Дъб бонсай - самоусъвършенстване и грижи

Дъбът е едно от най-често срещаните широколистни дървета на планетата. Расте на почти всички континенти по света, така че има много разновидности от него. Културата е уникална с това, че благодарение на короната си тя може да се отглежда в различни сортове, например в стил бонсай.

Видове дъбови бонсай

Не всички сортове дъб са подходящи за листа в стил бонсай. Най-често за това се използват дървета от северноамериканския континент и видове бук. За формиране на корона са необходими сортове с гъста зеленина.

Резниците се отрязват в края на пролетта

Особено търсен е буковият дъб Quercus palustris. Като правило не може да се отглежда в градина в средни ширини, така че растението се държи само на закрито. Друг популярен вид е северният дъб Quercus ellipsoidalis, който също принадлежи към буковата група. Тези дървета имат заострени, назъбени листа с дълбоки лобове.

Забележка! Често за декорация на дъбови бонсай се използват закачени видове дървета, които имат по-малка зеленина, което го прави по-удобен в дизайна на короната.

Как да отглеждаме бонсай у дома от дъб

Има два основни начина, по които можете да отглеждате дърво у дома: вкореняване на резници и сеитба на семена. И в двата случая има нюанси.

От семена

За да получите бонсай от дъб, можете да засадите семена, тоест да засадите жълъдите на растението в земята и да отглеждате разсад. Този процес е по-дълъг от присаждането и ще изисква специални грижи след засаждането.

Как да отглеждаме бонсай от дъбов жълъд стъпка по стъпка:

 1. Накиснете здрави жълъди без дефекти във вода. Извадете и подсушете старателно.
 2. Засадете жълъди в субстратна кутия или малки чашки.
 3. Полейте и покрийте с фолио.
 4. Периодично контейнерите трябва да се проветряват и поливат.
 5. Когато кълновете развият коренова система и достигнат височина от 10-15 см, те могат да се настанят в отделни големи контейнери.

От рязането

Отглеждането с резници се извършва през пролетта. Изрежете сегменти от млади и мощни издънки, това трябва да се направи с наклонен разрез. Резниците се поставят в хранителен субстрат с една трета и се навлажняват обилно.

Важно! Отгоре резниците могат да бъдат покрити със стъклен купол за парников ефект. Те се трансплантират само след растежа на силна коренова система.

Почва или растежна среда

Ако дъбов разсад е бил изкопан в градина или парк, препоръчително е да оставите почвата върху корените му. Растението е взискателно към почвата и ще пусне корен по-бързо, ако е засадено в „родната“ му почва.

За засаждане на растение се използва специален субстрат, който ще се състои от органични вещества на една трета. Той също така трябва да включва рохкава земя и малко речен пясък.

Дъбът се нуждае от добро осветление

Необходимо е да се осигури на растението дългосрочно осветление, така че не се препоръчва да поставяте саксията на сянка. Влажността се нуждае от висока, а температурата е от 15 до 22 градуса.

Подрязване на корени

Необходимо е да отглеждате дъб бонсай с редовно подрязване на корените. Това трябва да се направи по време на премахването на листните плочи и мъртвите издънки през есента, така че храстът да не страда от липса на хранителни вещества поради отслабения за известно време корен.

Подрязването на корените се извършва рядко, само ако е необходимо, когато разклонената система расте силно. Дъбът се изважда от саксията и почвата се отстранява. Ако има изсушени коренища, те се отрязват и жизнеспособните корени се съкращават с една трета от дължината им.

Забележка! Ако корените са с различна дебелина, тогава се съкращават само най-дебелите от тях. Това помага за развитието на слаби корени.

Тор

Само засаждането на дърво в саксия не е достатъчно; то трябва да бъде хранено. За това се препоръчва да се използват минерални торове, особено азотсъдържащи. Храстът не цъфти, така че можете да прилагате такива превръзки през целия вегетационен период.

Едноцевно оформящ дъб стил

Формиране

За да получите красива корона, трябва да режете короната ежегодно. Има много стилове на бонсай резитба за дъб:

 • едноцевна вертикална;
 • гора;
 • многоцевни.

На бележка! Трябва да отрежете не само клони с листа, но и нови пъпки.

Създаване на хармонична композиция

За да се получи не само ефектна корона, но и да се предпази храстът от пренапрежение, не се препоръчва да се формира дъб от бонсай в каскаден стил. На първо място, по-добре е да отрежете големи листни плочи и да оставите малки, така че дървото ще изглежда по-хармонично.

Грижа

Необходимо е постоянно да се грижите за растението, защото за да отгледате дърво с идеална форма, ще са нужни много усилия и внимание. Важно е да провеждате редовно всички дейности, като спазвате определени правила.

Болестите винаги засягат листните плочи.

Основни процедури и препоръки за грижа за дъб бонсай:

 • Добро осветление. Дъбовият бонсай обича ярка светлина. Ако храстът е засаден в градината, тогава мястото трябва да бъде избрано възможно най-отворено. У дома храстът е поставен по-близо до южните и западните прозорци. С пристигането на есента се използва допълнително осветление под формата на обикновени лампи или специални безопасни фитолампи.
 • Влажност. Този критерий се превръща в проблем в условията на закрито с настъпването на зимата. Когато започне отоплителният сезон, храстите започват да страдат от сух въздух. За да не се сблъскате с подобен проблем, храстът се пръска веднъж на ден. За допълнителна влага гърнето може да се постави върху специална тава, в която периодично трябва да добавяте вода.
 • Температура. През лятото дъбът бонсай се изнася в градината; подобен температурен режим е оптимален за него. През зимата храстът се държи при температури от + 10 ... +20 градуса.
 • Поливане. Процедурата се провежда два пъти седмично. Водата за напояване трябва да бъде чиста и за предпочитане не от чешмата. Съдържа хлор, който е много опасен за храста. Преди употреба чешмяната вода трябва да се утаи за 5-6 часа, като трябва да се разбърква периодично.

Важно! В никакъв случай не трябва да поливате декоративни широколистни растения със студена вода. По-добре го оставете да се затопли при стайна температура.

Вредители и болести

Дъбът практически не се влияе от насекоми, но растението може да се разболее. Това най-често се дължи на недостатъчни грижи. Сухият въздух, недопълването може да предизвика изсъхване на листата. Понякога може да се появи брашнеста мана под формата на бял цвят, който с времето потъмнява. В резултат на това дървото губи сила и изсъхва. Болестта се лекува с фунгициди.

Грандиозен дъб от бонсай

Дъбовият бонсай изглежда много впечатляващо у дома. През зимата се отглежда на закрито, а през лятото растението може да се изнесе в градината и дори да се занесе в страната. Храстът хармонично ще се впише в градинската композиция.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина