Bromeliad - домашни грижи, поливане и размножаване

Сред стайните растения има близки роднини на тропическите плодове. Такъв представител е ананасоподобната бромелия. Това е общото наименование на епифитите, които растат в тропически условия върху кората на други дървета, въпреки че не са паразитни видове. Семейството включва около 50 растителни вида. Статията по-долу описва как да се организира грижата за бромелиите, като се вземе предвид необходимостта от висока влажност и поддържане на температурата.

Как да изберем здравословно растение в магазина

Определянето, че растението, което купувате, е здраво, не е трудно. Зелените месести листа образуват розетка. Някои видове имат подчертан мраморен модел на повърхността. Бромелиите нямат багажник, дръжката се издига над останалите, винаги е с ярък цвят.

Въз основа на идеите за външния вид на здраво растение става ясно: наличието на петна, плака по листата, тяхното омекотяване гарантира, че цветето е болно.

Външен вид на бромелия

Bromelia: домашни грижи

Бромелиевите стайни растения имат впечатляваща наземна част, но слаба коренова система. Следователно, те не се нуждаят от голяма саксия за трансплантация. Има изисквания за качеството и състава на почвата, както и за поливния режим.

Някои производители препоръчват презасаждането на растението веднага след покупката, за да се изследва кореновата система за болести и вредители. Основната част от експертите настоява, че цветето трябва да се адаптира към новите условия в продължение на няколко седмици. След това трябва да преместите кълновете в нова саксия с подходящ обем.

Присаждане на растение в нова саксия

Избор на почва за бромелии

Почвата за бромелии трябва да е рохкава, лека, ефирна. За това се добавя натрошена кора от иглолистни дървета, въглища. Почвата трябва да е с ниска киселинност. Оптималният състав на основата трябва да бъде както следва:

  • 40% хумус от листа;
  • 20% пясък;
  • 20% торф;
  • 20% от земята с хумус.

На дъното на саксията се поставя дренажен слой от порести камъчета или счупени фрагменти от глинени съдове.

Важно! Дренажната част трябва да запълни обема от 30-50% от контейнера.

Как се полива

Растенията от семейство Bromelia се нуждаят от подходящи грижи в дома. Първият приоритет е да се осигури правилно поливане. Епифитите отнемат необходимата влага от околното пространство и също я абсорбират през повърхността на листа и розетката. Следователно е необходимо да се полива правилно, като се напълни централната част с вода. След изправяне трябва да е топло. Най-добре е да се вземат филтрирани или дестилирани. Освен това можете също да напръскате саксията с бутилка за пръскане.

Забележка! Листната розетка е резервоар, където водата трябва да бъде постоянно. Насекомите попадат там, след смъртта си служат като органичен тор за растението.

Bromeliad е избледнял, какво да правя по-нататък

Бромелия е цвете, което освобождава съд само веднъж в живота. След дълъг активен период майчиното растение умира.Следователно възниква неразбираема ситуация, когато бромелията е избледняла: какво да правя по-нататък?

Ако епифитът се съхранява в удобни условия, до този момент той освобождава странични издънки, които впоследствие могат да бъдат засадени. За да създадете подходящи условия за вегетационния период, трябва да го отрежете на изхода дори преди цветето да изсъхне. Това стимулира растежа на дъщерните процеси.

Размножаване у дома

Цветето на бромелиевите чехли се размножава чрез покълване на издънки, които се образуват около основния индивид. Параметърът на готовност за отделяне е височината на издънката наполовина от растежа на основната.

След активния период трябва да отделите новия изстрел с остър нож, да го поставите в хранителен субстрат, състоящ се от смес от торф и пясък. Контейнерите са покрити със стъкло или полиетилен. Кълновете трябва да се държат при висока температура 26-28 ° C, както и постоянен източник на светлина и влажност.

Забележка! След 2-3 седмици нови издънки се трансплантират в постоянна почва.

Бромелиадата може да се размножава и чрез семена, но това е по-сложен метод. В магазина купуват готови хибридни сортове в торба, накисват ги в разтвор на калиев перманганат и ги изсушават. След това материалът се поставя в хранителен субстрат, създавайки оптимални условия. След покълването се очаква поникване от няколко сантиметра, което се случва след 2-3 месеца. След шест месеца растението се трансплантира в по-голяма саксия.

Как да се грижим за бромелиевата смес

Това е общото име за цялото семейство. В магазините за цветя можете да видите саксии с различен външен вид, които имат едно и също име смес от бромелии. Това включва Guzmania, Tilandsia, Ehmeya, Neoregelia и др. Всички сортове имат еднакви изисквания за поливане и поддръжка.

Смес от бромелия, външен вид

Микс от цветя на бромелия: домашни грижи

Както всички тропически растения, смесите от бромелия изискват висока влажност и температура. Знаейки как да се грижите за тях, можете да получите няколко поколения деца, което ще ви позволи постоянно да отглеждате цветя у дома.

Режим на поливане, ежедневна грижа и влага

Поливането на растението е необходимо, докато субстратът изсъхне. Трябва да се избягва стагнацията на водата в резервоара. До тенджерата трябва да се постави съд с течност, така че бромелията да може да получи необходимото количество влага. През лятото периодично трябва да избърсвате листата с кърпа, като предотвратявате праха им. Веднъж на 2 седмици водата от изхода се източва и се заменя с нова.

Болести, вредители и методи за справяне с тях

Гледайки растението, можете да видите признаци на заболяване и наличие на паразити:

  • изсушен ръб на листа;
  • петна по повърхността;
  • спиране на растежа и омекотяване на листата;
  • повърхността на апендикса става тъмна.

Когато вегетативната част на бромелиите изсъхне, дефицитът на течности трябва да се изключи. Като правило в изхода няма вода, почвата е суха. Ако издънката е потъмняла и е станала равномерно тъмнозелена, това показва поддържането на саксията в среда с ниска температура. Прекратяването на растежа на издънките показва излишък на влага.

Освен това вредителите атакуват бромелии. По-често от други, паякови акари, трипси, мащабни насекоми. Първият може да се разпознае по появата на паяжини или малки бели точки от вътрешната страна на листа.

Трипсът са малки насекоми, които растат от вътрешната страна на кълновете. Ако не се лекува, листът умира. Ножниците са малки насекоми, като люспи, покриващи повърхността.

Забележка! В борбата срещу всички вредители могат да се използват химикали, инсектициди (актел, фосфат, акарин, бикол).

Болест на бромелия поради липса на влага

Торове и подхранване

За оплождане на растението е подходящ само минералният вариант. Честотата на хранене е веднъж на 3-4 седмици през периода на цъфтеж, по-рядко през зимата. Концентрацията трябва да бъде 2 пъти по-ниска от посочената в инструкциите.

Бромелия Мура

Растението се отличава с ланцетни листа с дължина 22-25 см, ширина до 5 см.По краищата има тръни, в центъра повърхността е бронзово-зелена, която плавно преминава в червеникав цвят. Съцветието е с форма на шип и жълт цвят.

Как се полива, влажност

Условията за поливане не се различават от другите представители на бромелиите.

Забележка! За да расте растението, трябва да има вода в изхода и съд с течност до саксията. Но в палета, където стои контейнерът, той не трябва да застоява.

Оптимална температура

Оптималната температура за растение, което ще цъфти, е 24-25 ° C. Когато пъпките цъфтят, тя се понижава до 20 ° C.

Местоположение и осветление

На мястото, където стои саксията, трябва да има много светлина, но директните лъчи не трябва да удрят повърхността. Бромелиите ще бъдат най-удобни на перваза на прозореца от западната или източната страна.

Растителен субстрат

Младото растение изисква богат субстрат от няколко вида хумус. След няколко години почвената смес може да се промени на кисела.

По този начин бромелиадата е колективна концепция за цяло семейство растения, отглеждащи се в Южна Америка. Само някои видове са подходящи за декоративна употреба. Поради дивите си роднини, растението обича високата влажност, температура и околната светлина. Различните видове се различават по дължина, височина, цвят на листата, но принципът на отглеждане е един и същ.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина