Семена от бонсай - отглеждане в домашни условия

Изкуството на бонсай идва от Япония и Китай. Първоначално миниатюрни дървета се отглеждат от будистки монаси, но с течение на времето необичайно хоби се превръща в светско. В днешно време по целия свят се срещат почитатели на малките смърчове, борове и липи, докато засаждането на дървета е възможно чрез семенен метод.

Популярни видове дървета за отглеждане

В буквален превод изкуството на бонсай означава „отглеждане в тава“. Позволява ви да получите по-малки копия на обикновени дървета, иглолистни и широколистни дървета чрез изрязване на корени, подрязване на издънки, като се използва субстрат, беден на минерали. За да се създаде уникална градина от джуджета с височина от 2 до 110 см, се използват дървета с дълъг растеж.

Дървото бонсай ще бъде уникална декорация за всяка стая

Има няколко групи растения, които могат да се отглеждат в миниатюра:

 1. Най-ниските растения са с височина от 9 до 20 см. Това са хвойна, смърч, ирга.
 2. Височина 20-30 см. Подходяща за берберис, бор, клен.
 3. Достигайки 30-70 см. Това са бял бор, бреза, леска.
 4. Дървета до 60-100 см. Изберете дъб, лиственица, черен бор.
 5. Най-високите представители, повече от 100 см, се отглеждат по този начин акации, кестени, чинари.

Забележка! Можете да създадете оригинални зелени ъгли у дома, където бонсайските дървета хармонично ще се съчетаят с буйни цъфтящи рози или теменужки.

Някои от най-добрите семена на бонсай включват пипер или занктоксилум, непретенциозна вечнозелена с тъмна кора и големи пера, които издават приятен аромат. Добре за създаване на живи произведения на изкуството.

Малка вариация на маслиновото дърво също изглежда оригинално, именно с него се препоръчва на начинаещите да започнат работа. Дървото има необичайна сива кора; периодът на цъфтеж настъпва в края на лятото - началото на есента.

Можете да отглеждате бонсай от почти всяко дърво

Правила за обработка и покълване

Семената на бонсай могат да бъдат обработени за последващо покълване по няколко начина. Подготовката на семената за покълване се нарича стратификация.

Студен път

Методът е избран, когато семената на бонсай се нуждаят от узряване. Подходящ за туя, бор, син смърч. Последователността на действията е стъпка по стъпка, както следва:

 1. Накиснете семената в топла вода за 24 часа.
 2. Прехвърляне на семената в хладилника. Времето на излагане на студ зависи от сорта. За южните дървесни видове трае около 60 дни, за северните дървесни видове - до шест месеца.

По този начин е възможно да се създаде температурна разлика, подобна на това, което се случва в естествената среда.

Вместо хладилник, можете да поставите семената на бонсай в студена почва като перлит или мокър пясък. След това контейнерите се прехвърлят в хладно, но добре проветриво помещение, например балкон.

Забележка! Използването на органични почви може да причини бактерии да замърсят семена, плесени, така че е по-добре да ги откажете.

Семената се проверяват два пъти месечно, изгнилите и развалени се изхвърлят, онези, които се излюпват, трябва да бъдат засадени незабавно.

Правилната стратификация е ключът към отглеждането на красиво миниатюрно дърво

Топла стратификация

Основната цел на процедурата е да събуди семената за бонсай. Необходимият режим е влажност 70%, температура - +20 ℃. Извършва се по няколко начина:

 1. Семената се поставят между слоеве влажна кърпа и се поставят на светло място, където ще се появят кълновете.
 2. Вместо салфетки е допустимо да се използва мокра гъба или кокосов субстрат.

За да се създаде парников ефект, конструкцията е покрита с филм.

Комбиниран метод на обработка

По този начин се извършва предварителна подготовка на семена от кедър и клен, сакура и други култури с дълъг цикъл на растеж. Тази стратификация предполага редуването на въздействието на студа и топлината. На първия етап семената на бонсай се поставят в студена вода или се изнасят в хладно помещение. И точно преди засаждането - в топла течност. Това позволява на семената да покълнат бързо.

Отглеждането на бонсай от семена е изкуство, но при желание всеки може да го овладее

Почва и контейнер за отглеждане на бонсай

Като се има предвид как да се отглежда бонсай от семена у дома, невъзможно е да се игнорират правилата за избор на почва. Най-предпочитаният вариант е едър пясък, предварително калциниран във фурната. Правят го така:

 1. Пясъкът се измива в няколко води.
 2. Изсипете тънък слой върху лист за печене.
 3. Поставете във фурната за 30 минути на 180 ℃.

За засаждане на бонсай е подходящ глинен гранулат, който добре задържа влагата. Хумусът се използва и за засаждане, особено добра е почвата с висока киселинност.

За иглолистните дървета към почвата се добавят малко натрошени игли от избраното растение. Самият субстрат представлява смес от равни количества листна земя, пясък и хумус. Широколистните дървета растат най-добре върху печена глина, смесена с лава и пемза. Плодовите култури се чувстват комфортно в композиция от листни почви и компост, взети в съотношение 1: 1.

Забележка! За да се намали влагата и да се предотврати преовлажняването, трябва да се направи дренажен слой.

Преди да засадите семена от бонсай, трябва да изберете саксия. Плоските широки модели са подходящи за иглолистни дървета, а овални или кръгли за дървета с извита корона. Ако растението има широк мощен ствол, тогава за него се придобива правоъгълен дълбок контейнер. За представители на флората с отворена коренова система е подходящ тесен, но дълбок съд.

Материалът за саксията може да бъде всичко: керамика, глина, стъкло, дори дърво. Но е по-добре да откажете евтина пластмаса - тя няма дълга продължителност на живота и бонсай дърветата възприемат негативно трансплантацията.

Цветът и декорацията зависят от волята на собственика, но не трябва да купувате богато украсен съд - това ще отвлече вниманието от живата композиция. Правилният избор за бонсай е лек съд. Културите се засаждат в тъмнокафяви, черни, дори розови саксии.

Саксията с дърво от бонсай може да има необичайна форма

Характеристики на засяване на семена и грижи за растенията

Слизането се извършва през пролетта или лятото, разрешено е и през първия есенен месец. Субстратът се излива в избрания контейнер, така че около 2,5 см да остане до ръба. След това покълналите семена се разделят на ред върху подготвената почва. Те се поръсват с тънък слой пясък, след това се притискат с дървен кръг и се напояват внимателно.

След това контейнерът се покрива с филм или торба и се прехвърля на тъмно място (температурата не трябва да е по-висока от +14 ℃).

Забележка! Всеки ден филмът трябва да се маха за няколко минути, за да се излъчи. Почвата винаги трябва да е влажна, но не и подгизнала.

След появата на кълновете филмът се отстранява и саксиите се смесват на осветено място, под лампа или на перваза на прозореца. Образуването на разсад - отстраняване на 2/3 от основния корен - се извършва за 2-3 месеца.Когато височината на ствола на бонсай достигне 10 см, дърветата се засаждат в отделни контейнери и започват да образуват корона.

Правилното засаждане е гаранция, че дървото ще расте силно, но мъничко

Характеристики на земеделската технология на японски и червен клен

Събирането на семена от бонсай започва през есента, продължителността на стратификацията е 120 дни. Семената трябва да бъдат засадени през април или началото на май.

Забележка! За да се ускори плюенето на семената, те се накисват във водороден прекис за 48 часа. Това ще ги предпази от мухъл и болести.

Кленът е добър, защото може да има листа с различни цветове, не само обичайните зелени, червени или жълти, но и нестандартни сини, сини, лилави тонове.

Основни правила за отглеждане на клен в бонсай:

 1. Мястото е избрано светло, но защитено от пряка слънчева светлина.
 2. Растението може да умре, ако термометърът падне под - +5 ℃.
 3. Поливането трябва да бъде умерено, но редовно, почвата не трябва да се оставя да изсъхне. През летните горещини е по-добре да напоявате земята два пъти на ден - сутрин и вечер.
 4. Новите клони се подрязват през цялата година, но старите издънки могат да се образуват само през есента или пролетта.

Забележка! Кленът не може да се храни през зимата.

Характеристики на земеделската технология лимонов бонсай

Не е необходимо семената да бъдат стратифицирани, но трябва да бъдат взети от зрели цитрусови плодове. За да се увеличат шансовете за покълване, се засаждат няколко семена едновременно. За лимон е необходим дренажен слой от поне 1,5-2 см. Семената се полагат на дълбочина 1,5 см. След засяването саксията се покрива с найлонов плик и се изнася в помещение с температура от +18 ℃.

След появата на разсад, филмът се отстранява и растението се поставя на светло място. Последващите грижи включват поливане, подхранване. Комплексите се използват за стайни растения в половината от дозировката.

Лимоновият бонсай е удивително растение, истинска декорация на дома

Характеристики на земеделската технология на кедър

Японският кедър е вечнозелена класика на източното изкуство. Малко дърво изглежда много интересно и ще се превърне в достойна декорация на домашна градина, декорирана в китайски стил.

Кедровите семена покълват без проблеми, но реагират много негативно на прекомерно количество вода. За да отгледате кедър, следвайте следните стъпки:

 1. Накиснете семената в топла вода за един ден.
 2. Изсушете семената напълно.
 3. Поставете ги на слънце за 15 минути.
 4. Поставете в найлонов плик с цип, затворете плътно и оставете в хладилник за един месец.
 5. След появата на кълновете ги засадете в земята.
 6. Поливайте внимателно.
 7. Не покривайте с фолио, но е важно да поддържате постоянно съдържание на влага в основата.

Мнозина се интересуват от това колко расте бонсай. Всичко зависи от вида и вида на дървесината. Например ливанският кедър ще порасне само с 10 см за 10 години.

Кедърът от бонсай изглежда много елегантен и необичаен

Характеристики на земеделската технология на японски бор

Белият японски бор, отглеждан по бонсай технология, изглежда много добре. Семената започват да покълват в началото на пролетта, ако са пресни, тогава кълновете ще се появят много бързо. Използва се методът на студено разслояване. За бора е необходимо светло петно, в противен случай иглите ще бъдат тъпи и слаби.

Забележка! Прекомерната влага в почвата е причина за загниване на корените. Поливането трябва да бъде внимателно.

Поливане, подхранване, зимуване

Малките дървета се отглеждат в малки саксии, така че поливането трябва да става много внимателно. Използват се два метода:

 1. Напояване. Овлажняване на почвата от малка лейка с тънък чучур.
 2. Потапяне. Важно е в дъното на саксията да има дренажни отвори. Контейнерът с растението се потапя в леген, напълнен с вода за 5-10 минути.

Забележка! За напояване е подходяща дъждовна или чешмяна вода, която е престояла поне 48 часа.

За хранене се използват минерални комплекси, обогатени с азот, калий, фосфор. Можете да вземете торове за стайни растения, но при концентрация от 50%, това ще предотврати прекомерен растеж на издънки и листа.Правила за хранене:

 1. За летния период съдържанието на калий е намалено.
 2. През пролетта и есента се избират формулировки, богати на азот и фосфор.

Подготовката за зимата включва почистване на растението от засегнати и изсушени издънки и унищожаване на вредители. Преместете саксиите на светло място, защитено от течение и издухване.

Бонсайската градина е мечта, която може да се сбъдне. Разнообразни иглолистни дървета, широколистни и дори овощни дървета в миниатюра могат да се отглеждат от семена, най-важното е да се следват препоръките.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина