Болести на орхидеите: тъмни петна и други видове растителни болести и тяхното лечение

Едно изискано цвете на орхидея ще украси всеки прозорец. Опитните производители на цветя знаят, че екзотът е взискателен за грижи. За да зарадва домакинството, трябва да знаете тайните на отглеждането му. Освен всичко друго е важно да имате представа за болестите, които могат да осакатят растението. Има много от тях, всеки със своя причина и съответно метода на лечение.

Екзотични функции за грижа

Сред основните точки, на които човек, който отглежда разпознаваемо цвете, трябва да обърне внимание, са следните:

 • грундиране;
 • достойно място на пребиваване;
 • компетентно поливане;
 • адаптационен период;
 • подхранване.

Тропическо цвете е предразположено към често срещани заболявания

Грундиране

Кралицата на тропиците не може да се развива в обикновена земя. Корените се нуждаят от въздух. Следователно основата трябва да е специална. Сред компонентите трябва да присъстват следните компоненти:

 1. въглища;
 2. кора от дървета;
 3. мъх;
 4. коренище на папрат;
 5. Шишарки;
 6. черупки от орехи;
 7. торф.

Благодарение на този коктейл, близо до естественото му местообитание, растението ще се чувства комфортно.

Местоположение

Орхидеята трябва да бъде заобиколена от разсеяна светлина в продължение на 12 часа на ден. Ако го оставите на перваза на прозореца, който е изложен на пряка слънчева светлина, растението ще изгори. Комфортната стайна температура е + 23 ... + 25 градуса през деня и най-малко +18 вечер.

Допълнителна информация. Влажността е важен фактор. Нивото му трябва да бъде между 60 и 75%. Най-доброто решение би било инсталирането на овлажнител.

Поливане

Необходимо е да се овлажнява почвата своевременно. Поливането може да бъде заменено с метода на потапяне. Саксията, в която предварително са направени дупки, се спуска в леген с вода със стайна температура. Оставете за 5 минути. Процедурата се организира веднъж седмично и половина през топлия сезон и веднъж на всеки две седмици през студения сезон.

Адаптация

Новозакупеното растение се поставя на разстояние от другите домашни цветя. Карантината трае поне 10 дни.

Подхранване

Екзотиката трябва да се наторява със специално торене. Купете ги в специализирани магазини. Дейностите се извършват стриктно в съответствие с инструкциите. Някои смеси могат да се използват на всеки 60 дни, други - веднъж на 3-4 месеца.

Ново растение е под карантина

Чести заболявания

Дори най-упоритата и популярна орхидея Phalaenopsis е податлива на различни заболявания. По принцип неразположенията се появяват поради неправилна грижа. Всеки от тях има свои собствени характеристики и симптоми. Сред известните проблеми на тропическата красота се открояват следните:

 1. тъмни петна;
 2. кафяво гниене;
 3. брашнеста мана;
 4. бял цвят;
 5. вирусни заболявания;
 6. други заболявания.

Тъмни петна

Оцветени ли са листата на орхидеята? Собственикът трябва да подаде аларма. Черни, кафяви, люляково-тъмни, кафеникави маркировки по листните листчета показват редица възможни заболявания.

Малки петънца, разпръскването на които се забелязва върху листата, могат да се превърнат в предвестници на късната болест. Това е инфекциозно заболяване, при което тъмните петна след това започват да се мокрят.

Упоритите петна по листата на орхидеите показват хлороза. Диагнозата хлороза се поставя върху цвете при условие, че след появата на петна, листата започват да се свиват, да се извиват.

Забележка! Гъбичните заболявания също могат да се проявят чрез тъмни петна с различни размери, както върху листата, така и върху стъблото.

Кафяво гниене

Кафявото гниене стои самостоятелно сред болестите на орхидеите. Поради това екзотично цвете може да умре за кратък период от време. Това се дължи на факта, че в началото болестта се развива без особени симптоми, тъй като гниенето улавя корените. Едва когато кореновата система се разпадне напълно, листата ще започнат да променят цвета си от изумруден до сивкав.

Забележка! Сортовете, най-уязвими към бактериална атака, са Cymbidium, Miltonia, Pafiopedilium.

Брашнеста мана

Сред гъбичните заболявания на орхидеите Phalaenopsis и други видове си струва да се внимава с брашнестата мана. Първоначалните му признаци веднага са поразителни. Дори начинаещ градинар може да ги определи. Бялото цъфтене се забелязва за първи път на орхидеите. Цветът му може да варира от белезникав до почти сив. Ако започнем да разглеждаме огнищата, те представляват натрупване на малки гъбични организми.

Белият цвят върху листата на орхидеята плавно се прехвърля върху стъблото. Паразитните гъби се хранят с растителен сок. В резултат на това цветето се чувства много зле и започва да изсъхва.

Кафяво гниене

Листата пожълтяват и висят, след което падат. Същото може да се наблюдава и на флоралната част.

Бял цвят

Бял цъфтеж на орхидеи може да отчете не само брашнеста мана, но и за поражението на растението от вредители. Ако брашнестата мана се изразява като сиво-белезникав цвят, който наистина прилича на сутрешна роса, тогава наличието на вредител прави цъфтежа да изглежда като мокра памучна вата, паяжина. Има мокро-лепкава природа.

Вредителят, който улавя кралицата на тропическите растения по този начин, се нарича брашнеста брада. Плаката съдържа яйца на паразита. Те са мънички. Самите червеи са дълги не повече от половин сантиметър. Можете да ги видите с просто око.

Паразитен червей и следи от жизнената му дейност

В допълнение към червея, други паразитни насекоми също могат да харесат цветето. Между тях:

 1. листна въшка;
 2. паяк акари.

Тези вредители също оставят лепкав белезникав продукт от жизнената си дейност върху листата и стъблото. И червеят, и листната въшка, и кърлежът се хранят с едно и също нещо: сокове и хранителни вещества. Освен присъствието си, тези насекоми създават и друг проблем. Състои се в това, че растението бавно отслабва, гъбичките и патогенните бактерии се размножават в центровете за наличие на паразити. Те унищожават корена и бавно убиват стайното растение.

Вирусни заболявания

Учените знаят около петдесет различни вируса, които могат да победят екзотично растение. Много от тях не се показват дълго време, след това цветето умира. Повечето вируси имат симптоми. Например:

 1. Моделиран, мрежест модел върху листа, венчелистчета. Тя може да бъде слабо или ясно видима.
 2. Новите листа растат вече с някои петънца, петна.
 3. В долната част на листата тъмните туберкули във Фаленопсис или други видове орхидеи говорят не само за гъбично заболяване, но и за някои от вирусите.
 4. Отначало се появиха едва забележими петна, които след това нарастват, превръщат се в дупки.
 5. Листата започват да се свиват и изсъхват.
 6. Листата променя цвета си на сив, червен, черен, кафяв.

Важно! Всеки от тези признаци може да е предвестник на вирус. За да сте сигурни, че диагнозата е правилна, трябва да се свържете с лабораторията. Само специфични лабораторни тестове могат да разкрият вирусната природа на заболяването.

Други заболявания

От какво още са болни орхидеите? Сред неопасните заболявания се открояват следните:

 • антракноза;
 • ръжда;
 • лепкавост.

Антракноза

Черните точки по листата, растящи на орхидея, които след това се превръщат в огромни тъмни огнища, са симптом на антракноза.

Ръжда

Много рядко, но растението може да се разболее от ръжда. Това е гъбично заболяване. Първо се появяват бели петна. Всяко петно ​​е като капка. След няколко седмици те сменят цвета си на тухлен. Листата са покрити с плака.

Моделите показват наличието на вирус

Лепкавост

Листата започват да залепват неочаквано. На тях се появява нездравословен блясък.

Основните причини за заболяване

Тъмни петна

Те могат да се появят както поради наводняване на растението, така и при недостатъчно осветление, липсата на необходимите превръзки.

Кафяво гниене

Това бактериално заболяване възниква поради неудобната среда в апартамента. Например къщата е много студена или твърде влажна. Може би цветето е било наводнено или засадено в обикновена почва, където корените са скрити в слой пръст.

Брашнеста мана

Причините за заболяването са както следва:

 • изобилието от азот в почвената смес;
 • висока влажност в помещението;
 • обилно засаждане, растенията на перваза на прозореца са близо един до друг;
 • пренасищане с влага и др.

Бял цвят

Според опитните производители на цветя може да има много причини за появата на вредни насекоми. Сред основните:

 1. отслабен имунитет на растенията;
 2. липса на подходящо осветление;
 3. близост до заразени растения;
 4. въздухът в стаята е прекалено сух;
 5. постоянно намокряне на почвата в саксията;
 6. некачествен субстрат;
 7. недостатъчна влажност на въздушните маси и др.

Вирусни заболявания

Човек е изложен на вируса поради отслабена имунна система. Така вирусът се придържа към орхидеята със своята беззащитност и общо отслабване. Друга причина е увреждането на тялото на растението.

Други заболявания

Антракнозата, ръждата, лепкавостта са причинени от неправилна грижа. Например, преовлажняване на въздуха, почвата, на сянка.

Престоят на сянка унищожава растението

Лечение с орхидеи

Лечението на цветна пеперуда, както понякога наричат ​​растението, е предимно трудоемък процес. Собственикът на цветето трябва да е готов да се бори за живота на своя домашен любимец. Благодарение на съветите на опитни цветари, у дома могат да се справят с различни заболявания.

Тъмни петна

Как да се излекува орхидея, ако върху нея се появят тъмни петна и тя се разболее от късна болест, хлороза? Първата стъпка е умерено хранене с железен хелат. След това засегнатите листа се отстраняват с остър нож, разтрит с алкохол. Местата на порязванията се поръсват с летяща пепел. Веднага след като резените започнат да се стягат, растението се третира с фунгициди. например:

 • Алерин;
 • Микосан;
 • Бордоска смес;
 • меден сулфат;
 • Квадрис и др.

Допълнителна информация. Гъбичните заболявания, които също се проявяват като тъмни петна, се лекуват с медни лекарства.

Кафяво гниене

Това е бактериално заболяване. Заразеното растение се поставя на безплатен перваз, за ​​да не зарази съседите. Повредените зони се премахват. След няколко дни цветето се третира с течност от Бордо. Процедурата се повтаря на всеки 20-35 дни.

Брашнеста мана

Борбата с болестта в началния етап не е трудна. Плаката се изтрива с кърпа, напоена със сапунена вода. Разтворът се приготвя от топла вода и сапун за пране. Освен това се прилагат средствата:

 1. Скорост;
 2. Топсин-М;
 3. Фитоспорин и др.

Фунгицид Скор

Бял цвят

Как да лекуваме бяла лепкава плака върху орхидея? Паразитите се отстраняват по сложен начин. Растението се изолира, засегнатите части се отстраняват и почвата се сменя. Цветето се напръсква с Fitosporin или Aktara, Calypso.

Вирусни заболявания

Това са най-тежките заболявания. Според експерти цветето се препоръчва да се изхвърли.

Други заболявания

Антракноза

Антракнозата се третира чрез отстраняване на повредени листни плочи. За това се използва дезинфекциран остър нож. Местата на подрязванията се поръсват с пепел.

Ръжда

Началният етап на ръждата се третира по същия начин.Повредените листа се изрязват, местата се обработват с пепел.

Информация! За надеждност цялото растение може да се напръска с Mikosan.

Залепване на листата

Ако няма други признаци освен обичайната лепкавост, тогава цветето се поставя на перваза на прозореца, където има повече светлина. Можете да инсталирате допълнителни лампи за осветление над него. Помещението е добре проветрено, но течения не са позволени. Листата се третират с антибактериални лекарства. Подходящ:

 • Максим;
 • Фитоспирин;
 • Сутомай.

Всички заболявания на орхидеите са неприятност за производителя. За да предотвратите заболяване, трябва да осигурите на растението подходящи грижи. Ако започне да губи, боледува, първото нещо, което трябва да направите, е да определите болестта. След това започва лечението. В същото време е невъзможно стартирането на болестта. Колкото по-скоро започне лечението, толкова по-скоро тропическата красавица ще дойде на себе си.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина