Направи си сам бонсай от бор в градината

Бонсай е изкуството да се отглеждат по-малки копия на дървета. Той се е развил в Япония преди много векове. Как да направите бонсай от бор у дома е обект на интерес за производителите на цветя и любителите на стайни растения.

Описание и основни видове

Има 4 популярни вида бонсай:

 • Японски черен. Расте бавно, но се вкоренява добре в умерените географски ширини.
 • Японско бяло. Има бели игли и плътен връх.
 • Планински бор (мугус). Расте бързо, което значително ускорява процеса.
 • Обикновеният бор е непретенциозен, податлив и с удоволствие приема необходимата форма.

Каскадни клони върху огънат ствол

Бонсай борови стилове

Формата е неразделна част от стила. Сложната форма на багажника и екзотичният растеж на клоните определят различните стилове на бонсай:

 • Tekkan. Гладък ствол, с горно разположение на клоните в горната част. Има основна форма.
 • Моеги. Цевта е с извита форма.
 • Сокан. От 1 корен 2 дървета.
 • Шакан. Наклонен багажник, сякаш откъснат от почвата от порив на вятъра.
 • Кенгай. Подреждане на клони върху огънат ствол в каскаден формат. Капацитетът трябва да е голям, защото горната част на бора се огъва под дъното.
 • Хан Кенгай. Короната е огъната до нивото на саксията. За стабилност на конструкцията горните клони се пренасочват в обратна посока.
 • Обединения. Леко извит ствол с няколко клона. Предпоставка е фактът, че върхът на млада издънка расте върху стар ствол на дървото.
 • Sekijouju. Коренът е разположен върху камъка.
 • Исицуки. Расте на камък.
 • Хокидачи. Короната е като топка с единична цев. Формата е като ветрило. Клоните и корените се разпространяват равномерно от всички страни на хоризонта.
 • Yese Ue. Група дървета. Трябва да вземете нечетно количество.
 • Икадабуки. Прилича на паднало дърво.
 • Банкан. В самото дъно багажникът е усукан на възел.
 • Шаримики. Изглежда, че цевта е била прободена от мълния и изгорена. Част от дървото остава мъртво, но живее от живата половина.
 • Неагари. Дървото стои на корените, поради което има декоративен вид. Изисква минимално количество почва.

Важно! Дървото непрекъснато се полива, защото голите корени бързо изсъхват.

Условия за засаждане и отглеждане

Проблемна окупация, но си заслужава. Процесът се подхожда на етапи:

 1. Първо трябва да вземете малко семена. Съберете зрели борови шишарки и ги поставете на топло, сухо място, за да се отворят. След това от люспите се извличат семена. Пъпките са на възраст не повече от една година, в противен случай семената може да не покълнат.
 2. На следващия етап семената са изложени на ниски температури (до +4 ℃). При тези условия черупката омеква и ембрионът се ражда по-лесно.
 3. Сеитбата на семена се извършва през февруари или март. По това време те се събуждат и са готови да растат.
 4. На дъното на малка саксия се поставя слой чакъл, а отгоре се покрива с обикновен пясък. Те трябва да бъдат предварително запалени, за да се предотврати смъртта на разсад.
 5. В контейнера се прави бразда с дълбочина 2 см и в него се поставят подготвени семена с честота 3 см. След това се покриват с калциниран речен пясък, поливат се и се покриват със стъкло. Проветряването трябва да се извършва всеки ден.
 6. Издънките се появяват след около две седмици. След това стъклото се отстранява и контейнерите се поставят от слънчевата страна. Не трябва да се позволява на растенията да се простират.Ако няма достатъчно светлина, добавете подсветка.
 7. Брането на корени се извършва на възраст от един месец. Растенията се отстраняват внимателно от почвата и частите от корена, които не са зелени, се отрязват. Така се образува радиалният корен.
 8. Образуване на корени. След това в продължение на 15 часа резниците се поставят в препарат за образуване на корени. Междувременно те приготвят саксии с почвена смес, която се състои от градинска пръст и речен пясък наполовина. Готовите разсад се засаждат в саксии и се поставят на засенчено място за вкореняване за месец и половина.
 9. Кацане на основната седалка. След вкореняване дърветата се засаждат още веднъж в широк съд с височина 14 см. Корените се поставят хоризонтално. Саксиите се връщат на слънце, преди да пъпкат. Това ще се случи вероятно след 4 месеца.

Корене на корени за получаване на бонсай

Правила за грижи

Борът не е домашно растение, така че трябва да се опитате да създадете условия, близки до естествените. През зимата растението се изнася на балкона, а през лятото се изпраща навън.

Важно е да се създаде за растението възможно най-близо до реалните условия.

За пълното развитие на растението трябва да се спазват следните правила:

 • Не се увличайте с често поливане. През лятото растението се полива веднъж седмично, а през зимата просто трябва да се уверите, че почвата не изсъхва. Растението много обича душа, така че е препоръчително да пръскате борово дърво веднъж седмично.
 • Растението се подхранва през март и септември 3 пъти. Органични торове: хумус, компост. Минерални: азотни и фосфорни.
 • Дървото трябва да се пресажда на всеки 3 години. Това се прави с настъпването на пролетта, когато растението се събужда и започва активно да расте. Трябва внимателно да се извади от старата саксия и да се изследват корените. Ако се въртят, тогава трябва да ги изправите. По-добре е да отрежете старите груби корени. Контейнерът се взема малко повече от стария и е подходящ по размер за дървото. Растението се оставя да се трансплантира за известно време, след изкопаване на дупка и подготовка на почвата. Вземат нова почва. Грижите остават същите.

Забележка! Мястото на растеж трябва да бъде добре осветено, в противен случай иглите могат да се разтегнат и красивото дърво няма да работи.

Подрязване и оформяне

Формирането на бял бор в стил бонсай се извършва в специален формат. Дървото има 3 зони на растеж: горната, средната част и клоните отдолу. В горната част клоните растат по-бързо, а най-бавно в долните. Алгоритъм за формиране на бор от бонсай сам:

 • Бъбреци. С настъпването на пролетта на дървото започват да се появяват пъпки. Отгоре остават по-слабо развити бъбреци, отдолу - по-силни.
 • Свещи. В процеса на растеж пъпките се превръщат в свещи, които трябва да се режат. В горната част се оставят по-къси свещи, а в долната по-дълги.
 • Игли. За да снабди вътрешните издънки със светлина от слънцето, дървото трябва да изтъни иглите. Това започва в средата на лятото и завършва през есента. Иглите се изскубват отгоре на най-плътните клони. Тогава долните клони също ще бъдат космат равномерно. За да изглежда дървото по-декоративно, иглите могат просто да бъдат подстригани. С по-нататъшен растеж те вече няма да са толкова дълги.
 • Корона. Чрез обвиване с тел, горните клони и багажник могат да получат сложна форма. Тази процедура се извършва през есента, когато растежът на дървото се забавя. В противен случай жицата ще порасне в клоните и на дървото ще останат белези.

В процеса на растеж пъпките се превръщат в свещи, които трябва да се режат.

Важно е да знаете! Не отрязвайте всички свещи наведнъж. Бонсай от планински бор може да не реагира добре на такава намеса. По-добре е да продължите този процес в продължение на няколко седмици.

Образуване на бон бонсай от разсад

Има по-бърз начин за получаване на бонсай. Млад бор се закупува от разсадника. Пригответе сместа за саксии и подходящи прибори за засаждане у дома. Фиданките се изкопават от гората. Отначало дърветата, пресадени в саксии, живеят в градината.Те са покрити с мулч през есента. През пролетта издънките се съкращават до 10 см, в резултат на което страничните издънки започват да растат активно и дебелината на ствола се увеличава. Когато дървото пусне корени, те образуват причудлива форма.

Млад бор може да бъде закупен в детската стая

Как да направите бонсай от бор в лятната си вила

Ако короната е станала рядка, тогава тя трябва да се формира. Те оставят само красиви клони и се отърват от останалите. Всички действия се предприемат през есента, а през пролетта, когато пъпките започнат да растат, те се прищипват, оставяйки 1,5 см. Едновременно с прищипването клоните се поставят хоризонтално и се фиксират с тел.

Телът може да не държи иглолистните клони. В тези случаи камъните допълнително се окачват на клоните. Това е единственият начин за сигурно фиксиране на мощните клони в желаната позиция. Боровете се огъват добре.

Освен това на камъните са окачени големи камъни

Отстраняване на жица

Обикновено е достатъчен един сезон, за да фиксирате клоните в желаната позиция. Когато режете жицата в кората, тя се отстранява по-рано, дори ако клоните все още не са се образували. След известно време можете да наложите нови завои в интервалите на белезите и да опитате отново.

Съвет! Ако трябва да отгледате дърво с по-дебел ствол, не трябва да отстранявате жицата дълго време.

След това просто вземете хапка с чифт резачки за тел и се отпуснете внимателно.

Производство без отпадъци

Когато отглеждате бонсайски бор, всяка година трябва да формирате корона, като отрязвате растящите издънки. Ако няма желание да изхвърлите клонките и искате да увеличите броя на растенията, те се използват като посадъчен материал. Трябва само да се вкоренят млади резници и от тях ще бъде възможно да се направят нови джуджета. В този случай производството става без отпадъци.

Формираното растение изисква внимателно внимание и подходящи грижи. Отглеждането му е кропотлив процес на подрязване на клони, скубане на игли и подрязване. Да не говорим за поддържане на влага, торене и поддържане на температура. Изпълнението на всички тези условия ще доведе до желания резултат и дървото ще радва много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина