Ficus bonsai - грижи и отглеждане у дома

„Bon-sai“ е японска дума, която означава „поставете в контейнер“. Целта на развъждането на бонсай е да отгледа растение джудже, подобно на истинското. Бонсайските дървета не са генетично миниатюрни растения; практически всеки вид дърво може да се отглежда по този начин. Най-популярните джуджета са фикусите. Те са доста непретенциозни в грижите, растат бързо, имат разклонени корени, красива необичайна кора, малки листа и впечатляващ багажник. Бонсай от фикус Бенджамина и бонсай от фикус женшен е особено ценен.

Форми и стилове на фикус бонсай

Преди да започнете да отглеждате фикус бонсай, трябва да вземете решение за формата на дървото. В зависимост от избора ще има определен вид тапицерия и жартиера. Всеки стил има свои характеристики и изисквания за отглеждане. За начинаещи е по-добре да изберете дестинациите Hokidachi и Chokkan.

Фикус бонсай

Хокидачи стил метла

Този стил се използва за широколистни дървета с широка корона.

Хокидачи

Тип наклонен Шакан

В този стил на бонсай стволът на дървото е наклонен на една страна, а корените от другата страна са обърнати навън.

Chokkan вертикален изглед

Външните характеристики на дърветата, отглеждани в този стил, са дебели корени, вертикален ствол, корона под формата на триъгълник.

Чокан

Каскадни и полукаскадни стилове (Kengai)

Това е изкуствена имитация на дърво, отгледано на скала. Разликата между тези две форми е, че при каскадно растение короната се намира под горния ръб на саксията, а при полукаскадно растение - по-високо, докато последващото разклоняване на дървото е под ръба на контейнера.

Moyogi извита форма

Растенията бонсай, принадлежащи към този стил, имат леко извито стъбло на едно или повече места. Общото положение на дървото остава вертикално.

Мойоги

Йосе-уе горска структура

Композицията се състои от няколко дървета (най-малко пет), а не от едно с няколко ствола. Създава се ефектът на гора или горичка.

Двуцевен тип Сокан

За да се получи дърво в този стил, еднокоренният ствол е разделен почти в основата на два дебели клона.

Сокан

Избор на почва и контейнер за бонсай

Използването на правилната почвена смес за бонсай е от решаващо значение. Почвата е важна за снабдяването на дърветата с хранителни вещества, но тя трябва да се отцеди правилно, да осигури адекватна аерация и да задържа вода. Когато засаждате широколистни видове като фикус Microcarpa bonsai, почвата трябва да представлява 50% смес от речен пясък с глина и растителен компост. Можете да добавите пемза и лава.

Важно! Подгответе почвата с глина под формата на топки!

За да изглежда бонсай като произведение на изкуството и да расте добре едновременно, важно е да изберете правилната саксия за него. Трябва да си купите керамични съдове с дренажни отвори. Стойността на такъв материал е, че той има пореста повърхност и задържа влагата. За да изглежда композицията органично, е важно да се съотнасят размерите и пропорциите на съда с размерите на дървото. Несъответствието в размера може да доведе до появата на мухъл в корена и дори до гниене.

Кацане

Ficus bonsai може да се отглежда от семена, резници и резници.

Размножаване на фикус чрез семена

Метод стъпка по стъпка за засаждане на семена от фикус за бонсай:

 1. Ден преди засаждането накиснете семената в стимулатор на растежа (хетероауксин, хумат или епин).
 2. Изсипете пръст в контейнер на 4 см под ръба на саксията. Навлажнете го с пулверизатор и набийте.
 3. Поставете семената равномерно върху повърхността на земята и ги поръсете с тънък слой пръст (не повече от 0,5 см).
 4. Навлажнете с помощта на спрей или през салфетка, за да избегнете увреждане на семената.
 5. Покрийте контейнера с полиетилен или стъкло.
 6. Отстранявайте покритието всеки ден за 20 минути, за да проверите почвата и да намалите преовлажняването. Поливайте, ако е необходимо.
 7. Отстранете полиетилена след покълване.
 8. Осигурете кълнове с ярка светлина през целия ден, но ги пазете от пряка слънчева светлина. Оптималната температура е + 23 ... +25 градуса.
 9. След появата на първия лист направете кирка и трансплантирайте в отделни контейнери.

Забележка! В новите саксии е необходимо да се направи дренажен слой от камъчета, перлит, експандирана глина.

Размножаване на фикус чрез издънки

Култивирането на растение с издънки може да се извършва във вода или земя. Съществува и метод за разпространение по въздушни слоеве.

Във вода:

 1. Отрежете парче от стъблото с две листа.
 2. Поставете резника в тъмна купа с вода. За да ускорите образуването на корен в него, добавете там активен или въглен.
 3. Когато се появи коренът, растението може да бъде засадено в земята.

Допълнителна информация! Пряката слънчева светлина не трябва да пада върху цветето.

Потомък в земята:

 1. Отрежете дръжката от растението.
 2. Засадете в саксия с пръст. Покрийте с найлонова торбичка, за да създадете парников ефект.
 3. Когато се появят първите листа, трябва периодично да махате торбата.

С въздуховоди:

 1. Направете разрез в горната част на основния ствол на фикуса.
 2. Поставете малка пръчка или кибрит в нея и увийте това място първо с мъх, а след това с целофан.
 3. Мохът периодично мъх с вода.
 4. Когато се появят корени, отрежете резника и го засадете в земята.

Внимание! Тъй като разсадът расте, е необходимо няколко пъти да смените саксията с по-голяма. За да се предотврати разболяването на фикуса, трансплантацията трябва да се прави не повече от веднъж годишно.

Формиране и подрязване на короната

Когато багажникът има необходимата дебелина, вече не е необходимо да се трансплантира. Сега трябва само да извършите резитба и оформяне на короната. Подрязването се извършва само през пролетта. През есента и зимата не се извършва, тъй като жизнените процеси на растението се забавят и то се подготвя за период на покой. Бързо растящите сортове фикус се отрязват на две до четири листа, след като на издънката растат 6 до 8 нови листа. Подрязването започва отдолу, постепенно се движи нагоре, до короната.

Как да оформите фикусово дърво като бонсай

Има различни начини за образуване на растение в стил бонсай: жартиера, обвивка с тел и снаждане на стъбла.

Обвързване на фикус

Жартиера се използва, ако трябва да направите наклонен багажник или да промените позицията на клоните. Клоните или горната част на багажника трябва да бъдат вързани за основата и когато растението свикне с това положение, въжетата трябва да бъдат премахнати.

Когато се увива с тел, се навива отдолу нагоре, за да се даде определена позиция на клоните или ствола. Проводникът трябва да е тънък и изолиран.

Опаковане на фикус

Методът за снаждане на стволовете е най-подходящ за фикус бонсай от женшен. За да направите това, трябва да премахнете парче кора в точката на контакт на стволовете и да ги издърпате. В бъдеще ще получите невероятна композиция.

На бележка! От многото разновидности е най-лесно да направите фикус на Бенджамин бонсай със собствените си ръце. Той е по-ковък за преработка.

Грижа

Основните процедури за грижа за фикус бонсай у дома са поддържане на температурата, избор на саксия и почва, поливане, торене и защита срещу вредители. Има редица условия, които трябва да бъдат изпълнени:

 • Температурата в стаята трябва да бъде + 18-25 градуса, без внезапни промени. Хипотермията и течението са вредни за фикуса.
 • Дървото се нуждае от много светлина, чувства се неудобно в сенчести условия.
 • Саксията трябва да е широка и плитка, керамична и с дренажни отвори.
 • Почвата изисква рохкава, лека, добре пропусклива вода и кислород. Торф, пясък, вермикулит, експандирана глина се използват като рипер.

Трудно е да се каже ясно колко често трябва да се полива фикус бонсай. Необходимо е да се следи състоянието на почвата. Невъзможно е да се полива обилно, така че корените да не изгният, но почвата също не трябва да се оставя да изсъхне.

Торете през лятото 1-2 пъти седмично, през зимата - веднъж месечно (ако джуджето все още расте). Използват се минерални и органични превръзки.

Защо Ficus Bonsai хвърля листа

Ако фикусът отделя листата си твърде интензивно, това показва недостатъчно поливане или малка саксия. Ако листата пожълтеят и отпаднат през лятото, причината е липсата на хранителни вещества. Спешно са необходими торове.

Болести и вредители

Ficus е податлив на различни заболявания. Някои се развиват поради неправилна грижа (кафяви, кафяви петна, жълти ръбове). Причините са силно поливане или суша, слънчево изгаряне. Други заболявания са резултат от инфекция с гъбични спори.

Скала върху фикус бонсай

Голяма вреда на растението причиняват вредители, хранещи се с растителен сок и прогризващи канали във вените на листата и стъблата. Ножницата е особено опасна. Стартира в тави, където остава вода. Насекомото изсмуква сока от листата, лишавайки го от жизненост. Наличието на "подути" кафяви петна е резултат от появата на ножницата. За да се отървете от него, трябва да измиете листата със сапунена вода, да ги избършете с парцал и след това да ги обработите с химикали: Колорадо, Искра или Адмирал.

Ако следвате правилната домашна грижа за фикус, например, Microcarpa bonsai, тогава той ще се изплати с богата зеленина и ще се превърне в оригинална интериорна декорация.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина