Хвойна бонсай - как да расте от семена

Не всички видове растения са подходящи за формиране на короната на хвойна в стил бонсай, но такова домашно дърво наистина има необичайна красота. С подходящи грижи храстът става устойчив, със силен и мощен ствол.

Характеристики на растенията

Хвойната има добра устойчивост на замръзване, така че в южните ширини този необикновен храст може да се отглежда в градината или в страната. Само за зимуване трябва да бъде покрито със специален материал.

Хвойновите бонсай са много придирчиви към осветлението и влажността в стаята. Поставете саксията на добре осветено място.

Хвойна бонсай - грандиозно стайно растение

Какви видове са подходящи за създаване на бонсай

За да създадете дърво в стил хвойна в бонсай, са подходящи само няколко вида растения:

  • Бонсай от казашка хвойна. Сабина, или казашки вид хвойна, расте като пълзящ храст, така че лесно се подхранва във формация. При вътрешни условия дължината му достига около 1,5 метра, а при естествени - до 5 метра.
  • Бонсай от люспеста хвойна. Този тип растения също имат височина от 1,5 метра. Но иглите имат по-плътна и твърда текстура от другите видове. Самото дърво е синьо, което го прави много популярно в ландшафтния дизайн.
  • Бонсай от обикновена хвойна. Този вид има плачещи и джудже сортове. Растението е с компактни размери и не расте много, поради което често не се изискват процедури за подрязване и оформяне на короната.
  • Скалист хвойнов бонсай. Растението принадлежи към пълзящи храсти. Той е с компактни размери и удобен за отглеждане на закрито. Подрязването също е рядкост за такива храсти.
  • Бонсай от хвойна от Вирджиния. Предимството на този вид растение е неговата устойчивост на суша. Расте добре в южните ширини, но не пуска корени на открито в северните райони.

Хвойна Бонсай Семена

За да отглеждате хвойна у дома с цел по-нататъшното й развитие като бонсай, ще ви трябват семена. Те могат да бъдат закупени в специализирани магазини или онлайн магазини. Струва си да изберете посадъчен материал от продавачи с добри оценки и отзиви. Всяко семе не трябва да има дефекти и можете да закупите заразен продукт от недобросъвестен продавач.

По-добре е да купувате растителни семена от доверени продавачи, за да не се срещате с измамници

Грижа за бонсай у дома

Грижата за храст от хвойна в стил бонсай не е толкова трудна, колкото може да изглежда, но отнема известни усилия.

Съвети за грижи

Основното в грижите за храста е редовността на всички дейности и спазването на прости правила. Не трябва да се допускат промени в температурата и намаляване на влажността на въздуха. Подхранването и поливането също се извършват съгласно определен режим, торовете се внасят в необходимата доза.

Местоположение

Храстът трябва да е на място, отворено към слънцето.Препоръчителни светлинни часове - поне 6 часа.

За засаждане на растение в градина се препоръчва да се избират открити площи.

Правила за поливане и състав на почвата

Почвата може леко да изсъхне, но следващото необходимо поливане се извършва, ако земята е суха на дълбочина 3 cm.

Важно! Поливането с чешмяна вода е нежелателно, по-добре е да я оставите да се утаи малко. Студената течност също е вредна.

Почвата трябва да е рохкава, така че понякога трябва леко да се разрохква. Основното нещо е да направите тази процедура внимателно, за да не повредите коренището.

Формиране

Предимството на хвойната е, че стволът й е негъвкав, така че може да бъде оформен с обикновена тел. По време на навиването на леторастите си струва да премахнете излишните стъбла, които пречат на процедурата. Останалите клони са наклонени и фиксирани хоризонтално.

Забележка! Трябва да се избягва закръгляването на издънките и зарастването на тел в структурата на ствола на хвойната.

Грижа за барел кръг

Отглеждането на бонсай включва грижа за кръга на багажника. Това се прави, за да се избегне появата на инфекции и гниене на храста. Не забравяйте да разхлабите почвата, така че въздухът да може да тече към корените и влагата да не застоява.

Подрязване на листа и клони

На първо място, трябва да премахнете порасналите листа, които са много по-големи от останалите листа. Малката зеленина изглежда красива, когато декорирате градински дървета в стил бонсай. Трябва да направите процедурата за подрязване през пролетта или лятото.

Подрязването на листата се извършва през пролетния или летния период.

Подхранване

Бушът се храни рядко, но си струва да го правите периодично след същия период от време. През зимата, през периода на покой за растението, процедурата се спира. За здравословен растеж и развитие на храста е достатъчно едно хранене на месец.

Тор за хвойна

Първото подхранване след зимното пробуждане се извършва с органични вещества, можете да го разтворите във вода. През пролетта и началото на лятото са необходими торове, съдържащи азот, те помагат за изграждането на буйна зелена маса.

Допълнителна информация. През есента съдържанието на азот може да бъде намалено и растението може да бъде подхранено със сложни минерални торове, предназначени за храсти от хвойна. Последното хранене преди пенсиониране също се извършва с органични вещества.

Подготовка за зимата

Ако засадите растение на открито, тогава ще трябва да го покриете за зимата. Можете да го увиете в спанбонд, основното е, че материалът не е много плътен.

Специалистически съвети за декориране на бонсай

За да получите симетричен бонсай от хвойна, трябва постоянно да наблюдавате развитието на храста и периодично да коригирате посоката на растеж на ствола му с тел. Експертите не препоръчват започването на резитбата на храста много преди стволът да е напълно оформен. Това ще бъде излишна работа и растението не обича повишено внимание.

Болестта на Буш ръжда засяга предимно иглите

Болести и вредители на хвойнови бонсай

Болестите рядко засягат храста, но има вероятност от ръжда на листата, гниене на корените или брашнеста мана. Всички проблеми се отразяват предимно в листата, така че не е трудно да се забележат признаците. Основната причина за заболяването е твърде многото поливане на растението. Когато се открият заболявания, повредените части на хвойната се отстраняват, а самото растение се третира с противогъбични средства. Понякога трябва да трансплантирате храста в нова почва.

Важно! От вредителите листните въшки, гъсениците и насекомите могат да бъдат неудобни. Първият признак на появата им е увяхването на храста. При малък брой вредители растителните игли се обработват със сапунена вода. При големи щети можете да се борите само с инсектициди.

Китайският бонсай от хвойна е новодошъл в руските градини и домове. Засаждането на този храст изисква известно внимание и грижи. Въпреки факта, че растението не обича честите смущения по време на отглеждането, мерките трябва да се вземат редовно, по график и като се вземат предвид необходимите правила.Бонсай ще изплати всички усилия на градинарите с уникалния си декоративен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина