънчева светлина.
 4. Внезапни промени или постоянно ниска температура в стаята води до факта, че листата на дебелите жени падат.
 5. Не си струва да се полива южната култура с охладена вода, растението ще загуби сочния си тъмно зелен цвят.

По-рядко се срещат гъбични заболявания на копелето, причинени от вредни микроорганизми при висока влажност и температура на въздуха. Основните признаци на бактериална атака са бял цвят, сребристи точки, растението започва да изсъхва и да облива листата.

Пожълтялата корона на дебелата жена

Начини за борба с инфекциозните заболявания:

 1. Челюстното насекомо е вредител под формата на обеца с восъчна обвивка. Разпознава се по светлокафяви подутини по листата на дървото. Атаката на вредителя провокира постепенно пожълтяване и падане на листата. Щитът се страхува от сапунена вода и инсектициди: "Aktara", "Fitoverm", "Fufanon", "Intavir" (преди обработката засегнатите области на растението трябва да бъдат обгорени).
 2. Брашнестата буба причинява плешивост на короната на паричното дърво. Паразитът не е лесно да се намери, малкият червей живее в коренището и пазвите на листата.Насекомото изсмуква сока от живите тъкани на растението, причинявайки смъртта на паричното дърво. Имунитетът на растението намалява, crassula започва постепенно да изсъхва. Повърхността на индивида е покрита с бял цвят, като памучна вата. В някои райони могат да се проследят пухкави туберкули. При нападение от паразит падналите листа се изгарят, растението се третира три пъти с инфузия на тютюн или чесън и разтвор на сапун за пране. Трансплантирайте културата в нова саксия, замествайки почвата.
 3. Паяк акар (лесно се разпознава по светли петна по листата) се унищожава с Actellik. Растението се измива предварително под душа.
 4. Коренният червей живее в долната част на дървото и в корените на дебелата жена. Намирането на паразит не е лесно. Собствениците на растения забелязват червеи, когато сменят саксията или почвата. Ще бъде възможно да се излекуват корените на паричното дърво с инсектициди след предварително измиване с течаща вода. Процедурата се повтаря няколко пъти, като се спазва интервал от време от 7 дни.

Справка. Най-опасният период за дебела жена е зимата. През студения сезон растението няма светлина, температурата е нестабилна поради метеорологичните условия и работата на отоплителната система.

Бял разцвет на дървото на парите

Бял цвят по стъблото, листата на копелето се образува в резултат на жизнената дейност на паяк. Беложълтите петна и белите паяжини се виждат с просто око. Плака в пазвите на листата, напомняща на памучна вата, сигнализира за поражението на културата от брашнестата буба.

Fusarium гниене се характеризира с плесенясване с характерна миризма, фунгицидите ще помогнат в борбата с плаката: "Fundazol" и "Fungicide". Химическата обработка на културата е ефективна в началния етап на покриване на плесени. Областите, покрити със сребрист цвят, се отрязват и изгарят, индивидът спешно се трансплантира в нов контейнер. Ако някои от корените са изгнили, отрежете засегнатите процеси до жилищни зони със стерилно острие. Трансплантирани в нова саксия.

Отпечатъци от паяк

Препоръчително е да направите почвата сами, като използвате копка, широколистна почва, торф, пясък и хумус. За мнозина е удобно да използват готова почвена смес за сукуленти. Дървото на щастието ще се подложи по-лесно на лечение и трансплантация, ако корените са напоени с стимулатор на растежа на корените. Решението "Epin" ще помогне на растението да възстанови предишната си сила.

Съвети. Ако миризмата на мухъл не се открие, е необходимо да се търсят следи от вредители. Растение, което е започнало да гние, когато е заразено с фузариум, също може да бъде дом на вредители, един или повече сортове.

Бели точки на дървото на парите

При висока влажност дебелата жена се покрива с бели петънца, производителите на цветя наблюдават по-нататъшно падане на листата. Ако създадете удобни условия за културата (след източване на почвата и отрязване на изгнилите корени), малки точки скоро ще изчезнат.

Сухи кафяви петна

Пигментацията на листата на копелето се формира на фона на липса на влага. Ако редовно поливате растението с топла мека вода, проблемът ще бъде решен след 2-3 седмици.

Важно! Сигналът за необходимостта от овлажняване на почвата е изсъхването на субстрата с дълбочина 3-5 сантиметра.

Набръчкани листа

Причината трябва да се търси в излишната влага след продължителна суша. Нередовната влага със скокове заплашва болестта и смъртта на културата, листата започват да се бръчкат - появява се първият признак на заплаха. Важно е да се спазва режимът на поливане за Crassula, като се изключва появата на стресови ситуации.

Беглецът се протегна

Домашните цветя не се храстят, ако са изложени на обилна влага при липса на светлина или топлина. За равномерното развитие на индивида, експертите препоръчват намаляване на честотата на поливане, регулиране на температурния режим на 22-25 градуса и попълване на липсващото осветление с изкуствени източници на светлина.

Бавен растеж

Нарушение на развитието на растенията се наблюдава по време на покой или заболяване на културата в резултат на неконтролиран режим на влага и торене; светлинният режим също трябва да бъде удължен до 12 часа / ден.

Меки листа

Листата могат да изсъхнат и да омекнат с хаотична влага. Производителят на цветя оставя субстрата сух за дълъг период от време, зеленината има време да изсъхне и падне, след което коригира ситуацията с обилно поливане. Достатъчно е да се нормализира нивото на течността в почвата и да се наблюдава културата за един месец.

Ръжда пигментация

Ако листата останат мудни и меки, е необходимо трансплантация на дървото в нов субстрат. Въпреки това, кореновата система е предварително проверена за гниене: развалените части на коренището, които лесно могат да отпаднат от общата маса, се отрязват, здравите кълнове се третират с калиев перманганат.

Защо дебелата жена умира?

Цветето изсъхва

Сукулентът започва да изсъхва и да изхвърля листата с излишна влага в почвата или да запълва цялото пространство на саксията с кореновата система. Растението ще бъде спасено чрез изсушаване на земята и коренищата, замяна на контейнера с по-обща версия.

Крон пребледнява и се руши

Възможни причини:

 • често поливане;
 • липса на влага (растението започва бързо да пожълтява);
 • използване на студена вода за напояване;
 • излишен тор;
 • реакция на стресови ситуации.

Ако върхът на красулата е избледнял и е започнал да се руши, трябва да се откажете от храненето за един месец, да намалите количеството влага или част с добавяне на малки порции вода и предварително да утаите течността за напояване.

Дебелата жена умира

Дебелата жена замръзна през зимата

Домашните сукуленти могат лесно да се справят с краткотрайни студове до 0 градуса, но crassula не може да издържи на по-тежки условия. Замръзналото дърво може да бъде спасено, ако отрежете мъртвите области, обработите разфасовките с въглен и продължите да напускате. Не се изискват допълнителни мерки.

Издънките изгниват

Възможни са кафяви гнили участъци на дървото при прекомерно поливане или подгизнала почва. Земя, която трябва да престои суха 2-3 дни. Ако сушенето не даде положителни резултати, вкореняването на здрав издънка за получаване на младо растение може да помогне на производителя.

Процесите за възстановяване на дебела жена с болести ще осигурят торове и биостимуланти. Навременното поливане и поддържането на оптималната температура на въздуха са важни. Също така трябва да запомните, че растението може да се зачерви на открито слънце.

Грижата за сукулента има положителен ефект върху здравето на цветето и просперитета в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина