Дърво бонсай - видове, отглеждане и грижи у дома

Бонсай е изкуството да отглеждаш миниатюрно дърво, което е точно копие на оригинала. Тайната на малкия му размер е в сплесканата коренова система. Тя ви позволява да контролирате растежа на растението на всички етапи на развитие. Тази функция е отразена в името, „бонсай“ се превежда от китайски като „отглежда се в тава“.

Изкуството произхожда от Китай. Според легендата владетелят заповядва да пресъздаде природния пейзаж и архитектурата на империята в миниатюра. Така се роди бонсай.

През VI век. техниката на мини-дърво дойде в Япония. Местните майстори са усъвършенствали процеса. С течение на времето бонсай не е загубил своята популярност: появяват се нови стилове и насоки. Тайните на занаята станаха достъпни за обществеността, така че всеки може да отглежда бонсай.

Дърво бонсай - точно копие на екземпляр в пълен размер в миниатюра

Видове дървета, използвани за създаване на бонсай

Материалът за създаване на бонсай може да бъде всяко дърво, което е характерно за определена климатична зона. Основното е да му осигурите необходимия температурен режим, да симулирате сезонни промени във времето и да установите система за осветление.

Традиционно иглолистните дървета се използват в бонсай. Това се дължи на тяхната издръжливост. Популярните видове включват:

 • бор;
 • смърч;
 • тую;
 • лиственица;
 • кипарис;
 • хвойна;
 • дъб;
 • Японска криптомерия.

Миниатюрната лиственица е подходяща както за поддръжка на апартаменти, така и за градина

Цъфтящите и плодни дървета също са подходящи за бонсай. С тяхна помощ можете да създавате композиции с невероятна красота. Експертите съветват отглеждането:

 • череши;
 • кайсия;
 • праскова;
 • магнолия;
 • маслини;
 • глициния;
 • Ябълково дърво.

Популярността си Олива дължи на благородството и екзотичните форми

За ваша информация! На територията на Русия често се срещат бонсай от клен, дъб, бреза, бор, кедър и туя. Тези градински видове могат да се отглеждат у дома. Те се адаптират добре към температурните промени.

Смята се, че бонсаят не понася добре условията на живот, но това не е така. Ако растението получи достатъчно светлина, то ще се адаптира лесно. Например, бонсай от черен бор може да се отглежда както в дома, така и в градината. Оцеляването му зависи от поддържането на температурата на хладно.

Има няколко вида бонсай на закрито. Те включват растения от тропическите и субтропичните зони. Те се нуждаят от постоянна топлина и слънчева светлина. Те включват:

 • различни видове фикуси;
 • бугенвилия;
 • акация;
 • хибискус;
 • алеманде;
 • гардения;
 • жасмин;
 • Гранат.

Ficus bonsai лесно се вкоренява в апартамент

Важно! Изборът на растение за създаване на бонсай трябва да бъде внимателно обмислен. Колебанията в температурните условия няма да ви позволят да отглеждате здраво дърво.

Значението на бонсай в къщата

Бонсай е символ на трудолюбие, търпение и упорита работа. Формирането на кореновата система и короната отнема повече от една година. Ако дървото се грижи правилно, то ще надживее няколко поколения градинари.Смята се, че бонсаят е въплътен до безкрайност.

Иглолистните дървета бяха особено почитани. Те запазиха листата си през цялата година, оставайки вечнозелени. Има японски бонсай дървета и храсти, които съществуват от хиляди години. За тях се грижеха няколко поколения градинари.

Домашният бонсай има много значения: търпение, спокойствие, спокойствие, спокойствие, упорита работа и любов към съзерцанието.

Грижа за дървото от бонсай у дома

Бонсай изисква внимателна поддръжка. В стаята с растението трябва да се спазва температурният режим. Той се колебае между 10-18 ° C. Почвата за засаждане е направена самостоятелно. Смес от хумус, глина, хумус и речен пясък се счита за традиционна.

Трикомпонентен състав на основата

Важно! Бонсай се поставя далеч от нагреватели и радиатори. Нуждае се от висока влажност.

В допълнение към създаването на изкуствен микроклимат, ще трябва да се погрижите и за вентилационната система. Дървото може да умре от най-малкото течение, така че стаята трябва да бъде изолирана от течения на студен въздух. Осветлението също е важно: пряката слънчева светлина е разрушителна за бонсаите. За всяко дърво осветлението се избира поотделно. Това ще зависи от естественото местообитание.

За да отглеждате бонсай, се нуждаете от редовно поливане. Количеството вода трябва да е умерено.

Важно! По време на периода на формиране дървото се нуждае от често поливане. Сухата почва ще доведе до смъртта на дървото, а прекомерното поливане ще провокира гниене.

Ключът към здравето на бонсаите е умерената влажност на почвата

Красотата на бонсай зависи от това колко добре се гледа неговата корона. За да се поддържа в перфектно състояние, клоните и листата редовно се подрязват. Бонсаите се трансплантират на всеки 3-4 години.

Как да отглеждаме бонсайско дърво у дома

Няма универсално ръководство за това как да отглеждате бонсай със собствените си ръце, планът за действие зависи от вида на растението.

Тайните за грижа за дървото на бонсай

Комфортната температура за джуджета е от 18 ° C до 25 ° C. Говорим за фазата на активен растеж. През зимата бонсаят се нуждае от спад на температурата. Ако пренебрегнете това правило и не промените климата на „зима“, растението бързо ще изсъхне. Минималната температура за иглолистни дървета е 10 ° C и 12-14 ° C за широколистни.

Осветлението за растението е жизненоважно. Бонсай процъфтява при ярка, разсеяна светлина. Пряката слънчева светлина е противопоказана за тях. За да организирате правилно осветлението, трябва да разберете от коя климатична зона произхожда растението. Някои обичат частична сянка, а други - дълги светли часове.

Дифузната светлина предпазва растението от термични изгаряния и прегряване

Повечето видове бонсай са свръхчувствителни към влажност. Ако в стаята не е направена професионална система за овлажняване, ще трябва да използвате налични средства. Например поставете купички с вода по периметъра и напръскайте дървото ежедневно.

Поливането на бонсай трябва да става според правилата. Това се дължи на формата на растящата саксия, която наподобява лотосов лист. Корените трябва да получават достатъчно влага: ако изсъхнат, растението ще умре точно там. Не бива обаче да бъдете ревностни с поливането: подкисляването на почвата ще донесе не по-малка вреда.

Важно! Експертите съветват да се намали количеството поливане през зимата. Широколистните видове се поливат с малък обем вода, а за вечнозелените растения съдържанието на влага в субстрата е наполовина.

Поливайте бонсай отгоре с помощта на дюза за пръскане. Някои експерти съветват метода на потапяне: саксията с растението се спуска в съд с вода, субстратът се насища с влага и водата тече през дупките.

Колко дълго расте бонсай от семена?

Отглеждането на дърво от семена е трудоемък и отнемащ време процес, отнема от 15 до 30 години. Бонсаите често се наследяват.

Покълването на бонсай от семена ще отнеме десетилетия

Какви условия са необходими за отглеждане

Не е тайна, че разсад от бонсай може да се купи в разсадник. Има обаче растения, чието образуване трябва да се контролира от ранна дата. Те включват например брястове. Без външна намеса короната няма да се формира правилно. Ако беше решено да се използват разсад, височината им не трябва да надвишава 20 cm.

Семена или разсад се засаждат в ниска, но дълбока саксия. Обемът му трябва да надвишава обема на кореновата топка. Освен това контейнерът трябва да има отвор за оттичане на водата. Субстратът се смесва от 3/5 градинска пръст, 1/5 едър пясък и 1/5 торф. Веднага след засаждането се извършва първата резитба на клоните - остават само хоризонтални.

За ваша информация! Бонсай се засажда през есента. Това е необходимо за адаптацията и правилното вкореняване на растението.

Разсадът е лесен за унищожаване през първите месеци от живота, така че те изискват внимателни грижи.

Короната се подрязва редовно. Височината на клоните не трябва да надвишава 30 см. За да се забави растежа, на багажника се правят малки разфасовки. Това регулира циркулацията на сока.

Трансплантирайте бонсай на всеки 2-3 години, за да премахнете излишните корени. Нарастващият контейнер остава същият. Това ще запази дървото в неговия миниатюрен размер.

Особености на отглеждането на бонсай

Клоните и короната се оформят с помощта на тел. Нанася се върху клоните или се превръща в опъваща структура, която променя посоката им.

Най-трудното е да окабелите иглолистната дървесина. Той е фиксиран на всеки изстрел (до самия връх). Широколистните растения могат да бъдат коригирани чрез подрязване на клони. На гладкостеблени дървета (като клен) жицата не остава дълго включена, в противен случай ще остави следи.

Дърветата с груба кора, като борове, са по-малко склонни да показват следи. Въпреки това, жицата не трябва да се оставя да расте дълбоко.

Важно! Окачването на тел се извършва през есента или зимата. Тя трябва да съвпада с резитбата на излишните издънки.

Опаковането с тел придава на растението желаната форма

Използваните материали са специализирана алуминиева тел с медно покритие. Дебелината му трябва да бъде равна на една трета от дебелината на клона.

Бонсай дървета: видове и характеристики

Както споменахме, бонсай може да бъде създаден от почти всяко дърво. Основното нещо е да се организират за него условия, близки до естествените.

Бонсай от бор. Видове: планински, обикновени, японски бели и черни. Нуждае се от много слънце през пролетта, лятото и есента. Борът се полива редовно с малко количество вода. Хранет се всеки месец. Пресажда се на всеки 4-5 години. Борът се размножава чрез семена и резници.

Борът е традиционно дърво в културата на бонсай

Кленови бонсай. Видове: японски, холи, полеви, скалисти, с форма на палма (да не се бърка с червено). Декоративните кленови сортове са чувствителни към слънчево изгаряне, екстремни температури и вятър. Без светлина те бързо намаляват. За да запазите цвета си жив, трябва да поставите бонсаите в добре осветена зона. През лятото се нуждае от обилно поливане, през зимата нуждата от влага рязко намалява.

Въпреки миниатюрния размер, кленовите листа запазват познатата си форма.

Дъбови бонсай. Видове: бук и север. Идеален за оформяне на клони с тел. Те се нуждаят от ярко осветление. През зимата дъбът се държи при температури от 5 ° C до 15 ° C. Колкото по-висока е температурата в стаята, толкова повече вода трябва да бъде дървото.

Дъбът се нуждае от особено внимателна поддръжка

Бонзай от бреза. Видове: брадавици, увиснали, пухкави, плачещи. Височината на резника не трябва да надвишава 80 см. Параметрите на саксията са: височина - 10 см, диаметър - до 45 см. Скелетът се формира чрез прищипване. Не се препоръчва да се режат големи клони от пролетта до края на лятото.

Брезата има буйна и разперена корона

Фикус бонсай. Видове: бенгалски, женшен, смокини, микрокарпан, тъмнолистен, ръждиво червен. Кореновата система се формира от многократно подрязване на основния издънка. Багажникът може да бъде вързан или регулиран с тел.Обича слънчевата светлина, не толерира резки промени в условията.

Ficus бързо се разболява от температурни промени

Бонсай от сакура. Отглежда се от семена. През лятото наливайте половин чаша вода дневно. Предпочитат ярко осветление, не понасят студ и течение. Препоръчителният диаметър на саксиите е до 20 см. Харесва почва с високо съдържание на азот, хумус, калий.

Един от най-зрелищните и трудни за грижи бонсай

Туя бонсай. Видове: синьо, златисто, пирамидално, джудже, възглавница, сферично. Върхът е оформен от конус или нива. Дъното на саксията трябва да е облицовано с дренажен слой. Излишните корени се отрязват на всеки 3-4 години.

Thuya предпочита поддръжката на градината пред закритата

Кедър бонсай. Видове: японски, ливански, хималайски, джудже. Изключително чувствителен към влага. Корените гният много бързо при прекалено поливане. През пролетта е необходимо кедърът да се оплоди с вещества с високо съдържание на азот. Хималайският кедър обича полусянка, други видове - ярка светлина. Ако дървото е здраво, иглите му ще хвърлят синьо.

Кедър се нуждае от допълнително хранене

За да отглеждате бонсай със собствените си ръце, трябва да вземете предвид характеристиките на всеки дървесен вид. Малка грешка ще отмени години усилия.

Как да отглеждаме бонсай у дома от бор

Борът е бонсай, характерен както за Япония, така и за Русия. Японският черен бор е особено популярен. Има красив релеф на кората, устойчив е на неблагоприятни условия и не изисква почва, богата на минерали.

Как да засадите бор от бонсай от семена

Ще отнеме 20-30 години, за да отгледате малко борово дърво от семена. Понякога този период се намалява до 15 години. За успешното отглеждане на бонсай от семена се препоръчва да се изготви програма стъпка по стъпка.

Жизнеспособните разсад от бор са трайни и непретенциозни

Етапи на засаждане:

 1. Боровите семена са стратифицирани за 1-3 месеца. За сеитба подгответе съд с дълбочина 15 см. Дъното му е покрито с трисантиметров дренажен слой. Останалият обем на контейнера се запълва с едър пясък. Препоръчително е да го изпечете преди употреба. На повърхността на почвата се правят бразди с дълбочина 2 см. Между тях е оставено разстояние 3 см. За запълване на семената е необходим фин пясък.
 2. Семената се засяват в края на зимата - началото на пролетта. Те са разположени на разстояние 3 см един от друг, покрити с фин пясък (предварително дезинфекциран). Поливането е най-добре чрез потапяне. Някои експерти съветват да покриете саксията със стъкло и да я проветрявате ежедневно.
 3. При заразяване с мухъл почвата се отстранява и изкопът се обработва с фунгицид.
 4. Първите издънки ще се появят след няколко седмици. Стъклото се отстранява и саксията се излага на слънце, като влагата в почвата се следи постоянно. Разсадът не се нуждае от специални грижи.
 5. Когато кълновете достигнат височина 7 см, се извършва първично формиране. Разсадът се изкопава от земята и корените им се отрязват напълно (където завършва зелената основа на багажника). Готовите резници се потапят в купа с хормона и се оставят в готовия разтвор за 16 часа. Подходящи са хетероауксин, янтарна киселина, корен.
 6. Разсадът се засажда в отделни контейнери. Първите бъбреци ще се появят след три месеца. Възрастен бонсай трябва да се пресажда на всеки 3 години.

Важно! През първите месеци след сеитбата кълновете имат висока смъртност. Изсъхналите и повредени разсад трябва незабавно да бъдат отделени от живите.

Поддържане на борови иглички малки

След засаждането на бонсай те продължават към формирането на външния вид. Смята се, че борът трябва да има къси, редки игли. Те се берат от средата на юли до началото на есента. Допустимо е да оставите четири чифта игли на горните издънки, седем на средните и 12 на долните.

Размерът се регулира чрез подрязване. В края на лятото всички игли, които са пораснали през текущата година, се отрязват. Дървото ще мобилизира ресурси за отглеждане на нови, но те ще бъдат по-кратки. Това е така, защото остава малко време преди зимата.

Формиране на корона

Короната на бора се оформя с тел и редовно подрязване. Направете го през есента или зимата. Най-разпространеният метод е резитбата.

Короната на бор е чувствителна към корекция и бързо приема желаната форма

Експертите съветват да се придържате към прости правила:

 • първата резитба се извършва една година след засаждането;
 • не може да се реже наведнъж повече от една трета от короната;
 • вместо градински лак се използва смола;
 • разрезът се извършва под ъгъл от 45 °. Долният ръб може да се издигне над горния с не повече от 2 мм;
 • изрязването се извършва на средна височина. Смолата не трябва да изтича твърде много;
 • клоните, растящи вертикално, се изрязват на външна почва. Тези, които са наклонени - към вътрешното;
 • дебелите издънки се изрязват внимателно;
 • ако мястото на разреза не спира кървенето, то се третира с градински лак.

Важно! Ако дървото заседне в смолата, резитбата се обърка. Необходимо е да се следи състоянието на инструментите. Тъпите остриета могат сериозно да наранят дървото.

Как да отглеждаме бонсай от дъбов жълъд

Бонсай от дъб може да се отглежда по два начина: жълъди и разсад. Този процес отнема най-малко 30 години.

Как да започнем да отглеждаме бонсай

Отглеждането на бонсай започва с избора на материал. Жълъдите могат да бъдат събрани от гората или закупени от магазина. В тях не трябва да има мухъл, червееви дупки и други повреди. Здравите жълъди са кафяви със зеленикав оттенък.

Качеството на плодовете се проверява чрез накисване: изгнилите ще изплуват на повърхността и ще омекнат. Здравите жълъди се изсушават и съхраняват в торба, пълна с дървесни стърготини и мъх, за да поемат останалата част от влагата. Покълването ще отнеме най-малко два месеца. През цялото това време жълъдите се съхраняват в хладилника.

Болните жълъди често нямат външни дефекти, така че те трябва да бъдат напоени.

Слизането се извършва на етапи:

 1. Дъбът се засажда в почвата, събрана от дървото, под което са изкопани жълъди. В земята трябва да има паднали листа и клони.
 2. Контейнерът е избран широк, но плитък (до 10 см). Отдолу се монтира решетка и се излива дренажен слой. Отгоре се полага сантиметров слой пясък, смесен с натрошен камък. Към него се добавя Земя. По-добре е да поставите почвата на пързалка, за да осигурите равномерно разпределение на влагата.
 3. Ако растението е пуснало корени, след месец и половина се формира гръбнакът на бъдещия бонсай. Изработен е грациозен завой с телта, който го закрепва към външната страна на гърнето.

Дъбът предпочита топъл климат с висока влажност. По-добре е да отглеждате дървото на перваза на прозореца, където то ще бъде напълно осветено от слънцето. За зимата корените са покрити със суха зеленина, така че да не замръзват. Почвата се навлажнява чрез потапяне в леген или съд с вода. Топното поливане не се препоръчва.

Как да изберем растение за създаване на бонсай

За създаване на бонсай от дъбови, коркови или каменни сортове са подходящи. Ако разсадът се използва като материал, трябва да изберете образци не по-високи от 15 см. За да може дъбът да се вкоренява по-добре, препоръчително е да се събира почвата, в която е израснал.

Разсадът трябва да има добре развит основен корен. Ако малките корени не са побелели, значи още не са узрели. Листата се проверяват внимателно за повреди и сухота.

Здравите дъбови листа са гладки, големи, с чист цвят

Подрязване и прищипване

След като младите издънки станат по-силни, можете да започнете да оформяте короната. Излишните издънки се отстраняват с остър нож. Останалите са огънати с тел. Под него се полагат клапи от мека тъкан.

Селективното подрязване на кората придава на ствола текстурирана нодуларност. Издънките се съкращават до състоянието на хоризонтални издънки, което ще позволи на короната да расте в ширина.

Подрязването на кората формира структурата на багажника

За да се забави растежа на дъба, стволът се изрязва на различни места. Това стимулира изтичането на сок. Секциите се обработват с градинска смола.

Младите листа се нарязват наполовина, за да се хармонизират с малкия размер на дървото. С течение на времето те се смачкват и необходимостта от резитба ще изчезне.

Плътността на короната се осигурява от прищипването.В началото на лятото върховете на клоните се изрязват с резачка. Това ще доведе до образуването на множество издънки в една и съща основа. Короната ще стане по-великолепна, ще придобие сферична форма.

Бонсай не е само философия и изкуство. Отглеждането на дървета е както финансово, така и емоционално. За да научите как правилно да отглеждате бонсай у дома, ще трябва да изучите много литература. Резултатът ще бъде постигнат само от пациент, потопен в процеса.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина