Бонсай - домашна грижа „направи си сам“

Бонсай е култура, която изисква специални умения за отглеждане на джуджета с уникален външен вид. Има няколко разновидности на бонсай, но най-често срещаният е Бенджамин. Всеки сорт изисква грижи и условия за отглеждане. Ако всичко е направено правилно, тогава можете дори да получите оригинално дърво от фикус.

Формиране на корона от бонсай

Бонсаите са стайни растения, които се нуждаят от постоянна резитба. Това осигурява визуална привлекателност и възможност за контрол на растежа. Съществуват различни форми на бонсай.

Бонсай градина

Важно! За извършване на подрязване е необходим специален набор от инструменти.

Как сами да оформите бонсай (корона):

 • Всяка издънка трябва да има не повече от 6 двойки листа. Можете да започнете отгоре, тъй като тук е премахнат максималният брой допълнителни издънки.
 • Не забравяйте да режете прекалено дълги клони, сухи, възлести, повредени и обезцветени.
 • Премахнете процесите, които са обърнати към ствола по посока на растежа.
 • Използвайте ножици, за да премахнете излишните листа, ако на клоните има места с гъста формация.

Опции за формиране на корони

Образуването на бонсай се крие и в красивото огъване на ствола и клоните. Това може да се постигне само с тел. Издънките и стволът са обвързани с твърда тел. С нарастването си формата на жицата се променя, което ще ръководи растежа на клоните, както и тяхната форма. Изискват се умения и часове практически опит.

Избор на пот

С нарастването на короната надземната част може да направи растението по-тежко. В резултат на това точката на въртене се измества. Ако първоначално изберете грешната саксия, тогава дървото ще се наклони с течение на времето или корените ще се отворят.

Как да изберем саксия за бонсай:

 • Те предпочитат специални керамични купички, които са специално направени за отглеждане на бонсай.
 • Ако не искате да изберете стандартен контейнер за засаждане, вземете плитка керамична саксия.
 • Контейнерът трябва да е плитък, но с голям диаметър. Това ще позволи на корените да растат във всички посоки.
 • Необходими са дренажни отвори. Те са предназначени за премахване на излишната влага и допълнително закрепване на корена.
 • Можете да закупите специална сеялка за бонсай със същите характеристики като специална саксия за бонсай.

Перфектната саксия

Уникалността на такива контейнери се крие в техния дизайн. Има модерни купи, които се вписват перфектно в интериора в хай-тек стил. Други са направени в ретро стил, напомнящ на антични купи. Контейнерите, направени в японски стил, създават ориенталски вкус.

Избор на почва за бонсай на закрито

Почвата за бонсай трябва да е полезна за въздуха, но да е гъста, така че корените на растението да могат да се закрепят. Ако отглеждате бонсай в градината, грижите за дома остават непроменени.

Допълнителна информация! Специален субстрат за отглеждане на бонсай се нарича акадама.

Почвата за бонсай се приготвя самостоятелно. В същото време се взема предвид, че за всеки вид бонсай те използват свой собствен субстрат:

 • иглолистни дървета (туя): пясък и копка земя в съотношение 2: 3;
 • цъфтящи скали: дернова земя + хумус + пясък в съотношение 7: 1: 3;
 • широколистни дървета (хвойна): трева + пясък в съотношение 7: 3.

Почва за дърво

На дъното на саксията трябва да се постави дренажен слой. Обикновено се използват разширени глинени чипове. Как да се грижим за бонсай?

Правила за грижа за бонсай у дома

Бонсай е дърво, за което е лесно да се грижите у дома, ако му отделите достатъчно време. За да не предизвиквате проблеми с растежа на която и да е порода, първоначално си струва да изберете правилното място и да зададете правилния температурен режим.

Грижа за дърветата

Къде да сложите бонсай

Перваза на прозореца ще бъде идеалното място за растението. Важно е да се има предвид:

 • Когато инсталирате саксия на перваза на прозореца на западния прозорец, струва си да я поставите отдясно.
 • На первазите на прозорците от южната страна те са поставени вляво.
 • Допустимо е да поставите тенджерата на масичка за кафе или рафт близо до прозореца, но по същия принцип като на перваза на прозореца.
 • Растението трябва да се завърта на 180 ° спрямо светлата страна на прозореца 4 пъти седмично.
 • Трябва да отворите напълно прозореца, като през деня премествате завеси или щори. През зимата се инсталира допълнително осветление от флуоресцентни лампи.
 • Растението не трябва да се поставя близо до предмети, които излъчват топлина - радиатори, настолни лампи, камини.

Изборът на мястото на растеж се подхожда възможно най-отговорно

Температура на въздуха

Бонсай, грижата за който изисква правилния температурен режим, ще се развива нормално само в климатичните условия, познати на неговата порода:

 • Субтропичните скали толерират стайните условия забележително по отношение на температурните условия. Оптималният показател за тях ще бъде 18-25 ℃ над нулата. През зимата трябва да се постави в хладно помещение с температура +15 ℃.
 • Тропическите скали могат да издържат на по-високи температури през лятото, а през зимата се монтират в помещение с температура от +18 ℃.
 • Широколистните и иглолистните дървета (например чаеното дърво) се чувстват нормално през лятото при всякакви температури. През зимата саксиите се пренасят в помещение с температура не по-висока от +10 ℃.

Температурни промени

На бележка! През лятото е позволено да се носят бонсай култури на балкона, за да се увеличи доставката на кислород.

Поливане

В процеса на грижа за растението често възникват проблеми с поливането. Има няколко причини. Малко количество пръст в саксии или саксии води до факта, че влагата от тях бързо се изпарява, почвата изсъхва. Силното (свръх) поливане също може да причини проблеми с корените. Необходимо е да се придържате към ясен режим на напояване.

Поливането е важно за бонсай

Освен това се препоръчва да се използват специални инструменти за поливане, така че кореновата зона на растението да не е изложена. Използва се лейка със специален дизайн или капково напояване.

Забележка! През лятото е необходимо всеки ден да се пръска надземната част от спрей. Вместо да пръскате, можете да увеличите влажността в помещението.

Поливайте цветето бонсай изключително с разтопена вода. Ако няма такъв, вместо него се използва добре утаена вода. Температурата по време на поливане трябва да е стайна.

Един от начините за напояване

Тор

Възможно е да се отглежда миниатюрно дърво само чрез ограничаване на прилагането на торове. Но също така е невъзможно да оставите субстрата без хранене. За да подпомогнете растежа и развитието на растението, придържайте се към следните препоръки:

 • През пролетта се внася минимална доза азотни торове. Такова хранене активира растежа.
 • През лятото се използва сложен тор, който включва азот, калий и фосфор.
 • През есента трябва да използвате минималната доза калиево-фосфорни торове.

Торове за активен растеж

Цъфтящите или плодни породи изискват допълнително хранене. Показателите за микроклимата са важни за развитието на културата. През периода, когато се появяват плодове или яйчници, се прилагат калиеви торове.

Грижа за коренната система

Кореновата система на растението е доста уязвима. Главно поради това отглеждането на бонсай се счита за проблематично. За да избегнете трудности с развитието и растежа, струва си да направите всичко възможно, така че коренът да е стабилен и защитен от негативно влияние.

Какво трябва да направим:

 • За да се укрепи и образува мулч, мъхът се засажда над кореновата система.
 • В основата на кореновата система често се полага камък, около който над повърхността на почвата ще се образуват странични издънки.
 • С нарастването на корените те се подрязват и съкращават. Това трябва да се направи, докато процесите са все още много тънки. По външния му вид можете лесно да определите кой процес трябва да бъде премахнат.

Грижа за корените

По същия начин се грижи за кореновата система на уличния бонсай.

Прехвърляне

Препоръчително е да презасадите дървото след 2-3 години. Процедурата се провежда в началото на пролетта (март-април). Но някои породи предпочитат да бъдат трансплантирани през есента. Принципът на избор на контейнер и субстрат е същият като при първото засаждане.

Пресаждането е рядък, но важен елемент от грижата за бонсай

С помощта на специален инструмент кореновата система се отрязва, след отстраняване на излишната почва от процесите. Поставете растението в нов субстрат и леко натиснете върху почвата около багажника. За по-голяма стабилизация по време на периода на вкореняване под камъка може да се постави камък.

Болести и вредители, засягащи бонсай у дома

Преди да отглеждате бонсай на закрито или в градина, струва си да се уверите, че растението не е нападнато от вредители и болести. Градинският бонсай особено се нуждае от защита. Бонсай на закрито също може да бъде атакуван.

Вредители и болести могат да навредят на растението

Жълти листа от бонсай

Хлорозата е основната причина за обезцветяване на листата. Как да се грижим за растение, така че листата да не пожълтяват? Мерките се вземат, както следва:

 • увеличете количеството светлина;
 • регулирайте режима на поливане;
 • прави своевременно хранене;
 • следвайте схемите за резитба в процеса на формиране на короната;
 • задайте нормална влажност.

Листни въшки

Листните въшки са малки зелени бръмбари, които се намират на дъното на платиновите листа. Те се отстраняват с памучна вата, потопена в амоняк, а короната се напръсква със специален разтвор за борба с листните въшки.

Рунеста листна въшка

По-опасен вид листни въшки, борбата срещу която се свежда до третиране на растението с по-силно химично вещество.

Щит

Ножницата се идентифицира по наличието на израстъци в основата на корена и на тънки клони. Израстъците се отстраняват с игла и участъците се напръскват с инсектицид.

Кора бръмбар

Можете да идентифицирате вредителя по наличието на малки дупки в кората. Бръмбарът се намира под кората и причинява голяма вреда на растението. Необходимо е да се отстранят засегнатите клони и да се напръска растението със специално вещество. По време на вегетационния сезон дозата на подхранването се увеличава.

Брашнеста мана

Засяга листата, появяващи се под формата на бял цвят. В този случай листните плочи могат да умрат и да паднат. Това е гъбично заболяване, което изисква драстични решения. Премахнете всички засегнати листа. Листата се напръскват с фунгицид.

Бонсай - култура в миниатюра

Отглеждането на бонсай у дома е старателна работа, която изисква някои умения и умения. Първоначално си струва да се създадат комфортни условия за растежа и развитието на растението - да се произведе правилното поливане, да се установи нормален температурен режим и да се избере подходящо място в къщата. Това е сила дори за начинаещ цветар.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина